Skip to main content

Son güncelleme 3 ay önce tarafından gerçekleştirildi.

SEO konusunu derinlemesine ele alan ve SEO’nun kapsadığı tüm detayları anlatan bir SEO rehberi içeriği hazırladık. Buradan, SEO hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Ama yine de daha fazlası için ve profesyonel bir SEO çalışması yürütmek adına profesyonel bir ekip ile çalışmaya başlayabilirsiniz.

SEO’ya Genel Bakış

SEO rehberi konusuna başlamadan önce, SEO hakkında genel bir bilgi vermek isterim. Tüm dijital çalışmaların olmazsa olmazıdır. Özellikle organik büyümenizi kolaylaştıran ve marka bilinirliğinizi ücretsiz bir şekilde sağlayan bir çalışmadır. Oldukça geniş bir yapıya sahiptir. Yani tek bir alanda SEO yapılmaz. Tüm dijital içeriklerinizde mutlaka SEO’ya başvurursunuz. Geniş bir alana sahip olmasıyla birlikte oldukça dikkatli yapılması gereken bir çalışmadır. Aksi takdirde başarılı sonuçlar elde edemezsiniz. SEO, blog yazılarınızda, görsel ve videolarınızda, web sitenizin sayfalarında, arama motoru optimizasyonlarında ve daha birçok alanda ihtiyacınız olacak bir çalışmadır. Ayrıca, sürekli gelişen ve takip gerektiren bir olaydır. Bu çalışmayı kendiniz veya profesyonel bir ajans ile sürdürebilirsiniz. Tek seferlik yapılan bir çalışma değildir. Bu yüzden sürekli bakım ve analiz gerektirir. Eğer SEO’nuz başarılı çalışırsa, markanızı öne çıkartır. Bu da zaten SEO’nun temel hedefidir.

Arama Nasıl Çalışır

Google arama motoru optimizasyonu başlangıç rehberi için ilk olarak nasıl işlediğinden bahsedelim. Arama motorları, tüm SEO çalışmalarınızı izleyebilecek şekilde tasarlanmıştır. Web sitenizde sahip olduğunuz en ufak SEO yazısı bile, arama botları tarafından tespit edilir. Böylece web sitenizin yeteri kadar optimize edilip edilmediğini tespit etmiş olur. Bu durum, tüm arama motorları için geçerlidir. Ayrıca, eğer yanlış veya olumsuz yönde hazırlanmış bir SEO çalışmanız varsa, bu durum web sitenizi kötü yönde etkiler. Kısaca, bu alanda yapacağınız tüm çalışmalar arama motorları tarafından analiz edilir ve değerlendirilir.

White hat SEO ve Black hat SEO

SEO başlangıç için bu alanda kullanılan bazı terimleri iyi biliyor olmalısınız. Bu nedenle ilk olarak white hat (beyaz şapka) ve black hat (siyah şapka) SEO nedir ve nasıl çalışır konusunu işleyelim. Bunlar kısaca, SEO’nun iyi ve kötü halidir. Her ikisi de bilinmeli ve ona göre çalışılmalı. İlk olarak white hat SEO’dan başlayalım:

White Hat SEO

 Arama motoruna uygun olan bir çalışmadır. Organik olarak web sitenin gelişmesini ve öne çıkmasını sağlar. Tamamen doğal ve ücretsiz bir çalışmadır. Genel olarak anahtar kelimelerle çalışır. Sitenizle alakalı olan anahtar kelimeleri kullanarak, doğal bir başarı elde edersiniz. Ayrıca Google üzerinden kalite puanınızı arttırmaya yönelik çalışmalar barındırır. Kısaca white hat SEO’nun içerdikleri şu şekildedir:

  • Meta başlık ve açıklamalar
  • URL üzerinden anahtar kelime çalışması
  • Görsel ve videoların optimizasyonu
  • Web sitesinin hızı
  • Site haritası
  • Kaliteli ve alakalı sitelerden backlink almak
  • Sosyal medya pazarlaması
  • Kırık link kontrolü

Black Hat SEO

Arama motorlarının kabul etmediği ve algoritmayı anlık bozan bir SEO çalışmasıdır. Bu çalışmayı, web sitelerini hızlı bir şekilde öne çıkarmak için uygularlar. Ancak bu uzun ömürlü bir başarı olmaz. Anlık yükselir ve bir anda sıralamada gerilemeye başlarsınız. Bunun sebebi, arama motorlarının bu çalışmaları desteklemiyor olmasıdır. Ayrıca black hat SEO, kalite puanınızı da oldukça düşürür. Burada yapılan çalışmalar, ilk etapta arama motorları tarafından görülmez fakat bir süre sonra tespit edilebilir. Bu alanda yapılan çalışmalar ise kısaca şöyledir:

