Skip to main content

Son güncelleme 1 yıl önce Mahmut Orkun Köksalan tarafından gerçekleştirildi.

Web sitelerinde her geçen gün artan uyumluluk sorunu hem yazılım hem de tasarım alanında yenilik arayışının doğmasına neden olmuş, web tasarım ajansı hizmetlerini de çözüm üretmek konusunda zorlamıştır. Bu bağlamda yazılımsal ve tasarımsal ihtiyaçlardan hareketle web tasarımı kavramında değişikliklere gidilmesine yönelik çalışmalar dikkat çekmiş ve responsive web sitesi tasarımın doğmasına kaynaklık etmiştir.

Web tasarımcısı ve geliştiricisi Ethan Marcotte aracılığıyla 2010 yılında hayatımıza giren A List Apart web sitesindeki “Responsive Web Design” makalesi bu konuda dönüm noktası oldu. Ethan, farklı mobil cihazlar için birbirinden farklı web tasarımları yapmak yerine, aynı tasarımın farklı cihazlar üzerinde uygulanabilir şekilde çalışması gerektiğini vurgulamıştır.

Google tarafından gerçekleştirilen The Mobile Movement: Understanding Smartphone Users araştırma sonuçları da bu düşünceyi destekliyor. Akıllı telefon kullanımının %70 oranını aştığı görülüyor. Mobil kullanıcıların %81’i internette gezinirken, %77’lik oranı arama yapıyor, %68’i mobil uygulamaları tercih ediyor ve %48’i ise telefonuyla video izliyor. Mobil telefona sahip kullanıcıların %72’si televizyon izledikleri zaman bir taraftan da akıllı telefonlarıyla ilgileniyor. Akıllı telefona sahip kişilerden %93’ ü telefonlarını evde olduklarında da yoğunlukla kullanıyor. Araştırmanın diğer sonucuna göre 5-10 yıl öncesine dair kıyaslamalar yapıldığında, artık bankacılık işlemlerinin bile web tabanlı platformlardan değil, mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştirildiği ortaya çıkıyor.

Hepimiz artık tablet ve mobil gibi tüm cihazlar üzerinde kaliteyle çalışan bir web sitesinin iyi bir görünüm ve ideal tasarımla daha başarılı bir performans sağlayacağının bilincindeyiz. Responsive web tasarımı hakkında merak ettiklerinize ve kullanıcı üzerindeki etkilerine detaylı olarak bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Responsive Web Tasarım Nedir?

Responsive web tasarımı; bir web sitesinin bütün mecralarda duyarlı, uyumlu, doğru ve kullanışlı bir şekilde kullanıcıya sunulmasıdır. Responsive tasarımlı web sitesine mobil ve tablet cihazlarla girildiğinde, yazı ya da görseller ekran genişliğine uygunlukla otomatik olarak şekillenir ve ekrana tam oturur. HTML ve CSS ile oluşturulan duyarlı bir web tasarımı; desktop, tablet ve mobil versiyonlarıyla üç kademeli olarak hazırlanır.

Neden Responsive Tasarım Yapılmalı?

Responsive web tasarımı özelliği bulunmayan sayfalar mobil kullanıcılar tarafından ziyaret edildiğinde, siteyi görüntülemek ve içinde gezmek güçleşir. Okumak istenilen kısma ancak zoom yapılarak ulaşıldığından kısıtlı bir alan görüntülenmiş olur. Kullanıcılar menüde aradıkları bilgiye erişirken zorlanırlar. Web sitesinde kullanıcı adeta kaybolur ve yaşadığı olumsuz deneyimle siteden çıkış yapar. Hizmet, ürün, satış, bilgi ya da ulaştırmayı amaçladığınız şey ne ise yaşanan karmaşadan dolayı maalesef o noktada sonlanır. İmajınız açısından büyük bir prestij kaybı yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Ancak responsive ile olumlu kullanıcı deneyimleri elde etmek ve birçok ekranda aynı etkiye sahip web tasarımları oluşturmak mümkündür.

