Skip to main content

Son güncelleme 11 ay önce tarafından gerçekleştirildi.

Meta description etiketi SERP’de, HTML kodunda veya sosyal medya paylaşımlarında görüntülenebilen, hazırladığınız içerik hakkındaki kısa metinlerdir. Bu kısa metinlerin bazıları kullanıcılar tarafından görüntülenebilir, bazıları da arka planda bulunur. Arama motorunda web sitenizin hangi sırada yer aldığını dolaylı olarak etkileyen bu etiketler, SEO için oldukça önemlidir. Bu sebeple bir dizi kurala dikkat edilerek özenle yazılmaları gerekir. Marka bilinirliğinizi hızlı bir şekilde arttırmak için alanında uzman kişilerden destek almak da gerekebilir. Bu aşamada web sitenizin daha fazla organik ziyaretçi çekmesi ve rakiplerinizden sıyrılması için SEO ajansları size zengin ve kapsamlı içerikler sunar.

Meta Description Etiketi Nedir?

Meta description etiketi, bir sayfanın içeriği hakkında bilgi veren kısa metinlerdir. Bu etiket HTML’de görüntülenen sayfada değil, sayfanın kaynak kodunda yer alır. Meta description etiketi HTML’de sayfanın en üst kısmına yerleştirilir ve sadece arama motorları tarafından görüntülenir. Bu, arama motorlarına hazırladığınız web sayfasının ne hakkında olduğunu göstermenin bir yoludur. Dolayısıyla etiketler kullanıcılar tarafından görüntülenmez, HTML’de konumlandırıldıklarından dolayı arka planda yer alır.

Meta Description Ne Kadar Uzun Olmalıdır?

Meta description ya da diğer adıyla meta description etiketi, web sitesinin içeriği hakkında bilgi veren HTML öğesidir. Bu etiketin uzunluğuyla ilgili Google gibi arama motorlarında karakter sınırlaması vardır. Arama motoru sonuç sayfası (SERP) ve HTML kodunda yer alan etiketler en fazla 160 karakter olmalıdır. Mobilde ise bu sınır 120 karakter bandındadır. Bu sınırlamanın sebebi meta description için kullanılan metinlerin masaüstü ya da mobil gibi farklı ekranlarda tam olarak görüntülenmesini sağlamaktır.

Meta Description Örnekleri

Meta description etiketi sadece HTML üzerinde değil, SERP ve sosyal medya paylaşımlarında da görüntülenebilir. Bu örneklerde etiketlerin nerede konumlandığını görmek, etiket oluştururken size yol gösterir.

1. Sayfa Kodunda

HTML kodunda bulunan meta description etiketleri, web sitesinin arka planında yer alır. Eğer nereye bakacağınızı bilmiyorsanız doğrudan görmeniz mümkün değildir. HTML kodunun en başında konumlandırılan bu etiket, arama motorları tarafından fark edilmenize olanak tanır. İçerik yönetim sistemlerinin (CMS) birçoğu ve eklentiler, meta description etiketlerini yazmanıza ve karakter sınırına göre düzenlemenize yardımcı olur.

2. SERP’de

SERP, arama motoru sonuç sayfasının İngilizce kısaltılmış adıdır. Yani arama motoruna girdiğiniz kelimeyle ilgili çıkan sonuçların çıktığı sayfa SERP’dir. Meta description etiketi, SERP’de sayfa kodundan farklı olarak direkt görüntülenebilir. Arama sonuçlarının olduğu sayfada başlık etiketinin altında yer alır. Eğer yazdığınız açıklama kullanıcının sorgusu ile eşleşmezse Google bu açıklamayı yeniden yazar. SERP’de hangi açıklamanın gösterileceği, sayfada yer alan zengin içerik ile belirlenir. Kullanıcının sorgusunu en kapsamlı şekilde ele alacak bir açıklama yazarsanız Google gibi arama motorları etiketi değiştirmek yerine bu açıklamayı kullanır.

Serp

3. Sosyal Medya Paylaşımlarında

Sosyal medya paylaşımlarında da meta description kullanılır. Eğer siz bu kısmı boş bırakırsanız sosyal medya platformları ilgili açıklamayı otomatik olarak oluşturur veya bu kısmı boş bırakır.

Meta Description Etiketi SEO için Neden Önemlidir?