  • Gizli metin yöntemiyle, sitenizde görünmeyen anahtar kelimeler eklenir. Arka planla aynı renkte olan yazılarla görünmeyen anahtar kelimeler eklenebilir.
  • Sosyal medya üzerinden spamlı bağlantılar paylaşmak.
  • Anahtar kelimeleriyle siteyi doldurmak. Eskiden işe yarayan bir yöntem olsa da, artık Google’ın çıkardığı Panda güncellemesiyle bu durum spamlı olarak belirlendi. Belirli sayıda anahtar kelime kullanılabilir.
  • Kopya içerik paylaşmak.
  • Bazı sitelerden backlink satın almak.

On-page SEO (Sayfa İçi SEO) ve Off-page SEO (Sayfa Dışı SEO)

Site içi ve site dışı SEO’lar, en temel SEO rehberi olarak bilinir. Bunlar, web sitenizi ve markanızı öne çıkaracak çalışmalardır. Özellikle arama motorunda ön sıralarda yer almak için mutlaka uygulamanız gereken çalışmalardır. Site içi SEO genel olarak, web sitenizde bulunan içerikleri arama botlarına tanıtmayı sağlar. Bunlar, meta açıklamaları, anahtar kelime çalışması, breadcrumb ve görsel çalışmaları gibi işlemler olabilir. Tüm bunlar sayesinde organik bir şekilde web sitenizi arama sonuçlarında öne çıkartabilirsiniz. Site dışı SEO ise, web sitenizin dışında yapacağınız tüm SEO çalışmalarını kapsar. Bunlar da kısaca, sosyal medya içerik üretimi, açıklama metinleri, backlink almak, radyo ve gazete gibi platformlara siteniz için reklam vermek gibi çalışmaları kapsar. Tüm bunlar, sitenizin dış etkenler tarafından desteklenmesini ve büyümesini sağlar. Ancak her ikisini de uygularken, doğru ve başarılı bir şekilde çalıştığını da test etmeniz gerekir. Bunun için düzenli analizler yapmalısınız.

Sayfa İçi SEO

Google arama motoru optimizasyonu başlangıç rehberi içerisinde en önemli noktalardan birine gelmiş bulunmaktayız. Sayfa içi SEO’da bulunan üç temel ve önemli kategori vardır. Bunlardan ilk içeriktir. Gelin şimdi ilk etaptan başlayalım.

İçerik

Sıkça duyduğumuz içerik kelimesi, SEO rehberi konusunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu alanda oluşturacağınız tüm işler, SEO’nuzu güçlendirecektir. Başarılı içerikler, bilinirliğinizi ve kalitenizi arttırır. Bu yalnızca web siteniz için değil, aynı zamanda sitenizin dışındaki tüm alanlar için de geçerlidir. Fakat özellikle site içi SEO’da oluşturacağınız içerik mutlaka doğru çalışıyor olmalı. Burada yayınladığınız içerikler yalnızca kullanıcılar tarafından değil, aynı zamanda arama motorları tarafından da izlenir. Bu nedenle Google’ı memnun edecek içerikler oluşturmalısınız, yani SEO uyumlu olmalılar. Doğru bir içerik oluşturmanın birçok yolu vardır. En önemlisi, alakalı ve kaliteli içerik üretimidir. Web sitenizle alakalı olmayan içerikler kalite puanınızı düşürür. Ayrıca anahtar kelimeler de bu noktada önemlidir. Bu anahtar kelimelerin çok fazla kullanılmaması gerekir. Doğru bir ayarlamayla, içeriklerinizi anahtar kelimeleriyle süsleyin. Ek olarak içeriğinizin uzunluğu da oldukça önemli bir faktördür. Google, kısa yazılardan hoşlanmaz. Bu yüzden olabildiğince uzun ve mantıklı içerikler oluşturun. Son olarak, arama motoruna sıkça yazılan terimleri web sitenizde kullanmaya özen gösterin. Alanınızla ilgili sorguları bulup, bunları web sitenize entegre edin. Böylece öne çıkma olasılığınız artmış olur. Kısaca içerik, web sitenizi öne çıkaracak ve kalite puanınızı arttıracak en temel Site içi SEO çalışmasıdır.