Responsive Web Tasarımın Avantajları

Responsive web tasarımı ile dikkat çeken sayfaların birçok avantajı vardır. Hangi cihazdan ziyaret edilirse edilsin, sayfanız mümkün olan en kaliteli ve doğru gösterime sahip olur. Tablet ya da akıllı telefonlar aracılığıyla, hedeflediğiniz müşteri sayısını günden güne artırmış olursunuz.

  1. Maliyet

Birebir aynı çözünürlük kalitesini sağlamak adına hem mobil hem de masaüstü bilgisayarlar için birbirinden farklı web tasarımları hazırlamak sizler için maliyetli olabilir. Responsive web tasarımı ile tüm cihazlarla uyumlu şekilde çalışan tek bir tasarım oluşturulur ve dilediğiniz web sitesine ekonomik bütçeyle sahip olabilirsiniz.

  1. SEO

Responsive web tasarımı sayesinde kullanıcılar aradıkları bilgiye hem hızlı hem de kolay şekilde ulaşacaklardır. Google Algoritma güncellemeleriyle dikkat çeken detay, mobil uyumlu web sitelerinin arama sonuçlarında daha çok görünür hale geldiği konusudur.

  1. Kullanıcı Deneyimi

Ara yüzü daha rahat kullanabilme ayrıcalığı kullanıcı deneyimi açısından büyük artıdır. Mobil uyumlu olmayan web adreslerinde, kategorilere erişmek ya da içerikteki bilgilere göz atmak oldukça zordur. Responsive web tasarımı ile hazırlanan sitelerde tüm görseller ya da içerikler kullanıcılara rahat şekilde sunulur. Kullanıcılar pozitif bir deneyim yaşadıkları için sitede kalmaya devam eder.

WordPress Siteleri Responsive Midir?

WordPress ile mobil uyumlu bir web sitesi için dikkat edilecek konu tema seçimidir. Tüm cihazların ekranları üzerinde problemsiz şekilde çalışması için responsive tasarım işlevi sunan bir tema seçmeye özen göstermelisiniz. Böylelikle ziyaretçiler kullandıkları cihaza bağlı olarak optimize edilen tüm içerikleri, cihaz ekranı kapsamında en uygun boyutlarla görüntüleme şansı elde edeceklerdir.

Responsive Web Tasarımının Özellikleri

Responsive web tasarımı ile geliştirilen sitelere mobil cihazlardan girildiğinde menüler ekrana göre şekillenir. Font ve imajlar alt alta sıralanır. Ekranda herhangi bir zoom yapmaya ihtiyaç duyulmadan gezinme ve içerikleri okuma kolaylıkla yapılabilir.

Responsive Tasarım Ölçüleri Nelerdir?

Responsive web tasarımı için birden fazla birbirinden farklı çözünürlük detayları vardır. 3 ve 6 kademe aralığında değişiklik gösteren bu çözünürlükler içinde en sık tercih edilen 3 ya da 4’tür.

Tasarımın 3 kademeli olduğu durumlarda çözünürlük;

  • 0-767px aralığındaysa mobil ekranlara uyumlu
  • 768-991px aralığındaysa dikey tabletlere uyumlu
  • 992px ve üzeri aralıktaysa yatay tablet, diz üstü bilgisayarlar ve desktoplara uyumludur.

Tasarımın 4 kademeli olması halinde çözünürlük;

  • 0767px aralığındaysa mobil ekranlara uyumlu
  • 768-991px aralığındaysa dikey tabletlere uyumlu
  • 992-1199px aralığındaysa yatay tablet ve mini notebooklarla uyumlu
  • 1200px ve üzerindeyse notebook ve desktoplara uyumludur.

Responsive Web Tasarım Nasıl Yapılır?

Responsive web tasarımı yaparken başarılı olmak için tüm adımları doğru planlamak gerekiyor. Alanında uzman bir ekiple çalışılmak hem maliyet hem de zaman kayıplarının yaşanmaması için önem arz ediyor. Bu noktada aklınıza takılan her şey için bizimle iletişime geçebilir, hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

1. Medya Sorgu Aralıklarınızı Ayarlayın

CSS ve medya sorgusu desteğiyle cihazın algılanan ekran boyutuna göre web sitenizin düzenini rahatlıkla değiştirme imkânına sahip olabilirsiniz. Öncelikli olarak CSS dosyasında ‘breakpoints’ şeklinde adlandırılan sayfayı tanımlamakla işe başlanır. Bu kesme noktalarıyla yüksekliğinden ziyade ekran çözünürlükleri ve genişlikleri hedeflenir.

