Skip to main content

Son güncelleme 11 ay önce tarafından gerçekleştirildi.

Teknik olarak bir içerik yönetim sistemi (CMS); metin, resim, video ve ses gibi birçok öğenin depolandığı ve daha sonra bu içeriklerin web sitesi, mobil uygulama veya başka bir cihazın sunum katmanında yayımlanması için kullanıldığı yerdir.

Bugün bildiğiniz içerik yönetimi yazılımı (CMS) sistemlerinin çoğu, basit blog oluşturma platformu olarak başladı. Ancak bu günlerde içerik yönetim sistemleri, tek boyutlu bir içerik veri tabanından çok daha fazlasını kapsayacak şekilde büyüdü. İçerik yönetimi çözümlerinin geniş ve daha iddialı bir dijital deneyim koleksiyonu oluşturması, sunması ve optimize etmesi gerekiyor. Kuruluşlar; e-ticaret sitelerine içerik sağlamak, CRM sistemleriyle entegre olmak, içeriği kişiselleştirmek, tüm web sitelerini güncel tutmak, mobile öncelik veren girişimleri desteklemek ve daha fazlası için CMS çözümlerine yöneliyor.

Popüler CMS Seçenekleri arasında Drupal ve WordPress bulunur. Ortalama tüketiciler tarafından daha az bilinen ancak aynı derecede önem arz edenler arasında Optimizely, Adobe Experience Manager ve Sitecore yer alır. Bu sistemler, basit kullanıcı arayüzleri aracılığıyla web sitenizdeki içeriği yayınlamayı ve değiştirmeyi kolaylaştırır. HTML kodunu dorudan değiştirme günleri çoktan geride kaldı.

Her CMS Uygulaması iki ana bileşenden oluşur

İçerik yönetimi uygulaması (CMA): CMS kullanıcılarının kullanıcı dostu bir ortamda dijital içerik eklemesine, silmesine ve düzenlemesine olanak bir ön uç arabirimi.

İçerik dağıtım uygulaması (CDA): Arka planda çalışan CMS işlemlerinin arka ucu. İçeriğin CMS yapısına doğru bir şekilde eklenmesi, yazılımın güncellenmesi, bakımın çalıştırılması vb. işlemlerden sorumludur. CDA kısmı genellikle otomatiktir ve insan müdahalesi gerektirmez.

En iyi İçerik Yönetim Sistemi Hangisidir?

En iyi içerik yönetim sistemi (CMS), ihtiyaçlarınızı etkili bir şekilde karşılayan sistemdir. Her kuruluşun içerik için kendine özgü hedefleri vardır ve en iyi CMS’yi bulmak, özel hedeflerinize bağlı olacaktır.

Örneğin; kuruluşunuzda içerik oluşturan, tasarlayan, düzenleyen ve yayınlayan çok sayıda kişi varsa en iyi CMS çok sayıda kullanıcıyı barındıran olacaktır. Kuruluşunuz sosyal medyada aktifse ve içeriklerinizi sosyal medya hesaplarınıza entegre etmek istiyorsanız, içeriğinizin sosyal paylaşım düğmeleriyle hızlı bir şekilde paylaşılabilir olmasını sağlayan ve aynı zamanda sosyal gönderilerinizi otomatik olarak yayınlayabilmeyi planladığınız kusursuz bir sosyal medya aracına ihtiyaç duyarsınız.

Çoğu kuruluşun her şeyi yapan bir CMS’ye ihtiyacı yoktur, sadece yapmasını istedikleri şeyleri yapan bir CMS’ye ihtiyacı vardır. Öncelikle en önemli gördüğünüz görevleri ve özellikleri belirleyerek bir gereksinimler listesi hazırlayabilir, ardından kuruluşunuz için en uygun CMS’yi belirleyebilirsiniz.

Farklı İçerik Yönetim Sistemlerinin Ortak Özellikleri Nelerdir?

İki farklı içerik yönetim sistemi birbirinin aynısı olmasa da kesinlikle hepsi için gerekli bazı özellikleri vardır. En önemli özelliklerden birkaçına bakalım.

1. Genel Esneklik

İçerik yönetim sisteminiz şirketiniz veya kurumunuzun değişen ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde esnek olmalıdır. Örneğin; bugün sadece online yayın yapan bir dergiyken yarın buna abonelik özelliği ekleyerek satışa dönüştürebilmelisiniz. Bugün web sitenizi sadece ürünlerinizi tanıtmak için kullanıyor olabilirsiniz ama yarın yine aynı site üzerinden ürün satışı da yapabilmelisiniz. Bu örnekler çoğaltılabilir; esnek, hızlı hareket eden şirketlerin kazandığı bir dünyada içerik yönetim sisteminiz de esnek olmalıdır.

2. Yetki Kontrol

Bir CMS içindeki izin kontrollerinin temel amacı güvenliktir. Denetimler, bir ekibin her üyesine belirli kullanıcı rolleri atamanıza izin verir. Herkes atanan rolünü gerçekleştirmek için işlevlere ve içeriğe erişebilecek, ancak ihtiyaç duyduklarından daha fazlasına erişemeyecek şekilde olmalıdır.

3. Çok Dil Özelliği

Bugün birden fazla dil özelliğine ihtiyaç duymasanız bile ileride olabileceği için içerik yönetim sisteminiz birden fazla dilde içerik üretebilmeyi ve yayımlamayı desteklemelidir. Çok dil özelliği ile CMS’niz daha ulaşılabilir olur.