Kalite

Google arama motoru optimizasyonu başlangıç rehberi konusunda en dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri içeriğin kalitesidir. Evet belki sürekli kaliteli içerik oluşturmak kolay olmayabilir. Fakat doğru bir çizgiyi tutturduktan sonra oradan devam edebilirsiniz. Kalite, hem gelen kullanıcıyı, hem de arama motorlarını memnun edecektir. Böylece bilinirliğiniz ve kaliteniz artmış olur. Özellikle başarılı SEO açısından başarılı olan içerikleriniz sayesinde, rakiplerinizi kolayca geçebilirsiniz. İçeriklerinizi oluştururken bu iki faktörü göz önünde bulundurun; kalite ve alaka.

Anahtar kelime araştırması

Anahtar kelimeler, SEO başlangıç açısından mutlaka bilmeniz gereken araçlardır. Markanızla alakalı en doğru anahtar kelimelerini, SEO’nuzda kullanmalısınız. Hem alakalı, hem de aranma hacmi yüksek veya orta olan kelimeleri seçebilirsiniz. Fakat düşük oranlı kelimeler kullanmanız, size pek bir fayda sağlamaz. Öte yandan, bu anahtar kelimelerini en doğru şekilde bulmanız gerek. Bunun için de arama motorlarını kullanabilirsiniz. Arama çubuğuna yazacağınız kelimeler sizi en sık aranan anahtar kelimelere yönlendirecektir. Fakat daha garanti bir araştırma yöntemi için, Google’ın anahtar kelime planlayıcısını kullanabilirsiniz. Oradan her bir kelimenin aranma hacmini de görmeniz mümkün. Ek olarak sizinle alakalı olan ideal anahtar kelimelerini, rakiplerinizden de bulabilirsiniz. Onların sıkça kullandığı kelimeleri kendiniz için kullanmayı deneyebilirsiniz. Mutlaka, kitlenizin sizi bulmak için kullanacağı kelimeleri seçin ve içeriklerinizde kullanın. Son olarak bu kelimeleri içeriklerinizde kullanırken dikkat edin. Ne sıklıkla kullandığınız önemli. Ne çok az, ne de çok fazla kullanmalısınız. Böylesi dengelenmiş bir oran, en iyisi olacaktır.

Anahtar kelimelerin kullanımı

SEO rehberi sandığınızdan daha detaylı olabilir. Anahtar kelimenizi buldunuz ve içeriklerinizde kullandınız, fakat her şey orada bitmedi. Bu kelimeleri nasıl kullandığınız da oldukça önemlidir. Yukarıda da belirttiğim üzere kullanım sıklığına dikkat etmelisiniz. Tüm içeriklerinizi anahtar kelimelerle doldurmamalısınız. Fakat, benzer anlamlı farklı kelimeler kullanarak, anahtar kelimelerinizi zenginleştirebilirsiniz. Son olarak, bu kelimeleri doğru yerlerde kullandığınızda emin olun. Tüm SEO çalışmalarınızda anahtar kelimelerden yararlanacaksınız. Bu yüzden doğru yerde olduklarından emin olun.

İçeriğin tazeliği

Güncel içerikler, Google arama motoru optimizasyonu başlangıç rehberi için idealdir. Kullanıcılara, eskimiş veya artık geçerli olmayan içerikler sunamazsınız. Onlara daima en güncel olanı vermelisiniz. Tüm içeriklerinizin güncel olması önemlidir. Buna yalnızca kullanıcılar dikkat etmez, aynı zamanda arama motorları da kontrol eder. Eskimiş ve artık geçerli olmayan içerikler, arama sonuçlarında arka sıralarda kalır. Bu da, web sitenizin öne çıkmasını zorlaştırır. Öte yandan içeriklerinizin güncel olması bilinirliğinizi de güçlendirebilir. Daha fazla kullanıcı kazanarak, kalite puanınız artabilir. Son olarak, tüm güncel içeriklerinize, güncel SEO çalışmaları yaptığınızdan emin olun.

