Skip to main content

Son güncelleme 11 ay önce tarafından gerçekleştirildi.

Sosyal medya pazarlaması, genel pazarlama başarısında çok kritik bir rol oynar ve sosyal medya analizi ile birleştiğinde önemli bir stratejik pazarlama bilgisi kaynağı haline gelir. Her gün sosyal medyada çok fazla tüketici verisi yayınlandığı için sosyal medya analizi, rekabet araştırması ve ürün araştırmasında kritik bir bileşen haline gelmiştir. Sosyal medya analizinin özü, iş kararlarını temel alacağınız pazarlama ve izleyici verilerinin toplanması ve analizidir. Pazarlama çabalarınızı ve hatta ürün stratejinizi optimize etmek için kullanabileceğiniz iç görülere erişmenin tek ve kesin yolu sosyal medya analizinden geçer. Sosyal medya analizini de en doğru şekilde yapabilmek için dijital dünyadaki varlığınızı takip etmenin en profesyonel yolu olan Sosyal Medya Monitoring hizmetinden yararlanmanızın son derece avantajlı olacaktır.

Sosyal Medya Analizi Nedir?

Sosyal medya analizi, sosyal medya hesaplarınızın performansını ölçmenize yardımcı olan veri noktalarının toplanması ve analizidir. Bu analizler, sosyal medya pazarlama stratejinizi hem makro hem de mikro düzeyde değerlendirmenize yardımcı olur. Ayrıca sosyal medyanın daha büyük işletme hedeflerinize nasıl katkıda bulunduğunu görmenize destek verir. Bunun yanı sıra müşteri duyarlılığını ölçmenize, eğilimleri belirlemenize ve PR krizlerini gerçekleşmeden önce önlemenize de yardımcı olabilirler. Sosyal medya analizlerini takip etmek için beğenilere, yorumlara ve paylaşımlara bakarsınız ancak sosyal dinleme çalışmaları da yaparak markanız veya tüketici bahsetmeleri ve tartışmaları hakkında da bilgi alabilirsiniz. Sosyal medya analiz araçları, tüm bu matematiği yapmanıza yardımcı olurken ekibinizle, paydaşlarınızla ve yöneticinizle paylaşmak üzere performans raporları oluşturur. Bu sayede nerede başarılı olduğunuzu ve nerede sorunlar yaşadığınızı anlayabilirsiniz.

Sonuç olarak sosyal medya analizi, sosyal konuşmalar hakkındaki verileri anlamak ve kullanmak için bir inceleme sürecidir. Bu analiz türü, konuşmaları izlemeyi ve kampanyaları ölçmeyi içerir. Ayrıca sosyal aktivitelerinizin iş sonuçlarınızı nasıl etkilediğini bulmayı da kapsar. Müşteri deneyiminde en iyi olan markalar, müşteri deneyiminin tam bir resmini elde etmek için genellikle sosyal medya analizlerini anketlerden, derecelendirmelerden ve inceleme sitelerinden gelen müşteri yorumlarıyla, çağrı merkezi temsilcisi notlarıyla ve diğer müşteri geri bildirimleriyle birleştirir. Müşteri deneyimini iyileştirme konusunda ciddi olan şirketler, tüketicilerin deneyim hakkında gerçekten nasıl hissettiklerine dair önemli bir görüş sağladığı için sosyal medya analiz araçlarından gelen verileri kullanır. İç görüler, müşteri yolculuğunda iyileştirmeler yapmalarına ve iş kararlarını ve stratejilerini yönlendirmelerine yardımcı olur.

Sosyal Medya Analizi Nasıl Yapılır?

