Son güncelleme 11 ay önce tarafından gerçekleştirildi.
Google arama çubuğuna bir kelime öbeği, soru veya konu girdiğinizde Google size bir cevap veya çözüm sunan alakalı sonuçlar gösterir. Peki Google ne istediğinizi tam olarak nasıl biliyor? SERP’lerin alaka düzeyini artırmak için Google’ın insan dilini anlamada daha iyi olması gerekiyordu. Doğal dil işleme algoritmaları ve makine öğrenimi sayesinde Google, piyasadaki en okuryazar robotlardan biridir. Bu yüzden web sitesi sahipleri Google’ın NLP modellerinin gücünden yararlanmak için semantik SEO yapmalıdır. Her şey içeriğinizin konu derinliğine, alaka düzeyine ve kaliteye sahip olduğunu Google’a göstermekle ilgilidir. Bu aşamada SEO firması ve ajanslarının payı elbette ki büyüktür. Dolayısıyla profesyonellerden destek almak, daima doğru stratejik kurguyu oluşturmanıza ve ulaşılabilir hedeflerle çalışmalarınızı sürdürmenize katkı sağlayacaktır.
Makale İçeriği
Semantik SEO Nedir?
Sorgu amacını belirlemeye ve kullanıcıların bu sorguyla ilgili olabilecek tüm soruları yanıtlamaya odaklanan teknik SEO disiplinidir. Bütünsel varlıklar ve konular için içeriği optimize etmeyi içerir. Bu tür bir SEO arama sonuçları sayfası şunları içerebilir:
- Bilgi panelleri
- Bir sorgudaki sözcükler ile ilgili soruları yanıtlayabilecek öne çıkan snippet’ler
- İlgili sorular
- İlgili kuruluşlar
Semantik arama motoru optimizasyonu, içeriğinizi bir veya iki anahtar kelime yerine konular etrafında oluşturma sürecini kapsar. Bu, yarattığınız içeriğe daha fazla anlam kattığınız zamandır. Ayrıca okuyucularınızın gerçek amacını ve web sitenizdeki çeşitli açılış sayfalarının birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu düşünmeyi içerir.
Semantik SEO için uygun şekilde optimize edilmiş bir içerik, yalnızca bir kullanıcının şu anda sahip olduğu soruyu cevaplamakla kalmaz; aynı zamanda okuduktan sonra sahip olabileceği ikinci, üçüncü ve dördüncü soruyu da cevaplayacaktır. Her şey içeriğinize daha fazla derinlik, anlam ve sebep eklemekle ilgilidir.
Neden Önemlidir?
Google, ilk günlerinde sayfaları sıralamış ve içeriği yalnızca anahtar kelimelere göre göstermiştir. O zamanlarda SERP’lerde ilk sırayı almak için tek yapmanız gereken birincil anahtar kelimeyi bulmak ve bu anahtar kelimeyi başlıkta, gövde metninde ve resimlerde kullanmaktı. Ancak bazı kişiler anahtar kelime yoğunluğuna odaklanarak ve kaliteyi ihmal ederek bunu kötüye kullanmışlardır. Bu yüzden Google, kullanıcılarına en iyi deneyimi sunma misyonunu üstlenmiştir. Günümüzde arama motorları tam eşlemeli kelimeleri dikkate almaktadır. Ancak yine de onları mutlaka önemli bir sıralama faktörü olarak görmezler.
Semantik SEO, işletmelere yüksek oranda hedeflenmiş müşterileri çekmenin yeni yollarını sunar. Arama, artık tümü en üst sıralarda yer alan yüksek yetkili web sitelerinin egemenliğinde değildir. Herhangi bir konunun birden çok yönünü kapsayan içerik oluştursanız özellikle semantik SEO’yu öne çıkan snippet’lerle birleştirirseniz yüksek sıralama elde etme şansınız olabilirsiniz.
İçeriğinizi zenginleştirmek ve derinliğini geliştirmesini sağlamak için anlamsal anahtar kelimeler de kullanabilirsiniz. Bu, akışı daha sohbete dayalı ve doğal hale getirirken; anahtar kelime doldurma ve tekrar eden anahtar kelimelerden kaçınmanıza olanak tanır.
Sonuç olarak; daha büyük bir amaca sahip içerik oluşturmaya izin verir. Bu SEO stratejisini kullanan sayfalar genellikle aramada daha yüksek sıralamalara ve kullanıcılar için daha derinlemesine içeriğe sahiptir. Çünkü Google, kullanıcılara en değerli ve yararlı içeriği sağlamak ister ve semantik bir SEO çalışması yapmak yalnızca içeriğinizin bir içerik olarak tanınma şansını artırır. Google’ın E-A-T ilkelerini dikkate almak, yüksek kaliteli içerik oluşturmaya da yardımcı olur.
