Son güncelleme 1 yıl önce Selen Çetin tarafından gerçekleştirildi.
Artık daha çok izliyor ve video reklamlara daha çok tıklıyoruz. Bu veri YouTube reklam verme konusunu daha çok talep görür hale getirdi. Youtube da reklam verme fikriniz varsa öncesinde mutlaka bu yazıyı okumalı ve YouTube reklam dönüşümü hakkında bilgileri almalısınız. Gerekli ayarları yaptığınızda YouTube video reklam verme beklediğinizden daha başarılı olacaktır. Reklam Ajansı ile yapacağınız çalışmalarda profesyonel YouTube reklamları planlayabilirsiniz.
Makale İçeriği
YouTube Kanalınızı Google Ads’e Bağlayın
Bir reklam planlaması yapmadan önce ilk olarak teknik gereklilikleri yerine getirmelisiniz. Bu da Google Ads hesabınız ile YouTube kanalınızı birbirine bağlamak kadar basittir. Youtube video reklam verme için Google Ads kontrol panelinizden sağ üst köşedeki açılır pencereye gelin. Araçlar ve Ayarlar > Bağlı Hesaplar sekmesine tıklayın. Açılan sayfada Youtube seçtikten sonra (+) ikonuna basın ve işlemleri tamamlayın.
Google Ads’de Yeni bir Video Reklam Kampanyası Oluşturun
Youtube kanalınız ile Google Ads hesabınızı bağladığınıza göre artık reklam vermeye hazırsınız. Google Ads ekranında “Kampanyalar” sekmesine gelin ve “Yeni Kampanya” sekmesine tıklayın. İlk kez bir YouTube kampanyası yürütüyorsanız, “Hedef Kılavuzu Olmadan Bir Kampanya Oluşturun” şıkkını seçmenizi tavsiye ederiz. Böylece manuel bir görüntüleme başına maliyet (GBM) belirlemeye başlayabilirsiniz. Yeterli veriye ve dönüşüme sahip olduğunuzda, diğer hedeflere bakabilirsiniz. Ardından youtube reklam verme kampanya türünüzü ve videonuzu seçerek devam edin.
İşte reklam verebileceğiniz birkaç format:
*Atlanabilir video reklamlar, ana videonun öncesinde, sırasında veya sonrasında gösterilir. Kullanıcılar bu reklamları 5 saniye sonra atlayabilir.
*Atlanamayan video reklamlar, kullanıcının izlediği videonun öncesinde, sonrasında veya sırasında görünen reklamlardır. Ayrıca atlanamayan video reklamlar, bölgesel ayarlara bağlı şekilde 15 veya 20 saniye uzunluğunda olabilir.
* Bumper reklamlar atlanamaz. Ana videoda oynarlar ve 6 saniyeye kadar uzunlukta olabilirler.
Bir Teklif Verme Stratejisi ve Bütçe Seçin
Youtube video reklam verme çalışmanızın etkili olması ve reklamlarınızın verimli görüntülenmesi ve tıklanması için doğru teklif stratejisi oluşturmaya özen gösterin. Yeteri kadar bütçe ayırmazsanız reklamlarınız etkili olmayacaktır. Unutmayın Youtube reklamları diğer sosyal medya reklamlarına göre biraz daha agresif bütçeler sever ve daha maliyetlidir. Tekliflerinize başlangıç ve bitiş tarihi verebilirsiniz. Toplam bütçe kullanmak çoğu zaman günlük bütçe kullanmaktan iyidir. Google günlük bütçeleri çok hızlı harcayan bir yapıya sahip.
Ağları Seçin
Seçim alanlarınıza geldiğiniz zaman mutlaka YouTube videolarını seçin ve Görüntülü Reklam Ağı’nda YouTube Arama Sonuçları ve Video İş Ortakları’nın işaretini kaldırın. Reklamlarınızı bu yerleşimlerde yayımlamak istiyorsanız, youtube reklam verme verilerinizin daha ayrıntılı olması için farklı bir kampanya oluşturun. Coğrafi bilgileri seçtikten sonra youtube video reklam verme ağlar adımını da tamamlamış olacaksınız.
İçerik Hariç Tutmalarını Ayarlama
Youtube video reklam verme içerik hariç tutma önemli bir işleve sahip. Bu özellik sayesinde markanızın görüntülenmesini istemediğiniz konuları ve reklam alanlarını seçebilirsiniz. Hariç tutulan içerik seçenekleri, işletmenizle ilgili olmayan hassas kategorileri ve kategorileri devre dışı bırakmanıza olanak tanır. Youtube da reklam verme için aynı zamanda belirli platformları ve saatleri de hariç tutarak stratejik bir filtreleme yaratabilirsiniz.
