Skip to main content

Son güncelleme 1 ay önce Selen Çetin tarafından gerçekleştirildi.

Sosyal medya yönetimi nedir nasıl yapılır? Profesyonel sosyal medya yönetmek için neler yapmak gerekir? Bu yazımızda sosyal medya yönetiminde profesyonelleşmek isteyenler için mutfaktan bilgiler veriyoruz. Profesyonel sosyal medya yönetimi için önemli kriterleri aşağıda bulabilirsiniz. Ayrıca kurumsal sosyal medya yönetimi ile ilgili profesyonel bir desteğe ihtiyacınız varsa sosyal medya ajansı sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Profesyonel Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Bir markanın sosyal medyasını yönetmek istiyorsanız öncelikle sosyal medya yönetiminin ne olduğunu doğru anlamanız gerekiyor. Elbette büyük bir çoğunluğumuz zaten sosyal medya kullanıcısı ve bu platformlar hakkında bilgi sahibiyiz. Ancak bilmenizi istediğimiz ilk kriter, bir markanın sosyal medyasını yönetmek ile sosyal medya kullanıcısı olmak arasında ciddi farklar olduğu. İyi bir sosyal medya kullanıcısı olmak ya da sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanmak, sosyal medya yönetimi için yeterli değildir. Sosyal medya yönetimi, kitleleri analiz eden ve belli pazarlama stratejilerini uygulayan bir uzmanlık alanıdır. Bu sebeple sosyal medyada tüm süreçlerin alanında uzman bir ajans ile yönetilmesi gerektiğini savunuyoruz.

Etkili Bir Sosyal Medya Yönetim Süreci Neden Önemlidir?

Profesyonel Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Markaların ürün ve hizmetlerine karşı olumlu bir algı oluşturması ve seslendikleri kitlede bu algıyı yönetmesi son derece önemlidir. Bunu başaran markalar markalaşma konusunda iyi bir noktaya gelmekle birlikte arama motoru sıralamalarında da iyi bir konuma sahip olurlar. Bütün bunlar için de profesyonel ve etkileyici bir tanıtım gerekir. Günümüzde de tanıtım için sosyal medya hesapları olmazsa olmazdır. Durum böyle olunca etkili bir sosyal medya yönetim süreci, tüm pazarlama etkinliğinizi doğrudan etkilediğinden kritik bir öneme sahiptir.

Pazarlama bütçeniz ne olursa olsun sosyal medya uygun maliyetli bir girişimdir. Sosyal medya ağlarına katılmak, içerik oluşturmak, kullanıcılarla etkileşime girmek ve çok daha fazlası ücretsiz eylemlerdir. Ayrıca sosyal medya platformları sayesinde global bir network sahibi olabilirsiniz. Bunun yanı sıra niş kitlelere ulaşmak için de Pinterest gibi sosyal medya ağlarını kullanabilirsiniz. Etkili bir sosyal medya yönetimi, doğru mecra seçiminden de geçtiği için bunu sağladığınız zaman, eriştiğiniz kişi sayısı pazarlama sürecinizi maksimum verimle devam ettirmenizi sağlayacaktır.

Üstelik sosyal medyayı pazarlama stratejinize dahil etmek, pazarlama girişimlerinizi kullanıcı davranışıyla uyumlu hale getirmenize olanak tanır. Örneğin; GWI‘ye göre insanların %54’ü ürün araştırmak için sosyal medyayı kullanmaktadır. Wifi Talents’a göre %84’ü de satın alma kararı vermeden önce sosyal medyada markayı aramaktadır. Hubspot’a göre kullanıcıların %27’si yeni ürünleri sosyal medya aracılığıyla keşfetmeyi tercih etmektedir. Dolayısıyla yeni nesil kullanıcı davranışını tanımak ve buna göre bir strateji oluşturmak sosyal medya yönetim sürecinizin etkinliğini artıracaktır.