Kapsamlı sosyal medya taraması için ilk olarak sosyal medya rekabetinizi belirlemeli ve hangi platformları kullandıklarını bulmalısınız. Sektörünüzde bulunan sosyal medya rakiplerinizi arıyorsanız sosyal medyayı aktif olarak kullanan markalara bakmanız gerekir. Bunlar, öğrenebileceğiniz ve kıyaslayabileceğiniz markalardır. Bu açıdan rakiplerinizi bulmanın en kolay yolu, elbette ki Google arama motorudur. Tüketicilerin işletmenizi bulmak için kullanacağı anahtar kelimeleri arayabilirsiniz. Örneğin; şirketiniz kahve makinesi satıyorsa Google’a ‘kahve makinesi’ veya ‘filtre kahve makinesi’ yazabilirsiniz. Ancak Amazon, N11, Hepsiburada veya Trendyol gibi büyük çevrimiçi pazar yerlerini ekarte edebilirsiniz. Bu bağlamda özel sektörünüzdeki web sitelerini bulmanız gerekir. Ardından her bir web sitesine giderek sosyal medyada aktif olup olmadıklarını ve hangi platformları kullandıklarını belirlemelisiniz.

Çoğu web sitesi sahibi, sitelerinde sosyal medya profillerine bağlantı verir. Ayrıca takip etmekle ilgilendiğiniz sosyal ağlara da bakabilirsiniz. Sektörünüze bağlı olarak, yaklaşık beş rakibi hedefleyebilir ve hepsini şablonunuza koyabilirsiniz. Burası tüm verilerinizi depolayacağınız yerdir. E-tablonuzun Facebook, Twitter ve Instagram için bölümleri olduğuna da dikkat etmelisiniz. Analiziniz için tercih ettiğiniz herhangi bir sosyal ağı seçebilirsiniz. Sektörünüzdeki çoğu markanın ortak üç veya dört ana platformu olduğunu fark edebilirsiniz. Son derece rekabetçi bir sektördeyseniz bu süreç çok zaman alabilir. Ancak ne kadar kapsamlı olursanız o kadar iyi sonuçlar alırsınız.

Rakiplerinizi daralttıktan sonraki adım, veri toplamaktır. İşlem, hedeflediğiniz platformlara bağlı olarak biraz farklı olur. Rakibinizin sayfasını manuel olarak gözden geçirerek başlayabilirsiniz. Sayfalarını takip eden veya beğenen kişi sayısı gibi temel bilgileri görmeniz mümkündür. Ayrıca sahip oldukları belirli özellikleri de not alabilirsiniz. Bazı sosyal medya hesaplarında mağaza bölümünün etkin olduğunu görebilirsiniz. Diğer rakiplerde de aynı eğilimi fark ederseniz muhtemelen onlar için işe yaradığının iyi bir işaretidir. Bu aşamada siz de bunu sosyal medya hesaplarınıza eklemeyi düşünebilirsiniz.

Ardından sosyal medya analiz araçları ile tüm sosyal medya kanallarını analiz edebilirsiniz. Örneğin; bir sosyal medya analiz aracı kullanarak Twitter’a özgü bazı metriklere bakabilirsiniz. Bu araçlar, rapor, etkileşim, etki, kazanılan/kaybedilen takipçiler ve bahsedenleri gösterir. Twitter analizindeki tüm rekabetçi sosyal medya analizlerini gözden geçirdikten sonra verileri elektronik tablonuza girebilirsiniz. Twitter’ın yanı sıra Instagram da analiz edilmelidir. Bu aşamada kitle artışına, paylaşılan postlara, kullanılan hashtag’lere ve en iyi gönderilere bakıp analiz edebilirsiniz.

Sosyal medya analizi yaparken rekabetin ne kadar aktif olduğunu da dikkat etmeniz gerekir. Bu süreçte rakiplerinizin;

  • En son ne zaman gönderi yayınladıklarını,
  • Her gönderi arasında uzun zaman aralıklarının olup olmadığını,
  • Yorumlara cevap verip vermediklerini inceleyebilirsiniz.

Bu üç soruyu yanıtlayarak markaların ne kadar aktif olduğunu ölçmeniz mümkündür. Markalar, aktif sayılmak için en az iki günde bir paylaşım yapmalıdır. Ardından rakiplerinizin yayınladığı içerik türüne bakabilirsiniz. Özellikle, gönderilerinin yüzde kaçının tanıtım amaçlı olduğunu bulmak istiyorsanız her bir rakibin son 10 gönderisine bakabilir ve bunların yüzde kaçının promosyon olduğunu hesaplayabilirsiniz.

