Skip to main content

Son güncelleme 1 ay önce Selen Çetin tarafından gerçekleştirildi.

Grafik tasarımda özellikle kurumsal kimlik tasarımında kullanılan kurumsal font, kurumsal ve itibarlı olmalıdır. Logo tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı ve grafik tasarımın hemen her alanında, markanızın algısına göre kurumsal ve özgün fontlar kullanmanız önemlidir. Bir grafik tasarımcı veya marka sahibi bir girişimciyseniz işletmelerin ve ciddi markaların kullanması gereken yazı tipini bilmek önemlidir.

Basılı bir mektuptan bir araç üzerindeki tabela yazılarına kadar bir şirket veya kuruluş tarafından üretilen belge ve mesajlarda kullanılan yazı tipi, font olarak adlandırılır. Bu fontlar, isim, logo ve renk şemasıyla birlikte bir marka kılavuzunun önemli bir parçasıdır. Standartlaştırılmış bir yazı tipi, tüm formatlar arasında tekdüzelik ve uyum iletir, marka tanınırlığına katkıda bulunur ve tutarlı bir kimlik yaratır.

Font Nedir?

Font, yazı tipi anlamına gelir. Karakter şekli, uzunluğu ve genişliği gibi özelliklerle bütünü temsil eden yazı tipine font adı verilir. Fontlar, bu özelliklerde kullanılan yazı tiplerine verilen adlardır. Örneğin; bazı font karakterlerinin tırnak işaretleri ve keskin köşeleri vardır. Bu tür yazı tipleri, izlenimi artırma özelliğine sahiptir. Bazı yazı tiplerinin ise köşeleri yuvarlatılmıştır. Bu tür yazı tipleri daha yumuşak bir izlenim verir.

Kurumsal yazı fontları ise her tür işletmenin ihtiyaçlarına ve imajına uyacak şekilde özelleştirilmiş yazı tipleridir. Bir şirketi açık bir şekilde temsil eden profesyonel kurumsal fontlar, günümüz dünyasında bir zorunluluktur. Çünkü kurumsal font ve logolar, başarıda belirleyici bir faktördür. Bu fontlar, bir şirketin kurumsal marka tasarımının oluşturulmasına yardımcı olur ve tüm iletişim süreçlerine entegrasyonunun anahtarıdır.

Kurumsal Yazı Fontu Nasıl Seçilir?

Kurumsal Yazı Fontu Nasıl Seçilir?

Aslında kurumsal font seçimlerini etkileyen en önemli şey yazma sürenizin ve hedeflerinizin ne olduğudur. Kitap tasarlarken farklı karakterler, afişler ve web afişleri tasarlarken farklı karakterler kullanmanız gerekir.

Uzun metin yazarken gözleri yormayan düz çizgili bir yazı tipi seçmek yaygındır. Bu sadece tasarımınızı yazı tipine göre planlamakla ilgili değildir. Birden çok kurumsal font tipi kullanıyorsanız yazı tiplerinin birbirinden çok farklı olduğundan emin olmanız gerekir. Ayrıca kullanılan fontun ve alternatif fontun ağırlık değerlerine dikkat etmelisiniz. Başlığı daha kalın ve gövdeyi daha ince yapmak için aynı yazı tipini kullanabilirsiniz. Bu aşamada marka danışmanlığı ile kurumsal kimliğinizi en iyi yansıtacak doğru fontları seçebilir, bu sayede markanızın tutarlılığını ve profesyonel duruşunu güçlendirebilirsiniz.

Kurumsal Fontlar Nerelerde Kullanılır?

Kurumsal Fontlar Nerelerde Kullanılır?

Kurumsal yazı fontları, önemli bir marka temas noktasıdır. Çünkü marka iletişimlerinin çoğu, bir yazı tipinde sunulması gereken kelimeler aracılığıyla gerçekleşir. Burada vermeniz gereken karar, halihazırda var olan bir yazı tipine yatırım mı yapacağınız yoksa kuruluşunuzun tam ihtiyaçları için tasarlanmış bir yazı tipine sahip mi olacağınız arasındadır. Her iki seçeneğin de faydaları vardır. Ancak hangisinin kullanılacağı kararı, markanız hakkındaki temel kimlik bilgileri ile eşleşir nitelikte bir seçim söz konusu olmalıdır. Fontlar, marka iletişiminizin çoğunu kapsayan bir temas noktası olduğundan marka imajını güçlü bir şekilde geliştirebilir. Markayla alakalı bir yazı tipi kullanmak, marka değerlerinizi merkeze almanıza ve etkileşimde bulunduğunuz her müşteriye sunmanıza yardımcı olan akıllı ve stratejik bir marka hareketidir.