Etkili bir süreç yönetimi için erişim ve etkiletişim verilerinize bakabilirsiniz. Dönemsel durgunluklar olabilir ancak genel hatları ile sayfanızın istatistikleri yukarıya ivme kazanmış pozisyonda olmalıdır. Düzenli olarak yeni takipçiler kazanmak, rutin paylaşım takvimine bağlı kalmak, etkili içerikler üretmek ve influencer pazarlama süreçlerine hakim olmak sayfanızın popülerliğini artırır. Bir işletmede ulaşabileceğiniz müşteri sayısı sınırlıdır, ancak sosyal medyada işletme hacminizin binlerce katı potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz. Bu sebeple sosyal medya yönetimi konusunda etkili ve verimli olmak oldukça önemli.

Neden Sosyal Medya Yönetim Hizmetlerine Yatırım Yapılmalı?

Profesyonel Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal medya hesap yönetimi için bütçe ayırmak, başlangıç aşamasındaki birçok şirket için gereksiz bulunabilmektedir. Bunun yanı sıra sosyal medya yönetimi için zaman ve kaynak ayırmak, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) olmak üzere birçok kuruluş için zorlu bir iştir. Ancak sosyal medya, şirketinize markanızı ve işinizi büyütmek için mükemmel bir fırsat sunar.

Zaman, şirketlerin sosyal medya yönetimi için bir ajans tercih etmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bir ajans ile işbirliği yaptığınızda tüm sosyal medya hesaplarınızı yöneten bir partneriniz olur. Bu partner, sosyal medya stratejinizin aktif ve birinci sınıf kalmasını sağlar. Marka bilinirliğinden takibe ve satışlara kadar istediğiniz sonuçları elde etmek için yaklaşımınızı sürekli ve proaktif olarak takip eder, geliştirerek marka algınızı maksimum verime ulaştırırlar.

Çoğu şirket gibi işletmeniz de doğal olarak sosyal medyadan ölçülebilir sonuçlar bekliyor olabilir. Belirli bir takipçi sayısına ulaşmak gibi iddialı hedefleriniz bile olabilir. Bir ajans, bu hedeflere ulaşmanıza yardımcı olmakla birlikte etkili olacak kitleye de ulaşırlar.

Sosyal Medya Yönetimine Neler Dahil Olmalı?

Profesyonel Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal medya yönetimi, markaların dijital dünyada etkili bir şekilde varlık göstermesi ve hedef kitleleriyle etkileşim kurması için kritik bir rol oynar. İşte sosyal medya yönetiminin temel bileşenleri:

Brief Çözümleme

Tüm dijital çalışmalarda yapmanız gereken en önemli şey brief çözümlemektir. Doğru brief çözümlemek, izleyeceğiniz yol haritasını yaratmak anlamına gelir. Markanın hedef kitlesi, güçlü – zayıf yanları, geliştirilebilir tarafları, marka dili, hedefleri, amaçları ve daha birçok kritik bilgiyi doğru brief ile bulabilirsiniz.

Marka ve Rakip Analizi

Brief sürecini tamamladıktan sonra sosyal medya yönetimi nasıl yapılır sorusunun ikinci önemli cevabına geçebilirsiniz. Analiz edin! Markayı ve markanın rakiplerini yakın merceğe alıp durum tespitleri yapın. Rakiplerinin kimler olduğunu, hangi strateji ile yönetim yaptıklarını, kendilerini nasıl konumlandırdıklarını gözlemleyin. İş birliği yaptıkları markaları, içerik planlamalarını, takipçileri ile iletişimlerini ve tasarımlarını analiz edin. Hangi mecraları kullandıklarını, ne sıklıkla paylaşım yaptıklarını, hangi özelliklerini ön plana çıkardıklarını öğrenin. İkinci adımınız, rakip analizlerinizden elde ettiğiniz verileri markanız için uygulanabilir hale getirmek olsun. Zayıf ve güçlü taraflarınızı belirleyip sosyal medya yönetimlerinde doğru şekilde kullanın.

