Son güncelleme 2 yıl önce tarafından gerçekleştirildi.
Facebook retargeting, pazarlama alanında kullanılan etkili bir reklam stratejisidir. Web sitenizi daha önce ziyaret eden kişilere, sunduğunuz ürün veya hizmet ile ilgili reklamlar gönderir ve bu sayede satışlarınızın artmasını sağlar. Pixel tabanlı ve liste tabanlı yöntemlerle farklı kitleler seçilerek bir strateji oluşturulabilir. Kurulumu için dikkat etmeniz gereken birçok önemli detay vardır. Bu aşamada doğru kitleleri hedefleme, doğru reklam ögeleri kullanma ve reklamı doğru zamanda sunma gibi detaylar önemlidir. Bir performans pazarlama ajansı ile çalışmak, markanızın ihtiyacı olan en etkili yeniden hedefleme stratejisini belirleme konusunda oldukça faydalıdır.
Makale İçeriği
Facebook Retargeting Nedir?
Facebook retargeting, veya yeniden hedefleme, sunduğunuz ürün veya hizmete ilgi duyan kişilere yeniden ulaşmanızı mümkün kılan bir araçtır. Yani bir kullanıcı web sitenizde bir süre vakit geçirip hiçbir şey satın almadan ayrıldıysa Facebook retargeting kullanarak onlarla yeniden etkileşime geçebilirsiniz. Yeniden hedefleme reklamları ilgili kişilerin önüne sunulur ve bu kişilerin işletmenize geri dönüş yapması sağlanır. Büyük pazarlama hedefleri için oldukça işlevsel bir reklam aracıdır.
Nasıl Çalışır?
Facebook retargeting, ilgili kitleye çevrimiçi olarak yeniden ulaşmanızı sağlar. Sıkça kullanılan iki adet yeniden hedefleme türü vardır ve Facebook retargeting çalışmaları bu ikisi üzerinden şekillenir. Pixel tabanlı yeniden hedefleme, en sık kullanılan yeniden hedefleme türüdür ve sitenizi ziyaret eden kullanıcıların tarayıcısına bir pixel yerleştirmek suretiyle çalışır. Liste tabanlı yeniden hedefleme ise hâlihazırda sahip olduğunuz iletişim bilgileri kullanılarak gerçekleşir.
Facebook Retargeting Türleri
Pixel tabanlı ve liste tabanlı olmak üzere iki Facebook retargeting türü vardır. Her biri kendi içinde avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. Pazarlama kampanyalarındaki hedeflerinize göre bir seçim yapabilirsiniz.
1. Pixel Tabanlı Retargeting
Sunduğunuz ürün veya hizmeti herhangi bir ziyaretçinin önüne yeniden düşürmeyi içeren reklam türüdür. Web sitenizi görüntüleyen kullanıcının tarayıcısına dikkat çekmeyen bir pixel yerleştirilir. Ziyaretçi web sitenizden ayrıldığında bilgileri yeniden hedefleme platformlarına gönderilir ve bu kullanıcının önüne yeniden sizin reklamlarınız çıkar. Avantajları arasında yeniden hedeflemenin çok hızlı olabilmesi, kullanıcının ilgilendiği belirli sayfa ve ürünlerin öne çıkarılabilmesi yer alır. Dezavantajı ise farklı web sitelerine uygulanmasının karmaşık ve zaman alıcı bir süreç olmasıdır.
2. Liste Tabanlı Retargeting
Veri tabanında zaten var olan kişilerin iletişim bilgileri kullanılarak gerçekleştirilen reklam türüdür. Genellikle kişilerin e-postası, Facebook gibi retargeting kampanyalarına yüklenir ve sadece bu kişiler sizin reklamlarınızı görmüş olur. Kimin reklamları göreceği ve kimin görmeyeceği konusunda kontrole sahip olduğunuz için oldukça avantajlıdır. Buna rağmen kişilerin size verdiği e-posta ile sosyal medya için verdiği e-posta eşleşmezse reklamlarınız görüntülenmez.
Retargeting vs. Remarketing
Yeniden hedefleme ve yeniden pazarlama, sıklıkla birbirine karıştırılan iki terimdir. Retargeting (yeniden hedefleme); sosyal medya, e-posta ve diğer çevrimiçi platformlardaki reklamlar aracılığıyla potansiyel müşterilere ulaşmayı hedefler. Remarketing (yeniden pazarlama) ise hedef kitle ile yeniden iletişim kurarak satış ve pazarlama e-postaları göndermeye odaklanır.
Neden Retargeting Yapmalısınız?
Retargeting, pazarlama alanında büyük bir etkiye sahip olan reklam türüdür. Web siteniz bir ziyaretçi trafiği çekiyorsanız ancak bu ziyaretçiler hiçbir şey satın almadan siteden ayrılıyorsa yeniden hedefleme ile onları geri kazanmanız mümkün olur. Facebook retargeting kullanmanın işletmenize getireceği birçok avantaj vardır. Verdiğiniz reklamın size yüksek bir getirisi vardır çünkü hâlihazırda ilgili kişilere ulaşan bu reklamlar, size büyük oranda geri dönüşüm sağlar. Kişiler ilk ziyaretlerinde bir satın alma eyleminde bulunmadıysa yeniden hedefleme ile web sitenize geri dönerek bu eylemi gerçekleştirebilir. Ayrıca belirli davranışlara odaklanabildiğiniz için ilgili kişilerin satın alma ihtimalinin en yüksek olduğu ürünleri önlerine çıkarabilirsiniz.