Ayrıca bu yazı tiplerinin uygulama alanları çok çeşitlidir. Kurumsal font, reklamcılığının en önemli mecralarından biri olan logo tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı, ambalaj tasarımı, afiş veya afiş tasarımı, web tasarımı, tabela tasarımında tercihen kullanılmaktadır. Özellikle bir web tasarım ajansı, markanızın dijital dünyadaki varlığını güçlendirmek için doğru font seçiminde kritik bir rol oynar.

Kurumsal Fontların Özellikleri Nelerdir?

Kurumsal yazı fontları ve yazı tiplerinin ayırt edici özellikleri; kolay okunur, markanıza değer ve ciddiyet katan yazı tipleri olmalarıdır.  Yani görünüş olarak ‘güzel’ olarak nitelendirilebilecek font seçimi aynı zamanda marka kimliğinizi ve kurumsal ciddiyetinizi de yansıtırken okunabilirlikten de ödün verilmemelidir.

Genel olarak kurumsal yazı tipleri minimal düzeyde organize edilmiştir. Siz de bu tür bir seçim ile marka imajınıza doğru bir yatırım yapabilirsiniz. Global şirketler genellikle kurumsal font tiplerini tercih eder.  Bu tür yazı tiplerini kullanmak, marka kimliğini bütünsel olarak yansıtır ve hedef kitle ile doğru iletişim kurma ve marka tutarlılığı gibi önemli avantajları da beraberinde getirir.

Kurumsal Yazı Fontları Nelerdir?

Kurumsal Yazı Fontları Nelerdir?

Her tasarımcının koleksiyonunda sağlam bir profesyonel kurumsal font tipi setine ihtiyacı vardır. Ancak piyasadaki binlerce yazı tipi arasından doğru yazı tipini seçmek zor bir iş olabilir. Kurumsal markalar tarafından sıklıkla kullanılan kurumsal font tipleri şunlardır:

Helvetica Font Ailesi

Helvetica font ailesi, 1950’lerde uluslararası grafik tasarım tarzı geleneğinde sans serif yazı tipi talebini karşılamak için yaratılmıştır. Bu font, dünyadaki en popüler ve yaygın olarak kullanılan yazı tiplerinden biri olarak kabul edilir. Teknik olarak Helvetica çok ilginç bir yazı tipidir. Onu diğer sans serif yazı tiplerinden ayıran ve benzersiz kılan birkaç özellik vardır:

  • Helvetica’nın karakterlerinin vuruşlarında her zaman dikey veya yatay sonlandırmalar vardır, bunlar asla çapraz değildir.
  • Helvetica, karakterleri oluşturan satırlardan çok harfleri çevreleyen negatif boşlukla ilgilidir.
  • Küçük ‘a’ harfinin içerdiği negatif boşluk, bir gözyaşı damlasına çok benzer.
  • Monoton vuruş ağırlıklarına sahiptir.
  • Hareket halindeyken okunaklı kalması, tabela, otomobil üreticisi ve havayolu logoları için popüler olmasının bir nedenidir.

Verdana Font Ailesi

Verdana font ailesi, ekran görüntüsünün zorluklarını gidermek için özel olarak oluşturulmuş dört TrueType yazı tipinden oluşur. Dünyaca ünlü yazı tipi tasarımcısı Matthew Carter tarafından tasarlanan ve önde gelen ipucu uzmanı Tom Rickner tarafından elle üretilen bu sans serif yazı tipleri, bilgisayar ekranı için yazı tipi tasarımının benzersiz örnekleridir.

Ancak Verdana’yı hümanist bir yüz olarak etiketlemek, bu ailenin yalnızca klasik zarafetin bir canlanması olmadığı gerçeğini görmezden gelmek olur. Çünkü bu, ekran ortamı için tasarlanmış tiptir.

Verdana kurumsal font tipleri kalem, fırça veya keski yerine pikselden türetilen özellikler sergiler. Düz, kavisli ve diyagonal vuruşlar arasındaki ilişki, küçük boyutlardaki piksel desenlerinin hoş, net ve okunaklı olmasını sağlamak için özenle geliştirilmiştir. Küçük harf i j l, büyük harf I J L ve 1 rakamı gibi yaygın olarak karıştırılan karakterler, ekranda kullanım için tasarlanmış yazı tiplerinin önemli bir özelliği olan maksimum ayırt edicilik için dikkatlice çizilmiştir. Ayrıca yazı tipi ailesindeki çeşitli ağırlıklar, örneğin 8 ppm kadar küçük boyutlarda bile kalın yazı tipinin yeterince ağır olmasını sağlayacak şekilde birbirinden yeterli kontrast oluşturacak şekilde tasarlanmıştır.