Ancak rakip analizleri bir kez yapılınca tamamlanan süreçler değildir. Bir rutin belirleyip sürekli güncel araştırmalar yapın. Sektörünüz ne olursa olsun rakiplerinizi her zaman yakından takip edin. Analiz sonuçlarınıza göre gerçekleştireceğiniz operasyonlarda asla ama asla taklitçi durumuna düşmeyin. Özelleştirin, markanızı benzersiz yapmak için rakiplerinizden esinlenerek özgün içerikler yaratın.

Dijital Strateji Planı Hazırlama

Yönettiğiniz mecra ne olursa olsun mutlaka her zaman bir dijital strateji planınız olsun. Brief çözümlemeleriniz ve rakip analizlerinizle bu sürecin bir kısmını zaten tamamladınız. Şimdi bu bilgileri etkili yöntemler keşfederek plana dökme zamanı. Rutin oluşturmaya ve dinamik bir yapı kurmaya dikkat edin. Planlarınız içerisine kampanya içeriklerini, günlük haftalık ve aylık operasyonları, öne çıkan özellikleri ve marka bilinirliği için tanıtım içeriklerini dahil edin. Hem algoritmaların hem de hedef kitlenizin talepleri olduğunu unutmayın. Her zaman beklentileri karşılayan ve sorulara cevap veren planlamalar yapın. İçerik yönetimi, bütçe çalışmaları ve paylaşım saati gibi değerlerinizi bu planlamada bir araya getirin. Hazırladığınız planda stratejinizi geliştirmeye ve değiştirmeye olanak tanıyın. Belirli yeniliklerle sayfanızı canlandırın. Hedeflerinizi plana döktükten sonra ne kadarını gerçekleştirip ne kadarında geride kaldığınızı tespit edin. Tekrar analiz aşamasına dönerek yeniden araştırmalar yapıp gerekirse stratejik planlarınızı değiştirin.

İçerik Yönetimi

Takipçileriniz için en önemli değişken içeriklerinizdir. Eğer yeteri kadar ilgilerini çekmeyi başarırsanız sadık bir takipçi kitlesine sahip olabilirsiniz. İçeriklerinizi yönetmeden önce hedef kitlenizi gerçekten tanımladığınıza emin olun. İçerik planlamalarınıza mutlaka video paylaşımları dahil edin ve markanızın tarzına uygun renk tonları kullanarak reklam çalışmaları yapın. İçeriklerinizi sadece satış üzerine kurgulamamanız gerektiğinizi unutmayın; ilham verin, eğlendirin ve dikkat çekin. İçeriklerinizi çeşitlendirin, artık kimse sadece ürün görmek istemiyor. Üstelik sadece ürün odaklı paylaşımlar hazırlarsanız takipçileriniz sizden vazgeçecektir. Sektörünüzle ilgili mini bilgiler, soru cevap gönderileri, mini oyunlar ve çekilişler ile planlarınıza renk katın.

Görsel ve Metin Tasarımı

Tasarım ve metin çalışmalarının markalaşma için çok önemli olduğunu unutmamalısınız. Marka ruhuna uygun tasarım ve metinler kullanmaya gayret edin. Bir tarzınız olsun, markanızın ruhunu yansıtmaya ve özgün olmaya çalışın. Metinler yazım dili olarak güçlü olmalıdır. Paylaşımlarınızda kullanacağınız metinler üzerinde önceden çalışın. Vermek istediğiniz mesajı kısa ama vurgulu şekilde vermeye çalışın. Odak noktası belirleyip metinde neleri ön plana çıkaracağınızı tespit edin. Açıklamalarınız ,paylaşımlarınızla doğru orantılı olmalı. Sosyal medya platformlarında her içeriğin bilgi verdiğini ve tanıtım yaptığını hatırlayın. Ancak bunu “dengeli ve etkili” şekilde yapmalısınız. Samimi ve tutarlı davranarak “reklam yapmadan reklam yapmak” deyimini uygulayın. Tasarımlarda kullandığınız tarzın hedef kitleniz ile uyumlu olup olmadığını anlamaya çalışın. Bunun için testler ve denemeler yapabilirsiniz.

