Son güncelleme 11 ay önce tarafından gerçekleştirildi.
Amazon SEO nedir ve nasıl çalışır? Amazon için SEO çalışması yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Bu sorular ile ilgili tüm detayları bu makalede bulabilirsiniz. Ayrıca bu önemli soruların cevaplarını öğrenerek markanızın Amazon’daki satışlarını artırabilirsiniz. Yine de daha fazlası için alanında uzman bir SEO ajansı ya da dijital pazarlama ajansı ile stratejinizin ve kurgunuzun her adımını kapsayan bir SEO çalışması yürütmenizin son derece faydalı olacağını hatırlatmak isteriz.
Makale İçeriği
Amazon SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?
Amazon SEO, site içinde mağazanızı öne çıkaracak çalışmaya denir. Arama yapan kullanıcının önüne hızla çıkmanız gerekir. Amazon içerisinde bir sürü farklı satıcı bulunur ve her biri sizin için potansiyel bir rakip olabilir. Bu yüzden Amazon SEO ile mağazanızdaki ürünleri en ön sıralara taşımanız gerekir. Bunun başarabilmek için doğru anahtar kelimelerini kullanmanız önemlidir. Buradaki SEO mantığı, arama motorlarındakiyle hemen hemen aynıdır. Tek yapmanız gereken, mağazanızla alakalı olacak ve potansiyel müşterilerinizin sizi bulmasına yarayacak anahtar kelimeleri bulmanız. Böylece gelen müşteriler sizi, Amazon’un içerisinde saatlerce arama yapmadan bulabilecek ve sonuç olarak satışlarınız da artacaktır.
Amazon SEO Konusunda Başarılı Olmak İçin Gerekenler
Her alanda olduğu gibi Amazon SEO’da da sizi başarıya sürükleyecek bazı faktörler vardır. Bunlar, sizi doğal yoldan öne çıkaracak ve satışlarınızı arttıracak çalışmalardır. Başlık, açıklama, fotoğraf ve müşteri memnuniyeti gibi birçok alanda başarıyı yakalamanız gerekir. Böylece Amazon’daki kalitenizi ve mağaza bilinirliğinizi arttırmış olursunuz.
Başlık (Title)
Amazon SEO açısından kendini oldukça geliştirdi. Geçtiğimiz yıllarda başlık ve açıklamalara bazı yeni kurallar getirdi. Özellikle başlıkların daha kısa olması gerektiğini duyurdu. Ayrıca burada kullanacağınız anahtar kelimelerin ürününüzle alakalı olması gerekir. Bunun yanı sıra tüketiciler tarafından daha rahat bulunabilmeniz için her başlığa marka isminizi de yazmanız önemlidir. Kullandığınız anahtar kelimeler sıkça kullanılmamalıdır. Bu, spam olarak nitelendirilir. Ek olarak seçeceğiniz anahtar kelimelerin Amazon içerisinde aranma hacmi yüksek olması gerekir. Aksi takdirde bir faydası olmaz. Son olarak başlıklarınızda, ürünü tarif eden boy veya ağırlık gibi terimler de eklenebilir. Tüm bu detaylar ışığında ürünlerinizi öne çıkaracak SEO başlıkları kullanın. Özellikle anahtar kelime konusunda zorlanıyorsanız Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracından faydalanabilirsiniz.
Fiyat (Price)
Amazon SEO konusuna fiyatlandırma da dahildir. Ürünlerinizi fiyatlandırırken iyi düşünün. Cazip olmak için en düşük fiyattan satış yapmak, sandığınız kadar verimli olmayabilir. Rekabeti düşürmek yerine zorlaştırabilirsiniz. Rakiplerinizin satış fiyatlarını inceleyin. Amazon’un genel olarak fiyat ortalamalarına bakın. Bir ürünün inanılmaz ucuz olması, müşteride şüphe uyandırır. Bu da satışları azaltır ve hatta durdurabilir. Bu yüzden ürünleri fiyatlandırırken en ideal oranları keşfedin. Ek olarak Amazon’un belirli aralıklarla tüketicilere indirim kuponları dağıttığını göz önünde bulundurun. Bunlar da sattığınız ürünün fiyatını daha fazla düşürür. Kısaca tüm bu ihtimalleri iyice değerlendirin ve satışlarınıza doğru ücretlerle başlayın.
Görsel
Görseller en önemli SEO çalışmalarından biridir. Ürünlerinizin görsellerde net çıkması gerekir. Müşterilerin aklında hiçbir soru işareti bırakmayacak türden görseller kullanın. Ayrıca kullanacağınız görsellerin de kalitesi yüksek olmalıdır. Ürünlerinizin resmini çekerken arka fonu olabildiğince sade tutun. Odağı üründen kaçırmayın. Son olarak görselin çerçeveyi tam kapladığından emin olun. Küçük görseller size müşteri kazandırmaz. Kısaca ürün görselleri sanal vitrininizi oluşturur. Bu yüzden yüksek satışlar için bu konuya mutlaka dikkat etmelisiniz.
