Skip to main content

Son güncelleme 10 ay önce Mahmut Orkun Köksalan tarafından gerçekleştirildi.

Çevrimiçi alışverişin yaygınlaşması ile farklı pazarlar da ön plana çıkmaya başlamıştır. İşletmeler, markalarını büyütmek ya da kâr marjını arttırmak için farklı pazarlara açılabilir.  Farklı pazar arayışları için farklı ihracat pazaryerleri ön plana çıkar ve her pazaryeri artıları ve eksileri ile satıcıların farklı pazarlara açılmasına olanak tanır. Bazıları sadece yerel pazarlara izin verirken bazıları uluslararası pazarları bünyesinde barındırabilir. Bir e-ticaret sitesi seçmeden önce o sitenin kayıt ve listeleme ücreti, satış komisyonu gibi giderlerini de hesaba katmanız tavsiye edilir. Her platform başarıyı getirmeyebilir, bu noktada rekabetin çok olduğu e-ihracat pazaryerlerine karşı temkinli olmak gerekir. Küresel ihracat pazaryerlerinde başarıyı yakalamak ve işletmenizi daha da büyütmek için etkili bir strateji belirlemeniz şarttır. Özellikle ziyaretçi trafiği ve aylık kullanıcı sayısı çok olan ancak rekabetin de fazla olduğu bir pazaryeri seçtiyseniz e-ticaret paketleri alarak başarılı bir stratejiye sahip olabilirsiniz. Bu paketlerin içeriğinde çevrimiçi ortamda mağaza kurmak ve doğru pazarlama aracını seçmek gibi önemli detaylar yer alır.

E-İhracat için En Uygun E-İhracat Pazaryerleri

Çevrimiçi alışveriş özellikle son yıllarda ciddi anlamda büyüme elde etmiştir. Bu büyümeden pay alabilmek ve e-ticaret yapabilmek için yerel ve küresel olmak üzere birçok farklı pazaryeri bulunur. Bu pazaryerleri hem spesifik kategorilerde hem de daha geniş kategorilerde satış yapma imkânı sunar. Doğru e-ihracat pazaryerini seçmek, işletmeyi büyütmek ve düzenli gelir akışı elde edebilmek açısından önemli bir kriterdir. Bir karar vermeden önce hangi pazaryerinin sizin için en iyi fırsatı sunduğundan emin olmanız gerekir. Dünya genelinde en sık kullanılan platformlar, avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibidir:

Amazon

En popüler e-ihracat pazaryerlerinden biri Amazon’dur. Satıcılar için kayıt ücreti ve teminat gibi ek ücretler talep etmeyen platform, 400 milyondan fazla kullanıcıya sahiptir. Odağı tüketici olan ve müşteri deneyimini her şeyin üstüne koyan bu e-ihracat pazaryeri hem satıcılara hem de tüketicilere bu yönüyle güven verir.

Amazon, kendi adıyla birçok ülkenin pazarında yer alır. Bu ülkeler başlıca ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Türkiye, Japonya ve Çin olarak özetlenebilir. Bu pazaryerinin en ilgi çekici yanı oldukça geniş bir ürün kategorisine sahip olmasıdır. Giyimden elektroniğe her türlü ürünü bu pazaryeri aracılığı ile bulmak mümkündür. Amazon FBA ve Amazon FBM olmak üzere iki satış modeline sahiptir. Satılan ürünün doğrudan Amazon’un kendi deposundan gönderildiği ve teslimat sürecini Amazon’un üstlendiği satış modeli Amazon FBA’dır. Satın alım ve dağıtım süreçlerini satıcının yürüttüğü model ise Amazon FBM olarak geçer.

eBay

Küresel ve sık tercih bir diğer e-ihracat pazaryeri ise eBay’dır. Toplamda 105 ülkenin pazarında bulunan bu pazaryeri, Kore ve Türkiye dışında bulunduğu her ülkede kendi adının sonuna ilgili ülkenin uzantısını alır. Ürün kategorisinin genişliği ülkelere göre farklılık gösterse de neredeyse her ürünü bulmak mümkündür.

Özellikle 2. el ürünleri bulmak için en ideal e-ihracat pazaryerlerinden biridir. Üstelik, açık arttırmaya dayalı bir fiyat politikası olduğu için alışveriş deneyimini hem satıcılar hem de tüketiciler için avantajlı hale getirir. Depo için herhangi bir hizmet vermese de eBay küresel nakliye konusunda satıcılara yardım eder.