Semantik Arama Nedir?
Semantik arama, arama motorlarının kullanılan anahtar kelimelerin bağlamsal anlam ve amacına nasıl baktığını açıklar. Bu açıdan Google ve Bing gibi bir semantik arama motoru, bu anahtar kelimeleri daha derin bir düzeyde anlar ve kullanıcılara aramalarıyla ilgili en iyi eşleşen sonuçları sağlar. İnsanlar, farklı kelimelerin ve ifadelerin arkasındaki bağlamı anlama konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir ve arama motorları, kullanıcılarla daha insani bir etkileşim oluşturmak için bu yönlerini geliştirmektedir. Bilgisayarların insan dilini daha iyi anlaması için bir doğal dil işleme (NLP) modeli kullanırlar. Her algoritma güncellemesiyle, arama motorları bu konuda daha iyi hale gelir.
Genel olarak semantik arama, insan dili ile makine dili arasında sinerji yaratmaya yardımcı olur. Sözcüksel aramanın aksine semantik arama, yalnızca değişmez eşleşmeler aramak yerine sorgunun anlamını anlamakla ilgilidir. Belirli bir bağlamda kullanıcının amacını anlamak; yüz milyarlarca web sayfasını sıralamak ve sorguyu mümkün olan en iyi şekilde yanıtlamak anlamına gelir. Semantik aramanın sonuçları, sorguyu daha ayrıntılı olarak yanıtlamak için çeşitli web sitelerinden toplanan bilgileri bir araya getirir.
Semantik Arama ile Semantik SEO Farkı
Semantik arama, büyük ölçüde sesli aramanın yükselişi nedeniyle gelişmiştir. Sesli arama için optimizasyon, geleneksel SEO’dan çok farklıdır çünkü hemen konuya girmeniz ve içeriğinizi çok daha fazla konuşma halinde tutmanız gerekir. Semantik kelimesi, bir şeyin anlamını veya özünü ifade eder. Aramaya uygulandığında semantik, esasen kelimelerin ve mantıklarının incelenmesiyle ilgilidir. Semantik arama, arama yapan kişinin amacını bağlamsal anlam aracılığıyla anlayarak arama doğruluğunu iyileştirmeyi amaçlar. Bu arama türü, kavram eşleştirme, eş anlamlılar ve doğal dil algoritmaları aracılığıyla yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri sezgisel ve duyarlı bir veritabanına dönüştürerek daha etkileşimli arama sonuçları sağlar.
Ayrıca semantik arama, arama yapan kişinin amacının daha iyi anlaşılmasını sağlar ve daha kişiselleştirilmiş sonuçlar sunar. Bu açıdan semantik arama sonuçları sayfası öğeleri olan Featured Snippet ve People Also Asked bölümlerinde yer alabilmek için semantik SEO yöntemleri ve anlayışı kullanılmalıdır.
Nasıl Yapılır?
Başta Google olmak üzere tüm arama motorları, ziyaretçilerine en doğru sonuçları sunmayı amaçlar. Ancak öncelikle aranan konu için genel sonuçların sunulmasına daha fazla dikkat edilir. Semantik bir SEO stratejisinde öncelikle konuyla ilgili tüm soruları bulmanız gerekir. Bu, tüm sorularınızı yanıtlayan yüksek kaliteli içerik oluşturmanıza olanak tanır. Semantik arama motoru optimizasyonu alanındaki içerikler her zaman kaliteli görünür ve ilgili konuyla ilgili tüm soruları yanıtlaması gerekir. Bu nedenle içeriği oluşturmadan önce çok detaylı bir araştırma sürecinden geçmeniz önemlidir.
Hedef Anahtar Kelime Araştırması
İçeriğinizi oluşturduktan ve konunuz netleştikten sonra yapmanız gereken ilk şey hedef anahtar kelimelerinizi araştırmaktır. Bunun nedeni semantik SEO’nun bu konudaki tüm arama sorgularına yanıt vermesi gerekmesidir. Bu nedenle tüm yüksek ve orta arama hacimli anahtar kelimeleri belirleyerek başlayın.
İçeriklerin Birbiriyle Semantik Bağlanması
İçerik oluştururken detaylı konular paylaşılırken linklerin birbiriyle uyumlu olması çok önemlidir. Anlamsal olarak tutarsız olan cümleler, içeriğin kalitesini ve okunabilirliğini düşürür. Bu nedenle tüm ifadelerin bağlantılı olması gerekir. Aynı zamanda paragraflar arasında yumuşak bir geçişle konu daha kolay okunur bir hale getirilmelidir.
