Skip to main content

Son güncelleme 1 yıl önce Haydar Özkömürcü tarafından gerçekleştirildi.

Schema.org ve Google yapılandırılmış veri sistemiyle arama sonuçlarında kolay ulaşılabilir olmak ister misiniz? Özellikle yapılandırılmış verileri profesyonel bir SEO Ajansı ile çalışarak kolaylıkla halledebilirsiniz. Biz yine de sizin schema.org hakkında bilmeniz gerekenleri anlatmaya hemen başlayalım!

Schema (Yapısal Veri) Nedir?

Google yapılandırılmış veri, Schema.org üzerinden alınan kodlarla çalışan ve sitenizin zengin içerik bilgisini botlara tanıtan bir işaretleme dilidir. Yani arama motorlarının, sitenizin içeriğini daha kolay ve net bir şekilde anlamasını ve arama sonuçlarında daha başarılı bir şekilde çıkarmasını sağlar. Schema.org, 2011 yılından itibaren arama motorlarının üzerinde durduğu, Google tarafından üretilen bir yapısal veri projesidir. Arama yapan kullanıcılar, yapılandırılmış veri sayesinde hedeflerine kolayca ulaşır, böylece sitenizin bulunabilirliği artar ve kaliteniz yükselir. Aynı zamanda arama sonuçlarında görünürlülüğünüz arttıkça SEO açısından da başarılı olursunuz. Kendi içinde farklı kategorilere sahip olan bu Schema’lar, kısaca Google’ın “zengin sonuçlar” olarak belirlediği alanları doldurur ve sitenizin alakalı sonuçlarda kolayca görüntülenmesine yardımcı olur.

Schema (Yapısal Veri) Nedir?

Google Yapısal Veri Test Aracı Nedir?

Google yapılandırılmış veri sayesinde arama motoru sitenizin içeriğini tanımlar ve sizin arama sonuçlarında detaylıca görünmenizi sağlar. Bu yapısal veriler, yukarıda da bahsettiğim gibi Google’ın “zengin sonuçlar” olarak belirttiği alanları doldurur. Yapısal veri test aracı ise bu verilerin işleyişini gösterir, yani Google yapılandırılmış veri haritanızı ve raporunuzu sunar. Bu raporda, yapısal verinizde bir sorun veya hata varsa görebilirsiniz. Ancak son zamanlarda Google, yapısal veri test aracını “zengin sonuçlar testi” olarak güncelledi ve yeni bir uygulamayla karşımıza çıktı. Burada hem bilgisayarda hem de akıllı telefonlarda görülen yapısal verilerin performansını kontrol edebiliyoruz. Kısaca zengin sonuçlar testi ile yapısal verilerin kaliteli sonuçlar sergileyip sergilemediğini analiz ederiz.

Google Yapısal Veri Test Aracı Nedir?

Schema. Org ile Şema İşaretleme Google Aramalarında İşe Yarıyor Mu?

Arama sonuçlarında Schema.org, işaretleme kodlarıyla kolaylık sağladığını söyleyebiliriz. Özellikle SEO çalışmalarında sitenin ön sıralara yükselmesine yardımcı olur. Google yapılandırılmış veri ile sitenin içeriği hakkında elde edilen bilgiler, arama sonuçlarında görüntülenerek kullanıcı dostu bir performans sergiler. Böylelikle, tıklanma oranları yükselir ve sitenin skoru artar. Öte yandan Schema.org ile alınan yapısal veri kodları sayesinde, içeriğinizi eksiksiz bir şekilde arama motoruna tanıtma fırsatına sahip olursunuz. Özellikle video, ses dosyaları, etkinlikler ve değerlendirme puanları gibi ulaşmak isteyebileceğimiz bilgiler, Google yapılandırılmış veri sistemiyle özel alanlara yerleştirilir ve arama yapan kullanıcıların önüne sunulur. Bütün bunları göz önünde bulundurunca şema işaretleme, Google aramalarında son derece yararlıdır.

Şema İşaretleme Nerelerde Ne İçin Kullanılır?

Schema.org üzerinden alınan yapılandırılmış kodlar sitenizde dilediğiniz alanı arama motoruna tanıtır. Günümüzde de büyük markalar web sitelerinde Google yapılandırılmış veri sistemini kullanmaktadır. Genel olarak şema işaretleme, sitenizle alakalı görülmesi gereken ve tıklanma oranını yükseltebilecek bilgileri arama motorunda ortaya çıkartır. Bunu yapmasının sebebi, arama sonuçlarında en alakalı içeriği kullanıcıya sunabilmesidir. Bunlar, ürün, kişi, yorum, haber içeriği, video ve değerlendirmeler olabilir, yani kısaca Google’ın “zengin içerik” olarak belirlediği her şey şema işaretlemede kullanılabilir.

Google Schema Kullanımı Örneği

Yukarıda da bahsettiğim gibi Google yapılandırılmış veri, sitenizi detaylıca gösteren içerik bilgilerinden oluşur. Özellikle organik aramalarda, yalnızca meta başlık ve açıklamasıyla üst sıralara yükselmek zor olabilir. Ancak kullanılan Schema.org sayesinde tarayıcı sizi daha iyi anlar ve size daha kolay ulaşır. Bütün bu sahip olduğu bilgilerle de, arama yapan bir ziyaretçinin aradığı şeyi nokta atışı şeklinde bulmasına yardımcı olur. Buna örnek olarak aşağıda bulunan iki web siteye göz atalım.