Reklam Gruplarını ve Kitle Hedeflemeyi Ayarlayın
Youtube video reklam verme çalışmamızda reklam gruplarına geldik. Her zaman belirttiğimiz gibi reklam gruplarına doğru isimler vermeye özen gösterin. Bu isimler youtube reklam verme kampanyalarınızı inceleme ve datalarını çekme aşamasında çok işinize yarayacaktır. Anahtar kelimelere odaklanarak bir youtube da reklam verme grubu oluşturduysanız “Anahtar Kelime Reklamı x Kampanya” diye adlandırabilirsiniz.
Hedef Kitlelerinizi ve Demografik Bilgilerinizi Tanımlayın
Youtube da reklam verme çalışmanıza hedef kitlelerle güç katmalısınız. Hedef kitlenizin cinsiyetini, yaşını, ebeveynlik durumunu ve gelir seviyesini seçerek başlayın. Hedef kitle çalışmalarınızı YouTube reklam verme alanında kullanmadan önce mutlaka markanızın ve web sitenizin Google Analytics verilerini gözlemleyin. Youtube video reklam verme çalışması yaparken üzerinde çalışılmış stratejik hedef kitleler kullanın. Kitleler sekmesinden aşağıdaki noktalara dikkat ederek hedef kitle belirleyebilirsiniz.
*Yakın İlgi Alanı: Yakın ilgi, hedef kitlenizin konu veya kategori hakkında sahip olduğu uzun vadeli bir ilgi alanıdır. İlgi alanları, URL’ler ve yerleri kullanarak markanızla ilgili kitleyi oluşturabilirsiniz.
*Pazar: Belirli bir ürün veya hizmet için pazardaki kişilerdir. Son 14 gün içinde bir anahtar kelimeye ilgi duymuş veya anahtar kelime aramış kişiler bu kategoriye örnek olarak verilebilir.
*Yaşamsal Olaylar: Bunlar yakın zamanda taşınan, bir ev satın alan, emekli olan, evlenen vb. Hedef kitlelerdir.
*Özel Amaç Kitlesi: Özel bir amaç kitlesi oluşturmak için birbirine benzer en az 50 anahtar kelime ekleyin. Google daha sonra reklamlarınızı bu anahtar kelimeleri arayan kişilere göstermeye başlayacaktır.
* Yeniden Pazarlama: Sahip olacağınız en güçlü kitle! Web sitenizi veya açılış sayfanızı ziyaret etmiş veya YouTube videolarınızdan herhangi birini izlemiş kişilerin oluşturduğu hedef kitle tam olarak burada kullanılıyor.
Anahtar Kelimeler, Konular ve Yerleşimlerle Erişiminizi Daraltın
YouTube, reklamlarınızı hedef kitlenizin ilgi gösterdiği anahtar kelimelere göre yayımlar. Anahtar Kelimelerinizin hedef odaklı olması YouTube reklam verme çalışmanızı güçlü kılmak için önemlidir. Youtube video reklam verme ayarlarında anahtar kelime bölümüne yeni ve benzer anahtar kelimeler yazın. Hedefleyebileceğiniz potansiyel anahtar kelimelerin bir listesini size gösterecek ve geliştirecektir. Kitlelerinizden her birini kendi reklam gruplarında test etmelisiniz, böylece hangilerinin en iyi sonucu verdiğini görebilirsiniz. Her kampanyanın farklı olduğunu unutmayın.
Bir Teklif Tutarı Belirleyin
Google ve Youtube sosyal medya reklamlarına oranla biraz daha güçlü bütçeleri talep eder. Youtube video reklam verme çalışması için teklif tutarlarınızı biraz daha agresif tutmayı deneyebilirsiniz. Video reklamınızı yüksek trafikli videolarda (en çok görüntülenen içerik) göstermek istiyorsanız, cesur bütçelerle teklifinizi planlamalısınız.
YouTube Video Reklamınızı Oluşturun
Youtube reklam verme çalışmalarında belirleyici bir diğer unsur ise formatlardır. Yatay videoların (16: 9) yanı sıra kare (1: 1) ve dikey (9:16) videoları YouTube’a yükleyebilirsiniz. Kare ve dikey videolar markanıza çeşitlilik katar ve kullanıcının akıllı telefonunu tutarken videoyu dikey modda izlemesini sağlar. Youtube video reklam verme için kampanyalarınızı çeşitli farklı videolarla hazırlamak, reklam öğeleri oluşturmak, izleyicilerle daha iyi etkileşim kurmanıza yardımcı olur. Önemli bir diğer ayrıntı ise reklamınız için bir video kullanmak istiyorsanız, önce onu YouTube’a yüklemeniz gerekir. Ardından video URL’sini kopyalayın ve reklam kurulumunuzdaki Video Reklamınızı Oluşturun bölümüne yapıştırın. Daha önce yayımlanmamış bir videonun reklamını planlamak mümkün değildir. YouTube reklam çalışmalarınızı bu doğrultuda ayarladıktan sonra geriye sadece dönüşümleri izlemek kalıyor.