Çok Dil Özelliği

4. Ölçeklenebilirlik

Çoğu web sitesinin umudu, zaman geçtikçe büyümeleridir. Bu büyüme, bir sitenin sahip olduğu içerik miktarının yanı sıra sahip olduğu kullanıcı sayısını da içerecektir. Bu nedenle içerik yönetim sistemleri, web siteniz olgunlaştıkça ihtiyaçlarını karşılayacak ölçeklenebilirlikle oluşturulmalıdır.

5. API’yi açın

API, “Uygulama Programlama Arayüzü” anlamına gelir. API; yazılımların, başka yazılımlarda tanımlanmış işlevleri kullanmalarını ve aralarında veri aktarımı yapabilmelerini sağlar. Varsayılan CMS’nizin site arayüzünü kullanmadan site içeriğinizi yönetebilirsiniz.

En İyi İçerik Yönetim Sistemlerine Örnekler Nelerdir?

İşiniz ve bütçe gereksinimleriniz sizin için en iyi CMS’ye karar verir. Bazı popüler içerik yönetim sistemleri şunları içerir:

1. WordPress

İnternette var olan tüm web sitelerinin %43.3’lük oranını WordPress oluşturmaktadır. Öyle ki WordPress, bu siteler arasında dünya çapında büyük markalardan tutun da e-ticaret sitelerine uzanan kadar büyük bir portföye sahiptir. WordPress aşağıdaki çarpıcı özellikler nedeniyle CMS pazarına hâkimdir:

  • Açık kaynaklı, ücretsiz, kullanıcı dostu bir CMS’dir.
  • PHP ve MySQL’e dayanan bir WCMS’dir.
  • Bulut ortamında kullanılabilir veya yerel bir bilgisayara kurulabilir.
  • Son derece özelleştirilebilirdir. Çok çeşitli temaları ve eklentileri destekler.

Farklı endüstriler, farklı içerik yönetim sistemlerini tercih eder. WordPress kullanılarak oluşturulmuş en popüler web sitelerine örnekler ise şunlardır:

Wordpress

2. Joomla!

Joomla! aynı zamanda bir MVC çerçevesi kullanılarak oluşturulmuş açık kaynaklı bir web içerik yönetim sistemidir. Eğitim siteleri ve sosyal ağlar gibi kapsamlı içerik yönetimi gerektiren bir web sitesi için idealdir. Joomla! da göze çarpan özelliklerden birkaçı ise şunlardır:

  • RSS beslemeleri ve blog gönderileri
  • Önbelleğe alma özelliği
  • Kolay güncellemeler
  • Entegre yardım sistemi
  • Dahili arama
  • 70’den fazla dil çevirisi desteği

Joomla! kullanılarak oluşturulmuş bazı web siteleri şunlardır:

3. Drupal

Drupal, en popüler içerik yönetim sistemi listesinde WordPress’ten sonra ikinci sırada yer almaktadır. CMS uzmanlarına “İçerik yönetim sistemi nedir?” diye sorarsanız en iyi örnek olarak Drupal’ı göstereceklerdir. Göze çarpan başlıca özelliklerden birkaçı ise şu şekildedir:

  • İçerik sunumu ve kullanıcı izinleri üzerinde tam kontrol sağlar.
  • Hızlı yüklenebilir ve güvenlidir.
  • 100’den fazla dili destekler.
  • E-ticaret ve turizm gibi sektörler için hazır şablonlar sunar.

Drupal kullanılarak oluşturulmuş bazı web siteleri ise şunlardır:

4. Magento

Ücretsiz olarak indirebileceğiniz açık kaynaklı bir CMS’dir. Ancak Magento Commerce gibi ücretli yükseltmeleri mevcuttur. Aşağıdaki çarpıcı özellikleri nedeniyle e-ticaret siteleri için tercih edilmektedir:

  • Katalog yönetimi
  • Sipariş yönetimi
  • Arama motoru optimizasyonu
  • Reklam ve pazarlama
  • Kolay ödeme ve ödeme modları

5. Squarespace

En basit içerik yönetim sistemlerinden biridir. Mağaza sahipleri, blog yazarları, profesyoneller, sanatçılar ve deneyimsiz kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Temel özellikleri ise şunlardır:

  • Sezgisel sosyal medya ve CMS pazarlama entegrasyonlarına sahiptir.
  • Çeşitli şablonlar ve kullanımı kolay bir pano sunar.
  • Sürükle ve bırak tekniğiyle web site oluşturulmasını sağlar

Özet

Bir CMS (içerik yönetim sistemi), dijital içerik oluşturmayı ve yayınlamayı son derece hızlı ve kolay hâle getirebilen çok yönlü bir uygulamadır. Her biri kendi özelliklerine ve işlevlerine sahip çok sayıda farklı CMS uygulamaları vardır.

Bununla birlikte herhangi bir güvenilir CMS’nin sahip olması gereken birkaç temel özellik vardır. Sizin için en uygun içerik yönetim sistemini seçmenizde umarım bu yazı yararlı olmuştur.

Haydar Özkömürcü

Pazarlama Danışmanı, Growth Hacker Profesyonel kariyeri süresince dünya genelinde, General Electric, J&J, T. İş Bankası gibi 300’den fazla marka ile çalışmıştır. Sektörde aktif olarak çalışan 3000’den fazla öğrencisi bulunmakta. SEMrush Blog, Brandmap gibi sektörün öncü yayınlarında makaleler yazmakta olup, İnternet ve Teknoloji alanında Türkiye’nin en etkin kişisi seçilmiştir. Google Partneri Cremicro'nun kurucusudur. Google Ads, Semrush, Facebook Ads sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content