En Kapsamlı Seo Rehberi

Doğrudan yanıtlar

Google’ı anlamak, SEO başlangıç için gereklidir. Özellikle bir içerikten beklediği her şeyi karşılamak, ön sıralarda yer almak demektir. Herhangi bir arama sorgusunda, arama botlarına doğrudan o sorguyu sunarsanız, sizi öne atar. Bu yüzden içeriklerinize başlarken açıklama yazıları ekleyebilirsiniz. Böylece arama botları içeriğinizin hemen başında, sizi algılayabilir ve kullanıcıya sunabilir. Bunun için bazı uzantılar kullanabilirsiniz. Böylece kullanıcıların önüne çok daha spesifik bir şekilde çıkmış olursunuz. Ayrıca böylesi bir sunumla birçok ziyaretçi çekebilirsiniz. Bu da size, yüksek kalite puanı sunar.

ANAHTAR KELİME SEÇİMİ

Doğru anahtar kelimeleriyle çalışma, başarılı bir SEO rehberi için gereklidir. Alanınızla ilgili olan kelimeleri kullanın. Ayrıca, kullanıcıların sizi bulmak için kullandığı kelimeleri tespit edip, daha hızlı bir şekilde kendinizi öne çıkarın. Anahtar kelimeler, sizi öne çıkaracak anahtardır. Bu kelimeleri doğru bir şekilde kullanarak, rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Tabi nasıl kullanmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Hatalı anahtar kelime kullanımı, kalite puanınızı düşürebilir ve kullanıcı kaybına neden olabilir. Tüm bunların önüne geçmek için, doğru çalışmalar yapmalısınız. Ayrıca arama motorlarını da bunlarla memnun etmelisiniz.

Yaygın anahtar kelime araştırma hatası 1:

Google arama motoru optimizasyonu başlangıç rehberi içerisinde en kritik nokta, anahtar kelimelerdir. Bu konuda en sık yapılan hata, yanlış kelime kullanmaktır. Sizinle alakalı olmayan ve kullanıcıları yanlış yönlendiren anahtar kelimelerden uzak durun. Bunlar, yanlış ve alakasız olduklarından, itibarınızı zedeler. Ayrıca arama motorları tarafından olumsuz karşılanır. Mutlaka içerikle alakalı olan anahtar kelimeleri kullanın. Hem kullanıcıyı, hem de arama motorlarını memnun etmeniz gerekir. Ek olarak, yanlış anahtar kelime kullanmanın getireceği zararlardan biri, yüksek hemen çıkma oranlarıdır. Kullanıcılara yanlış kelimelerle bilgi verdiğinizden ötürü, sitenize girdiğinde hayal kırıklığına uğrar. Böylece siteyi hemen terk eder. Bu sıkça tekrarlanırsa, kalite puanınız düşer ve arama sonuçlarındaki sıralamanız geriler.

Yaygın anahtar kelime araştırma hatası # 2:

Rekabet, SEO başlangıç konusunda dikkat etmeniz gereken bir faktördür. Özellikle anahtar kelimelerin de bir rekabet faktörü olduğunu unutmayın. Rakipleriniz arttıkça, bu kelimelerin de rekabeti artar. En doğru stratejiyi yakalamak için, markanızın bulunduğu konumu doğru analiz etmelisiniz. Yüksek rekabetli anahtar kelimeleriyle çalışıp çalışmayacağını bilmelisiniz. Bu oranların üstesinden gelebiliyor olmanız gerekir. Fakat her ihtimalde kendi seviyenize uygun bir anahtar kelime bulabilirsiniz. Her anahtar kelimenin sahip olduğunu rekabet oranını öğrenmek için Google Anahtar Kelime Planlayıcısına bakabilirsiniz. Böylece, hem SEO, hem de reklam çalışmalarınızda bu oranlardan faydalanabilirsiniz.

Anahtar kelime araştırma ipucu 1:

SEO rehberi konusunda en iyi ipuçlarından biri, anahtar kelime araştırmasıdır. Kullanıcıların sizi bulmak için kullandığı kelimeleri iyi bilmelisiniz. Bunun için rakiplerinizin kullandığı başlık ve açıklamaları inceleyin. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, aradaki benzerlikler. Eğer bir kelime grubu tüm rakipler tarafından kullanılıyorsa bu durum, rekabetin yüksek olduğu anlamına gelir. Böylece arada kaybolabilirsiniz. Fakat bu durumun üstesinden gelebilmek için, kullanıcıların arama çubuğuna yazdıkları anahtar kelimeleri inceleyin. Buradan bulduğunuz sonuçları, Google Anahtar Kelime Planlayıcısı üzerinden analiz edin. Buradan kelimelerin rekabetini analiz edebilirsiniz. Sizinle alakalı olan tüm kelimeler aynı oranda faydalı olmayabilir. Bu nedenle bu durumu unutmayın. Ayrıca, kullanıcıların arama motorlarında kullandığı kelimeleri bulmanın başka yolları da var. Örneğin, arama sayfasının en alt kısmında bulunan önerilen sonuçlardır. Bunlar, size çeşitli fikirler sunabilir. Böylece çok daha fazla sonuca ulaşmış olursunuz.