Youtube Reklam Modelleri
Youtube reklam verme popülerliği her geçen gün artıyor. Dijital platformlarda “video” denilince akla gelen ilk mecra Youtube oluyor. Rutin olarak kullandığımız sosyal medya platformlarına baktığımız zaman, önemli bir zaman dilimini video içerikler izleyerek geçirdiğimizi görürüz. Video içeriklere olan bu ilgi Youtube mecrasının etkisini büyük ölçüde güçlendirerek vazgeçilmez bir pazarlama alanına dönüştürüyor. Google Ads paneli ile yönetilen Youtube reklamları hedef kitle ve pazarlama stratejisine özel konumlandırılabilecek bazı reklam modellerini de bünyesinde barındırıyor. Bu modeller ise şu şekilde;
Display Ads (Görüntülü Reklamlar)
Display Ads reklamlarını, izlediğiniz videonun hemen sağ üst bölümünde görebilirsiniz. Statik veya dinamik görseller yükleyerek kullanılabilen bu alanı; sadece Youtube’a masaüstü cihazlardan giren kullanıcılar görebilir. Bu alana Youtube video reklam verme için Google Görüntülü Reklam Ağı panelinden Youtube.com’u hedefler. Ayrıca Display reklamlar için YouTube’nin belirlediği bazı kriterlere uyulması gerekir;
- Piksel: 300×250
- Uzantı: JPG, JPEG, GIF, PNG, HTML5
- Dosya Boyutu: 150 KB (Max)
- Süre: 30 Saniye (Max)
Overlay Ads (Yer Paylaşımlı Reklamlar)
İzlediğiniz videonun alt bölümünde ince uzun bir bant olarak çıkan reklam modelidir. Bant reklamlarını sadece statik planlayabilirsiniz. Videonun yaklaşık %20 gibi bir ölçeğini kaplayan bu Youtube video reklam modeli, sadece belirli bir süre ekranda kalır. Yine sadece masaüstü trafiğinde gösterilir ve tıklanabilir özelliktedir. Video üzerine gelip, reklam bandına tıklandığı zaman görsele verilen link çalışır ve kullanıcılar web sitenizi ziyaret eder. Reklamın tıklama performansını artırmak için bazı stratejiler uygulanmalıdır. Böylece potansiyel trafik artarak reklam dönüşümlerine etki eder.
Youtube’nin Overlay Ads için belirlediği kriterler;
- Piksel: 468×60 veya 728×90
- Uzantı: JPG, JPEG, GIF, PNG (Statik görsel olmalıdır)
- Dosya Boyutu: 150 KB (Max)
Skippable Video Ads (Atlanabilir Video Reklamlar)
Youtube’da en çok tercih edilen reklam modellerinden biri de Skippable videolardır. Bu reklamlar mobil ve masaüstü cihazlarda gösterildiği gibi televizyon ve oyun cihazlarında da yayımlanır. Reklamınız videonun başında, ortasında ya da sonuna doğru yayıma girecektir. 5 saniye sonra sağ altta çıkan “reklamı atla” butonu ile izleyici reklamı daha uzun izlemeden atlama hakkına sahip olur. Reklam videonuzun daha önce uygun kriterler ile kanalınıza yüklenmiş olması gerekmektedir. İlk 5 saniye boyunca vurucu bir video reklam tasarlamak “reklamı atlama” oranlarını düşüreceği gibi izleme performansını da arttırır. Bu reklam modelinin en güzel tarafı ise, “reklamı atla” butonuna basan izleyiciler için Youtube’nin reklam verenden gösterim ücreti almıyor oluşudur.
Teknik gereksinimleri ise;
- Piksel: 16:9 (1920×1080) Tavsiye Edilen
- Çözünürlük: 720p, 1080p
- Uzantı: MP4, MPEG4
- Süre: Minimum 12 saniye, tavsiye edilen 30 veya 60 saniye
Non-skippable Video Ads (Atlanamayan Video Reklamlar)
Videoların başı, ortası ya da sonu gibi bölümlerde yayıma giren, izleyicilerin reklamı atlayamadığı reklam modeli. Bu reklamda ziyaretçinin izlediği videoya devam edebilmesi için yayıma giren reklam videosunu sonuna kadar izlemesi gerekiyor. Youtube’de reklam verme için teknik kriterler önemlidir. Atlanamayan reklam yayımlamanız için, videonuzun daha önce doğru ayarlar ile Youtube‘a yüklenmiş olması gerekmektedir.