Reklam Yönetimi

İçerik planlamalarınızın ardından paylaşımlarınızı takip edin ve belirli bir bölümünü reklam için kullanın. Öne çıkarma yapacağınız gönderileri belirleyin ve düzenli olarak bazı içeriklerde öne çıkarmalar yapın. Daha çok etkiletişim almak için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bir sistem içerisinde reklam planlamaları yapın. Bunun için markanın neye ihtiyacı olduğunu bulmalı ve o doğrultuda reklamlarınızı yönetmelisiniz. Trafik, etkiletişim, satış veya yeniden pazarlama. Analizlerinizi ve hedeflerinizi bir araya getirerek düzenli olarak reklam planlamaları yapın. Reklamlarınız için en etkili tasarım ve metinlerinizi kullanmayı unutmayın 🙂

Sosyal Medya Raporu

Sosyal medya raporları, yaptığınız planlamalar ve operasyonların etkisini gösteren önemli metrikler içerir. Paylaşımlarınızın amacına ulaşıp ulaşmadığını, takipçilerinizin en sevdiği içeriğin ne olduğu ve hangi özelliklerin büyük etkiletişim yarattığını anlamanızı sağlar. Hesabınızın genel verilerine bakarak yeni planlamalar yapabilirsiniz.

Sosyal Medya Yönetiminde Müşteri Hizmetleri Nasıl Yapılır?

Profesyonel Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Dijital odaklı yaşadığımız günümüz dünyasında müşteriler, mükemmel sosyal medya hizmetleri beklemektedir. Sosyal medya müşteri hizmetleri; Facebook, Instagram, X vb. sosyal medya kanalları aracılığıyla destek sunmaktadır. Bu da işletmelere, müşterilerin ihtiyacı olduğu anda hızlı bir şekilde çözüm sunma fırsatı yaratır. Müşterilerin %60’ından fazlası için bir problemin hızlı bir şekilde çözülmesi ile iyi bir destek sağlayan marka fikri eşleşmektedir. Bu bile tek başına, sosyal medya müşteri hizmetlerine paha biçilmez bir nitelik kazandırır.

Müşterinizi İhtiyacı Olduğu Yerde Sosyal Medya Müşteri Hizmeti Sunun

İyi bir sosyal medya müşteri hizmetleri sunmanın en zor yanlarından biri, zamanınızı ve kaynağınızı nereye harcayacağınıza dair doğru bir karar vermektir. Hitap ettiğiniz kitlenin destek duyduğu anda yanında olan bir marka olabilmek için kitlenizin en çok kullandığı platformlarda mutlaka bir destek ekibine sahip olmanız gerekir. Müşterilerinizin nerede olduğunu anlamak için beğeni, etkileşim ve paylaşım oranlarını araştırabilirsiniz. Bunları sosyal medya kanallarından bulabilirsiniz. Ancak hitap ettiğiniz kitlenin markanız hakkında söylediklerini eksiksiz ve gerçek bir şekilde bilmek istiyorsanız bir sosyal medya izleme aracına yatırım yapmak mantıklı bir karar olacaktır.

Tüketicilerinizin Sosyal Medya Kanallarında Neler Söylediğini Takip Edin

Hedef kitlenizin ve mevcut tüketicilerinizin sosyal medya kanallarında neler söylediğini öğrenmeniz, iyi bir müşteri desteği sağlamanız açısından kritiktir. Topladığınız bilgilere göre aşağıdaki soruları yanıtlayın:

  1. Olumlu ya da olumsuz kaç tane geri bildiriminiz var?
  2. Yorumlar içerisinden kaçı mevcut desteğinize yönlendirilerek çözülebilir?
  3. Kullanıcılarınız sosyal medyada günün hangi saatlerinde aktif?
  4. Kötü bir müşteri deneyimi üzerine yazılmış kaç tane kötü yorum var?
  5. Birbirinden bağımsız kullanıcılar tarafından yazılmış ortak bir şikayet var mı?