Kullanıcılar bunları da sordu Alanını Dikkate Alın
Google soruları yanıtlar. İnsanların onu kullanmasının ana nedenlerinden biri budur. Bu basit anlayışla içeriğinizi aramanın geleceğine uyarlamanın harika bir yolu, konunuzla ilgili soruları bulup içeriğinizde cevaplamaktır.
People Also Asked bölümü, kullanıcıların diğer arama yapanların aradığı ilgili sorulara ve yanıtlara bakabilmeleri için genellikle bir kutuda dört soru listeler. Bu değerlidir çünkü kullanıcıya ve size bir konunun nasıl anlaşıldığını gösterirler. Bu, kendi web sitenizde içerik stratejinize rehberlik etmenizi sağlar. Burada bu sık sorulan soruların yanıtlarını içeriğinize ekleyebilirsiniz.
Ayrıca bu soruları satış sayfalarınıza da ekleyebilirsiniz. Bu, Google’ın sayfanızı biraz daha iyi anlamasına yardımcı olur ve Google’a sayfanızın kullanıcılar için kapsamlı bir içerik olduğunu gösterir.
Başlıkları Kullanın
Bu SEO tekniği, kullanıcılar tarafından görünmez ancak Google’ın makalenizin yapısını anlamasına yardımcı olur. Anlamsal HTML öğelerinin kullanılması, aranabilirliği ve erişilebilirliği artırır. Semantik etiketler, tarayıcıya içeriğin anlamı ve hiyerarşisi hakkında daha fazla bilgi verir. Semantik SEO, ilgili ve hiyerarşik olarak düzenlenmiş alt başlıklar kullanmanızı gerektirir. Bu yüzden içerik bloklarında (h1, h2, h3, h4, h5 paragraf) öğe başlığı etiketlerini kullanın. Bu etiketler metninizi parçalar ve önem sırasına göre yerleştirir.
Anahtar Kelime Sayısına Dikkat Edin
Sayfanın anahtar kelime sayısı da çok önemlidir. Semantik bir SEO stratejisi, yüksek kaliteli içerik, geniş bir başlık havuzu ve birden çok anahtar kelime kullanılmasını gerektirir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Semantik bir SEO çalışması, temel bir anahtar kelime aramasıyla başlar. Anahtar kelime araştırması geleneksel olarak konu talebini ve rekabeti keşfetmenin ölçülebilir bir yolu olmuştur. Bununla birlikte Google artık arama amacını ve kelime öbeği anlamını eskisinden çok daha iyi anladığı için içerik planlama sürecini şekillendirmek adına anahtar kelime araştırması yapmak çok önemlidir.
Google, bu çalışmaların nasıl yapılacağına dair bazı ipuçları da sunar. Bir Google araması, sonuç sayfasının ortasında People Also Asked adlı bir bölüm içerir ve ilgili arama sayfanın altında görüntülenir. Bu iki bölüm, içeriğinize belirtilen anahtar kelimeyle ilgili arama sorguları eklemenize yardımcı olur.
Ayrıca diğer ilgili aramalarda sıralanma olasılığı daha yüksektir. Anahtar kelimeleri araştırırken trendleri, insanların neden anahtar kelimeleri aradığını ve nasıl çözümler bulmak istediklerini anlamanız gerekir. Bu araştırma süreci zaman alır ancak insanların ihtiyaçlarını karşılayan benzersiz, kaliteli, uzun ve kapsamlı içerikler oluşturmanızı sağlar.
Üstelik içeriği ayrıntılı olarak açıklarsanız Google öne çıkan snippet’lerde içeriğinizi gösterir. Bu, Sıfır Derecesi olarak adlandırılan çok elverişli bir konumdur ve sonuçlar sayfasında 1. sıranın üzerinde sıralanabilir. Sıfır Derecesi dikkate değer bir başarıdır ve trafiği önemli ölçüde artıracaktır. Aslında içerik konularının kapsamı, hedefleme hakkında ihtiyacınız olan tüm soruları yanıtlayabilir ve semantik SEO kendi başına elde edilir.
Semantik SEO’yu Etkileyen Faktörler
Arama deneyimi sırasında aramanın gerçek anlamı semantik SEO’da yatar. Bu SEO türünü etkileyen iki farklı faktör vardır:
- Aramanın Anlamı: Arama, bir kelimenin veya ifadenin arkasındaki anlamı aramaktır. Web siteniz arama terimlerinizin gerçek anlamını ortaya çıkardığında SEO açısından daha kaliteli ve daha yüksek performanslı içerik oluşturabilirsiniz. Bu yüzden öncelikle kullanıcılarınızın ihtiyaç ve isteklerini anlamanız ve buna göre yüksek kaliteli ve yeterli içerik oluşturmanız gerekir.