- Piksel: 16:9 (1920×1080) Tavsiye Edilen
- Çözünürlük: 720p, 1080p
- Uzantı: MP4, MPEG4
- Süre: Minimum 15-20 saniye
Bumper Ads (Bumper Reklamlar)
Youtube video reklam verme alışkanlıklarında en çok karşılaştığımız modellerden biri Bumper reklamlar. Bu modelde reklam veren tüm mesajını 6 saniye içerisinde vermek zorundadır. Daha uzun ya da kısa videolar bumper ads olarak yayımlanamaz. Yayımlamak istediğiniz video daha önce gerekli kriterleri tamamlayarak kanalınıza yüklenmiş olmalıdır. Hem mobil hem masaüstü kaynaklarda görüntülenebilen Bumper Ads, yayımlanırken sağ alt köşede “video 5(4-3-2-1) saniye sonra devam edecek” uyarısı bulunur. Güçlü ses kurgusu, mesaj odaklı reklam metni ve zihnin algılama prensiplerine göre kurgulanmış Youtube video reklam verme 6 saniye gibi kısa bir sürede amacına ulaşır. Önemli olan belirli bir strateji ile çalışmaları yürütmek. Böylece Youtube reklam verme modelleri arasında markanıza en uygun olanı bulup en etkili şekilde değerlendirebilirsiniz. İşte kriterleri;
- Piksel: 16:9 (1920×1080) Tavsiye Edilen
- Çözünürlük: 720p, 1080p
- Uzantı: MP4, MPEG4
- Süre: 6 Saniye
Sponsored Card Ads (Sponsorlu Kart Reklamları)
Videonun sağ üst köşesinde bildirim olarak çıkan bu reklam serisi, tıklandığı zaman içeriğini gösterir ve seçenekli reklam deneyimi sunar. Bir e-ticaret/hizmet siteniz varsa Youtube reklam verme aşamasında bu kartları hazırlayabilir ve video içerisinde yayıma alabilirsiniz. Görsellerden oluşan bu liste, izlenilen video içerisindeki ürün/hizmet tanıtımını sağlayacaktır.
- Piksel: 1:1 / 1080×1080 / 1000×1000
- Uzantı: JPG, GIF, PNG (Sadece statik)
- Dosya Boyutu: 5 MB (Max)
Trueview Discovery Ads (Trueview Keşfet Reklamları)
Videonuzun Youtube arama sonuçlarında, video izlerken sağda çıkan video sıralamalarında ya da ana sayfada listelenmesini sağlayarak izlenme oranını artırır.
- Piksel: 16:9 (1920×1080) Tavsiye Edilen
- Çözünürlük: 720p veya 1080p
- Uzantı: MP4, MPEG4
Youtube Reklam Nasıl Verilir?
Youtube reklam verme işlemi oldukça önemlidir çünkü video içeriği güçlüdür. Yalnızca YouTube’un 2 milyardan fazla kullanıcısı vardır ve bu kullanıcılar her gün bir milyar saat video izleyerek milyarlarca görüntüleme üretir. Dahası, yalnızca mobil cihazlarda YouTube, herhangi bir kablolu ağdan daha fazla 18-49 yaşındakilere ulaşır. Dolayısıyla video pazarlamanın yükselişte olması şaşırtıcı değildir.
Google Ads aracılığıyla yapılan Youtube reklam verme işlemleri, kullanıcı erişiminizi en üst düzeye çıkarabilmeniz için video içeriğinizin YouTube’da veya arama sonuçlarında reklamını yapmanın bir yoludur. Bu da sizin videonuzun, bir kullanıcı tarafından başka birinin videosunu görüntülemeden önce oynatıldığını veya insanların tamamını izlemesi için YouTube arama sonuçlarında gösterildiğini ifade edebilir. Youtube reklam verme işlemleri için ise bazı adımları takip etmeniz gerekir.
Bir Reklam Kampanyası Başlatın
Beklentilerinize bağlı olarak YouTube’da nasıl reklam vereceğiniz farklılık gösterecektir. YouTube reklamcılığı, marka bilinirliği oluşturmak, satın alma kararlarını etkilemek, satışları artırmak veya marka sadakatini artırmak için kullanılabilir.
Reklam kampanyanızı yapılandırmadan önce, bunu YouTube hesabınıza yüklemeniz daha iyidir. Bunun için ilk olarak, Google Ads hesabınıza gitmelisiniz. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra sol kenar çubuğundaki ‘Tüm kampanyalar’ seçeneğine ve ardından, yeni bir kampanya oluşturmak için büyük mavi ‘+’ simgesini tıklayın ve bir reklam kampanyası başlatın.
