Skip to main content

Son güncelleme 4 ay önce tarafından gerçekleştirildi.

Domain seçimi, sizi hedef kitleye ulaştıran etkili ve en temel unsurlardan biridir. Alan adınızı bir dizi kurala dikkat ederek oluşturarak işletmeniz için gerekli ilk adımı atabilirsiniz. Bir domain seçmek ve satın almak yeni başlayanlar için zor olabilir. Bu aşamada web siteniz için nasıl bir şey istediğinizi bir SEO ajansı ile paylaşarak ajanstan hizmet almak oldukça faydalı olabilir.

Domain Nedir?

Domain, yani alan adı bir web sitesinin URL’sini oluşturur. Her web sitesi belirli IP numaraları ile gösterilir. Bu adresi akılda tutmak zor olduğu için her web sitesi çevrimiçi konumlarını göstermek amacıyla bir alan adı kullanır. SLD yani ikinci seviye alan adı (Second Level Domain) ile TLD yani üst seviye alan adı (Top Level Domain) olarak ikiye ayrılır. Kullanıcılar markanızı ya da verdiğiniz hizmeti bulmak için bu alan adını kullanarak arama yapar. Bu sebeple doğru domain seçimi potansiyel müşterilerinize ulaşmanız için oldukça önemlidir.

Domain Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çevrimiçi olarak varlığınızı gösterecek bir domain seçmeden önce dikkat etmeniz gereken birçok unsur vardır. Domain, müşterilerinizin sizi nasıl bulacağını ve nasıl hatırlayacağını gösterir bu yüzden alan adı seçiminde dikkat edilmesi gereken bir dizi unsur vardır.

1. .com’a sadık kalın

Domain seçiminde tercih edeceğiniz uzantı web sitenizin görünürlüğü açısından çok önemlidir. .com, .co, .org, .net gibi birçok farklı seçenek vardır ancak tüm seçenekler arasında en popüler olanı .com uzantısıdır. Bu uzantıya sadık kalmak daha profesyonel ve güvenilir görünmek açısından önemlidir. Diğer seçenekler daha dikkat çekici ya da sıra dışı görünse de kullanıcılar tarafından güvenilir olarak algılanmayabilir.

Etkili Domain Seçimi Ile Hedef Kitleye Ulaşmak

2. Alan adınızda anahtar kelimeler kullanın

Domain seçimi yaparken anahtar kelimelere yer vermek ziyaretçi trafiğini artırmak için mantıklı olabilir. Anahtar kelimelerin yer aldığı alan adları kullanıcıların aramalarına karşılık verecek ve kullanıcıların sizi bulmasını kolaylaştıracaktır.

3. Alan adınızı kısa tutun

Uzun bir domain seçimi çok işlevsel olmayabilir. Uzun isimlerin akılda kalması daha zordur ve bu sebeple de web sitenizde daha az ziyaretçi trafiğine sebep olabilir. 6-14 karakter uzunluğundaki bir domain seçmek oldukça idealdir.

4. Telaffuzu ve hecelemeyi kolaylaştırın

Daha akılda kalıcı bir isim için basit, telaffuzu ve hecelemesi kolay bir isim seçmeniz gerekir. Kullanıcılar çevrimiçi ortamda web sitenizi aratırken uzun ve karmaşık bir ismi yanlış yazabilir. Kolay anlaşılabilir bir domain seçimi daha yüksek ziyaretçi trafiği üzerinde etkilidir.

5. Benzersiz ve markalaştırılabilir tutun

Hem benzersiz ve dikkat çekici hem de kısa ve basit bir isim bulmak zor olabilir ancak oldukça önemlidir. Anlatmak istediğiniz hikâyeyi en iyi özetleyen kelimeleri düşünebilir ve bu kelimeler üzerinden gidebilirsiniz. Kullanıcıların sizi bulabileceği anahtar kelimeleri de domain içerisinde geçirmeniz tavsiye edilir.

6. Alan adında kısa çizgilerden kaçının

Domain seçiminde kısa çizgi, çift harf ya da rakamların bulunması kullanıcıların size ulaşması önündeki engeller arasındadır. Kısa çizgi ya da rakam kullanımı, kullanıcıların yazım yanlışı yaparak web sitenize ulaşmalarını engelleyebilir. Bu sebeple seçtiğiniz isim ne kadar basit olursa o kadar çok ulaşılabilir olursunuz.

Domain Nasıl Satın Alınır?

Web siteniz için oldukça gerekli olan domaini satın almak oldukça basit süreçtir. Satın alma işlemi sırasında dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır. Bu detaylar şunlardır:

1. Hosting şirketinizi seçin

Hosting, web sitenizin 7/24 herkes tarafından görünür ve ulaşılabilir olmasını sağlayan bir hizmettir. Bir web sitesi oluşturmak için hosting’e ihtiyaç vardır çünkü bu hizmet, sizi çevrimiçi olarak var eden asıl şeydir. Hosting şirketleri de web siteniz için bir sunucuda depolama alanı sağlayan, her alt yapıya uygun hizmet sunan şirketlerdir. Hosting şirketinizi seçerken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır. Bu süreçte web sitenizin ihtiyaçları, abonelik süreleri ve fiyatları, hangi kontrol paneline ücretsiz erişim verdiği, web sitesi yedekleme seçenekleri ve web sitenizin ne kadar hızlı olacağı gibi ayrıntılara dikkat etmeniz tavsiye edilir. Her ihtiyaca yönelik farklı hosting seçenekleri vardır. Örneğin, WordPress hosting wordpress alt yapısında bulunan web siteleri için özel olarak düzenlenmiş bir barındırma alternatifidir. Shared (paylaşımlı) hosting ise birden fazla kullanıcı hesabına kaynak sağlar ve özellikle de küçük işletmeler için çok idealdir. Dedicated (özel kiralık) hosting de size ayrılmış özel bir alan sunan hosting türüdür. Sunucudaki Ram miktarı ve işlemci seçenekleri gibi teknik detayları istediğiniz gibi yapılandırmanız mümkündür. Genelde büyük kaynaklı ve kurumsal web siteleri tarafından tercih edilir.

