Skip to main content

Son güncelleme 1 yıl önce Haydar Özkömürcü tarafından gerçekleştirildi.

Bir site yapmaya karar verdiğinizde mutlaka wireframe oluşturmalısınız. Bu sayede hem SEO performansı için hem de kullanıcı deneyimi için stratejik hamleler yaratabilirsiniz. Tasarım aşamasına geçmeden önce “Wireframe nedir” ve “neden wireframe şema kullanmalısınız?” sorularına cevap bulmalı, sitenizin şemasını oluştururken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. Web Tasarım Ajansı site tasarımı yapmadan önce bir wireframe oluşturur, oluşturduğu wireframe taslağı üzerinden sizinle detaylı olarak yol haritası paylaşır. Tam bu aşamada ajanstan neler isteyebileceğinizi bilmek veya kendi yaptığınız wireframe çalışmalarını geliştirmek için “Wireframe nedir” sorusuna cevap veriyoruz.

Wireframe Nedir

Wireframe nedir

Wireframe Nedir?

Wireframe nedir? Öncelikle bu soruya cevap bulalım. Wireframe, sistematik bir yapı olan web sitelerinin algoritmalara karşı donanımlı olması için planlı şekilde kurgulanmasını sağlayan şema tasarımı ya da diğer bir değişle taslak çizimleridir. Web sitenizi tasarlamadan önce her zaman önerdiğimiz gibi iyi bir rakip araştırması yapmalı ve bir zihin haritası metodu ile yönlendirmeleri, sayfa sayılarını, mantıksal kurgularını oturtmalısınız. Kabaca belirlediğiniz harita üzerindeki başlıkları tasarımdan önce bir şema ile çizmeli, nerede neyi göstereceğinizi, anasayfanızda neler olacağını, bar ve menü tasarımlarının yerleri gibi detayları belirlemelisiniz. Bunu belirlemek için yapacağınız site tasarım taslağına tasarım şeması, İngilizce karşılığı olarak “Wireframe” denir. Wireframeler farklı ekran senaryolarını gösterir ve fonksiyonellik konusunda tasarımın ana hatlarına öncülük eder.

Wireframe Elemanları Nelerdir?

Wireframe çalışması yaparken kullanmanız gereken bazı tasarımsal diller var. Öncelikle nasıl bir wireframe tasarım yapacağınıza karar vermelisiniz. Yapacağınız şema düşük detaylı mı olacak yoksa yüksek detaylı çizimlerle mi ilerleyeceksiniz? Yüksek detaylı bilgi mimarisi ve navigasyon içeren şemalar daha fazla bilgi sunacağı için sonuç odaklı ve risksiz çalışma sağlar. Düşük detaylı çizimler ise baskın rol oynamayacağınız ama yine de yönlendirici olmak istediğiniz site tasarımları için idealdir. Hangisini tercih ederseniz edin kullanmanız gereken bazı wireframe elemanlar vardır ve onlar olmadan bir web site şeması oluşturmanız etkili olmayacaktır.

Web sitenizin iskelet yapısını oluşturmak için 3 aşamayı tamamlamalısınız;

  • Bilgi Tasarımı
  • Navigasyon Tasarımı
  • Arayüz Tasarımı

Sayfa yapısı içerisinde kullanacağınız tasarım dili, içerik yönetimi vb. konular bu 3 aşama ile belirlenip anlam kazanacaktır. Bilgi tasarımı aşamasında sitenin ön sunumunu yapacağınızı düşünebilirsiniz. İstediğiniz yapının ve bilgi sunum seklinin net şekilde belirlenmesini ve karşı tarafa bunu anlaşılır şekilde sunmanızı sağlayan aşamadır. İkinci aşamada ise navigasyon tasarım gerçekleştirilir. Navigasyon tasarımı sayesinde hangi buton ve metnin hangi sayfaya gideceğini, o sayfaların veya ekranların hangi fonksiyonlara sahip olacağını belirlediğiniz aşama olacaktır. Arayüz tasarım aşaması ile sitenizin geleceğine önemli etki edecek ve diğer aşamalarda belirlediğiniz adımların uygulanabilirliğini sağlayacak çalışmalar yapabilirsiniz. Daha sonraki aşamalarda prototipleme, detaylandırma ve sonuç aşamalarına geçebilirsiniz.