Hedef ve Kampanya Türü
Hedef kitlenizi seçmeye başlamadan önce, reklam grubunuza açıklayıcı bir ad verdiğinizden emin olmanız gerekir. Bu şekilde, gelecekteki reklam kampanyaları için aynı hedef kitle seçimini kullanabileceksiniz. Demografinizi seçmek, hedef kitlenize odaklanmanın ilk aşamasıdır. Reklamlar, kime ulaşmak istediğinizi cinsiyet, yaş, ebeveynlik durumu vb. seçeneklerle tanımlamanıza olanak tanır. Bu aşamada markanızın pazarlama hedeflerine göre kampanya hedefinizi seçin:
- Satış: Çevrimiçi, uygulama içi, telefonla veya mağaza içi satışları artırın.
- Müşteri Adayları: Müşterileri harekete geçmeye teşvik ederek olası satışları ve diğer dönüşümleri elde edin.
- Web sitesi trafiği: Doğru kişilerin web sitenizi ziyaret etmesini sağlayın.
- Ürün ve marka değerlendirmesi: İnsanları ürünlerinizi veya hizmetlerinizi keşfetmeye teşvik edin.
- Marka bilinirliği ve erişim: Geniş bir kitleye ulaşın ve farkındalık oluşturun.
- Hedef kılavuzu olmadan bir kampanya oluşturun: Mevcut herhangi bir kampanya türünü kullanın ve hedef önerileri olmadan adım adım bir kampanya oluşturun.
Kampanya hedefinizden sonra kampanya türünüzü seçmeniz gerekir. Bunlar, Google reklamlarının tüm biçimlerini (arama sonuçları, metin, alışveriş dahil) içerir. Bu nedenle, videonuzu YouTube’daki kitlelere göstermek için Video’yu veya bazı durumlarda Discovery kampanyalarını seçtiğinizden emin olmalısınız.
Kampanya Alt Türü ve Stratejisi
Ardından, kampanya alt türünüzü seçmeniz istenecektir. Kampanya alt türünüz, müşterilerinizin reklamlarınızı nasıl ve nerede göreceğini belirler. Yukarıda belirtildiği gibi, seçtiğiniz hedefe bağlı olarak, kampanya alt türü bölümünde farklı seçenekler ortaya çıkacaktır. Bazı seçeneklerde dört, bazılarında daha az olacaktır.
Kampanya ismi
Bu yalnızca dahili kullanımınız içindir, bu nedenle kampanyanızı açıkça tanımlayan bir ad seçmelisiniz. Bu, Google Ads’de birden çok kampanya yayınlamaya başladığınızda kampanyayı kolayca tanımlamanıza yardımcı olur. Bu isim, yalnızca siz ve kampanyaları yönetme erişimi olan başka kişiler tarafından görülecektir. Bu nedenle, istediğiniz gibi adlandırmaktan çekinmeyin. Elbette bu, YouTube reklamcılığına girişinizin başlangıcıdır, bu nedenle muhtemelen en iyi adımınızla başlamalı ve kampanya başlığınız için bir yapı sağlamalısınız. Bu aynı zamanda onları daha sonra bulmayı daha hızlı ve kolay hale getirecektir. Ad oluştururken başlığın uygun olduğundan ve kampanyayı iyi tanımladığından emin olmanız da önemlidir.
Bütçe
Her gün harcamak istediğiniz ortalama tutarı belirleyerek Youtube reklam verme işlemlerine devam edebilirsiniz. İlk başta küçük başlamak en iyisidir. Bu şekilde, mümkün olan en yüksek yatırım getirisini elde ettiğinizden emin olmak için reklam kampanyanızı test edebilir ve hassaslaştırabilirsiniz. Ayrıca standart veya hızlandırılmış teslimat yöntemini de seçebilirsiniz. Standart, bütçenizi güne yayar, hızlandırılmış ise reklamlarınızı her fırsatta gösterir ve bütçeniz daha hızlı tükenir. Başlamak için, hızlandırılmış teslimatı seçin. Bu şekilde, kampanyanızı optimize etmek için kullanabileceğiniz verileri hızla toplayabilirsiniz.
Ağlar, Konumlar ve Diller
Reklamınızın görünmesini istediğiniz ülkeyi ve dili seçtiğinizden emin olmalısınız. Seçebileceğiniz ağlar, YouTube Arama Sonuçları, YouTube videoları ve Görüntülü Reklam Ağı’ndaki video iş ortaklarıdır. YouTube Arama Sonuçları yalnızca Discovery reklamlarıyla sınırlı olsa da çoğunlukla ilk ikisinden birini seçmek isteyebilirsiniz. Görüntülü Reklam Ağı’ndaki video iş ortakları seçeneği, reklamınızın nerede yayınlandığını gerçekten bilemeyeceğiniz için çoğunlukla önerilmez.
Devam ederken yeterince kolay olması gereken dilinizi seçmeniz gerekir. Ardından, kampanyanızın yayınlanmasını istediğiniz bir yer seçmelisiniz. Çok geniş bir alana gidebilir ve birden fazla ülkeye veya yalnızca tek bir şehirle sınırlı olarak pazarlayabilirsiniz.