Her bir rakibi gözden geçirdikten sonra verileri elektronik tablonuza koymalısınız. Bazı pazarlamacılar, sosyal medya analizi yaparken rakiplerinin marka sesine bakmayı da sever. Ses, bir markanın sosyal medyada kullandığı tonu ve bakış açısını tanımlar. İsterseniz bu bilgiyi de ekleyebilirsiniz. Ancak özel tonunuz büyük ölçüde kendi marka stili yönergelerinize bağlı olur.

Sonrasında rakiplerinizin web sitelerine bir göz atabilirsiniz. Bildiğiniz gibi içerik pazarlaması ve sosyal medya birbiriyle yakından ilişkilidir. Sonuç olarak birçok şirket sosyal medyada dağıtmak üzere içerik oluşturmak için blogları kullanır. Bunun için rakiplerinize bir göz atabilir ve kaçının blogları olduğunu görebilirsiniz. Son adımda ise bulduğunuz tüm verileri kullanabilirsiniz.

Sosyal Medya Analizine Nasıl Başlanır?

Kapsamlı sosyal medya taraması için bir sosyal medya dinleme planı geliştirerek başlayabilirsiniz. Ardından birden fazla sosyal medya ağında ana anahtar kelimeleri girip bunları analiz edebilirsiniz. Bu aşamada kullanabileceğiniz anahtar kelimeler aşağıdaki gibidir:

  • Şirketinizin adı: Hedef kitlenizin etiketlemek için ‘@’ kullandığından bağımsız olarak markanızın itibarını içeren tüm sözleri takip edebilirsiniz.
  • Markanızın hashtag’leri: Bu, mesajınızın sosyal medya platformlarında yayılımını ve erişimini gözlemlemenize yardımcı olabilir.
  • Kampanyalarınız için hashtag: Belirli bir dönemde dijital pazarlama kampanyalarınızın etkinliğini ve performansını ölçebilirsiniz:
  • Markaya özel veya ilgili terimler: İşinizle ilgili veya ilgilendiğiniz konular etrafında dönen tüm tartışma ve etkileşimlerle ilgili verileri toplayabilirsiniz.

Hangi Sosyal Medya Metriklerini Takip Etmelisiniz?

Sosyal medya analiziniz için önemli olan sosyal medya metrikleri, ulaşmak istediğiniz hedefe bağlıdır. Marka bilinirliğindeki değişiklikleri izlemek, marka bilinirliği kampanyanızın sonuçlarını ölçen farklı metrikler seti gerektirir. Akılda tutmanız gereken bir diğer husus, metriklerin kalitesidir. Kapsamlı sosyal medya taraması, eyleme geçirilebilir sosyal medya iç görüleri sağlar. Sosyal medya stratejiniz söz konusu olduğunda gösteriş metriklerine odaklanmak sizi ileriye götürmez. Bununla birlikte sosyal medya analiziniz için aşağıdaki sosyal medya metriklerini takip etmeniz gerekir:

Audience Growth Rate

Audience Growth Rate, markanızın sosyal medyada takip edilme hızını ölçer. Bu, ne kadar hızlı takipçi kazandığınızdır. Dünya genelinde internete erişim artmaya devam ederken markaların sosyal medyadaki takipleri de artacak. Ancak sormanız gereken soru ‘Geçen ay kaç net takipçi kazandık?’ sorusundan ziyade ‘Geçen ayın net yeni takipçilerini ne kadar hızlı kazandık?’ sorusu olmalıdır. Audience Growth Rate’i ölçmek için ise bir raporlama dönemi seçebilirsiniz. Ardından o belirli süre boyunca yeni takipçilerinizi hesaplayın. Bundan sonra yeni takipçilerinizi toplam takipçilerinize bölmeniz gerekir.