HTML

Google arama motoru optimizasyonu başlangıç rehberi sırasında HTML konusunda bir uzman olmanız gerek yok. Fakat bu alanda da yapmanız gereken işler olduğunu unutmayın. Bu konuda ücretsiz eğitimler alabileceğiniz bir sürü online eğitim var. Örneğin Khan Academy veya Codeacademy gibi siteler, ücretsiz bir şekilde online yazılım kursları veriyor. Ancak buna da zamanınız yoksa, sizin yerinize HTML oluşturan araçlardan yardım alabilirsiniz. Bunlar sayesinde, daha güçlü SEO’lar yazacaksınız. Böylece, web sitenizi öne çıkarmış olacaksınız. Şimdi dilerseniz bu alanda neler yapabileceğinize bakalım:

Başlık etiketleri

SEO başlangıç olarak başlık etiketleri, bir zorunluluktur. Bunlar sayesinde hem kullanıcılar, hem de arama motorları içeriğinizi ilk etapta tanımlar. Başlık etiketleri, sizi arama sonuçlarında öne çıkartır. Fakat bu çalışmada, alakalı anahtar kelimelerden yararlandığınızdan emin olun. Eğer içeriğinizle alakasız kelimeler kullanırsanız, bu durum kalite puanınızı düşürür. Ek olarak başlıklarınız ne çok kısa, ne de çok uzun olmalı. İdeal bir oranda, açıklayıcı ve net olmalı. Unutmayın ki, başlık etiketleri, kullanıcıların dikkatini çekecek en temel yerdir. Bu yüzden cazip ve ilgi çekici olmalı. Son olarak, Google kurallarına da uygun yazılmalı. Olumsuz kelimeler veya işaretlerle, kalite puanınızı düşürmeyin. Bu durum sizi, sıralamada gerilere çekebilir.

Meta açıklama

Meta açıklama metinleri, SEO rehberi sırasında dikkatli olmanız gereken bir başka unsurdur. Burada, içeriğinizle alakalı kısa metinler yazarsınız. Bir iki cümleden oluşan bu açıklama yazıları, doğru anahtar kelimelerini barındırmalı. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var, o da açıklama yazısını optimize etmektir. Doğru ve alakalı kelimeleri belirli bir oranda kullanmalısınız. Eğer çok sık aynı anahtar kelimeyi kullanırsanız, spam olarak görünebilirsiniz. Bu durum, sizi üst sıralara yükseltmek yerine, alt kısımlara kadar çekebilir. Burada yapacağınız en iyi şey, içeriğinizle alakalı kısa bir açıklama yazısı yazmak. Aynı zamanda bu yazıya ilgi çekici kelimeler eklemek. Kullanıcıyı kendinize çekecek, SEO açısından başarılı meta açıklamalarını tüm sayfalarınız için yazın.

Şema

Şema ile Google arama motoru optimizasyonu başlangıç rehberi konusunu bir üst seviyeye ulaştırıyoruz. Bahsettiğim bu şemalar, arama botlarına ve kullanıcılara içeriğiniz hakkında çok daha fazla bilgi sunar. Örneğin, sıkça karşılaştığımız arama sonuçlarındaki puanlar, bir şema örneğidir. Bunlar sayesinde, SEO çalışmalarınızı güçlendirebilirsiniz. Ek olarak arama botları sizi daha iyi tanıyarak, en alakalı arama sonuçlarına yer verebiliyor. Bu durum da web siteniz için oldukça verimlidir.

Alt başlıklar

SEO başlangıç için mutlaka bilmeniz gereken bir konu daha, alt başlıklardır. Bunlar, kullandığımız temel başlıkların dışında, içeriği daha da spesifik bir hale getiren ve açıklayan alt başlıklardır. Ana başlıkları h1 olarak seçerken, alt başlıkları h2, h3 ve h4 şeklinde oluştururuz. Peki neden alt başlıkları kullanmalıyız? Bunlar, oldukça verimli SEO’lardır. Arama botlarına içeriği daha iyi ifade eder, ayrıca yapılan aramalarda alt başlıklar sayesinde daha sık öne çıkılır. Öte yandan, gelen ziyaretçilere daha kolay bir deneyim yaşatırsınız. Uzunca içerik yazıları okutmak yerine, bunları alt başlıklarla bölerek, okuyucuya daha kolay bir içerik şeması oluşturmuş olursunuz. Kısacası alt başlıklar, en az temel başlıklar kadar önemlidir ve mutlaka her içerikte kullanılmalıdır.