Hariç Tutulacak İçerikler, Hariç Tutulan Türler ve Etiketler
YouTube’da çok fazla içerik vardır ve bunların tümü sektörünüz veya mesajınızla uyumlu olmaz. Bununla ilgili kontrol oldukça sınırlı olsa da belirli video türlerini hariç tutabilirsiniz, böylece reklamınız bu videolarda görünmez. Bu bölüm, ‘Envanter türü’ ile başlayarak birkaç kez bölünmüştür. Genişletilmiş envanter, Standart envanter ve Sınırlı envanterden oluşan üç farklı envanter türü vardır. Adlarından da anlaşılacağı gibi, Genişletilmiş envanter küfür, müstehcen veya şiddet içeren içerik konusunda en hoşgörülüyken; Sınırlı envanter en az olanıdır. Devre dışı bırakmak istediğiniz belirli içerik türlerini daha ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz. Son olarak, canlı yayınlar, gömülü videolar ve oyunlar gibi farklı video türlerinin yanı sıra TV-MA veya TV-T gibi belirli bir TV derecelendirmesine sahip içeriği hariç tutabilirsiniz.
İlgili videolar
Reklamınızın altında görünecek ilgili videolar ekleme seçeneğiniz vardır. Bu aşamada en fazla beş tane ekleyebilirsiniz.
Gelişmiş Ayarlar
İçerik hariç tutma bölümünün altında, yalnızca ‘Gelişmiş ayarlar’ yazan küçük bir bağlantı bulunur. Burada cihaz hedefleme, sıklık sınırı ve reklam planlaması için seçenekler bulunmaktadır.
Demografi ve Kitle Segmentleri
Esasen kampanyanızın en önemli parçası olan Reklam Grubunuz, onlar için tanımladığınız hedef anahtar kelimelerle birlikte belirli bir demografik özelliklere ve kişisel ilgi alanlarına sahip bir gruptur. Kampanyanız gibi, oluşturduğunuz Reklam Grubunu yeniden kullanmak isteyebilirsiniz. Bu nedenle ona bir ad vermelisiniz. Grubunuzu adlandırdıktan sonra yaş, cinsiyet, ebeveynlik durumu ve hane geliri gibi demografik bilgilerinizi seçmelisiniz.
Kitleniz reklamlarınızın gösterileceği kişidir. Bu bölüm, ayrıntılı demografi ve ilgi alanları eklenerek basit veya oldukça ayrıntılı hale getirilebilir. Hedef kitleniz ‘kitap kurdu’ kadar basit veya evli, şu anda üniversitede okuyan, evli ve kitaplara ve oyunlara ilgi duyan biri kadar ayrıntılı olabilir.
Anahtar Kelimeler, Konular ve Yerleşimler
Video reklamınızın görünmesini istediğiniz anahtar kelimelere, konulara veya yerleşimlere göre kişileri hedefleyebilirsiniz. Görüntülü reklamlarla anahtar kelime hedefleme, bir soruya görsel yanıt arayan kişileri bulmak için güçlü bir araç olabilir. Araştırmanızı yaptığınızdan emin olun ve hangisinin daha fazla görüntüleme, tıklama veya dönüşüm sağladığını görmek için farklı anahtar kelime gruplarını test etmeyi deneyebilirsiniz.
Ayrıca, markanızla daha önce temas halinde olan kişilere yeniden pazarlama yapmak için video reklamları kullanabilirsiniz. Bu, markanıza zaten aşina olan kişilerle yeniden etkileşim kurmanıza yardımcı olabilir.
Bu aşamada ne tür anahtar kelimeleri hedeflediğinizi belirlemek gerekir. Bu da kitlenizin YouTube’da ne arayacağıdır. Alakalı terimleri ve kelime öbeklerini hızlı bir şekilde bulmanıza yardımcı olan Google Anahtar Kelime Aracı’nı kullanarak daha iyi sonuçlar için anahtar kelime araştırmanızı yapabilirsiniz. Bunlar Google arama motorundan gelse de YouTube için kullanılmaya uygundur ve ‘yanlış’ izleyicilerle etkileşim kurmak yerine belirlediğiniz kitleyi hedeflemenize yardımcı olur.
Teklif verme
Youtube reklam verme işlemlerinde sıradaki aşama için kampanyanızı nasıl ödeyeceğinizi seçmeniz gerekir. Google Ads dört seçenek sunar:
- Maksimum GBM (görüntüleme başına maliyet): Maliyetler, bir videonun aldığı görüntüleme ve etkileşim sayısına bağlıdır.
- Maksimum BGBM (mil başına maliyet): Reklamınızın aldığı her bin gösterim için ücretlendirilirsiniz.
