Son güncelleme 2 yıl önce tarafından gerçekleştirildi.
Başarılı bir içerik stratejisi, yalnızca bir blog yazısı yayınlamaktan daha fazlasıdır. Bu aşamada özellikle bir içerik ajansı ile çalışmak strateji belirlemede çok önemlidir. Bu yazımızda içerik stratejisinin ne olduğunu, işletmenizin neden buna ihtiyaç duyduğunu ve stratejinizi oluşturmak için hangi adımları atmanız gerektiğini ele alacağız.
Makale İçeriği
İçerik Stratejisi Nedir?
İçerik stratejisi, hedeflerinize ulaşmak için içeriklerden yararlandığınız bir plandır. Başarılı bir içerik stratejisi, hedef kitlenizi kendine çeker ve bir satın alma işleminden sonra dahi etkileşimde bulunmalarını sağlar.
İş hedeflerinizin marka bilinirliğini artırmayı içerdiğini varsayalım. Bunu başarmak için web sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında görünürlüğünü artırmak ve ürünlerinize veya hizmetlerinize trafik çekmek için SEO’ya odaklanan bir içerik stratejisi uygulayabilirsiniz. Çünkü yüksek kaliteli içerik üretmek, uzun vadede başarılı olmak için paha biçilmezdir.
İçerik Stratejisi vs. İçerik Pazarlaması
İçerik stratejisi, içerik pazarlamasından daha üst düzey bir faaliyettir. İçerik pazarlamasına rehberlik eden yol haritasıdır. Bu yol haritası, içerik aracılığıyla müşterilerle bağlantı kurmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm adımları ve kararları içeren “planlama” etkinliğidir.
Öte yandan içerik pazarlaması, içerik parçalarını organize etmeyi, planlamayı, üretmeyi, yayınlamayı ve tanıtmayı içeren bir etkinliktir. İçerik pazarlaması, içerik planından sonra gelen taktiklerdir.
İçerik stratejiniz şunları tanımlar:
- Neyi başarmak istiyorsunuz?
- Kime ulaşmanız gerekiyor?
- Ne tür içerikler yayınlayacaksınız?
- İçerik markanızı nasıl destekleyecek?
- İçeriğinizi nasıl farklılaştırabilirsiniz?
İçerik stratejisi, içerik pazarlama çabalarınızı iş hedeflerinizle uyumlu hale getirir ve hedef kitle etkisini en üst düzeye çıkarır.
Strateji Oluştururken Sorulması Gerekenler
1. İçeriğinizi kim okuyacak?
İçeriğinizin hedef kitlesi kim? Kaç kitle için içerik oluşturuyorsunuz? İşletmenizin birden fazla müşteri türü olabileceği gibi içerik stratejiniz de birden fazla kullanıcı türüne hitap edebilir. Çeşitli içerik türlerini tercih etmek, hedef kitlenizdeki her kişi için uyarlanmış içerik sunmanızı sağlar.
2. Hedef kitleniz için hangi sorunu çözeceksiniz?
Hizmet ya da ürününüz, hedef kitlenizin sahip olduğu bir sorunu çözer. Aynı şekilde içeriğiniz de hedef kitlenizi bu sorunu belirlemeye ve çözmeye başladıklarında onlara yardımcı olur.
Sağlam bir içerik stratejisi, ürününüzün her iki tarafındaki insanları destekler: Hâlâ ana güçlüklerinin ne olduğunu anlamaya çalışanlar ve bu zorlukların üstesinden gelmek için ürününüzü zaten kullananlar. İçeriğiniz, sunduğunuz çözümü güçlendirir ve hedef kitleniz nezdinde güvenilirlik oluşturmanıza yardımcı olur.
3. Sizi benzersiz yapan nedir?
Muhtemelen rakiplerinizin de sizinkine benzer bir ürünü vardır. Bu da potansiyel müşterilerinizin sizin ürününüzün farkını bilmesi gerektiği anlamına gelir. Bu aşamada neden satın alınmaya değer olduğunuzu kanıtlamak için neden dinlenmeye değer olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.
4. Hangi içerik biçimlerine odaklanacaksınız?
Hangi içerik biçimlere odaklanacağınızı bulmak için hedef kitlenizle bir araya gelmelisiniz. Çünkü aksi takdirde onlara ulaşamaz veya dikkatlerini çeken bir içerik oluşturamazsınız. En iyi biçimleri belirledikten sonra bu stratejiyi yürütmek için hangi kaynakları ayırabileceğinizi değerlendirmek için bir bütçe oluşturmaya başlayın.