Etsy

Son dönemde popülerliğini arttıran bir e-ihracat pazaryeri olan Etsy, özellikle sahip olduğu ürün kategorileri ile dikkat çeker. El yapımı ürünlerin ve sanat eserlerinin satılması için en uygun platformlardan biridir. Buna ek diğer diğer e-ihracat pazaryerlerinin aksine indirilebilir ürünler için de bir kategori bulunur. Bu sayede dijital ortamda hazırlanan şablonlar ya da ürün tasarımları ilgili kullanıcılar tarafından satın alınabilir. Bu özellikleri ile Etsy, özellikle de küçük işletmelerin e-ticaret yolculuğunu destekler.

Küresel pazaryerlerinden biri olan Etsy, ABD, İngiltere, Almanya ve Avustralya gibi ülkelerde daha popülerdir. Sabit fiyatlandırmanın yanı sıra açık arttırmaya dayalı bir fiyat politikası da bulunur, bu yönüyle de oldukça avantajlı bir portaldır. Diğer pazaryerlerinde olduğu gibi listeleme, işlem, hizmet, reklam bedeli gibi ücretleri satıcıdan talep eder.

AliExpress

B2C iş modeline sahip olan AliExpress, AliBaba’nın platformlarından biridir. Çinli işletmelerin dünya genelinde satış yapmasını mümkün kılan bir ihracat pazaryeridir. Neredeyse her ülkede sıklıkla kullanılsa da Çin, Rusya, Amerika, Fransa gibi ülkelerde daha etkindir. Çok geniş bir ürün skalasına sahip olan bu pazaryerinde dikkat çeken noktalardan biri uygun fiyatlandırmadır. Lojistik konusunda satıcılara destek veren AliExpress, web sitesi içerikleri ile de satıcılara yardım eder. Buna karşılık satıcılar ürün kategorisine bağlı olarak her işlem için belli bir komisyon bedeli öder.

Allegro

Avrupa pazarında oldukça popüler olan Allegro, Avrupa’da en çok tercih edilen e-ihracat pazaryerleri arasında 4., Polonya’da ise ilk sırada yer alan bir pazaryeridir. Yerel olarak Polonya pazarını elinde tutan bu pazaryeri, kişisel bakım, eğlence, otomotiv gibi birçok kategoride hizmet verir. Genelde sabit fiyat politikasını kullansa da açık arttırmaya da izin veren bir sisteme sahiptir. Orta ve Doğu Avrupa’ya odaklanarak satış yapmak için en ideal pazaryerlerinden biridir, ayrıca satıcıların ödedikleri komisyon oranları düşüktür. Platform çoğunlukla Lehçe olarak desteklenir, bu nedenle diğer dillerde problemler oluşabilir. Polonya ve Doğu Avrupa odaklı ihracat düşünceniz varsa bu uygulamayı tercih edebilirsiniz.

Bol.com

Büyüme stratejisinde Amazon’un izinden giden Bol.com, özellikle Hollanda, Belçika ve Lüksemburg gibi ülkelerde oldukça etkin bir e-ihracat pazaryeridir.  Aylık yaklaşık olarak 15 milyon aktif kullanıcıya ve geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Satıcıları depo ve iade süreçlerinde destekleyen Bol.com, müşteri hizmeti servisi de verir. 08.00 ve 16.00 arasında çağrı merkezi imkânı ile müşteri memnuniyeti için destek sağlar. Belirli ülkelerde popüler olduğu için sınırlı bir kullanımı vardır ve Hollanda, Belçika, Lüksemburg dışında etkili olma ihtimali nispeten düşük bir platformdur.

Cdiscount

Geniş bir ürün skalasına sahip olan Cdiscount, yerel bir e-ihracat pazaryeridir. Fransa’da etkin ve güvenilir olan bu platform özellikle bu pazara açılmak isteyen satıcılar için idealdir. Satıcılara depo ve iade süreci için destek sunan pazaryerinde satıcılar tüm süreci tek başına yürütür. Bunlara ek olarak platformda satıcılar aylık bir ücret öder ve satış başına %5 ile %22 arasında bir komisyon ödemekle yükümlüdür. Bu da kârı azaltan bir etken olabilir.