Social Share of Voice

Social Share of Voice, rakiplerinize kıyasla sosyal medyada markanızdan kaç kişinin bahsettiğini ölçer. Bahsedilenler şunlardan biri olabilir:

  • Doğrudan (Örneğin @markaadı)
  • Dolaylı (Örneğin markaadı)

Social Share of Voice, esasen rekabet analizidir. Bu açıdan markanız piyasada ne kadar görünür ve dolayısıyla ne kadar alakalıdır, bunları belirler. Social Share of Voice bu verileri ölçer ve markanızın sosyal medyada ne kadar görünür olduğunu gösterir. Bu sayıları bulmak, sosyal stratejinizi güncellemeniz gerekip gerekmediğini size söyleyebilir. Bunu hesaplamak için ise sosyal ağlarınız üzerinden bahsetmelerinizi ölçebilirsiniz.

Keywords (Anahtar Kelimeler)

Anahtar kelimeleri izlemek, Social Share of Voice ve Audience Growth Rate’i artırabilir. Anahtar kelimeler, arama motorlarının hedef kitlenin ne aradığına göre belirlediği ve hedeflediği belirli kelimelerdir.  Anahtar kelimeleri izleyerek, içeriğinizi arama motorlarında daha üst sıralarda yer alacak ve hedef kitlenizi büyütecek şekilde optimize edebilirsiniz. Google Analytics veya SEMrush gibi sosyal medya analiz yazılımlarını kullanarak anahtar kelimeleri takip edebilirsiniz.

Customer Response Rate

Müşteriler, sosyal medya aracılığıyla markalarla etkileşim kurmayı sever. Customer response rate’i hesaplamak için takipçilerinize/müşterilerinize verdiğiniz yanıt sayısını markanızla etkileşime geçen kişi sayısına bölüp bunu 100 ile çarpmalısınız. Örneğin; bir haftalık etkileşimi ölçtüyseniz ve markanızla etkileşime giren müşteri sayısı 50 ise ve bunların yarısına yanıt verdiyseniz, müşteri yanıt oranınız %50 olacaktır.

Customer Satisfaction Score

Customer Satisfaction Score, bir müşterinin bir şirketin ürün veya hizmetlerinden memnuniyetini ölçen temel performans göstergeleridir. Markanızdan ne kadar memnun olduklarına dair fikir edinmek için müşterinizin yolculuğunun herhangi bir noktasında müşteri anketleri oluşturabilirsiniz. Puan, müşterinin bir hizmet, ürün, işlem veya etkileşimden memnuniyetini ölçmek için basit bir soru sorarak elde edilir. Müşteri, aşağıdakiler gibi bir dizi seçenek arasından seçim yapabilir:

  • Birden üçe, birden beşe veya birden 10’a kadar sayısal bir puan
  • Çok memnun değilim, memnun değilim, nötr, memnunum ve çok memnunum gibi sözlü göstergeler
  • Gülen yüzler veya yıldızlar gibi uluslararası semboller

Rakamlar, kelimeler veya semboller kullansanız da puanlama süreci aynıdır.

Return of Investment Verileri

Return of Investment verileri, ilk günden itibaren görmek istediğiniz büyük metriktir. Şirketinize ve sektörünüze bağlı olarak ROI’ler büyük ölçüde farklılık gösterebilir. Sosyal medya için muhtemelen sosyal medyada harcadığınız zaman ve paranın müşterilere, satışa veya marka bilinirliğine dönüşüp dönüşmediğini bilmek istersiniz. ROI, bir yatırımın verimliliğini veya karlılığını değerlendirmek için kullanılır. Ayrıca bir dizi farklı yatırımın verimliliğini karşılaştırmak için de tercih edilir. Bu veriler, yatırımın maliyetine göre belirli bir yatırımın getiri miktarını doğrudan ölçer. ROI’yi hesaplamak için ise bir yatırımın getirisi, yatırımın maliyetine bölünür. Sonuç yüzde veya oran olarak ifade edilir.

Channel Reports

Stratejinizi nereye ve nasıl odaklayacağınızı bilmeniz için sosyal medya verilerini takip etmek önemlidir. Örneğin; hesaplarınızdan biri sayılarına ulaşmıyorsa bir rapor size haber verir ve proaktif olarak müdahale edip sorun gidermenize olanak tanır. Söz, kanal performansı ve takipçi sayıları hakkında bir güncellemeye ihtiyacınız varsa bir sosyal medya denetimi yapmayı veya sizin için bir denetim yapan bir sosyal medya analiz aracını kullanmayı düşünebilirsiniz.

