Skip to main content

Son güncelleme 1 yıl önce Haydar Özkömürcü tarafından gerçekleştirildi.

İnternet dünyasının en önemli özelliği hızdır. Site hızlandırma kriterlerini yerine getirmeniz düşündüğünüzden daha önemli olabilir. Kimse sayfa açılışını dakikalarca beklemez değil mi? Bu yazımızda sitenizi hızlandırmak için ihtiyacınız olan her şeyi anlatıyoruz. Geriye sadece aşağıdaki 12 adımı uygulamaya başlamak kalıyor. Haydi hızlanalım o zaman!

Siteyi hızlandırma adımlarına başlamadan önce durum tespiti yapmalısınız. Sitenizin mevcut performansını ölçerek hangi sorunların olduğunu görmeli ve düzeltmek için eksiklerinizi belirlemelisiniz. Sitenizin hızı kullandığınız yazılım, tasarım ve içeriklerle birebir orantılıdır. Ne kadar çok içerik, kod, görsel olursa sitenizin yükü o kadar artar. Bu da sitenizin başta açılış hızı olmak üzere performansını etkileyecektir. SEO Ajansı bu panellerden yararlanarak ölçümler yapar, analiz raporlarına göre sitenizi optimize eder. Web sitenizin performansını ölçmek için iki site önerimiz var;

Site Hızlandırma ve Dönüşüm Oranını Artırmanın Yolları

Web Site Hızınızı Ölçün

Web Site Hızınızı Ölçün

Web Site Hızınızı Ölçün

Google Page Speed

Google altyapısında bulunan Page Speed web sitenizin hızını ölçen güvenilir ve başarılı kaynaklardan biridir. Burada ana sayfanızın linkinizi panele vermeniz yeterlidir. Çıkan sonuç ekranında mobil ve web olmak üzere iki farklı ölçüm göreceksiniz. Bu sayfanın en güzel tarafı tamamen Türkçe olması ve hata iyileştirmeleri için size önerilerde bulunmasıdır. Google Page Speed oldukça hızlı çalışır ve size net veriler sunar. Buraya tıklayarak web sitenizin hızını Google üzerinden test edebilirsiniz.

GTmetrix

SEO dünyasının en çok kullandığı hız testi sitelerinin başında GTmetrix geliyor. Detaylı tarama yaptığı için birkaç saniye boyunca siteyi tarar ve bulduğu tüm hataları çözümleriyle birlikte iletir. GTmetrix PRO adında ücretli sürümü mevcut ancak ücretsiz sürümü üzerinden sitenizi analiz etmekte mümkün. Buraya tıklayarak GTmetrix üzerinden sitenizin hızını ölçebilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var, birçok SEO paneli gibi GTmetrix de Türkçe dil desteğine sahip değildir bu nedenle sizin teknik İngilizce’ye ihtiyacınız olacaktır. Hız testi yapmak için panel örneklerini artırmak mümkün, WebPageTest, UpTrends bunlardan birkaçı. Bu paneller sadece bir araç, tercihiniz ne olursa olsun test sonuçlarını mutlaka dikkate almalısınız. Web hızlandırıcı yöntemler için önemli hatalar tespit ettiklerine emin olabilirsiniz.

GT Metrix Website Hızlandırma

GT Metrix Website Hızlandırma

HTTP İsteklerini Azaltın

HTTP, “Hiper Metin Transfer Protokolü“ olarak adlandırılan ve ağ üzerinde web sayfalarının görüntülenebilmesini sağlayan protokoldür. İstemci ile sunucu arasında istek yapar. HTTP istekleri web motorlar aracılığı ile iletilir ve sitenin yayım hali gerçekleşir. Bu transfer sırasında çok fazla HTTP isteğinin bulunması, istemci ile sunucu trafiğini geciktireceği için siteyi yavaşlatır. Bunun olmaması için HTML sayfanıza script etiketi ekleyerek yenilenen scriptleri temizlemeniz gerekmektedir. Ayrıca CSS script kullanarak sunudan çıkacak görsel isteklerini azaltıp, görselleri ve stil sayfalarını birleştirmelisiniz.