Bu soruları yanıtlamak; ekibinizi planlamanıza, self-servis seçenekleri ayarlamanıza ve çevrimdışı olarak hangi sorunların çözülmesi gerektiğine karar vermenize yardımcı olacaktır.

Müşteri Destek Hacminizi Takip Edin ve Yönetin

Müşteri yorumlarının hacmine ve ekibinizin büyüklüğüne bağlı olarak hızlı çözüm getirecek bir teknolojik altyapı kullanmak isteyebilirsiniz. Bazı müşteri hizmetleri platformları, sosyal medya sorgularını takip edebilir ve bunları desteğe dönüştürebilir. Bir müşterinin geçmişi hakkında ne kadar çok şey görürseniz o kadar iyidir.

  • Bu müşteriyle açık veya geçmiş görüşmeler var mı?
  • Kimlerle etkileşime girdiler ve sonuç ne oldu?
  • Daha önce aynı sorunu yaşadılar mı?
  • Başka kanallardan desteğe ulaşmayı denediler mi yoksa sosyal medya ilk savunma hatları mıydı?

En Yüksek Öncelikli Sorunlar: Hemen çözülmesi gereken sorunlardır.

  • Teknik veya hesapla ilgili sorular
  • Mutsuz kullanıcılardan gelen şikayetler
  • Birçok kullanıcıyı etkileyen veya potansiyel bir PR krizine yol açan sorunlar

İkincil Öncelikli Sorunlar: Çok acil sorunlar olmamakla birlikte proaktif olmak için iyi bir fırsat olarak nitelendirilir.

  • Ürün veya hizmetlerinizle ilgili genel ifadelere yanıt verme
  • Olumlu geri bildirimde bulunanlara teşekkür etme
  • Markanız veya sektörünüz hakkında sizi hedef almayan veya yanıt gerektirmeyen yorumlar yapanlarla temasa geçme

Olumsuzu Dönüştürmek için Fırsatları Değerlendirin

Olumsuz geri bildirim almak, iyi bir kurumsal sosyal medya yönetimi sağlamak için bir fırsattır. Markanızın imajını ve daha da önemlisi müşteriyle olan ilişkinizi düzeltmeye yönelik açık bir davettir. Müşteri, duyulduğunu ve onları mutlu etmek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunuzu hissetmelidir. Örneğin; kullanıcı doğrudan size tweet atmasa veya yardım istemese bile yanıt verebilirsiniz.

Sosyal Medya Influencerlarının Gücü

Profesyonel Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal medya yönetiminde hem ajansların hem de markaların en güçlü silahı: influencer pazarlaması. Kesinlikle en etkili pazarlama ve satış yöntemlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sadece doğru uygulandığında harikalar yaratan aslında biraz da karmaşık bir süreçtir. Doğru yapmanız gereken ve en çok araştırma süresini ayıracağınız konu şu; “Hedef kitlem hangi influencerlara ilgi duyuyor ve hangilerini takip ediyor?” Bunu anlamanın net ve kesin bir yolu yok. Takip edeceksiniz, markanıza hedef kitlenize uyan isimleri listeleyip bir süre gözlemleyerek uygunluğu hakkında kanaat oluşturmaya çalışacaksınız. En zor kısmı atlattıktan sonra gerisi birkaç adımla tamamlanacaktır. Influencer seçmeden önce mutlaka kendisi ile iletişim kurup sayfasının istatistiksel verilerini isteyin. Bu verilerin içerisinde hedef kitle, etkiletişim saatleri, erişim, beğeni, izleme, organik takipçi vb. birçok veri olmalı. Bu değerleri görmeden asla anlaşma yapmayın.

