Skip to main content

Son güncelleme 4 ay önce Selen Çetin tarafından gerçekleştirildi.

Rakip SEO analizi SEO çalışmalarının önemli bir aşamasını kapsıyor. SEO rakip analizi çıkardıktan sonra güncel bir yol haritası belirleyip çalışmalara başlamak sonuç odaklı olmayı kolaylaştırdığı gibi rekabet için de etkili hamleler tasarlıyor. Rakip site analizi için bilmeniz gereken önemli 13 başlığı bir araya getirdik. SEO çalışmalarınızın en önemli basamaklarından biri olan rakip analizi için profesyonel SEO Ajansı ile çalışmanızı öneriyor ve hemen yazımıza başlıyoruz.

Rakiplerin Belirlenmesi

Rakip SEO analizi, SEO çalışmalarınızın ilk adımıdır. Henüz daha çalışmalarınıza başlamadan ve SEO kriterleri belirlemeden önce A’dan Z’ye rakiplerinizi mercek altına almalısınız. Rakiplerinizi belirlemek için sektörünüzün anahtar kelimelerini kullanarak organik arama sonuçlarını dikkate almalısınız. SEO rakip analizi tespiti için organik arama sonuçları en doğru kaynağı sağlayacaktır. İsim ve marka olarak tespit ettiğiniz rakiplerinizi profesyonel SEO araçları ile analiz etmelisiniz. Listelenen ilk beş rakip sizin için önemli olan kısım. Ahrefs, Semrush gibi SEO araçları kullanın ve rakiplerinizin anahtar kelime, backlink, trafik, içerik ve site performansı gibi verilerini raporlayın. Rakip site analizi için Ahrefs gibi araçlar kullanacaksanız “ Organik arama> Rakip Etki Alanları” başlıklarını incelemeli ve raporlarınızı bu alanlardan türetmelisiniz.

Rakip Site Analizinde Rekabet Durumunun Analiz Edilmesi

Rakip Site Analizinde Rekabet Durumunun Analiz Edilmesi

Rekabet Durumunun Analiz Edilmesi

Rakip site analizi için bir diğer adımsa rekabet ortamının belirlenmesi. Rakiplerinizle sizin aranızda istatiksel farkları ortaya çıkaracak olan bu analizler SEO ilerlemeniz için size rehberlik edecektir. SEO rakip analizi çalışmalarınızı çıkarmak için aşağıdaki başlıkları doğru anladığınızdan emin olun:
* Etki Alanı Derecelendirmesi (DR): Yüksek DR değeri, güçlü geri bağlantıların aktif olarak kullanıldığını gösterir. DR’yi mutlaka kendi web sitenize göre değerlendirmelisiniz. Mesela siteniz DR30 diyelim ve rakibiniz değeri DR50, yani daha yüksek. Siteniz DR30 iken bir rakibinizin DR90 değeri varsa, rekabet edilirliği zorlaştırır.

* Ahrefs Sıralaması (AR): Düşük Ahrefs Sıralaması, “etkili ve güçlü” bir sitenin işaretidir. AR size DR ile aynı şeyi gösterir ancak AR daha fazla ayrıntıya sahiptir. Bir örnekle anlatalım, DR33 değerine sahip iki rakibiniz var, iki siteden hangisinin en güçlü olduğunu bilmek istiyorsunuz. İşte tam da bunun için AR’yi kullanmalısınız.

* Yönlendiren Etki Alanları: Çok sayıda yönlendiren etki alanı olması, yönlendirmelerin kaliteli ve güçlü olması şartı ile etkili bir hamle olacaktır. Ancak unutmayın, siteye giden bağlantıların niteliği ve niceliği başarılı olması gerekir.

Organik Trafik ve Anahtar Kelimeler: Sayılar ne kadar yüksekse, siteniz organik aramada o kadar iyi performans gösterecektir.

Link Büyümesinin İncelenmesi

Rakip SEO analizi, link büyümesinin incelenmesi ile desteklenmelidir. Rakiplerin bağlantı kurma çabaları ile yakından ilgilenmeli ve yeni yönlendirme oranlarını bilmeliyiz. SEO rakip analizi yaparken link büyümesini incelemek isterseniz Ahrefs Site Gezgini içerisinden > Alan > Genel Bakış> Yönlendiren Alanlar Grafiği> “2020” olarak ilerlemeniz yeterli. Basit bir hesaplama formülü ile veriyi işleyebilirsiniz. Rakip site analizinde link büyümesini hesaplamanın metodu: her bir rakip için, bugün sahip oldukları yönlendiren alan adlarının sayısını, bir yıl önceki aynı sayıdan çıkarmaktır. Ardından aylık ortalamayı elde etmek için on ikiye bölmek gerekecek. Yani; (7.603 – 5.599) / 12 = Aylık 167 yeni yönlendiren alan (ortalama) Bu da rakibinizin link büyüme oranı.