HTTP İsteklerini Azaltın

HTTP İsteklerini Azaltın

Sunucu Yanıt Süresini Azaltın

Site hızlandırma çalışmalarında mutlaka bakılması gereken noktalardan biri de sunucu yanıt süresidir. Sunucunuzun geç yanıt vermesi, kullanıcıların bekleme süresini uzatacağı için potansiyel risktir. Öncelikle sunucunuzun yanıt süresini tespit etmeli ve olabildiğince süreyi kısaltmaya çalışmalısınız. Google PageSpeed Insights, GTmetrix ve WebPagesTest gibi araçları ile sunucu yanıt hızını ölçmek mümkün. Optimize edilmiş bir web siteniz varsa ve olması gerekenden yavaş çalışıyorsa sorun sunucu yanıt süresi ile alakalı olabilir. Böyle durumlarda sitenizin bağlı olduğu sunucuyu kontrol etmelisiniz. Ayrıca web site trafiğinize göre yetersiz kalan hostinginiz varsa yeterli bir versiyona güncellemelisiniz. Css, Js ve görsel dosyalarınızı sıkıştırmalısınız. Veritabanı ve önbelleği temizlemekte oldukça işe yarayan yöntemlerdendir. Sunu yanıt süreniz bunlara rağmen azalmadıysa CDN kullanarak sunucunun ziyaretçinize en yakın bölgeden ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Sunucu Yanıt Süresini Azaltın

Sunucu Yanıt Süresini Azaltın

CSS Dosyalarını Senkronize Olmayan Şekilde Yükleyin

CSS dosyaları, web sitenizin kod yapıları içerisine asenkron olarak yüklenirse okuma hızını olumlu yönde etkileyecek ve öncelikle sayfanın temel içeriklerinin yüklenmesini sağlayacaktır. Bu zamanlama yönetimi, sitenizin açılış hızını etkileyen önemli bir detaydır. Ayrıca tüm arama motorları tarafından desteklenen bir dizilim olduğu için oldukça başaralı bir hızlandırma yöntemidir.

Veritabanını Temizleyin

Gerekli script kodları ekleyerek veritabanınızı temizleyin. Bu işlemi yapmadan önce kesinlikle yedek almanızı tavsiye ederiz. Düzenli olarak veritabanı temizlemek gereksiz bilgileri silmeye, onarmaya ve sistemi dinamik tutmaya yarar.

JavaScript Dosyalarını Erteleyin

JavaScript dosyaları sitenizde gördüğünüz görsel yapının mimarisini kuran kodlardır. Kullanılan efektler, görseller ve tema özelliklerini içinde barındırır. JavaScript dosyalarını HTML dosyanızın en alt kısmına yazarak önce HTML yapısının okunmasını sağlayabilirsiniz. Böylece en son JavaScpritler çalışacak ve sitenizin performansını kötü yönde etkilemeyecektir.

Dosyaları Küçültün ve Birleştirin

Web sitenizin performansını optimize etmek için dosyaları küçültmek ve gerektiği yerde birleştirmek yapılabilecek en doğru hamlelerden biri. Sitenizin açılması için onlarca komut, dosya ve CSS çağrılmakta. Ne kadar çok veriyi küçültebilir ve birleştirebilirseniz siteniz o kadar hızlı açılacaktır.

Tarayıcı Önbellek(Cache)’i Etkinleştirin

Eğer tarayıcı önbelleği etkinse, kullanıcıların ziyaretleri sırasında sayfanızın bazı dosyaları önbelleğe kaydedilir ve tekrar girildiğinde önbellekten çektiği için daha hızlı çalıştırır. Eklentiler sayesinde Tarayıcı Cache etkinleştirmek mümkün, isterseniz kodlama ile manuel olarakta etkinleştirebilirsiniz.