İstenilen detaylara dikkat edilerek oluşturulan bir meta description etiketi, markanızın bilinirliğini artırmaktan tutun da daha fazla satış yapmaya kadar birçok fayda sağlar. Dikkat çeken, kullanıcılarının aradığı şeyleri en iyi şekilde kapsayan ve kullanıcılarda tıklama isteği uyandıran açıklamalar, web sitenizin ziyaretçi oranını da artırır. SEO için doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da sıralamaya dolaylı olarak bir etkisi vardır. Web sitenizin CTR’ını yükseltir, SERP sonucunda rakiplerden farklılaşmanızı sağlar ve bu şekilde SEO için önemli hâle gelir.

Meta Description Etiketi Nedir, Nasıl Yazılır?

Meta Description Etiketi Nasıl Yazılır?

Hazırladığınız içeriklerin arama motorunda öne çıkması için etkili bir meta description etiketi oluşturmanız önemlidir. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken birçok önemli detay vardır.

1. Duplicate meta descriptiondan kaçının

Web sitenizde yer alan tüm sayfalar için özgün bir meta description yazılması gerekir. Duplicate yani bir başkasından alınan açıklamalar, web sitenizin tıklanma oranlarını düşürür çünkü içeriğinize bir değer katmaz. Farklı sayfalar için o sayfayı en iyi özetleyen özgün bir metne ihtiyacınız vardır. Bu sebeple her sayfayı analiz etmeniz ve kullanıcının anlayacağı şekilde özetlemeniz gerekir.

2. Müşteri gibi düşünün

Rakiplerinizden sıyrılmanızı sağlayacak olan en önemli noktalardan biri potansiyel müşterileriniz gibi düşünmektir. “Müşteri bu sayfayı görüntülerken neyi bulmak istedi?” gibi bir soruyu kendinize sormanız, dikkat çekici bir description oluşturabilmeniz için önemlidir. Kısa açıklamanız müşterinin sorguladığı soruyu ne derece kapsarsa tıklanma ihtimaliniz de o derece artar bu sebeple müşteri gibi düşünmeyi alışkanlık hâline getirmeniz tavsiye edilir.

3. Optimum uzunlukta tutun

Yazacağınız metinler dilediğiniz uzunlukta olabilir, ancak belli bir uzunluktan sonra metinler otomatik olarak kesilir. Masaüstünde 160, mobilde ise 120 kelimeden sonrası kesilir. Bu sebeple sınır olarak bu karakter sayılarının seçilmesi en doğrusudur. Özellikle de SERP üzerinde gösterilen açıklamalar kullanıcıların web sitesine tıklama oranını belirler, bu sebeple kesilmemeleri gerekir. Metinlerin kesilmesinden kaçınmak için sadece meta description etiketinin karakter limiti değil, aynı zamanda ekran pixel limiti de göz önünde bulundurulmalıdır.

4. Harekete geçirici mesajlar verin

Yazdığınız meta açıklama, kullanıcıyı web sitenizi tıklamak için teşvik etmelidir. Bu sebeple meta description yazarken harekete geçirici mesajlar vermeye dikkat etmeniz gerekir. Örneğin; daha fazla bilgi edinin veya ücretsiz deneyin gibi ifadeler, kullanıcıyı harekete geçirmek için kullanılabilir. Bir metin ne kadar dikkat çekici şekilde yazılırsa tıklanma ihtimali o kadar yüksek olur ve bu da size yüksek ziyaretçi kazandırır.

5. Hedeflediğiniz anahtar kelimeyi kullanın

Tüm bu detaylar kullanıcıyı web sitenize çekmek için yeterli olmayabilir. Daha iyi bir sonuç için hedeflediğiniz anahtar kelimeyi meta description etiketinde de kullanmak size fayda sağlar. Anahtar kelimeniz kullanıcının sorgusu ile eşleşirse tıklanma oranını artırmış olursunuz. Kullanıcının sorgusu, yani anahtar kelime, açıklamanızda yer alıyorsa Google gibi arama motorları bu kelimeleri “kalın” yapar ve kullanıcının dikkatini çekmesini sağlar. Bir meta description etiketini tıklanabilir hâle getirmek kolay değildir ancak bunu yaptığınızda organik bir ziyaretçi trafiğine ve daha fazla satış oranına sahip olursunuz. Daha etkili ve hızlı sonuçlar için bir içerik ajansı ile çalışmak her zaman faydalı bir seçenektir. Bu sayede daha az efor ile daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Mahmut Orkun Köksalan

2022 yılından bu yana Cremicro'da SEO direktörü olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content