Bu HTML iyileştirmeleri nasıl teşhis edilir

HTML yapısının doğru olması, SEO rehberi için önemli bir unsurdur. Bunu da en iyi şekilde, Google Search Console üzerinden düzeltebilirsiniz. Google’ın, siteniz üzerinden alacağı tüm veri tabanları sayesinde, sitenizde iyileştirmeler yapabilir. Böylece, SEO’da geri kaldığınız konularda iyileşebilirsiniz. Size verebileceği öneriler şu şekilde olabilir, “İçerik yazısı çok kısa, uzatmayı deneyebilirsin. ” veya “Mobil uyumluluk açısından sorunlar var.” Bunları tespit ettikçe siz düzeltin. Ayrıca tüm sorunları halletmiş olsanız da, düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın.

MİMARİ

Google arama motoru optimizasyonu başlangıç rehberi alanında site mimarisine dikkat etmeliyiz. Başarılı bir site mimarisine sahip sitelerin arama sonuçlarında öne çıkması daha olasıdır. Ayrıca, kullanıcı deneyimi açısından da önemlidir. Kullanıcılara başarılı ve keyifli bir deneyim yaratmalısınız. Bunun için hem ara yüze hem de site şemasına dikkat etmelisiniz. Karmaşık veya kullanması zor site tasarımları, kullanıcı kaybına neden olabilir. Son olarak site mimarisi, arama botları tarafından da dikkat edilir. Bu yüzden her açıdan başarılı bir etki yaratmak için site mimarisine olabildiğince önem vermelisin.

Taraması kolay

Site taraması, SEO başlangıç için dikkate almanız gereken bir noktadır. Arama botları, sitenizi kolayca tarayabilmeli. Böylece, içeriğinizi anlarsa arama sonuçlarında sizi öne çıkarma olasılığı artar. Ayrıca bu botlar, Google’a sitenizin ne kadar başarılı olup olmadığını bildirir. Tüm bunları doğru bir şekilde sağlamak için, Google’a site haritanızı endekslemeniz gerekir. Bu işlem sayesinde arama motorlarına sitenizin içini tanımlamış olursunuz. Tüm verilerinizi arama botlarına aktararak, daha başarılı SEO sonuçları alabilirsiniz.

Yinelenen içerik

Kopya içerik konusu, SEO rehberi açısından dikkat etmeniz gereken bir faktör. Fakat burası biraz kafanızı karıştırabilir. Kopya içeriğin, SEO açısından zararlı olduğunu biliyoruz. Fakat tam olarak zararın ne olduğunu biliyor muyuz? Bilinenin aksine, yinelenen içerikler öyle devasa zararlar vermez. Şöyle düşünün, kendi web sitenizde yazdığınız içeriğin aynısını, farklı bir blog sitesinde de yayınlıyorsunuz. Bu kopya bir içerik gibi görünse de aslında içerik tamamen size aittir. Bu durumda orijinal site bağlantınızı vererek, okuyucuya bu içeriğin size ait olduğunu belirtebilirsiniz. Ayrıca sıkça duyduğumuz bir diğer faktör, tamamen orijinal olma zorunluluğu. Tüm web sitenizi birbirinden farklı yazılarla doldurmanız neredeyse imkansız. Alakalı olması gereken içeriklerinizde bazı benzerlikler olabilir. Bu durum SEO’nuzu korkunç derecede kötü yönde etkilemez. Yapmamanız gereken en büyük hata, bir başkasına ait içeriği olduğu gibi kendi web sitenize yapıştırmaktır. Fakat bunun dışında her içeriğinizde tamamen farklı davranamazsınız. Yukarıda da belirttiğim gibi, kendi yazdığınız yazının aynısını bir başka blog sitesine de ekleyebilirsiniz. Örneğin Medium adlı siteye kendi blog yazınızı koyabilirsiniz. Burada yaşayacağınız en temel sıkıntı, medium sitesinin sizin web sitenizde önce çıkma durumudur. Yüzlerce yazıya sahip olduğu için büyük bir olasılıkla sizin web sitenizden önce arama sonuçlarında çıkacaktır. Yine de içeriklerinizde yaratıcılığa ve özgünlüğe mutlaka önem verin. 