Google Schema Kullanımı Örneği

Google schema kullanımı örneği

Burada yaptığımız arama sonucunda karşımıza çıkan detayları inceleyelim. En altta bulunan yıldızlar yapısal verilere örnek olabilir. Bunlar işaretlenmiş “değerlendirme” kısmıdır, yani uygulamanın aldığı puanın görünmesini sağlar. Hemen yanında sitenin incelenme sayısını ve diğer bilinmesi gereken alt bilgileri de görebiliriz.

Google Schema Kullanımı Örneği

Google schema kullanımı örneği

Burada da meta başlığının hemen sol alt köşesinde bulunan “tarih” kısmını görüyoruz. Kullanılan yapısal veri sayesinde, yazının güncel olup olmadığını bu şekilde anlayabiliriz.

Google Schema Formatları Nelerdir?

Google yapılandırılmış veri, birtakım formatlarla çalışır. Bunlar, web sitenizdeki bilgileri toplar ve arama sonuçlarında gösterir. Google Schema formatları kısaca şu şekildedir:

JSON-LD (önerilen): Schema.org işaretlemelerinden biridir. Javascript tabanlı olup, Google’ın önerdiği bir formattır. Bu kod, sayfa başlığı veya gövdesindeki <script> etiketine gömülür ve bu şekilde çalıştırılır.

Microdata: HTML taglerini kullanarak çalışır ve yapısal veri olarak işaretlediğiniz bilgileri arama motorlarına aktarır. Yani HTML olan sitenize bu yolla yapısal veri ekleyebilirsiniz.

RDFa: Microdata ile aynı mantıkta çalışan bu format, yapısal verileri birbirine bağlayan bir HTML5 uzantısıdır. Schema.org üzerinden fazladan işaretleme yapıldığında RDFa kullanışlı olur. 

Google Schema’yı Sitenize Nasıl Ekleyebilirsiniz?

Arama motorlarının sizi daha net anlaması için Google yapılandırılmış veri kesinlikle bir ihtiyaçtır. Google Schema’yı sitenize kolayca ekleyip, arama sonuçlarında başarılı görüntülenmeler elde edebilirsiniz. O halde, üç adımda gerçekleştireceğimiz bu etiketleme işlemini nasıl yapacağımıza hemen bakalım:

  • İlk olarak Google yapılandırılmış veri yardımcısına gidin ve oradan istediğiniz yapısal veriyi seçin. Bu, sitenizle alakalı bir tercih olmalı. Örneğin etkinlik, iş ilanı, kitap yorumları gibi. Oradaki seçeneklerden hiçbiri size tam anlamıyla uymuyorsa “Makaleler” kısmını seçebilirsiniz. Google Schema’yı Sitenize Nasıl Ekleyebilirsiniz?
  • Ardından, sayfanın en altında bulunan URL kısmına, sitenizde yapısal veriyi uygulamak istediğiniz sayfanın adresini girin. İşlem bittikten sonra yandaki “Etiketlemeyi Başlat” butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçin.
  • Artık “Verileri Etiketleyin” kısmına geldik, yani dilediğimiz kategoriyi seçip etiketlemeyi başlatacağız. Burada kısaca seçmek istediğiniz alana tıklayıp çıkan menüden istediğiniz kategoriyi seçebilirsiniz. Bunlar, ad, yazar, yayınlanma tarihi, resim, makale bölümü, makale gövdesi, URL, yayıncı ve toplam puan olarak sıralanmıştır. Seçme işlemini tamamladıktan sonra, sağ üstte “HTML Oluştur” butonuna tıklayın.
  • Karşınıza, Google tarafından hazırlanan “JSON-LD İşaretlemeli yapısal veri” çıkacaktır. Hemen yukarıda bulunan JSON-LD kutucuğuna tıklayın ve çıkan “Mikro Veriler” alanını seçin, ardından burada çıkan kodları kopyalayabilir veya indirebilirsiniz.
  • Şimdi yapmanız gereken son şey çıkan kodu sitenizin kaynak kodundaki <head> kısmına yerleştirmeniz. 

İşlemleri tamamladıktan sonra sağ üstte bulunan “Bitir” butonuna tıklayın, ardından Google size son olarak bazı talimatlar gösterecek. Bunlar kısaca şöyledir:

  • Oluşan HTML kodunu siteye ekleyip güncelleyin.
  • Yaptığınız işlemi, Google yapısal veri işaretleme yardımcısı üzerinden farklı kategorileri seçerek tekrar edebilirsiniz. Seçeceğiniz yapısal veri türünün kodunu yine aynı şekilde alıp manuel olarak sitenizdeki kodun arasına yerleştirebilirsiniz.
  • Yapısal verilerin işleyişini kontrol etmek için “Yapısal Veri Test Aracı” sayfasına gidip sayfanızın URL’sini girin ve testi başlatın. Bu test, sayfanızın yapılandırılmış veri haritasını gösterecektir.

Artık Google yapılandırılmış veri hakkında detaylı bilgiye sahipsiniz. Nasıl işlediklerini ve sizi nasıl başarıya götürebileceğini bildiğinize göre geriye bir tek alanında uzman bir SEO Ajansı ile çalışmak ve başarıya koşar adım ilerlemek kalıyor.

Mahmut Orkun Köksalan

2022 yılından bu yana Cremicro'da SEO direktörü olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content