2. Yerleşim Öğelerini Yüzdelerle Boyutlandırın

İlk adım, ortam sorgusu veya ekran kesme noktasına bağlı şekilde farklı düzen öğelerine farklı boyutların ayarlanması gerekir. Sahip olduğunuz düzen öğelerinin sayısı tasarıma bağlı olsa da, çoğu web sitesi aşağıda listelenen öğelere odaklanır;

  • Container
  • Başlık
  • İçerik
  • Kenar Çubuğu
  • Footer

Responsive Web Tasarım

Mobil uyumlu şekilde, ana düzen öğelerini aşağıdaki şekilde oluşturabilirsiniz.

Responsive Web Tasarım Nasıl YapılırResponsive Web Tasarım Ölçüleri

3. Responsive Görseller Kullanın

Görsellerin akıcı olması ve birbirinden farklı ekran boyutlarında çalışabilmesi için pek çok olasılık bulunur. Bir görselin masaüstü bilgisayarda tam boyutlu haliyle nasıl olabileceğini öngörmek önemli bir konudur.  Farklı cihaz üzerinde ekran küçüldüğü zaman bu görüntüdeki ayrıntıları, yine olduğu şekilde görebilmek mümkün olabilecek mi? gibi konuları sorgulamak gerekiyor. Görüntü boyutunun ve yükleme sürelerinin tüm diğer cihazlardaki performansı da etkileyeceğini unutmamalısınız.

Resimlerinizin bozulmamasını sağlamanın bir yolu, tüm resimler için yalnızca dinamik bir değer kullanmaktır.

Responsive Tasarım

Responsive web tasarımı oluştururken sayfalarınıza resim eklerken fotoğrafınızın farklı boyutlarına sahip bir srcset eklediğinizden emin olun. Bunu manuel şekilde yapmak zaman alabilir. WordPress gibi bir CMS ile medya dosyalarını yüklediğinizde otomatik olarak gerçekleşecektir.

4. Metinler için Responsive Yazı Fontu Kullanın

Duyarlı bir responsive web tasarımının odak noktası, düzen ve temel öğelerinin yanıt verebilirliğidir. Metin ve yazı fontunun ekran boyutuna göre ayarlanması gerekir. Bunun en kolay yolu, yazı tipi boyutu için 22 piksel şeklinde statik bir değer ayarlamak ve bunu tüm medya sorguna uyarlamaktır.

Responsive Yazı Fontu

Her birini ayırmak için virgül kullanarak birden çok metin öğesini aynı anda hedeflemeniz mümkündür.

Responsive Metin

5. Test Edin

Web sitenizin mobil cihazlara uyumlu olup olmadığını test etmek istiyorsanız, buraya tıklamanız yeterli olacak. Sitenizin getirilmesi biraz zaman alırsa endişe etmemelisiniz. Bu durum, sayfa yükleme hızınızı yansıtmaz.

Mobil Uyumluluk Testi

Deneyimli ekibimizle marka bilinirliğinize katkı sağlayabilir ve satışlarınızı hızlıca artırabilirsiniz. Responsive web tasarımı için kapsamlı hizmetleri bir arada sunan SEO Ajansı hizmetine ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz. Uygun maliyetlerle bütçe dostu hizmetlerimizi daha yakından deneyimleyebilirsiniz.

Haydar Özkömürcü

Pazarlama Danışmanı, Growth Hacker Profesyonel kariyeri süresince dünya genelinde, General Electric, J&J, T. İş Bankası gibi 300’den fazla marka ile çalışmıştır. Sektörde aktif olarak çalışan 3000’den fazla öğrencisi bulunmakta. SEMrush Blog, Brandmap gibi sektörün öncü yayınlarında makaleler yazmakta olup, İnternet ve Teknoloji alanında Türkiye’nin en etkin kişisi seçilmiştir. Google Partneri Cremicro'nun kurucusudur. Google Ads, Semrush, Facebook Ads sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content