Mobil uyumluluk

Google arama motoru optimizasyonu başlangıç rehberi yalnızca web siteleri için geçerli değildir. Mobil uyumluluk da oldukça önemlidir. Artık günümüzde insanlar internette, bilgisayarlarından çok telefonlarından geziniyorlar. Bu yüzden bütün web sitelerin, mobilde de başarılı bir şekilde çalışması gerekir. Bu noktada özellikle site tasarımına ve mimarisine dikkat edin. Mobil ekranları daha ufak olduğu için web siteniz, bilgisayardakinden çok daha farklı görünebilir. Mobile özel bir görünüm oluşturmalısınız. Eğer bir WordPress sitesi üzerinde çalışıyorsanız, her tasarımı mobil önizlemesinden de test edin. Ek olarak, eğer gözünüzden kaçan bir mobil uyumluluk sorunu varsa, Google Search Console üzerinden bunu öğrenebilirsiniz. Google size, düzenli olarak raporlar gönderir. Eğer sitenizde hata varsa bunları düzeltmeniz için size yol gösterin. Aynı şekilde mobil ile ilgili bir sorun varsa bunu tespit eder ve size bildirir. Bu şekilde sorunları çözerek, mobilde başarılı SEO’lar yapmış olursunuz.

Sayfa hızı

En bilinen ve SEO başlangıç rehberi konusunda sıkça rastladığımız, site hızı konusuna geldik. Hızlı site, hızlı bir şekilde başarıya ulaşabilir. Sayfanızın ağır yüklenmesine neden olan tüm faktörler sizi kötü yönde etkiler. Sitenizin hızını ölçmenin en kolay yolu, Google PageSpeed aracıdır. Buraya sitenizin adresini girerek hem bilgisayarda, hem de mobildeki hızını ölçebilirsiniz. Ayrıca, genel olarak sitenin hızını yavaşlatan faktörleri Google sizin için sıralar. Ek olarak sitenizin hızlı açılması için lazy load kullanabilirsiniz. Bu yazılım sayesinde, sitenizdeki kullanıcı, aşağıya doğru gezindikçe yüklenir. Yani tüm sayfayı tek seferde yüklemek yerine, gelen ziyaretçi gezindikçe yükler. Böylece zamandan ve hızdan kazanmış olursunuz. Son olarak, görsellerinizin formatını değiştirerek hız kazanın. Tüm görsellerinizi webp formatında yükleyerek daha az yer kaplamasına neden olursunuz. Böylece ağır görsel dosyalarından da kurtulmuş olursunuz. Sonuç olarak, web sitenizin hızlı olması en temel SEO çalışmalarından biridir. Mutlaka hızınızı düzenli olarak ölçün ve gerekirse güçlendirin.

URL’lerdeki Anahtar Kelimeler

URL, Google arama motoru optimizasyonu başlangıç rehberi için üstünden geçmeniz gereken bir çalışmadır. burada da anahtar kelime çalışması yapabilirsiniz. Özellikle içeriğinizle alakalı anahtar kelimeler kullanarak, arama sonuçlarında önce çıkma olasılığınızı arttırın. URL üzerinden değişiklik yapmak için, SEO araçlarını kullanabilirsiniz. Genel olarak çok uzun olmayan ve alakalı kelimeler içeren URL yazıları kullanın. Arama botları, bu URL yapısı ile içeriğinizi daha kolay tarayabilir. Unutmayın ki, yaptığınız her SEO çalışma, arama botlarına içeriğiniz hakkında ışık tutar. 

HTTPS ve SSL

Site güvenliği en temel SEO başlangıç faktörüdür. Eğer güvenli bir web siteye sahip değilseniz, kullanıcı kaybeder ve arama sonuçlarındaki sıralamada gerilersiniz. Ayrıca eğer siteniz güvenilir değilse, Google kullanıcıları uyarır. Bu da, kötü bir itibar sağlar. Bu güveni sağlamanın bazı yolları var. Bunlardan en gereklisi SSL sertifikasıdır. Bu sayede, arama motorlarına sitenizin güvenli olduğunu SSL sertifikası ile tanıtmış olursunuz. 

Sayfa Dışı SEO

SEO rehberi konusunda başlarken iki farklı yöntem olduğunu belirtmiştik. SEO, site içi ve site dışı olmak üzere ikiye ayrılır. Site dışı SEO ile, web sitenizin dışındaki bağlantılardan sitenizi güçlendirirsiniz. Buna, sosyal medya gibi platformlar dahildir. Şimdi dilerseniz site dışı SEO’ya yakından bakalım.