Virality Rate

Viralite Rate, bir raporlama döneminde sahip olduğu benzersiz görüntüleme (yani gösterim) sayısına göre gönderinizi paylaşan kişi sayısıdır. Bu listedeki diğer metrikler gibi virallik oranı da yüzeyin altına iner. Bu sadece beğenmekten daha fazlası ile ilgilidir.

Conversion Rate (Dönüşüm Oranı)

Dönüşüm Oranı, gönderinizdeki bir bağlantıyı tıkladıktan sonra bir sayfada işlem yapan, o sayfanın toplam ziyaretçilerine karşı ziyaretçi sayısıdır. Yüksek dönüşüm oranı, içeriğinizin değerli ve hedef kitle için çekici olduğunu anlatır.

Click Trough Rate

Tıklama Oranı veya TO, insanların yayınınızdaki harekete geçirici mesaj bağlantısını ne sıklıkta tıkladıklarını gösterir. Diğer etkileşim eylemleriyle (ör. paylaşımlar, beğeniler, yorumlar) karıştırılmaması için TO’nuz özellikle hedef kitleyi ek içeriğe getiren bir bağlantıya bağlıdır. TO’yu sık sık ve doğru bir şekilde izlemek, teklifinizin hedef kitleye ne kadar çekici geldiği konusunda size paha biçilmez bir fikir verir.

Sosyal Medya Analizinin Faydaları

Sosyal medya analizi, beğenileri ve paylaşımları saymanın ötesine geçer. Yanıtları, yorumları ve bağlantı tıklamalarını saymak bile yeterli değil. Bunlar önemli KPI’lar olsa da kapsamlı sosyal medya analizi, belirli Facebook gönderilerinin neden bu kadar çok etkileşim aldığını veya insanların size ne hakkında Tweet attığını gösterir. Instagram’da hangi ürünlerin diğerlerinden daha sık resmedildiğini size söyler.

Sosyal medya verilerini analiz etmek, ürün stratejisi, müşteri yolculuğu ve çevrimiçi marka itibarı hakkında fikir verebilir. Bu sadece sayılarla ilgili değil daha çok bu sayıları yönlendiren şeyle ilgilidir. Ayrıca sosyal kanallar müşteri hizmetleri için giderek daha fazla kullanıldığından sosyal medya analizi, müşterilerinize ne kadar iyi hizmet verdiğinizi ölçmek için önemli bir hale gelmiştir. Müşteri hizmetleri temsilcilerinizin sosyal medya ve mesajlaşma yoluyla müşterilerle etkileşimleri için yanıt sürelerini, ilk iletişim çözüm sürelerini, botların sorunları ne kadar iyi çözdüğünü, ortalama işlem süresini ve KPI’lardaki ekip performansını inceleyebilirsiniz. Artık her zamankinden daha fazla sosyal medya kullanıcısı – dünyanın yarısından fazlası – müşterilerinizin markalarınızla olan ilişkisini anlamak için sosyal medyayı kullanmak hayati önem taşır.

Bu bilgiler, eğilimleri belirlemenize ve müşteri deneyimi ve iş sonuçları için genel stratejinizi bilgilendiren tahminler yapmanıza olanak tanır. Bunun yanı sıra işletmelerin yalnızca %43’ünün platformlar arası merkezi analitiklere sahip olduğu göz önüne alındığında, bu sizi rakiplerinizin önüne geçirmenize yardımcı olabilecek bir analizdir. Diğer faydaları ise aşağıdaki gibidir:

Sosyal Medya Yatırım Getirisinin Ölçümü

Sosyal medya yatırım getirisinin ölçümü, sosyal medya yöneticilerini bekleyen en büyük zorluklardan biridir. Hangi sosyal medya metriklerine odaklanmak istediğiniz sosyal medya hedefinize bağlıdır. Sosyal medya kanalınızdan satışları belirlemek, marka bilinirliğini ölçmekten farklı bir ölçüm gerektirir. Bununla birlikte her durumda, pazarlama faaliyetlerinizin etkisini değerlendirmek gerekir. Sosyal medya erişimini tahmin etmek, etkileşimlerin sayısını ve türünü analiz etmek, içeriğinizle ilgili duyarlılığı değerlendirmek, doğru kitleye ulaşıp ulaşmadığınızı size söyler. Sosyal medya analizinizin sonuçları tatmin edici değilse pazarlama taktiklerinizde değişiklikler yapmalısınız. Pazarlama faaliyetlerinizin kapsamlı bir sosyal medya analizi, eyleme geçirilebilir eylemleri temel alabileceğiniz sağlam verilerdir. Rakamlar, sosyal medya pazarlama kampanyanızın etkinliğini gösterir ve sosyal medya varlığınızı nasıl iyileştireceğinize dair bilgiler sağlar.

Sosyal Medya Stratejisinin Geliştirilmesi

Sosyal medya etkinliklerinin sonuçlarını analiz etmek, sosyal medya stratejinizi geliştirme konusunda da olumlu bir etkiye sahiptir. Sosyal medya analizinin sonuçları, hangi sosyal medya kanallarının meyve vereceğini ve sosyal medya yatırım geri dönüşünüzü sağlayacağını gösterir. Sonuçta zamanınızı ve emeğinizi mesajınızın duyulmayacağı kanallara yatırmanın bir anlamı olmaz. Sosyal medya analizinin bir başka faydası da daha iyi içerik oluşturma yeteneğidir. Bu içerikler ise size yeni potansiyel müşteriler kazandıracak özelliğe sahip olmalıdır. Sosyal medya algoritmaları, etkileşimleri tetikleyen içeriği tercih eder. Fotoğraflarınız, videolarınız veya gönderileriniz ne kadar çok beğeni, paylaşım veya yorum üretirse o kadar iyidir. Sosyal medya analizi stratejileri, şirketinizin sosyal medyada nasıl görüldüğünü ve imajınızı iyileştirmek için neler yapabileceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Kitlenin Anlaşılması

Güçlü bir sosyal medya varlığı oluşturmak için doğru platformda doğru kişilere ulaşmanız gerekir. Zorlayıcı içerik olmadan, kitlenizin ilgisini çekmek zor olacaktır. İçerik stratejinizi oluşturmanın bir parçası da kitlenizi anlamaktır. Sosyal medya analizi yaparak içeriğinizle kimin etkileşime girdiğini öğrenebilirsiniz. Fotoğraflar, videolar, gifler ve raporlar gibi hedef kitlenizin ilgisini çeken içerikler hazırlayabilirsiniz. Bu sadece sosyal medya analiz grafiklerinizde iyi görünmekle kalmaz aynı zamanda sosyal medya hedefleriniz üzerinde de olumlu bir etki yaratır. Sosyal medya kullanıcıları sosyal medyaya tonlarca bilgi bırakırlar ve dolayısıyla da sosyal medya analizi yapmanız yasal ve etik olarak ihtiyacınız olan tüm verileri size sağlar.

Rakiplerin İzlenmesi

Rakiplerinizden bir adım önde olmak her zaman kolay değildir. Bir endüstri lideri olmanın önemli adımlarından biri, rakiplerinizin neyin peşinde olduğunu bilmektir. Sosyal medya rakiplerinizin analizi, sizinle ana rakipleriniz arasındaki tüm farklılıkları vurgular. Bu analiz hem avantajlarınızı hem de dezavantajlarınızı belirler. Güçlü yönlerinizi vurgulayarak ve rakiplerinizin zayıf yönlerinden yararlanmaya çalışarak konumunuzu güçlendirebilirsiniz. Rakiplerinizin kanallarından birinde bir sohbet başlatabileceği veya kullanıcıların memnuniyetle etkileşimde bulunduğu içerikleri tutarlı bir şekilde yayınlayabileceği durumu hayal edebilirsiniz. Sosyal medya analizi, en fazla etkileşimi oluşturan gönderilerin belirlenmesine yardımcı olur. Gönderileri inceleyerek, sonuçları taklit etmeye çalışabilir, hatta sonuçları iyileştirmek için onları ayarlayabilirsiniz.

