Skip to main content

Son güncelleme 4 ay önce tarafından gerçekleştirildi.

Hiç şüphesiz ki SEO, dijital pazarlama stratejilerinin en önemli parçalarından biridir. Ancak bir site optimize edilmemişse trafik için gereken bütçe katlanarak artar. Optimize edilmemiş bir siteye müşteri çekmeye çalışmak için çok fazla zaman ve çaba harcamak gerekir. Ayrıca optimize edilmemiş siteler, hemen çıkma oranının artmasına, güvenilirliğin azalmasına ve ardından sıralamalarda düşüşe yol açacaktır. Peki, bir web sitesinin optimize edilebilmesi için en önemli faktör nedir?

CMS Nedir?

CMS (İçerik Yönetim Sistemi), kodlama konusunda bilgili olmayan kullanıcılar için büyük bir avantajdır. İleri düzeyde teknik bilgiye sahip olmayabilirsiniz ancak bir CMS sayesinde kolayca içerik yayınlayabilir ve güncelleyebilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gereken tek faktör kullanım kolaylığı değildir. Web sitenizin yüksek sıralamalar almasını istiyorsanız SEO’yu göz önünde bulundurarak bir CMS seçmeniz gerekir.

Bir CMS seçmek, ev seçmeye benzer. Bu önemli bir satın alma kararıdır. Bu açıdan seçeceğiniz CMS işinizle birlikte gelişmeli, yeni teknolojik ve güvenlik trendlerine ayak uydurabilmeli ve elbette SEO’nun gereksinimleri karşılayabilmelidir.

Cms’in Seo Için Önemi: Hangi Cms’ler Seo Için Daha Uygun?

SEO için CMS’lerde Mutlaka Olması Gereken Özellikler

Web sitenizi optimize etmenin iki yolu vardır:

  • Teknik SEO: Bu; site yapısı, yükleme süresi ve XML site haritaları gibi göremediğiniz öğeleri ifade eder.
  • Sayfa içi SEO: Bu; anahtar kelime, meta description, link ve görsel gibi görebildiğiniz öğeleri ifade eder.

Bir CMS’in SEO için uygun olması, bu iki yolu karşılayabilmesine bağlıdır. Bunun içinse seçeceğiniz CMS’in mutlaka aşağıdaki özellikleri karşılayabilir olması gerekir:

  • Özelleştirilebilir sayfa öğeleri
  • URL ayarları
  • Blog araçları
  • 301 yönlendirmeleri
  • Responsive temalar
  • SSL sertifikası
  • XML site haritası
  • SEO eklentileri
  • txt dosyası
  • İndeksleme tercihleri

Cms’in Seo Için Önemi: Hangi Cms’ler Seo Için Daha Uygun?

Hangi CMS’ler SEO için Daha Uygun?

Bugüne kadar birçok farklı CMS’te SEO çalışmaları gerçekleştirdik. Deneyimlerim doğrultusunda SEO için uygun olan CMS’leri artıları ve eksileri ile şu şekilde sıralayabilirim:

1. WordPress

Dijital pazarlama dünyasında olan herkesin adını sıklıkla duyduğu WordPress, SEO çalışmaları gerçekleştirmek için en uygun CMS’lerin başında geliyor. Ayrıca Türkiye’deki CMS Kullanım Sıklığı Raporu’na göre 336.314 web sitesi arasından 193.906 web sitesi WordPress altyapısına sahip. Bu da WordPress’in %58’lik bir orana sahip olduğunu gösteriyor.

Eğer bir e-ticaret sitesi için SEO yapmayacaksanız WordPress’i diğer tüm web siteleri için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Çünkü içerisinde çok fazla SEO eklentisi barındırıyor ve Rank Math ya da Yoast SEO gibi eklentiler ile teknik SEO’nun çoğu gereksinimini karşılıyor. Ayrıca dünyada en çok tercih edilen CMS’lerden biri olduğu için tema bulmak konusunda da sorunlar yaratmıyor. Üstelik temaların çoğu responsive olduğu için sitenizin mobil ve masaüstü tasarımları için ayrı bir çaba ve zaman harcamanız gerekmez. Ancak WordPress’te neredeyse çoğu çalışmayı bir eklenti ile yapmanız gerekebilir, bu da web site hızı konusunda olumsuz deneyimler yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle sadece kullanacağınız eklentileri yüklemenizi ve kullanmadığınız eklentileri silmenizi öneririz.

2. Shopify

Shopify, WordPress’ten sonra en popüler CMS’lerden biridir. Eğer bir e-ticaret sitesi için SEO çalışmaları yapacaksanız CMS’ten yararlanabilirsiniz. Çünkü Shopify, SEO’nun birçok gereksinimini otomatik olarak karşılar. Bu açıdan ürün bilgilerinize şema işaretlemesi verir, sayfadaki öğelere uygun etiketler ekler, SSL sertifikalarını varsayılan olarak sağlar ve ilk kurulumda bir site haritası ve robots.txt dosyası bulundurur.

