Son güncelleme 11 ay önce tarafından gerçekleştirildi.
Bu yazımızda, LinkedIn reklam nasıl verilir ve reklam çeşitleri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizin için derledik. Profesyonel reklamlar verebilmek için bu alanda uzmanlaşmış bir Reklam Ajansı ile çalışmaya hemen başlayın.
Makale İçeriği
LinkedIn’de Nasıl Reklam Verilir?
Birçok açıdan faydalı olan LinkedIn reklam verme işlemi, sandığınızdan daha kolay. Her gün yüzlerce insanın kayıt dolduğu bu platforma reklam çıkartmak oldukça önemlidir. Kimliğinizi en profesyonel şekilde yansıtabileceğiniz bu reklam türünü, doğru ayarlarsanız başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. LinkedIn’e reklam vermeniz sandığınızdan daha kolay. Gelin inceliklerine beraber bakalım.
LinkedIn reklam kampanyanızı oluşturun
LinkedIn reklam nasıl verilir sorusunun ilk etabı, kampanya yöneticisine gitmenizdir. www.linkedin.com/campaignmanager adresi üzerinden ulaşacağınız yönetici paneli, reklam çalışmalarını yöneteceğiniz yerdir. Bu noktada karşınıza bazı reklam grupları çıkacak. Bunlar, farkındalık, değerlendirme ve dönüşümler olarak üçe ayrılır. Hedeflediğiniz alanı işaretleyerek, kampanyanızı istediğiniz amaca uygun yaratmaya başlayabilirsiniz.
LinkedIn reklam kampanyası hedefinizi belirleyin
İlk olarak LinkedIn reklam verme işlemine hedef seçerek başlarsınız. LinkedIn, size bazı seçenekler sunar. Bunlar, farkındalık, değerlendirme ve dönüşümler olarak üçe ayrılır. Hedeflediğiniz alanı işaretleyerek, kampanyanızı istediğiniz amaca uygun yaratmaya başlayabilirsiniz. Doğru hedefi seçmeniz önemli. Böylece hem zamanınızı hem de bütçenizi doğru alana yönlendirmiş olursunuz.
LinkedIn reklam kitlenizi belirleyin
Kampanya türünü seçtikten sonra, LinkedIn reklam verme işlemlerine devam edin. Bir sonraki adım hedef kitlenizi belirlemek. Burada eğer önceden belirlediğiniz bir hedef kitleniz varsa, yukarıdan seçebilirsiniz. Ancak sıfırdan başlayacaksanız ilk olarak hedef kitlenizin konumunu işaretlemeniz gerekir. Burada konum işaretlerken, hariç tutmak istediğiniz yerleri, kutucuğun hemen altından ekleyebilirsiniz. Ardından reklam dilinizi seçin. Seçeceğiniz dil, sayfanızdaki dil ile aynı olmasına özen gösterin. Son olarak hedef kitlenizi tanıtın. Burada iki sekme ile karşılaşacaksınız. Hedef kitle ve hedef kitle öznitelikleri. İlkinde, reklamınızı hangi amaç için oluşturacağınızı belirlersiniz. Hedef kitle özniteliklerinde ise, karşınıza çıkan özelliklerden, hedef kitlenizle uygun olanları işaretlersiniz. Böylece daha belirli bir hedef kitle çalışması yapmış olursunuz. Burada da bütün niteliklerden hariç tutmak istediklerinizi hemen aşağıdan işaretleyebilirsiniz.
LinkedIn reklam biçiminize karar verin
Facebook reklamcılığında deneyimliyseniz, LinkedIn reklam nasıl verilir sorusuna kolayca yanıt bulabilirsiniz. Facebook’tan da alıştığımız üzere, bazı reklam formatları var. Bu formatlar LinkedIn için de geçerlidir. Tek resimli, carousel resimli, video, metin, spotlight, takipçi ve görüşme reklam modelleri var. Bunlardan pek alışık olmadıklarımızı biraz inceleyelim. Spotlight reklam modeli, profil bilgilerinizi öne çıkararak tekliflerinizi kolayca sunmanıza yardımcı olur. Görüşme reklam modeli ise, mesaj kutusunda ortaya çıkan kampanyadır. Hedef kitlenizi seçtikten sonra, reklam modelinizi amacınıza uygun olacak şekilde seçmenizde fayda var. Başarılı sonuçlar elde etmek için alakasız işlemlerden uzak durun.
LinkedIn reklam yerleşiminizi seçin
Bu alanı işaretleyerek, LinkedIn reklam verme işlemini bir adım öne çıkarın. Böylece reklam kampanyanız %25 daha fazla yayılır ve etkileşim toplar. Ayrıca bu alanı işaretleyerek, hariç tutmak istediğiniz kategorileri veya listeleri ekleyebilirsiniz. Bu alanı işaretlemek zorunda değilsiniz. Ancak faydalarından yararlanarak daha başarılı reklam çalışmaları oluşturabilirsiniz.