Verdana’nın karakterlerinin yüksek genişliği ve aralığı, bu yazı tiplerinin ekrandaki okunabilirliğinin anahtarıdır. Düşük çözünürlüklerde kullanılabilen sınırlı sayıda piksel, sıkı bir şekilde ayarlanmış karakterlerin kolayca çakışabileceği anlamına gelir.

Futura Font Ailesi

1927’de tasarlanan Futura, modern bir yazı tipi olarak kabul edilmektedir. Arabalardan mobilya mağazalarına ve Ay’a kadar her yerde karşınıza çıkan bu yazı tipi, her türlü kontrastı ortadan kaldıran temel geometrik formlar ve eşit genişlikte vuruşlar kullanır. Eşit genişlik söz konusu olduğunda ‘a’ gibi küçük harfler istisnadır. Küçük harflerdeki artan ve azalan işaretler uzundur ve büyük harfli karakterlerin boyunu aşar. Bu, yazı tipinin zarif görünmesini sağlar ve onu diğer geometrik yazı tiplerinden ayırır. Bu aynı zamanda bir metin paragrafında yazı tipinin daha fazla satır aralığına ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

Futura kurumsal font tipi, özellikle akılda kalıcı başlıklar oluşturabilir. Ancak yazı tipinin düşük x yüksekliği vardır, bu da uzun biçimli metin paragraflarında okumayı biraz zorlaştırır.

Roboto Font Ailesi

Roboto‘nun ikili bir doğası vardır. Bu açıdan mekanik bir iskelete sahip olmalarının yanı sıra formlar büyük ölçüde geometrik bir şekle sahiptir. Aynı zamanda yazı tipi, samimi ve açık eğrilere sahiptir. Bu font, serif türlerinde daha yaygın olarak bulunan daha doğal bir okuma ritmi sağlar. Bu, Roboto Condensed ailesi ve Roboto Slab ailesi ile birlikte kullanılabilen normal ailedir.

Avant Garde Font Ailesi

Avant Garde font ailesi, geometrik sans-serif ve logo tabanlı kurumsal font tipidir. Logo konsepti Herb Lubalin tarafından tasarlanmıştır. Daha sonra ise Lubalin’in tasarım firması Tom Carnase’in ortağı ile birlikte bu yazı tipi geliştirilmiştir. Bu yazı tipi, paris fontu ve stilleri ile kolayca kullanılabilir. Bu, tüm farklı projeler için harika çalışan cesur gotik yazı tipidir. Özellikle retro 70’ler görünümü gerektiren tasarımlar için ideal bir seçimdir. Bu, başlıklar ve kısa metinler içeren farklı görüntüleme projeleri için kullanılabilir. Bu yazı tipinin Facebook posterleri, Instagram gönderileri, kitap kapakları, el yazısı tasarımlar ve küçük resimler için kullanılabileceği çok sayıda proje vardır.

Nevis Font Ailesi

Nevis font ailesi, tüm tasarım boyunca kalın ve kalın harf biçimlerine sahip, sağlam ve köşeli bir sans serif kurumsal font tipidir. İlk olarak Bay Ed Merritt tarafından tasarlanmış ve 2007’de Ten by Twenty dökümhanesinin yardımıyla yayınlanmıştır. Bu yazı tipi ailesi, başlıklar, metinler, düğmeler ve aradaki her şey için ideal bir yazı tipi olan normal, ince ve ekstra hafif olmak üzere 3 ağırlık sunar.

İddialı ve cesur karakterlere sahip ancak samimi bir ton yaratmayı başarır ve özellikle tüm büyük harflerle kullanıldığında hoş bir görünüm sağlar. Bu yazı tipi, em başına 1024 birim ve büyük harf, küçük harf, sayılar, noktalama işaretleri ve birçok özel karakter dahil olmak üzere 114 karakter içeren 112 benzersiz glif ile birlikte TrueType özelliklerine sahiptir.

Eksiksiz şık stiller ve standart niteliklere sahip olan bu yazı tipi ailesi, çoğu tasarımcının en ideal yazı tipi haline gelmiş ve çeşitli amaçlar için benimsenmiştir. Helvetica yazı tipi gibi komut dosyası ve sans serif arasında biraz yazı tipi karışımıdır. Her tür tasarım ve metin tasarımı projesi için harika olabilecek inanılmaz sağlam karakterlere ve harf biçimlerine sahiptir. Bu yazı tipini logolar, afişler, kitap kapakları, düğün ve davetiye kartları, sanatsal tasarımlar, reklam ve sosyal medya gönderileri gibi ilgi çekici tasarımlar oluşturmak için kullanabilirsiniz.

İlker Aktaş

24 yıllık dijital dünya tecrübesini sizlere aktaran İlker, Cremicro'da Marka Büyütme Uzmanı olarak görev yapıyor.

Close Menu
Skip to content