Doğru influencer bulmak kadar influencer ile uyumlu ürünü bulmak da önemli. Hem hedef kitlenizin ilgisini çekmeli hem de influencerın hedef kitlesinin de ilgi duyacağı bir ürün olmalı. Asla tükenmekte olan ya da geçmiş sezon bir ürünü tanıtım için kullanmayın.

Üstelik bir influencer kampanyasının başarılı olması için bu saydıklarımız yeterli değil. Web siteniz, sosyal medya hesaplarınız ve ürün sayfalarınız bu işbirliğine hazır olmalı. Gelen hiçbir trafik siteden kaynaklı olarak kaybedilmemeli. Yeterli içeriği olan landing page sayfalar hazırlanmalı ve ürün doğru anlatılmalı. Video, görsel ve alt yazı açıklamaları influencerın yaptığı tanıtımla benzerlik taşımalı.

Sosyal Medya Yönetimi Taktikleri

Profesyonel Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

En etkili yöntemlerden derlediğimiz bu taktikleri uyguladığınız zaman farkı mutlaka göreceksiniz. Gelin yukarıdaki bilgilere ek olarak uygulayabileceğiniz birkaç maddelik sosyal medya yönetimi taktiklerine göz atalım;

  • İyi sosyal medya kampanyaları kurgulayın ve bunun için rekabet analizi yapın.
  • Katılımcı olun, üretin.
  • Kendi tarzınızı bulun, tasarım araçları kullanın.
  • Eleştiri ya da övgü; mutlaka cevap verin!
  • Görselliğe önem verin, tasarımlar çok önemlidir.
  • Takipçilerinizin geri bildirimlerini dinleyin, onlara kulak verin!
  • Doğru hashtagleri kullanın.
  • Konum bildirimleri yapın, haritalar ve arama butonlarını kullanın.
  • “Nasıl Yapılır?” ve “Nedir?” içerikleri oluşturun.
  • Takipçilerinize sizi takip etmeleri için sebep yaratın.
  • Hikaye ve video içerikleri mutlaka kullanın.
  • İçerik takvimi oluşturun ve ona bağlı kalın.
  • Diyalog kurdurtacak içerikler yaratın, takipçilerinizi yorum yazmaya teşvik edin.
  • Web sitenizi iyileştirin, sosyal medyadan gelen trafiği kaçırmayın.
  • Oyunlaştırın, sorular sorun, anketler yapın, yarışmalar düzenleyin.
  • Paylaşımlarınızda URL kısaltmaları kullanın.
  • Her platforma özel içerik tasarlayın, bir gönderiyi her platforma aynı boyutta ve içerikle atmayın.
  • Düzenli olarak analizler yapın, etkileşimlerinizi ölçün.
  • Sosyal medyanın bir itibar yönetimi olduğunu unutmayın, gelen mesajları ve soruları önemseyin.
  • Çapraz paylaşım yöntemlerinden trafik yakalayın.
  • Influencer marketing yapın.
  • Profil bilgilerinizi eksiksiz ve doğru olarak doldurun.
  • Asla takipçi satın almayın.
  • Özgün olun, benzersiz olun!
  • Profesyonel destek alın.
Haydar Özkömürcü

Pazarlama Danışmanı, Growth Hacker Profesyonel kariyeri süresince dünya genelinde, General Electric, J&J, T. İş Bankası gibi 300’den fazla marka ile çalışmıştır. Sektörde aktif olarak çalışan 3000’den fazla öğrencisi bulunmakta. SEMrush Blog, Brandmap gibi sektörün öncü yayınlarında makaleler yazmakta olup, İnternet ve Teknoloji alanında Türkiye’nin en etkin kişisi seçilmiştir. Google Partneri Cremicro'nun kurucusudur. Google Ads, Semrush, Facebook Ads sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content