Wireframe Kullanımı

Wireframe kullanımı

Wireframe Kullanımı

Wireframe için aşamaları anlattık. Şimdi bu aşamaları neden yapacağınıza, wireframe kullanmanın sağladığı avantajlara değinelim. Bir wireframe şeması kullandığınız zaman beklentilerinizi ve fikirlerinizi daha kolay anlatabilirsiniz. Wireframe aşamasında renk, logo ve efekt gibi yan destekler olmadığı için fikrin ham haline yoğunlaşır ve ona göre geliştirirsiniz. Bitmiş bir tasarım üzerinden fikir geliştirmek ya da beyan etmek daha zordur çünkü tasarımsal değerlerin ön plana çıkmasıyla odak noktalar kaçabilir. Ancak şema aşamasında böyle bir risk yoktur bu sayede fikir geliştirme üzerinde detaylı çalışabilirsiniz. Wireframe kullanmak geri bildirim dediğimiz Feedback olaylarını da ortadan kaldırır. Ön onay ve yol alma hızı için çok önemli olan Feedback aşamasında daha hızlı karar verebilir, onay alabilir veya geliştirici ekibe hız kazandırabilirsiniz.

Sitenizin wireframe haritasını oluşturduktan sonra eksik yanları veya yanlışları hızlıca gözlemleyebilirsiniz. En çıplak hali ile sitenizi görecek olmak size ileriye dönük faydalar sağlayacaktır. Web site tasarımında fikir geliştirme aşaması genellikle wireframe noktasında gerçekleşiyor. Navigasyon, işlevler, sayfalar ve butonlar; hepsini netleştirip etkili bir tasarım mimarisi oluşturun. Böylece web sitenizin daha etkili ve planlı olduğunu göreceksiniz.

En İyi WireFrame Araçları

Websiteniz için şema çizmeye karar verirseniz bunu el çizimleri ile kolaylıkla yapabilirsiniz. Ancak el çizimleri yerine programlar tercih etmeniz de mümkün. Birbirinden yaratıcı programlarla hem hızlı şemalar hazırlayabilir hem de ekip arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Ayrıca şema tasarım aşamasından sonra prototipleme ve mockup ile harika sunumlar yapabilirsiniz. İşte sizin için seçtiğimiz en iyi şema araçları; Balsamiq, UXpin, Whimsical, MockPlus. Bu araçlar sayesinde fikirlerinizi kolaylıkla şemalaştırabilirsiniz. Ekiplerinize paylaşmak ve farklı zamanlarda üzerine çalışmak için senkronize çalışma imkanı da sunan araçlarla keyifli bir süreç geçirebilirsiniz. Şema araçlarından birini tercih etmeden önce size ve ekibinize uygun versiyon keşfetmeye, birçok araç deneyerek en uygun olanı belirlemeye özen gösterin. Bazı araçlar kullanım aşamasında teknik bilgi gerektirebilir. Eğer araç kullanma konusunda tereddütleriniz varsa önce kalem ile çizim yaparak kendinize taslak hazırlayabilir sonra araçlarla dijital ortama dökebilirsiniz.

Neden WireFrame Kullanımına İhtiyacınız Var?

Tasarım yapmaya karar verdiğinizde wireframe kullanmanızın birçok avantajı vardır. Wireframeler sayesinde fikirlerinizin daha kolay anlaşılmasını sağlayabilirsiniz. Soyut haritalar sayesinde sadece fikirlere odaklanabilir ve ekibinizle geliştirme çalışmaları yapabilirsiniz. Revize taleplerini an aza indirmek ve hızlı ilerlemek için de oldukça avantajlıdır. Bir fikri veya yol haritasını şemalaştırdığınız zaman eksik noktaları belirlemek ve geliştirmek daha kolay olacaktır. Şemalarda istediğiniz özellikleri belirlerken makul bir bütçe planlaması yapabilir veya bütçenize göre özellikler ekleyebilirsiniz. Hem hızlı hem de ekonomik çözümler üretebilmeniz için en etkili yol tüm aşamaları ve sayfaları şemalaştırmaktır. Ayrıca kendiniz çizmek isterseniz hiç bütçe ayırmadan tüm bu avantajları elde etmiş olursunuz. İhtiyaçları karşılama oranınızı, fayda sağlayan taraflarınızı, dezavantajlarınızı ve önceliklerinizi belirlemeniz için mutlaka wireframe tekniğini kullanmanızı tavsiye ederiz. Profesyonel bir web sitesine ihtiyacınız olduğunda mutlaka profesyonel sunucu yönetimine de ihtiyacınız olacağını düşünmekteyiz. Tüm web ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Haydar Özkömürcü

Pazarlama Danışmanı, Growth Hacker Profesyonel kariyeri süresince dünya genelinde, General Electric, J&J, T. İş Bankası gibi 300’den fazla marka ile çalışmıştır. Sektörde aktif olarak çalışan 3000’den fazla öğrencisi bulunmakta. SEMrush Blog, Brandmap gibi sektörün öncü yayınlarında makaleler yazmakta olup, İnternet ve Teknoloji alanında Türkiye’nin en etkin kişisi seçilmiştir. Google Partneri Cremicro'nun kurucusudur. Google Ads, Semrush, Facebook Ads sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content