Reklam bütçenizi ve planınızı ayarlayın
LinkedIn reklam verme planlaması yaparken bütçenizi doğru kullanmaya özen gösterin. Bu alanda iki farklı yöntemle ödeme yapabilirsiniz. Birincisi TBM, yani tıklama başına maliyet. İkincisi ise BGBM, yani bin gösterim başına maliyet. Bu iki seçeneğin farkı çok net. Birinde her tıklanmada ödeme yaparsınız, diğerinde ise bin gösterim başına ücretlendirilirsiniz. Günlük bütçenizi belirlemek için ortada bulunan alana miktarı yazın. Ardından reklam tarihini belirleyin. Bu noktada başlangıç ve bitiş süresini girmeyi unutmayın. Son olarak teklif stratejinizi belirleyin. Burada üç seçenek var. Maksimum gösterim, hedef bütçe ve manuel teklif. Yeni başlayanlar için hedef bütçe seçeneğini tavsiye ederiz. Hedefinize en yakın olanı işaretleyerek işlemi tamamlayın.
Dönüşüm takibini unutmayın
Linkedin reklam verme çalışmasının son durağı dönüşümlerdir. Bu noktada, yapacağınız reklam çalışmasının size sağlayacağı dönüşümleri ölçmek için bazı metrikler oluşturursunuz. Dönüşüm ekle butonuna tıklayarak gerekli alanları doldurmaya başlayın. Burada dönüşüm sağlamak istediğiniz sayfayı ve işlemi girmelisiniz. Örneğin kullanıcının, ürünü sepete atması, kayıt olması veya belirli sayfaları görüntülemesi gibi hareketleri ölçebilirsiniz. Bütün bunları işaretledikten sonra belirlenen sayfanın linkini ekleyerek işlemleri tamamlayın. Yukarıdaki bütün alanları doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra, LinkedIn reklam verme işlemini tamamlamış olursunuz. Sayfanın sonunda bulunan, ileri seçeneğine tıklayarak bir sonraki adıma geçin.
LinkedIn reklamınızı oluşturun
İlk LinkedIn reklam verme aşamasını tamamladıktan sonra sıra reklamın görünümünü ayarlamakta. Burada kampanyanızın hem görselini hem de yazılarını girebilirsiniz. Üç adımdan oluşan bu süreçte ilk olarak reklamınıza bir ad verin. Ardından reklamı hangi hesabın gönderdiğini belirleyin. Son olarak banner, yani tanıtım görselinizi ve alt bilgilerinizi girin. Bütün alanları doldurduktan sonra devam edin ve bir sonraki etaba geçin. Bu alanda bir şablon seçeceksiniz. Bu alanı da işaretledikten sonra son adıma geçerek, CTA butonları eklemeye başlayabilirsiniz. Her şeyi tamamladıktan sonra reklamınızı yayınlamaya başlayabilirsiniz.
LinkedIn Reklam Türleri
Öncelikle, LinkedIn reklam nasıl verilir sorusunu detaylıca anladığımıza göre, biraz inceliklerine değinelim. Bu alanda kullanabileceğiniz dört farklı reklam türü var. Bunların hepsi, çeşitli özellikleriyle birbirinden farklıdır. Reklam türünü seçerken, buna genelde bütçeniz veya hedefiniz yön verebilir. Ancak her ihtiyacınızı ayrı ayrı karşılayabilecek reklam türlerinin olduğunu söyleyebiliriz. Dilerseniz bunlara yakından bakalım.
Sponsorlu İçerik
Bu reklam türü, LinkedIn reklam verme süresince en sık kullandığımız çeşitlerden biridir. Organik sonuçlar arasında görünen sponsorlu reklam türüdür. Normal akışta çıkan ve hedeflenen kitleye gösterilen bir kampanya çeşididir. Burada tekli görsel, carousel veya video gibi tasarımlar kullanabiliriz. Burada kullanacağınız görsellerin boyutu en fazla 50×50 olmalı. Ayrıca reklamınıza ekleyeceğiniz link sayesinde web sitenize trafik çekebilirsiniz. Bu reklam türü diğerlerine göre en yüksek CPC oranına sahiptir.
Mesaj Reklamları
Bir diğer reklam türü olan mesaj reklamları, LinkedIn reklam verme işlemi sırasında hedeflediğiniz kitlenin mesaj kutusuna direkt olarak iletir. Mesajlar sponsorlu InMail şeklinde kitlenize ulaşır. Bu şekilde kitlenize hızlıca ulaşıp, etkileşim oranınızı kolayca arttırabilirsiniz. Bu alanda da kullanacağınız görsel ve yazılar oldukça önemlidir.