- Görüntülenebilir BGBM (bin gösterim başına maliyet): Yalnızca reklamınız kesinlikle görüldüğünde bin gösterim başına ücretlendirilirsiniz. Örneğin, bir kullanıcı sayfaya gelir ve hemen geri dönerse sizden ücret alınmaz.
- Hedef EBM (edinme başına maliyet): Maliyetler, reklamınızı tıklamak gibi izleyiciler tarafından gerçekleştirilen işlemlere dayanır.
Video Reklam Kreatifini Oluşturma
Youtube reklam verme işlemlerinin son aşamasında reklamını yayınlamak istediğiniz videonun YouTube bağlantısını eklemelisiniz. Ardından, bunun bir yayın içi reklam veya görüntülü reklam olarak yayınlanmasını isteyip istemediğinizi seçebilirsiniz.
Yayın içi reklamlar, size videonun üst kısmında görünen bir URL ile çakışma seçeneği sunar. Daha akılda kalıcı hale getirmek için başka bir nihai URL’ye yönlendiren bir özel URL kullanmalısınız. Gelişmiş URL izleme seçeneklerini dahil edebilirsiniz. Ek olarak, video reklamın sağ tarafında videonuzdaki resimlerden oluşan bir tamamlayıcı banner görünür.
Video Reklamlarınızı Optimize Etmek İçin 10 İpucu
YouTube reklamcılığının maliyeti, özellikle asıl işiniz stoksuz satışsa, küçük şirketler için düşük olabilir. Bunun nedeni, yatırım yapacak fazla sermayenizin olmaması veya sosyal medya reklamcılığı gibi diğer reklam platformlarından beklediğiniz reklam gelirini görememeniz olabilir. Ancak YouTube reklamcılığı, insanlarla etkileşim kurmanın çok farklı bir yolu olan farklı bir içerik biçimine odaklanır. Kitleniz video içeriğiyle diğerlerinden daha iyi etkileşim kuruyorsa, YouTube reklamcılığı, reklam gelirini keşfetmek için en iyi platformdur. Bundan dolayı video reklamlarınızı optimize etmeniz önemlidir. Bu aşamada ise aşağıdaki 10 ipucunu takip edebilirsiniz:
Metriklerinizi ve hedeflerinizi tanımlayın
Google Ads’de Youtube kampanyalarınızı iyileştirmek için farklı metrikleri takip edebilirsiniz. Bu ölçümleri kullanmak, hangi reklamların işe yarayıp hangilerinin çalışmadığını keşfetmenize yardımcı olabilir. Bu metrikleri yakından takip etmek, kampanyalarınızı büyük ölçüde daha karlı hale getirebilir.
Optimizasyondan önce reklamcılık hedeflerinizi anlamak çok önemlidir. İşletmeniz için gerekli olmayan hedefler için optimizasyon yapmak uzun vadede daha iyi sonuçlar getirmeyecektir. Kampanya performansınızı iyileştirmek için sizin için daha alakalı veriler görüntüleyen ‘Sütunları değiştir’ seçenekleriyle kurcalayarak bu metrikleri genişletebilirsiniz.
- İzlenme ve Etkileşim
“Görüntülenme” kategorisi altında, kullanıcıların reklamların yüzde kaçını izlediğini ve reklamın kazanımının nasıl sağlandığını anlayabilirsiniz.
- Hedef Kitle
Bu kategoriyi hedef kitlenizin demografik bilgilere göre ayrılmış mevcut durumundaki metrikleri incelemek için kullanabilirsiniz.
- Görüntüleme Oranı
Reklamın ve verilen mesaja karşın hedef kitlenin ne kadar ilgili olduğuna dair ipucu veren bir metriktir. Bu oranı artırarak görüntüleme başına maliyetinizi düşürebilirsiniz.
- Dönüşümler
Dönüşümler, reklamın potansiyel satışları artırıp artırmadığını ve hedeflenen yatırım getirisini sağlayıp sağmadığını anlamanız için en iyi metriktir.
Düşük performans gösteren yerleşimleri izleyin
Google Görüntülü Reklam Ağı’nda görünecek görüntülü reklamlar yayınlıyorsanız, Google Ads Kampanyaları kontrol panelinizden Video Hedefleme > Yerleşimler > Reklamların gösterildiği yerler > Görüntülü reklam ağı’na giderek reklamın nerede göründüğünü inceleyebilirsiniz. Belirli sitelerin istediğiniz metrikler için düşük performansa katkıda bulunup bulunmadığını görmek için bu listeyi incelemeniz önemlidir. Ortalama GBM’nizi artırmak için bu siteleri reklam kampanyanızdan hariç tutabilirsiniz.