Önemli Kaynakların Bulunması

Önemli Kaynakların Bulunması

Önemli Kaynakların Bulunması

Rakip SEO analizinde gizli bir silahta onların değerli kaynaklarını keşfetmektir. Bu sayede SEO rakip analizi çalışmalarında öne çıkabilirsiniz. Site Gezgini> Yönlendiren Etki Alanları> “dofollow” filtresi ekleyin> “hedef / dofollow bağlantıları” na göre sıralayın. İşte karşınızda rakiplerinizin rakip site analizinde keşfettiğiniz önemli kaynakları!

Bozuk Olan Sayfaların Taranması

SEO rakip analizi bu aşamada enkazın değerli bir yapıya dönüşmesini sağlıyor. Rakiplerin enkazı sizin mabediniz olabilir. Nasıl mı? Rakip SEO analizinde bozuk olan sayfalar tarama aşamasına geldik. Rakiplerimizin web sitelerinde, geri bağlantıları olan ve aynı zamanda işimizle bir şekilde alakalı olan bozuk sayfalar bulabilirsek, bu tür sayfalardan şu şekilde faydalanabiliriz:

  • Ölü sayfanın nereden kaynaklandığını bulmak,
  • Benzer ama özgün içerikler yayımlamak,
  • Ölü kaynağa bağlananları tespit etmek Site Gezgini > Geri Bağlantılar raporunu kullanabilirsiniz.
  • Ölü alanları değiştirin. Rakip site analizi içerisinde ölü alanları tespit ettikten sonra kendi web sitenizde o alanları mutlaka güçlendirin.
Bozuk Olan Sayfaların Taranması

Bozuk Olan Sayfaların Taranması

Trafik Alınan Ülkelerin İncelenmesi

Rakip SEO çalışmaları için şimdi de rakiplerin trafik aldığı ülkeleri keşfedeceğiz. Rakipler organik trafiği hangi ülkelerden alıyor, fırsatı nerede bulabiliriz? Bunları anlamamıza yardımcı olacak çalışma bu aşamada. Rakip site analizi için her zaman sadece organik trafik rakamlarına bakmak yanıltıcı olabilir çünkü bu her zaman trafik kaynağı değişkendir. Bunun için [Ahrefs Site Explorer] (https://ahrefs.com/site-explorer) kullanacağız. Site Gezgini> rakibin alanını girin> Genel Bakış> Organik arama sekmesi adımlarını izlemeniz yeterli.

Organik Anahtar Kelimelere Odaklanılması

Rakip SEO analizi için bel kemiği anahtar kelime çalışmasını “Organik Anahtar Kelimeler” raporunu çalıştırarak elde edebilirsiniz. Rakip site analizi anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olur. Bunun için; / Site Gezgini> Rakibin Adı> Organik Arama> Organik Anahtar Kelimeler adımlarını incelemeniz yeterli. Varsayılan olarak, “Organik Anahtar Kelimeler” raporu, en çok arama trafiğini oluşturan ülkeleri gösterir. Farklı bir ülkeler için anahtar kelime verilerini görmek istiyorsanız “daha fazla” yı tıklamanız yeterli olacak. Anahtar Kelime Zorluğunu SEO rakip analizi çalışmaları için gerekli olan bir işlem. Bunun için (https://ahrefs.com/blog/seo-metrics/#section8) adresine ulaşabilirsiniz.

Organik Anahtar Kelimelere Odaklanılması

Organik Anahtar Kelimelere Odaklanılması

Öne Çıkarılmış Snippet Ögelerine Odaklanılması

Rakiplerin öne çıkan aramalarında hangi içerikleri kullandığını görmek, ilk sayfadaki sonuçlardan tıklamaların yaklaşık% 9’unu karşılayan Snippetleri incelemek için oldukça basit bir öneri var. Ahrefs! Rakip SEO analizi ve rakip site analizi için geçerli olan bu veri şu şekilde sağlanıyor;
Site Gezgini> Rakip Adı> Organik Arama> Organik Anahtar Kelimeler> SERP Özellikleri Filtresi> Öne Çıkan Snippet’ler> Yalnızca Hedefe Bağlantı adımlarını izlemeniz yeterli.