Kıyaslama Raporunun Hazırlanması

Kıyaslama dosyası, sosyal medya analizi ile doğrudan ilişkilidir. Kampanyanızın iyi performans gösterip göstermediğini bilmek için bir referans noktasına ihtiyacınız vardır. Rakiplerinizin sosyal medyadaki varlığını derinlemesine analiz etmek, gerekli tüm verileri sağlar. Kampanyanızı temel almak istediğiniz ortalama sosyal medya metriklerini analiz edebilirsiniz.

Sektörün Yöneldiği Alanı Belirleyin

Sosyal medya analizi, yalnızca sektörünüzün mevcut durumu hakkında bilgi sağlamakla kalmaz aynı zamanda sektörünüzün hangi yöne doğru gittiğini de belirleyebilir. Müşteriler sektörünüzü şekillendirir. Ürününüz ihtiyaçlarını karşılamıyorsa alternatif ararlar. Müşterilerin önerileri, sektörünüzün nereye gittiği konusunda size genel bir fikir verir. Bunları rakiplerinizden önce almak sizi endüstri lideri yapacak ve pazar payınızı artırır.

Sosyal medya analizi bize hangi bilgileri sağlayacak?

Sosyal Medya Analizi Bize Hangi Bilgileri Sağlayacak?

Sosyal medya analizinin faydaları söz konusu olduğunda bize sağladığı bilgiler oldukça fazladır. Sosyal medya analizi size şu soruların cevaplarını verir:

Hitap Ettiğiniz Kitle Hangisi?

Cinsiyet, eğitim, istihdam bilgileri, yaş, ikamet yeri, hobiler ve ilgi alanları gibi demografik bilgileri öğrenebilirsiniz.

Kitlenizin Kullandığı Sosyal Medya Kanalları Neler?

Bir TikTok pazarlama stratejisine yatırım yapmanın akıllıca olup olmadığını ya da kitlenizin çoğunluğunun hangi sosyal medya kanalında aktif olduğunu, sosyal medya analizi ile öğrenebilirsiniz.

Hedef Kitlenizde En Çok Yankı Uyandıran İçerik Türü Hangisi?

Sosyal medya analizi sayesinde hedef kitlenizde en çok yankı uyandıran içerik türünü öğrenebilirsiniz. Bu açıdan ‘Fotoğraflarla mı yoksa videolarla mı daha çok etkileşime giriyorlar?’ ya da ‘Kitleniz sıklıkla ne tür içerik paylaşıyor?’ sorularına yanıt bulabilirsiniz.

Hangi Influencerlar Hedef Kitlenize Hitap Ediyor?

Influencer pazarlama, pazarlama kampanyalarının en güçlü biçimlerinden biridir. Başarılı bir influencer pazarlama kampanyasının anahtarı, birlikte çalışmak için doğru kişiyi seçmektir. Hali hazırda nişiniz hakkında konuşan insanlara bir göz atabilir ve sizin için doğru olanı belirleyebilirsiniz.

Paylaşılan Gönderilerin Erişim Sayısı Nedir?

Bu soruyu yanıtlamak, yalnızca gönderilerinizin başarısını belirlemenize yardımcı olmaz. Aynı zamanda rakiplerinizin gönderilerinin sosyal medya erişimini analiz ederek rakiplerinizin pazarlama çabalarını da değerlendirebilirsiniz.

Sosyal Medya Analizi Neden Pazarlama Stratejinizin Gerekli Bir Parçası?

Sosyal Medya Analizi Neden Pazarlama Stratejinizin Gerekli Bir Parçası?

Pazarlama faaliyetlerinizi ölçebilirseniz geliştirebilirsiniz. Sosyal medya ortamı sürekli değiştiği için güncel kalmak önemlidir. Sosyal medya algoritmalarındaki en ufak bir değişiklik bile sosyal medya varlığınız üzerinde muazzam bir etkiye sahip olabilir. Sosyal medya etkinliklerinizin etkilerini analiz etmek, sosyal medya etkileşimindeki düşüşleri önlemenize yardımcı olabilir. Sosyal medya stratejisi ile mevsimsel değişiklikleri tespit edebilir ve gerçek sorunlardan ayırt edebilirsiniz. Sürekli değişen sosyal medya dünyasında nabzınızı tutmak pazarlama hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur. Sonuç olarak sosyal medya analizi, sektör lideri olmanıza destek sağlar.