Bullets
Şimdi ürünlerinizin satışlarını artıracak bir Amazon SEO stratejileri ile karşınızdayız. Bunlara bullets adı verilir. Kısaca bullets, tüketicinin arzularını anlamaktan geçer. Ayrıca ürünlerinizi almadan önce düşündükleri kriterleri analiz eder. Bir müşteri, ürünü satın almadan önce neleri dikkate alır ve kendine neleri sorar? Bu soruların cevabını analiz ederek ürünlerinizin açıklamalarını yazabilirsiniz. Örneğin; potansiyel bir müşteri, kendisini sıcak tutacak bir battaniye almak için Amazon’a girer. Orada aradığı kriterler, ürünün kendisini sıcak tutmasıdır. Bu noktada siz, bir satıcı olarak, ürününüze “Soğuk havanın girmesini engelleyen battaniye” tarzından açıklamalar yazabilirsiniz. Böylece tüketici aradığı şeyin sizin ürününüz olduğunu anlayacaktır. Kısaca bu alanda kendinize sormanız gereken sorular şunlar: Müşteriler bu ürünü en çok ne için ister? Benzer ürünlerden farkı ne? Para harcamaya değer mi? Tüm bu sorulara vereceğiniz cevapları, ürününüzün başlık ve açıklamasına dahil edebilirsiniz.
Detaylı Açıklama (Description) HTML – EBC
Ürün açıklamaları, SEO çalışmasına uygun olmalıdır. Bu aşamada özellikle HTML formatında olduğundan emin olmalısınız. Bunun için yazılarınızı kullanıcı dostu bir şekilde yazmalısınız. Örneğin; uzunca paragraflar yazmak yerine ürünün özelliklerini maddeler halinde sıralayabilirsiniz. Bu konuda eğer HTML bilginiz yoksa bazı araçlardan yardım alabilirsiniz. Şimdi bu alanda dikkat etmeniz gereken diğer faktörleri sıralayalım:
- Yukarıda da bahsettiğimiz üzere anahtar kelimeler önemlidir. Bu yüzden kullanacağınız kelimelerin önceden araştırmanız gerekir. Alanınızla alakalı olan kelimelerden faydalanın. Bulduğunuz kelimeleri de kullanırken dikkat edin. Spam olmayacak şekilde belirli bir limitte kullanmaya çalışın. Ek olarak rakip markaların isimlerini kesinlikle kullanmayın. Bu durum, mağazanızın kapatılmasına sebep olabilir.
- Kullandığınız bazı kelimeler, kullanıcı tarafından daha olumlu karşılanabilir. Örneğin; fiyat yerine değer kelimesini kullanmak daha olumlu sonuçlar doğurabilir. Bunun yanı sıra ödeme yap yerine siparişi tamamla terimleri de kullanışlı olabilir. Bunlara tamamen müşteri psikolojisine dayalı sonuçlardır ve satışlarınızı arttırabilecek ufak detaylardır.
- Ürün açıklama kısmını olabildiğince detaylı tutun. Müşterilerin aklında soru işaretlerine yer vermeyin. Ürünleriniz hakkında dürüst olun. Müşterinin bilmek isteyebileceği tüm bilgileri, ürün açıklamasına ekleyin.
- Ürün açıklama alanında 2.000 byte’lık bir sınır vardır. Bu oranı geçmemelisiniz. Bunu ölçmek için, Amazon Byte Checker aracını kullanabilirsiniz. Bu durum, karakter sayısıyla aynı değildir. Bu nedenle kendiniz manuel olarak ölçemezsiniz.
Arama Terimleri (Search Terms)
Arama terimleri ile SEO çalışmalarınızı güçlendirebilirsiniz. Bunlar, kullanıcıların sizi bulmak için kullanacakları terimlerdir. Daha kolay bir şekilde öne çıkabilmek için doğru anahtar kelimeleri, doğru yerlerde kullanmalısınız. Böylece potansiyel müşteriler sizi kolayca bulur. Bu çalışmayı, ürün başlık ve açıklamalarında veya mağazanızın tanıtımında kullanabilirsiniz. Son olarak CTA yani harekete geçiren terimler kullandığınızdan emin olun.
Arama Terimlerini Nasıl Bulabiliriz?