İçerik Boşluklarının Tespiti

SEO rakip analizi için yapılması gereken bir diğer adımda rakiplerin boşluklarını belirlemek. İçerik boşluklarını bularak doğru içerikleri üretmek trafik kaynağı yaratarak etkili bir çözüm sunuyor. Yine Ahrefs panelinden / Site Gezgini> etki alanınızı girin> İçerik boşluğu adımları ile rakip SEO analizi sağlayabilirsiniz. Düşük / orta zorluk, yüksek hacimli fırsatlara odaklanmak için filtreleri kullanabilirsiniz. İçeriklere yeni anahtar kelimeler eklemeyi ihmal etmeyin.

Rakip Site Analizi Yaparken İçerik Boşluklarının Tespit Edilmesi

Rakip Site Analizi Yaparken İçerik Boşluklarının Tespit Edilmesi

Rakiplerin Popüler İçeriklerinin Tespiti

Rakiplerinizin popüler içeriklerini tespit etmekte son derece pratik bir işlem. Rakiplerimizin en iyi sayfalarını bularak hangi makalelerinin olduğunu anlayabilirsiniz. Bu da rakip site analizi işlemlerinde elinizi hızlandıracak. Anahtar kelime için sıralama, çok fazla trafik çekme gibi avantajları var. Site Gezgini> rakibin alanını girin> “örnek” modunu seçin> En iyi sayfalar işlemlerinizi yapmanız için gerekli olan adımlar. Rakip SEO analizi için popüler içerikleri tespit etmeyi mutlaka deneyin.

Rakiplere Ait En Çok Link Verilen İçeriklerin Bulunması

Rakip site analizi çalışmalarında rakiplerinize ait en çok link verilen içerikleri belirlemelisiniz. Bu sayede benzer içerikler üretebilir, kendi sitenizin SEO çalışmalarını güçlendirebilirsiniz. Site Gezgini> rakibin blog alt klasörünü / alt alanını girin> Organik arama> Bağlantılara göre en iyisi adımları SEO rakip analizi için gerekli adımlar;

  • Benzer ama daha da iyi bir içerik oluşturun
  • Rakibimizin artık daha düşük düzeydeki içeriğine bağlantı veren herkese gösterin
  • Üstün içeriğimiz lehine bağlantıyı değiştirmelerini isteyin.

Rakibimizin içeriğine kimin bağlandığını nasıl bulabileceğinizi merak ediyorsanız, tek yapmanız gereken “yönlendiren alanlar” sütununun altındaki numarayı tıklamak ve o sayfaya bağlanan tüm siteleri görmek. İşte bu kadar!

PPC Anahtar Kelimelerinin Bulunması

Rakip site analizi çalışmalarında PPC anahtar kelimelerini bulmanız oldukça önemli. Rakiplerin PPC aktivitesini analiz etmek, SEO stratejisi planlama söz konusu olduğunda inanılmaz derecede karlıdır. Bir anahtar kelimeden gelen trafik için ödeme yapıyorlarsa, o zaman o anahtar kelime büyük etkilere sahiptir. Bu tarafı inceleyerek aksiyon alabilirsiniz. Rakip SEO analizi ile anahtar kelimeleri doğru ve etkili olarak tespit edin. Site Gezgini> rakip alan adını girin> Ücretli arama> PPC anahtar kelimeleri gerekli adımlardır.

Rakip Site Analizi Yaparken PPC Anahtar Kelimelerinin Bulunması

Rakip Site Analizi Yaparken PPC Anahtar Kelimelerinin Bulunması

PPC Reklamlarının Analizi

Son adım olarak reklam analizlerini da gerçekleştirmeli ve rakip site analizi çalışmanızı tamamlamalısınız. Rakiplerin PPC reklam metnine bakmak, CTR’yi artıran başlık etiketleri ve açıklamalar yazmada çözüm üretecektir.

Rakip site analizi hakkında bilmeniz gereken 13 önemli başlığı bir araya getirdiğimiz yazımınızın sonuna geldik. Artık profesyonel tekniklerle başarılı SEO rakip analizi nasıl yapılır biliyorsunuz. Rakip SEO analizi yaptıktan sonra başladığınız SEO çalışmalarınız Dijital Pazarlama Ajansı ile destekleyerek başarılı yükselişler elde edebilirsiniz. Trafik kaynağı olarak mutlaka reklam desteği almanız gerektiğini hatırlatarak yazımızı bitiriyoruz.

Mahmut Orkun Köksalan

2022 yılından bu yana Cremicro'da SEO direktörü olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content