Güven

Google arama motoru optimizasyonu başlangıç rehberi yalnızca teknik konulardan oluşmaz. Karşı tarafa yaşatmanız gereken bazı psikolojik durumlar da vardır. Güven, bunlardan biridir. Sitenizi hiç tanımamış bir kullanıcıya dış faktörlerden tanıtım yapabilirsiniz. Fakat bu sırada sitenize gelmesi için kendisine mantıklı sebepler vermelisiniz. Tüm bunları yanında da güven oluşturmalısınız. İlk izlenimde güven her şeyden önce gelir. Eğer yapacağınız tanıtımlarda güven faktörünü pas geçerseniz, sitenize trafik çekemezsiniz. Bu nedenle, siteniz hakkında yapacağınız tüm çalışmalarda güven duygusunu karşı tarafa yansıttığınızdan emin olun. Ek olarak verdiğiniz bu güveni, web sitenizde de bulundurmanız gerekir. Böylece güven faktörünü tamamlamış olursunuz.

Yetki

Otoriteyi sağlamak, SEO başlangıç açısından gereklidir. Web sitenizin alan adı güven veren bir diğer unsurdur. Bu domain, size bir yetki sağlar. Ayrıca ek olarak alan adına bağlı sayfalar da yetkinin bir parçasıdır. Her şeyin bir düzen ve bağ içerisinde olması gerekir. Web sitenizin sahip olduğu içeriklerin de sayfalarla uyuşması gerekir. Tüm bunlar, arama motorundaki sonuçlarınız için önemli bir faktöre sahiptir.

Hemen çıkma oranı

Bounce rate olarak bildiğimiz hemen çıkma oranı, SEO rehberi konusunda en sıkıntılı durumlardan biridir. Bu durum, gelen ziyaretçilerin sitenizde harcadığı minimum süreyi tanımlar. Bir kişinin web sitenize girip hemen çıkması, büyük bir sorun olabilir. Bu sorunun birçok nedeni olabilir. Örneğin, kullanıcı aradığı şeyi sizde olduğunu sanıp bulamaması. Veya, sitenizin güvenirliğinin düşük olması gibi durumlar ziyaretçi kaçırabilir. Hemen çıkma oranını, Google Analytics üzerinden takip edebilirsiniz. Hangi sayfanın ne kadar süre boyunca ziyaretçi çektiğini analiz ederek, var olan sorunları anlamaya çalışabilirsiniz. Bounce rate yüksekse, arama sonuçlarındaki sıralamanız düşebilir.

Alan adı yaşı

Alan adınızın yaşı, Google arama motoru optimizasyonu başlangıç rehberi için önemli bir detaydır. Google, alan adlarının ömrüne dikkat eder. Uzun süredir aktif olan alan adları, arama sonuçlarında bazen ön sırada yer alabiliyor. Bu yüzden alan adınızı aldıktan sonra mümkünse değiştirmemeye özen gösterin. Bu durumun sebebi, güven, otorite ve yaşın arama motorunda önemli bir yere sahip olmasıdır.

Kimlik

Sağlam bir kimlik oluşturmak, SEO başlangıç için gerekli bir unsurdur. İyi bir izlenim yakalamak için de kullanıcılara bunu göstermeniz gerek. Bir marka olduğunuzu göstermenin yüzlerce yolu var. Örneğin alan adınızla bunu ifade edebilirsiniz. Veya çeşitli uzantılarla web sitenizin arama sonuçlarındaki görünümünü güçlendirebilirsiniz. Bunun gibi çalışmalarla arama sonuçlarında kimliğinizi öne çıkarın.

Sonuç

SEO başlangıç konusu oldukça detaylıdır ve emek isteyen bir iştir. Fakat korkmayın, eğer bu alan size göre değilse ajanslardan yardım alabilirsiniz. Mutlaka yukarıda bahsettiğim SEO faktörlerini uygulamanız gerekir. Aksi takdirde arama sonuçlarındaki sıralamanız yükselemez ve kalite puanınız düşük kalır. Eğer tüm adımları doğru bir şekilde takip edip, düzenli olarak kontrol ederseniz üst sıralardaki yerinizi alabilirsiniz.

Mahmut Orkun Köksalan

2022 yılından bu yana Cremicro'da SEO direktörü olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content