Amazon SEO üzerinde çalışırken doğru arama terimlerine ihtiyaç duyarız. Bu alanda başarılı ilerlemek için bazı araştırmalar yapmalısınız. Örneğin; en sık aranan terimleri bulmaya çalışabilirsiniz. Bunun için en kolay yöntem, Amazon’un arama çubuğuna bazı kelimeler yazmaktır. Karşınıza çıkan sonuçlar, size bazı ipuçları verebilir. Bunlardan yola çıkarak sizinle alakalı olan ve en sık aranan terimleri kullanabilirsiniz. Ayrıca buna ek olarak Amazon Advertising Reports üzerinden hedef kitlenizin uyuştuğu anahtar kelimeleri tespit edebilirsiniz. Bu araç, Google Ads ile benzer bir şekilde çalışır. Ek olarak rakiplerinizin kullandığı kelimelerden yola çıkabilirsiniz. Özellikle lider markaların kullandığı terimleri mutlaka analiz edin. Son olarak müşteri analizi yapın. En sık satış yapan ürünlerinizden yola çıkarak en verimli sonucu veren terimleri ayırt edin. Böylece onlardan yola çıkarak, çalışmayan terimleri yeniden düzenlemiş olursunuz.
Yan Anahtar Kelimeler (Platinium Keywords – Other KW)
Amazon SEO, tüm kullanıcılar için aynı şekilde çalışmaz. Bazı satıcılara özel özellikler verilebilir. Amazon bunu kendisi belirler ve siz dilediğiniz gibi sahip olamazsınız. Bu özellik sayesinde birçok anahtar kelimeyi dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Bu özelliğe sahip olduğunuzda Amazon sizi bilgilendirir. Fakat başlangıçta Platinum Anahtar Kelime çalışmasına sahip olamazsınız. Ancak buna sahip olmamak, sizi geriye çekmez veya başarısız olmanıza neden olmaz. Yalnızca artı bir özellikle öne çıkma olasılığınızı arttırmış olursunuz.
Kategori Seçimi (Category)
Ürünlerinizi doğru kategorilere yerleştirerek başarılı bir SEO çalışması yapmış olursunuz. Bu konuda rakiplerinizden destek alabilirsiniz. Onların ürünleri için seçtikleri kategorilere göz atın. Bu alanda satışları yüksekse siz de aynı kategorilere alakalı olması şartıyla ürünlerinizi yerleştirebilirsiniz. Eğer rakiplerinizin seçtikleri kategoriler satış açısından zayıfsa o zaman farklı alanlara yönelebilirsiniz. Bu tür stratejik çalışmalar yaparak satışlarınızı doğal olarak arttırabilirsiniz.
PPC Keywords (Tıklama başına para kazandıran anahtar kelimeler)
Reklam çalışmalarında SEO kurallarına dikkat etmelisiniz. Bu alanda özellikle PPC, yani tıklama başına maliyet açısından işinizi kolaylaştıracak anahtar kelimeler kullanmalısınız. Amazon PPC reklam çalışmalarınızda iki yöntem sunar: Manuel ve Auto. Bunlar tercihe bağlı iki kampanya düzenleme türüdür. Her ikisini de kullanarak A/B test üzerinden ilerleyin. Reklam kampanyalarınızın öne çıkması biraz zaman alır. Fakat bu alanda düzenli olarak kelimelerin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Her iki reklam türünü karşılaştırın ve gerekirse birbiriyle eşleyin.
Tamamlama (Fulfillment)
Amazon SEO pazarlamanın son adımı, ürünü müşteriye iletmektir. Bu noktada Amazon, kendi yöntemleriyle en güvenilir yolu sağlar. Genel olarak Amazon, müşteri odaklı çalışır ve bu nedenle en başarılı şirketlerden biri olmuştur. Siparişi tamamladıktan sonraki son adımı da kendisi üstlenerek müşterilere güvenli bir alışveriş deneyimi sağlar. Bir satıcı için de en önemli şey sağlanan güvenin bir parçası olmaktır.
Amazon SEO Stratejisi Tavsiyeleri
Son olarak başarılı bir SEO çalışması için ihtiyacınız olacak bazı ipuçlarını sizler için sıralayalım. Tüm bunları doğru bir şekilde uygularsanız mağazanızı öne çıkartabilirsiniz.
- Doğru anahtar kelime kullanımı ile kullanıcıların önüne çıkın.
- Rakiplerinizi analiz edin ve onların kullandığı stratejileri kendinize yorumlayın.
- Amazon’un sürekli olarak kendini geliştirdiğini ve güncellediğini unutmayın. Bu yüzden Amazon hakkındaki yeniliklerden haberdar olun.
- Satış yapmayan ürünlerinizin açıklama yazılarını güncelleyin ve A/B testler yapın.
- Kaliteli ve detaylı görsellerle satışlarınızı arttırın.
Artık tüm detaylarıyla Amazon SEO hakkında her şeyi biliyorsunuz. Daha fazlası için profesyonel bir SEO hizmeti almak için bir dijital pazarlama ajansından destek almanızı öneririz.