5. Hangi kanallarda yayın yapacaksınız?
Farklı formatlarda içerik oluşturabileceğiniz gibi web sitenizden sosyal medyaya kadar yayın yapabileceğiniz çeşitli kanallara da sahip olabilirsiniz.
İçerik Stratejisi Neden Önemlidir?
İçerik stratejisi, artan web sitesi trafiği gibi belirli bir iş hedefine ulaşmayı amaçlayan medya varlıklarının (blog gönderileri, landing sayfaları, videolar vb.) üst düzey planlaması, yapılandırılması, hedeflenmesi ve yürütülmesini içerir.
Nu hedefler net olmadığında ve atmanız gereken adımlardan emin olmadığınızda içerik hedeflerinize ulaşmak neredeyse imkansızdır. Herhangi bir iş girişiminde olduğu gibi strateji, çabalarınızı yönlendirir.
İçerik Stratejisi Oluşturma Adımları
1.Adım: Hedefinizi tanımlayın
Bir içerik stratejisi geliştirme amacınız nedir? Planlamaya başlamadan önce hedeflerinizi bilmeniz gerekir. Ayrıca stratejiniz için neyin en iyi olduğunu belirlemelisiniz.
2.Adım: Hedef kitlenizi tanımlayın
Hedef kitlenizi tanımlamak çok önemlidir çünkü yanlış hedef kitleyi hedefleyen bir içerik stratejisi geliştirmek zaman ve para kaybına neden olur. Bir kitle segmenti, o pazardaki alıcı kişiliklerinin özelliklerini ortaya çıkarmayabilir, ancak pazarlamanızı daha hedefli hale getirmenize yardımcı olacak faydalı bir çerçeve sunar.
3.Adım: İçerik denetimi yapın
Başlangıçta, çoğu marka blog gönderileriyle başlar. Farklı biçimlere girişmek istiyorsanız en yüksek performanslı ve en düşük performanslı içeriğinizi değerlendirmek için bir içerik denetimi gerçekleştirebilirsiniz. Ardından hangi yöne gideceğinizi bildirmek için bu bilgileri kullanın.
4.Adım: Ne tür içerik oluşturmak istediğinizi belirleyin
E-kitaplar ve blog gönderileri gibi yazılı içeriklerden podcast’ler gibi sesli içeriklere kadar oluşturabileceğiniz içerik için çeşitli seçenekler vardır:
- Blog
- Bilgi grafikleri
- Videolar
- Podcast’ler
- Sosyal medya içerikleri
Bu aşamada ne tür bir içerik oluşturmak istediğinizi belirlemelisiniz.
5.Adım Nişinize odaklanın
İçeriğinizin internette kaybolmasını önlemek için oluşturduğunuz içeriğin öne çıkması, benzersiz olması, belirgin bir sese sahip olması ve en önemlisi okuyuculara değer sunması gerekir. Ne kadar spesifik olursanız ve nişinize ne kadar odaklanırsanız okuyucularınız ister bilgi ister eğlence arıyor olsun, kendinizi alanınızda bir otorite olarak kurma şansınız o kadar artar.
6.Adım: İçeriğinizi yayınlayın ve yönetin
Stratejiniz, oluşturacağınız içerik türlerinin ötesine geçmeli ve içeriğinizi düzenleyeceğinizi de kapsamalıdır. Bir takvim yardımıyla, web sitenizde dengeli ve çeşitli bir içerik kitaplığı yayınlamak için doğru yolu bulabilirsiniz. Ardından içeriğinizi diğer sitelerde tanıtmak ve yönetmek için bir sosyal medya içerik takvimi oluşturabilirsiniz.
7.Adım: Sonuçları ölçün
Stratejinizin sonuçlarını ölçmek, etkili bir stratejisi geliştirmek için oldukça önemlidir. Bu açıdan kitlenizin neyi sevdiğini ve neyden hoşlanmadığını öğrenebilirsiniz. Bunun için ise bazı metrikleri bilmeniz önemlidir:
- Sayfada geçirilen ortalama süre
- Hemen çıkma oranı
- Sayfa görüntüleme sayısı
- Sosyal medya paylaşım oranı
- Satış metrikleri
- Lead metrikleri
8.Adım: Geribildirimleri dinleyin
Veri analizleri son derece yararlı bir araç olsa da size yalnızca siyah beyaz rakamlar verir. Müşterilerinizi gerçekten dinleyerek bu rakamların geri kalanına erişebilirsiniz. Hedef kitleniz sosyal medyada duyulmak ister. Bu nedenle onlardan geri bildirim ve öneriler isteyin ve onlarla düzenli olarak etkileşim kurun.