Dinamik Reklamlar
Özellikle amacınız, kişileri direkt olarak hedeflemek ile alakalı , LinkedIn reklam nasıl verilir gibi sorular soruyorsanız, dinamik reklam modeli tam sizin için. Hedeflenen kişilerin bilgilerini, isim/soyad, iş alanları veya tecrübelerini işaretleyerek doğrudan reklamlar oluşturabilirsiniz. Bu reklamları yalnızca, hedeflediğiniz kişiler oturum açınca görebilir.
Metin Reklamlar
Yalnıza metin yazısından oluşan bu LinkedIn reklam verme işlemi, sayfanın en üst sekmesinde görürüz. Bu alanda görsel olarak yalnıza logonuzu kullanabilirsiniz. Onun dışında herhangi bir görsel içerik kullanamazsınız. Bu yazıya ekleyeceğiniz link sayesinde, kullanıcıların istediğiniz adrese ulaşmasını sağlarsınız.
LinkedIn Ads En İyi Uygulamaları
Özellikle kitlesi sürekli değişen bu sektörde, LinkedIn reklam nasıl verilir ve takip edilir sorusu oldukça önemlidir. Bu alanda oluşturacağınız reklamları düzenli olarak takip etmeniz ve analiz etmeniz sizi başarıya yönlendirecektir. Bunun için kullanabileceğiniz çeşitli uygulamalar mevcut. Programları düzenli olarak kullanarak, hata payını düşük tutmaya çalışın.
LinkedIn reklam kampanyanızı analiz edin
Reklam panelinde bulunan, kampanya yöneticisinden LinkedIn reklam verme adımlarınızı takip edebilirsiniz. Ayrıca reklamınızın güncel durumunu da takip ederek, yanlış giden sonuçların önüne geçebilirsiniz. Eğer bu takibi düzenli olarak yapmazsanız, reklamınızda yanlış giden durumları analiz edemezsiniz. Böylece bütçenizi yanlış yollarla kaybedebilirsiniz. Reklam takibini mutlaka düzenli olarak yapmalısınız.
Her bir kampanya tıklama oranına bakın
LinkedIn reklam verme süresince oluşturacağınız her reklam kampanyanız doğru ilerlemeyebilir. Ayrıca istediğiniz performansı reklam çalışmanızdan alamayabilirsiniz. Bu tip durumlarda mutlaka tıklanma oranlarını analiz edin. Düşük gördüğünüz reklamları kapatabilirsiniz. Böylece bütçenizi daha kontrollü kullanırsınız.
Her seferinde bir değişkeni değiştirin
Performansını beğenmediğiniz bir LinkedIn reklam verme işlemini, baştan sona değiştirmek zorunda değilsiniz. Onun yerine bazı ufak değişiklikler yaparak, hatanın nereden kaynaklandığını öğrenmeye çalışabilirsiniz. Böylece daha emin adımlar atarak bir sonraki reklam çalışmanızda aynı hataları tekrarlamaktan kaçınırsınız. Öte yandan daha doğru bir performans analizi yapma şansını yakalamış olursunuz.
Hedef kitlenize aşina olun ve kalın
LinkedIn reklam nasıl verilir diye araştırırken, hedef kitlenizi de tanımanız oldukça önemlidir. Ancak kitlenizin sabit bir yapıya sahip olmadığını ve sürekli değiştiğinin de farkında olmalısınız. Bu nedenle sürekli olarak kitle analizi yapın. Bulduğunuz verilere sadık ilerleyin ve belirli aralıklarla değişen bir durum varsa güncelleyin. Böylece kitlenizi kaybetmemiş olursunuz ve başarıya hızla ulaşırsınız.
Tıklama sonrası raporlamayla LinkedIn reklam potansiyel müşterilerinin niteliklerini belirleyin
LinkedIn reklam verme çalışmasını tamamladıktan sonra kenara çekilip işi bırakmayın. Reklama gelen tıklamaları analiz edin. LinkedIn size reklamı tıklayanların verisini önünüze sunmaz. Bu noktada iş sizin araştırma becerilerinize düşer. Her reklam kampanyanıza gelen etkileşimin kaynağını bulmanız gerekir. Böylece, hedef kitlenizin kimlerden oluştuğunu anlar ve daha doğru hedeflemeler yapabilirsiniz. Potansiyel müşterilerinizin niteliklerini anlamanız size yalnızca reklam çalışmalarında yardımcı olmaz. Aynı zamanda, kendi marka içi çalışmalarınızda da bu bilgiler oldukça verimli olur. Bu nedenle yoğun bir kitle araştırmasına girmenizde fayda var.
Artık LinkedIn reklam nasıl verilir ve incelikleri neler, biliyorsunuz. Bu alanda başarılı reklamlar verebilmeniz için alanında uzman bir Reklam Ajansı ile çalışmanızı öneririz.