Özel bir küçük resim kullanın
İzleyiciyi videonuzu tıklamaya ikna etmek için videodan yüksek kaliteli bir hareketsiz görüntü tasarlamalı ve kullanmalısınız. Ancak, bu resmin mobil de dahil olmak üzere farklı cihazlarda kullanıcılar tarafından okunaklı olması gerekir. Resminizde bir kişi varsa, bu kişinin kameraya baktığından emin olmanız da gerekir. Bir ürünü tanıtıyorsanız, arka planın dikkatinizi dağıtmadığına dikkat etmelisiniz.
İnsanları kartlarla satın almaya yönlendirin
YouTube kartları, izleyicinin genişletmek için tıklayabileceği küçük ‘i’ sembolleridir. Bunu, yalnızca videonuz ile ilgilenen izleyicilerin bildirimi görmesi için zamanlayabilirsiniz. Kartlarla, ürün satın almalarını artırmak için videoda yer alan veya ilgili bir ürünü öne çıkarabilirsiniz. Ayrıca, YouTube kanalımızdan aşağıdaki örnekte gösterildiği gibi bağış toplama bağışları, bir URL’ye trafik veya diğer videolara trafik çekmek için kartları kullanabilirsiniz.
Harekete geçirici mesajlar oluşturun
YouTube’da bir videoyu tanıtırken, bir URL’ye bağlanan harekete geçirici mesaj yer paylaşımlarını dahil edebilirsiniz. Bir açılış sayfasına, ürün sayfasına, bilgi sayfasına veya kariyer sayfasına bağlayabilirsiniz. Ayrıca insanları markayı içeren olumlu bir rapora veya röportaja da gönderebilirsiniz.
Bir YouTube bitiş listesi oluşturun
Aboneleri kanalınıza çekmek, sosyal ağlarınızı tanıtmak veya markanıza olan ilgiyi artırmak için bir bitiş listesi oluşturabilirsiniz. Birisi bir videoyu sonuna kadar izlemişse, içeriğinizi beğendiğinin ve gelecekteki güncellemeler için kanalınıza abone olmak isteyebileceğinin iyi bir işaretidir.
Negatifleme yapın
Daha uzun bir süre için bir kampanya yürütüyorsanız ve bir markaya yalnızca yeni kullanıcılar çekmek istiyorsanız, reklamınızın gösterilmeyeceği kişilerin bir listesini oluşturmayı düşünebilirsiniz. Belirli bir videoyu daha önce izlemiş, YouTube kanalınızı ziyaret etmiş veya videolarınızdan herhangi birini paylaşmış, beğenmiş veya yorumlamış olanları hariç tutarak kampanya bütçenizi genişletebilir ve yalnızca benzersiz kullanıcıları hedefleyebilirsiniz.
İzleyicilerin ihtiyaç ve isteklerini karşılamak için altyazı kullanın
Altyazı kullanmak, tüm YouTube videoları için geçerlidir. Oluşturduğunuz ve onayladığınız kaliteli bir video transkripsiyonunu eklemeniz gerekir. YouTube’un otomatik altyazıları güvenilir olmaktan uzak olabileceğinden, yalnızca kullanıcı tarafından yüklenen çeviri yazılar Google tarafından dizine eklenir. Hedef kitlenize bağlı olarak, diğer çeşitli dillerde de transkripsiyonlar eklemek isteyebilirsiniz. Kullanıcılara, video açıklamanızda tam dökümü bulunan bir site sayfasını indirme veya ziyaret etme seçeneği de sunabilirsiniz.
Nitelikli izleyicilere yönelin
Birisi reklamınızla ilgilenmiyorsa, onu atlar. Bununla birlikte, ürününüzle veya hizmetinizle gerçekten ilgilenen ve reklamınızı tamamen izleyen birinin, atılım yapmak ve tıklamayı gerçekleştirmek için yine de fazladan bir itmeye ihtiyacı olabilir. Bu nedenle, reklamı atlamadan önce geçen 5 saniyeden çok uzakta, videonuz için daha sonra özel bir teklif sunabilirsiniz. Bu aşamada nitelikli izleyicilere yönelmek oldukça önemlidir.
Reklamınızı daha uzun hale getirmeyi düşünün.
Reklamınız 30 saniyenin altındaysa, yalnızca bir izleyici sonuna kadar izlerse ödeme yaparsınız. Bunun yanı sıra reklamınız 30 saniyeden uzunsa, izleyici en az 30 saniye izlerse ödeme yaparsınız. Her iki durumda da izleyici reklamınız bitmeden etkileşime girerse ödeme yaparsınız. Reklam için içerik fikirleri oluştururken bunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu yüzden reklamınızı daha uzun hale getirmeyi düşünebilirsiniz. Tüm bunları en doğru şekilde uygulamak ve oyunu kurallarına göre oynayarak hedeflerinize ulaşmak için bir Reklam Ajansı ile çalışabilir, çalışmalarınızı maksimum verim ile sürdürebilirsiniz.