2. Domain seçiminizi yapın

Domain için de bir kayıt şirketi seçmeniz gerekir. Kayıt şirketi, sizin yerinize adınızı rezerve eder ya da yönetir. Bu şirketler arasında hem kayıt hem de hosting hizmetini birlikte veren şirketler de vardır. Daha sonra şirketinizi en iyi şekilde anlatan, dikkat çeken, basit ve anlaşılır olan bir seçim yapmanız gerekir. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken daha önce kullanılmış bir domaini seçmemektir. Domain sorgulaması için kullanılan araçlardan biri ile seçtiğiniz alan adının müsait olup olmadığını öğrenmeniz ve buna göre ilerlemeniz gerekir. Eğer istediğiniz domain uygun değilse aynı ismi farklı uzantı seçenekleri de deneyebilirsiniz. .com, .org, .co gibi alternatif ve yaygın olarak kullanılan seçenekler arasından bir seçim yapabilirsiniz.

3. Domaininizi satın alın

Seçtiğiniz domain uygunsa önünüze bir satın alma seçeneği çıkar. Değilse, seçtiğiniz isim ile uyumlu alternatif öneriler karşınıza çıkar. Uygun olan bir ismi beğendiğinizde satın al butonuna tıklamanız yeterlidir. Daha sonrasında, seçiminizi ne kadar süre ile tescil edeceğinizi belirlemeniz gerekir. Bir, iki ya da üç yıl gibi seçenekler vardır. Bu aşamada daha uzun süreli seçimler daha avantajlıdır. Tüm seçimleri yaptıktan ve satın aldıktan sonra domain web sitenize bağlanmak için hazır hale gelir.

Domain vs URL

URL internet üzerindeki görsel ya da belge gibi bir kaynağın adresini ifade eden, belli bir format doğrultusunda standartlaştırılmış karakter düzenlemesi olarak tanımlanabilir. Farklı bileşenlerden oluşan URL, ev adresine benzetilebilir. Tıpkı evlerin adresi olduğu gibi web sitelerinin de adresleri vardır. URL işte bu adresleri ifade eder. Domain ile URL arasında bazı farklılıklar bulunur. URL çeşitli bileşenlerden oluşur. Bir web sitesi o sitenin URL’sinin yanında daima domainini de içerir. Domain kullanıcıları tek bir sayfaya yönlendirir ve bir web sitesinin genelde sadece bir domaini varken sayısız URL’si olması mümkündür.

URL’nin Bileşenleri

URL’nin çeşitli bileşenlerden oluştuğuna değinmiştik. Bu bileşenleri yakından inceleyelim:

Domain Nasıl Satın Alınır

1. Protokol

URL’nin başında yer alan bileşene protokol adı verilir. http:// genellikle en sık kullanılan protokoldür. Protokol, tarayıcının hangi iletişim protokolünü kullanarak sunucuya erişeceğini belirtir.

2. Domain Adı

Alan adı olarak da bilinen ve protokolün ardından gelen domain, her yıl sabit ücret ödeyerek kiralanan URL bileşenidir. Markanın ya da sitenin adını ifade eder. Domain kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılır.

2.1.Subdomain

İkinci seviye domain olarak bilinen subdomain, sitenin özgün adından önce gelir. En yaygın olarak kullanılan subdomain World Wide Web anlamına gelen ‘’www’’ subdomainidir. Subdomain, web sitesinin belirli bir bölümünü veya hizmetini temsil edebilir. Örneğin dil seçeneği gibi.

2.2.Second Level Domain

Second level domain ikinci seviye domain anlamına gelir. Web sitenizin özgün isim kısmını bu domain ifade eder.

2.3. Top Level Domain

Top level domain, üst seviye domain anlamına gelir. Asıl domain adından sonra gelen top level domain’in; .com, .net, .blog ve devlet kurumları için .gov gibi farklı çeşitleri vardır. Bu domainler ülke kodlu da olabilir.

3. Subdirectory

Subdirectory, URL içinde domain adından sonra gelen bir alt dizindir. Bu, web sitesinin belirli bir klasör veya alt sayfasını temsil eder. Subdirectory, web sitesinin içerisindeki farklı bölümleri veya kategorileri gösterir.

4.Path

Path, URL’nin bir sonraki bileşenidir ve sunucuda belirli bir dosya veya dizin yolunu belirtir. Path, sunucunun dosya sistemini temsil eder ve genellikle “/” karakteri ile başlar. Kullanıcıların belirli bir içeriğe ya da sayfaya ulaşmasını sağlar.

Haydar Özkömürcü

Pazarlama Danışmanı, Growth Hacker Profesyonel kariyeri süresince dünya genelinde, General Electric, J&J, T. İş Bankası gibi 300’den fazla marka ile çalışmıştır. Sektörde aktif olarak çalışan 3000’den fazla öğrencisi bulunmakta. SEMrush Blog, Brandmap gibi sektörün öncü yayınlarında makaleler yazmakta olup, İnternet ve Teknoloji alanında Türkiye’nin en etkin kişisi seçilmiştir. Google Partneri Cremicro'nun kurucusudur. Google Ads, Semrush, Facebook Ads sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content