- Arama Niyeti: Semantik bir SEO çalışması için arama niyeti çok önemlidir. Her şeyden önce bir arama motorunda arama yapan her internet kullanıcısının niyeti farklıdır. Bazıları ürün satın alırken diğerleri hizmet ve bilgi arar. Semantik içerik oluştururken öncelikle arama niyetine yanıt veren içerik oluşturmalısınız. Bunun nedeni arama motorlarının her zaman en alakalı içeriği kullanıcının niyetine göre sıralamaya çalışmasıdır.
Semantik SEO Araçları Nelerdir?
Semantik SEO’ya uygun içerik oluşturmanıza yardımcı olan bir araç, anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini bulmak için kullanılan SEO aracıdır. En popüler olanları şu şekilde sıralanabilir:
- Ahrefs
- Google Anahtar Kelime Planlayıcı
- Google Trends
- Jaaxy
- Keyword Tool.io
- KWFinder
- Moz Keyword Explorer
- QuestionDB
- SECockpit
- Semrush
- Soovle
- Spyfu’s Related Keywords Tool
Semantik SEO ve Google Hummingbird İlişkisi
Google Hummingbird güncellemesi, farklı sorgular arasındaki ilişkiyi keşfetmek ve kullanıcı niyetini daha iyi anlamak için 2013 yılında Google’ın 15. yılında çıkarılmıştır.
Bu güncelleme, sorguların %90’ını etkilemiştir. Google Hummingbird, sorgular arasındaki bağlantıyı kaldırarak Google’a sorguları anlamsal bir sıraya koyma ve kullanıcının gerçek amacını ve olası amacını analiz etme şansı vermiştir. Bu nedenle Semantik SEO’nun geçmişten beri arama motorları için iyi kurulmuş bir kavram olduğu söylenebilir.
Semantik HTML ve Semantik SEO İlişkisi
Semantik HTML, sayfa DOM yapısında bir anlamı olan HTML öğelerinin kullanılmasıdır. Semantik HTML ile bir web sitesinin ve web sayfasının bölümleri işlevlerine göre kodlanabilir. Arama motoru tarayıcıları semantik HTML öğelerini tanıyabilir ve böylece web sayfasının ilgili kısımlarını daha hızlı tanıyarak arama niyetlerini daha az maliyetle karşılama oranını hesaplayabilir.
Semantik HTML ve SEO birbiriyle ilişkilidir. Semantik HTML kullanımı ile bir web sayfasının arama amacı ile ilgili kısmı arama motoruna çok daha kolay gösterilebilir. Tutarlı ve temiz HTML kod yapısı ve site genelinde tutarlı ve temiz bir tasarım, SEO kapsamında anlaşılabilirlik ve az maliyetle taranıp değerlendirilme sağlar.
Semantic SEO ve Featured Snippet ile ilgili bölümde bahsedildiği gibi Featured Snippet’lere listeler, tablolar veya tanım cümleleri ve görseller girilebilir. Bu bağlamda listeler ve tablolar için doğru bir HTML yapısı kullanmak, arama motorunun içeriğin ilgili kısmını seçmesi ve doğru yorumlaması açısından faydalı olacaktır. Dolayısıyla Semantik HTML kullanımı ile Featured Snippet arasında da bir bağlantı olduğu söylenebilir.
Site İçi SEO ve Semantik SEO İlişkisi
Site içi SEO öğeleri, Semantik SEO ile yakından ilişkilidir. Web sayfasında kullanılacak sayfa içi öğeler, içeriğin amacına daha iyi hizmet etmek için semantik bir şekilde düzenlenebilir. Örneğin; bir konu aktarılırken daha önemli sorular önce yanıtlanırken daha az aranan bilgiler aşağı çekilebilir. İçeriğin iç yapısındaki bu değişiklik, ilgili kavramın ilgili kısmını içerecek şekilde başlık etiketlerinde gösterilmelidir. URL’lerdeki kelimeler, Breadcrumb Navigation, iç linkler, web sayfasındaki görseller, görsellerin alt etiketleri ve görsellerin URL’leri, bu bağlamda ilgili konuya aynı yaklaşımla eşlik etmeli ve sayfa içi öğeler için uyum oluşturulmalıdır. Ayrıca başlık etiketleri ve meta açıklamaları gibi öğeler de semantik bir SEO çalışmasına uygun olarak düzenlenebilir. Çünkü web sitesinde başlık ve açıklama semantik bir yapıda yazılırsa içeriğin yapısı arama motoru tarafından daha kolay anlaşılabilir.