Gmarket

Gmarket, 2000 yılında kurulan ve 2009 yılında satın alınan Güney Kore merkezli bir ihracat portalıdır. Kore’nin eBay’i olarak da adlandırılan Gmarket, Kore’de oldukça popüler olan bir platformdur. Yerel olarak hizmet veren platform aylık 18 milyon kullanıcısı ve geniş ürün yelpazesi ile dikkatleri üzerine çeker. Ayrıca depo hizmeti sunmasa da çapraz sevkiyat ile satıcılara yardım eder. Çeşitli ürün yelpazesine sahip olan bir pazar olsa da yalnızca Güney Kore ile sınırlıdır. Bu nedenle Güney Kore dışında satış yapmak isteyenler için uygun değildir.

Otto

Mail order olarak başlayan ancak daha sonrasında e-ihracat pazaryeri olarak devam eden bir platform olan Otto, Almanya’nın en çok tercih edilen ikinci platformudur. Aylık 9 milyon kullanıcısı olan platform özellikle mobilya ve ev eşyası kategorileri ile öne çıkar. Bu ihracat portalı satıcıyı çapraz sevkiyat ile destekler ve bir kategori yöneticisi verir. Almanya pazarına girmek isteyen işletmeler için ideal bir platformdur. Reklam ve komisyon ücretinin yanı sıra satıcıdan bir defaya mahsus kayıt ücreti de talep eder.

Ozon.ru

Rusya’nın popüler bir diğer ihracat portalı Ozon.ru’dur. 1998’den bu yana varlığını sürdüren bu platform 20’den fazla kategoride geniş bir ürün yelpazesi sunar. Platform, Rusya’da geniş kitlelere ulaşmak için ideal bir pazardır. Dağıtım ağına göre satıcıya sipariş karşılama hizmeti verir. Rusça dışında farklı dil desteği olmaması sebebi ile zorluk oluşturabilir, ancak odağı Rusya’da olan satıcılar için en ideal seçeneklerden bir tanesidir.

Rakuten

Dünya genelinde en popüler 4. pazaryeri olan Rakuten, Japonya pazarında ise lider konumundadır. 105 milyon abonesi ile bu platform Avrupa’da da öne çıkan bir platform haline gelmiştir. Satıcıların markalarını büyütmesi için ideal olan bu e-ihracat pazaryeri partnerlik sunarak ek gelir elde etmenize olanak tanır. Bu pazaryerinde üç aşamadan oluşan bir maliyet sistemi vardır. Aylık satıcı ücreti, ürün başına ücret ve bir ürünün satışından komisyon olmak üzere her birinden farklı ücretler alır. Bu durum küçük işletmelerde kâr elde etmek açısından zorlayıcı olabilir.

Tmall

AliBaba’nın bir diğer platformu olan Tmall, hedef kitlesi Çin olan bir e-ihracat pazaryeridir. Bu pazaryeri hem yerel işletmelerin hem de uluslararası şirketlerin ürünlerini Çin pazarında satmasını mümkün kılar. Çin, Hong Kong ve Tayvan’da oldukça etkili olan Tmall aylık 500 milyon kullanıcıya sahip olmasıyla dikkat çeker. Uluslararası şirketler için sipariş karşılama ve depo hizmetleri vardır.  Çin dışından satış yapan işletmeler kültürel ve dil anlamında zorluk yaşayabilir. Buna ek olarak platformun depozito, kategoriye göre ek ücret, satış komisyonu gibi birçok ücret talebi vardır. Ayrıca satıcının ürün satabilmek için marka tarafından yetkilendirilmiş olması zorunludur, aksi halde satış yapmasına izin verilmez.

Zalando

Avrupa ihracat portalları arasında yerini alan Zalando, giyim ve aksesuar gibi spesifik kategorilerde ürün satışı yapılmasını sağlar. Zalando, Almanya merkezli bir pazaryeri olsa da yaklaşık 17 ülkede faaliyet gösterir ve aylık 22 milyon kullanıcıya ulaşır. Kayıt ve ürünü listelemek için ek bir ücret talep etmez ancak diğer platformlara benzer olarak satış komisyonu vardır.

Her bir pazaryerinin kendine ait artıları ve eksileri bulunur. Bu detayları ve ürünleri değerlendirerek bir pazar seçmek ve bunu uygun bir platform aracılığı ile yapmak önemlidir. Bu açıdan güvenilirlik en öne çıkan faktörlerden biridir. Zalando ve diğer e-ihracat pazaryerleri dijital varlığını güçlendirmek ve daha etkili stratejiler kullanmak için dijital pazarlama ajansları ile çalışır. Dijitalde güçlü bir görünüm aynı zamanda güvenilir bir itibarı ve yoğun ziyaretçi trafiğini de size getirir.

Mahmut Orkun Köksalan

2022 yılından bu yana Cremicro'da SEO direktörü olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content