Facebook Retargeting Nasıl Kurulur?
Eğer bir Facebook retargeting kampanyası yapmaya karar verdiyseniz aşağıdaki maddeleri takip ederek hedefinize ulaşabilirsiniz.
1. Mevcut kişilerin bir listesini oluşturun
İlk adımda, ulaşmak istediğiniz potansiyel müşterilerin bir listesini oluşturmak vardır. Eğer pixel tabanlı bir liste oluşturacaksanız web sitenizi ziyaret eden kişilerin bir listesi yeterli olacaktır. Eğer liste tabanlı bir kampanyanız olacaksa geçmişte müşteriniz olan ancak bir süredir pasif olan müşterilerin listesine ihtiyacınız vardır. Bir sonraki aşamaya geçebilmek için listenizin yeterince büyük olmasına dikkat etmeniz gerekir.
2. Listeyi Facebook’un “Hedef Kitle Yöneticisi”ne yükleyin
E posta adreslerinin Facebook profilleriyle eşleşmesi için onları Facebook’un hedef kitle yöneticisine yüklemeniz gerekir. Bu listeler farklı şekillerde de senkronize edilebilir. Dosyalarınızı “.csv” veya “.txt” olarak yüklemeniz gerekir. Kullanıcıları telefon numaralarına ya da e posta adreslerine göre sıralama seçenekleriniz de vardır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli detay, bir reklam kampanyasını hemen başlatmamak olacaktır. Listenin tamamının yüklenebilmesi için belli bir zaman tanımak, hedef kitlenize ulaşmanız açısından önemlidir.
3. Hedef URL’nizi belirleyin
Reklam oluştur seçeneğine tıkladıktan sonra bir hedef seçmeniz gerekir. Bu hedef ne olursa olsun tıklanma oranlarını, başarıyı ve kampanyanın geri dönüşümlerini takip edebilmek amacıyla URL’nin sonuna bir izleme kodu eklemeniz gerekir. Bu UTM izleme kodu URL’nin nasıl görüneceğini de belirler.
4. Reklamlarınızı belirli kitleler için bölümlere ayırın
Reklamları kimlerin göreceğini belirli ayarlar ile seçebilirsiniz. Kişilerin ilgi alanlarını, satın alma davranışlarını, yaşını, konumunu ve diğer demografik bilgilerini seçebilir; farklı kitleler için farklı reklamları öne çıkarabilirsiniz. Konum seçerken listeniz dünyanın her yerinden kullanıcıları içeriyorsa ve siz sadece belirli bir bölgeyi seçiyorsanız herkese ulaşamayacağınızı aklınızda bulundurmanız gerekir.
5. Bütçenizi belirleyin
Kampanya başlamadan önce kaç gün süreceği, ne kadar bütçe ayıracağınız gibi detayları belirlemeniz önemlidir. Ayırdığınız bütçe, reklamınızın hedef kitlenin önüne çıkmasını etkileyen bir unsurdur. Eğer ilk defa bir kampanya veriyorsanız “Web sitesi tıklaması için optimize et” seçeneğini tercih edebilirsiniz.
6. Reklamınızı oluşturun
Oluşturduğunuz her reklama en fazla 6 adet olmak üzere görsel ekleyebilirsiniz. Görsellerin boyutu 1080×1080 olmalıdır. Başlıklara metin eklense de belirli bir karakter sınırlaması vardır. Daha iyi bir etki elde etmek için görselin konumlandırılması net olmalı ve harekete geçirici cümleler kullanılmalıdır. Varsayılan tercihte reklamlar, mobilde ve masaüstünde sağdaki sütunda yer alır. Yayınlamadan önce bu ayarı değiştirerek reklamın nerede konumlanacağını da kontrol edebilirsiniz.
7. Kampanyanızı izleyin
Yayınladıktan sonra kampanyanızın tıklanma sayısı, erişimi ve toplam harcaması gibi metrikleri izleyebilirsiniz. Başlangıçtaki hedeflerinize ne kadar ulaştığınızı her gün kontrol edebilirsiniz. Eğer ihtiyaç varsa bütçe ve diğer detayları da daha fazla genişletebilirsiniz. Kampanyanın başarılı olması, çoğu zaman markaya uygun kreatif tasarımlar, doğru bir içerik planlaması ve markaya uygun sosyal medya platformlarının kullanılmasına bağlıdır. Eğer başarılı bir kampanya yürütmek istiyorsanız daha çok ziyaretçi trafiği çekebilmek için bu konuda uzman bir sosyal medya ajansı ile çalışmanız daha doğru olur. Bu sayede Facebook retargeting kampanyanızdan daha hızlı ve daha yüksek ölçüde geri dönüş alabilirsiniz.