Görselleri Sıkıştırın

Web hızlandırıcı methodlardan biri de görselleri optimize etmektir. Kullanıcı deneyimi araştırmaları, ziyaretçilerin sayfa açılışı için 3 saniyeden fazla beklemediklerini söylüyor. Google, bizden, “açılış hızı maksimum 3 saniye olacak şekilde” siteyi optimize etmemizi istemekte. Site de kullanılan görseller sıkıştırılmamış ise sayfa açılışında ciddi şekilde süre kaybı yaşatacaktır. Kullandığınız görselleri sıkıştırmak için eklentiler kullanabilir ya da siteye yüklemeden önce görsel kompresleme sitelerinden manuel olarak sıkıştırabilirsiniz.

Site Hızlandırma İçin Görselleri Sıkıştırın

Site Hızlandırma İçin Görselleri Sıkıştırın

Görünen İçeriği Önceliklendirin

Etkili web hızlandırıcı yöntemlerden biri de, ziyaretçinizin ilk göreceği alanı önceliklendirerek diğer alanların açılmasına zaman yaratmak. Burada mantık çok basit, sıralama faktörü ile önce hangi sayfanın ya da dosyaların okunması gerektiğine karar veriyor ve olası gecikmelerin önüne geçmiş oluyoruz. Örnekle anlatalım, ürün sayfanızda ürününüzün 8 adet görseli var. Ancak ziyaretçi ilk girdiğinde sadece 1 adet görsel görüyor. Diğer görseller karşılama ekranında görünmediği için öncelikle ilk görselin yüklenmesini sırasıyla diğerlerinin çağrılmasını organize ederek ciddi performans optimizasyonu sağlayabilirsiniz.

CSS Dosyalarını Birleştirin

CSS dosyaları uzun ve karmaşık yapılara sahiptir. CSS kodlarını sıkıştırdığınız zaman veri okuma süresi hızlanacağı için sitenizin performansını artıracaktır. Aşağıda bir dizi CSS kod örneği mevut:

/* Add your CSS customizations below this line */

.post-content a:not([class*=“button”]){ color:#ff8c00; }

.post-content a:not([class*=“button”]):hover { text-decoration: underline; color: #ff8c00; }

.widget-area a { color: #ff8c00; }

.widget-area a:hover { text-decoration: underline; color: #ff8c00; }

.main-navigation { font-size: 20px; } label.wp-comment-cookies-consent { float: none; }“

Yukarı gördüğünüz CSS kodları sıkıştırıldığı zaman bakın ne kadar satır kazanıyorsunuz;

/* Add your CSS customizations below this line */.post-content a:not([class*=”button”]){ color:#ff8c00;}.post-content a:not([class*=”button”]):hover { text-decoration: underline; color: #ff8c00;}.widget-area a { color: #ff8c00;}.widget-area a:hover { text-decoration: underline; color: #ff8c00;}.main-navigation { font-size: 20px;}label.wp-comment-cookies-consent { float: none;}

Satır boyu kısaldığı zaman, okuma hızlandığı için siteyi hızlandırmış oluyorsunuz.

Videolar için Dış Barındırma Platformlarını Kullanın

Görsellerin hatta kod yapılarının bile siteye yük olduğunu düşünürsek, dijital dünyanın en boyutlu içerikleri olan videoların, site hız performansını ne kadar çok etkileyeceğini tahmin edebilirsiniz. Bu duruma engel olmak için video içerikleri sitenize gömmek yerine, dış barındırma sağlayarak başka bir platformdan çağırabilirsiniz. Videonuz yine sitenizde görüntülenecek ancak videonuzun içeriği başka siteden çalışacaktır. Böylece videoların siteye yük olmasını engelleyebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz konular fazlasıyla teknik. Çok fazla detay mevcut ve her biri siteniz için hayati öneme sahip. Profesyonel bir SEO Ajansı ile çalışmak sizi güçlendirecektir. Unutmayın SEO sadece profesyonellerin yapması gereken teknik ve stratejik hamlelerdir. İşi uzmanına bırakın, site performansınızın tadını çıkarın.

Videolar için Dış Barındırma Platformlarını Kullanın

Videolar için Dış Barındırma Platformlarını Kullanın

Mahmut Orkun Köksalan

2022 yılından bu yana Cremicro'da SEO direktörü olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content