Ancak premium abonelik almadığınız sürece web siteniz dizine eklenmeyecektir. Ayrıca Shopify temalarında değişiklik seçenekleri bulunmadığından dolayı web sitelerinin çoğu pratikte aynı görünebilir.

3. Magento

Magento, WooCommerce eklentisi devreye girmeden önce önde gelen e-ticaret CMS’lerinden biriydi.  Bu CMS; çok fazla kod içermeyen temiz URL’ler, tarayıcıların sitenizi okuması için bir robots.txt dosyası, XML site haritası, yinelenen içeriği önleyen canonical URL’ler, kişiselleştirilmiş ürün önerileri ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok SEO dostu standart özellik ile birlikte gelir. Ancak Magento’dan en iyi şekilde yararlanmak için ödeme yapmanız gerekecektir. Ayrıca tıpkı WordPress’te olduğu gibi eklentiler kullanmanız gerekir. Bunun yanı sıra yerleşik bir blog özelliği yoktur. Bunu da yine bir eklenti ile oluşturabilirsiniz.

4. OpenCart

OpenCart, açık kaynaklı, ücretsiz indirilebilen ve özelleştirilebilir bir CMS’dir. Ancak diğer gelişmiş CMS’lerin aksine çok yönlü değildir. Ayrıca başlangıçta e-ticaret platformu olarak tasarlandığı için bir blog veya başka bir içerik odaklı site oluşturmayı hedefleyen kullanıcılar için çok iyi bir seçenek değildir.

Buna ek olarak deneyimlerimize göre e-ticaret web sitesi için dahi SEO’nun temel gereksinimlerini karşılayamıyor. Düzenlenebilir sayfa öğeleri, düzenlenebilir bir robots.txt dosyası ve özelleştirilmiş 404 sayfaları olsa da Magento ve WordPress’te olduğu gibi çoğu özellik ancak eklentiler ile sağlanabiliyor. Eklentiler olmadan 301 yönlendirmeleri ayarlayamaz, canonical etiketler oluşturamaz, bilgileri kodlamadan değiştiremez veya bir blog yayımlayamazsınız. Ayrıca çok fazla tercih edilen bir CMS olmadığı için OpenCart’ı öğrenebilmek adına kaynak bulmakta zorlanabilirsiniz ve bu da çalışmalarınızı yavaşlatabilir. Bunun yanı sıra OpenCart, kendi kendine barındırmadığından dolayı SSL sertifikanızı başka bir yerden almanız ve yönetici panelinden manuel olarak yüklemeniz gerekir.

5. Webflow

Webflow, SEO için yerleşik bir denetim aracına sahiptir. Denetim aracı esas olarak sayfanızın içeriğine bakar ve SEO’yu etkileyen alanlar hakkında anında geri bildirim sağlayabilir. Ayrıca site hızını iyileştirmek adına JS, CSS ve HTML’i küçültmek için ayrı bir eklentiye ihtiyaç duymaz. Bunun yanı sıra tek bir tıkla site haritası oluşturmanıza, indeksleme tercihlerinizi değiştirmenize, 301 yönlendirmeleri yapmanıza ve robots.txt dosyası yazmanıza izin verir. Ancak hem Webflow hem de kodlama konusunda bilgi eksikliğiniz varsa bu CMS’te SEO çalışmaları yapmakta zorlanabilirsiniz. Zira ben biraz zorlandım. 🙂

6. IdeaSoft

IdeaSoft, e-ticaret altyapısı sağlayan bir Türk firmasıdır. E-ticaret altyapısı açısından gelişmiş özelliklere sahip olsa da benim düşünceme göre SEO açısından yetersiz bir CMS’tir. Bugüne kadar yaşadığım deneyimler doğrultusunda yönlendirmelerin kalıcı olmadığını, mevcut görsellere alt etiket eklenemediğini ve blog ekleme alanının arayüzünün çok kullanışlı olmadığını gördüm. IdeaSoft’un asıl amacı e-ticaret altyapısı sağlamak olduğu için SEO uyumlu bir CMS olmaması mantıklı karşılanabilir bir durum olsa da SEO çalışmaları yapmak isteyenler için bu CMS’i öneremiyorum.

Cms’in Seo Için Önemi: Hangi Cms’ler Seo Için Daha Uygun?

Kazananımız Kim?

Yorum yaptığım bu 6 CMS’in de uzmanı olan bir kişi farklı bir cevap verebilecek olsa da SEO için en uygun CMS’in WordPress olduğunu düşünüyorum. Hem arayüz bakımından hem de eklenti çeşitliliği açısından WordPress ile SEO çalışmaları yapmak daha az vaktinizi alacaktır. Ancak bir CMS seçmeden önce önceliklerinizi belirlemeniz de gerekir. Eğer WooCommerce e-ticaret eklentisi ile bir web sitesi yönetmek istemiyorsanız Shopify ya da Magento’yu da tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra kodlara daha yakın olmak istiyorsanız Webflow da iyi bir seçenek olacaktır. Fakat e-ticaret web sitesi dışındaki tüm web siteleri için benim kazananım WordPress.

Selen Çetin

Selen Çetin, 2022 yılından bu yana SEO Uzmanı olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content