Sosyal medya ile hedef kitlenin tercih, ihtiyaç ve duygularının geniş bir yelpazesine hitap etmeniz gerekir. Dolayısıyla çok yönlü bir sosyal medya stratejisi geliştirmek zorunludur. Müşteri tepkilerini anlamak, çevrimiçi kitlenizin markanızı nasıl algıladığı konusunda size farklı bir bakış açısı sağlar ve çabalarımızı daha da geliştirir. Sosyal medya analizi, toplayabileceğiniz ve analiz edebileceğiniz birçok bilgi sunar. Bununla birlikte, sosyal medya izleme araçlarından yararlanmadan bazı iç görüleri toplamak zordur.

Sosyal Medya Ölçümleme Araçları

Sosyal Medya Ölçümleme Araçları

Sosyal medya analizi söz konusu olduğunda teknoloji, en büyük yardımcınızdır. Bu bağlamda analizleri anlamlandırmanıza yardımcı olacak düzinelerce araç vardır. Sosyal medya ölçümleme araçları, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamak için ekibinizle, paydaşlarınızla ve patronunuzla paylaşmak üzere performans raporları oluşturmanıza yardımcı olur. Ayrıca sosyal medya pazarlama stratejinizi hem makro hem de mikro düzeyde değerlendirmek için ihtiyaç duyduğunuz verileri sağlar. Ancak bir sosyal medya ölçümleme aracı seçmeden önce aşağıdaki gibi soruları yanıtlamanıza yardımcı olmasına dikkat etmelisiniz:

  • Pinterest’te paylaşım yapmaya devam etmeli miyiz?
  • Bu yıl LinkedIn’deki en iyi gönderilerimiz nelerdi?
  • Önümüzdeki ay Instagram’da daha fazla paylaşım yapmalı mıyız?
  • Ürün lansmanımız için marka bilinirliğini en çok hangi ağ sağladı?
  • Takipçilerim ne tür gönderilere yorum yapmaktan hoşlanıyor?

Bir sosyal medya analiz aracı, sosyal medyada sizin hakkınızda yazılan her şeye bakar, böylece tüm sosyal sohbetlerin konuları ve temel nedenleri ortaya çıkar. Ayrıca size küresel kitlenizi anlama yeteneği sağlar. Müşterilerinizin hangi kanalları kullandığını, ne söylediğini ve onların sesine nasıl tepki verebileceğinizi ve vermeniz gerektiğini bilebilirsiniz. Bu araçlara örnek olarak ise aşağıdakiler verilmiştir:

  • Sensekit
  • Monitera
  • Somera
  • BoomSonar
  • Radian6
  • Brand24
  • Mention
  • Trackur
  • UberVU
  • Talkwalker
  • Rival IQ
  • TrendSpottr

Sosyal medya analizine dair temek bilgileri edindiğinize göre nasıl bir analiz planı izleyeceğinizi de iş akışınıza dahil edebilirsiniz. Ancak içeriğimizde bahsettiğimiz tüm bu iyileştirmeleri ve strateji geliştirmelerini en iyi şekilde yapmak için alacağınız iyi bir sosyal medya monitoring hizmeti almak son derece yerinde bir karar olabilir. Profesyonel bir ekip ile bu süreci sürdürüyor olmanız, hem sizin öğrenme yolculuğunuza hem de iş geliştirme sürecinize maksimum fayda sağlayacaktır.

Haydar Özkömürcü

Pazarlama Danışmanı, Growth Hacker Profesyonel kariyeri süresince dünya genelinde, General Electric, J&J, T. İş Bankası gibi 300’den fazla marka ile çalışmıştır. Sektörde aktif olarak çalışan 3000’den fazla öğrencisi bulunmakta. SEMrush Blog, Brandmap gibi sektörün öncü yayınlarında makaleler yazmakta olup, İnternet ve Teknoloji alanında Türkiye’nin en etkin kişisi seçilmiştir. Google Partneri Cremicro'nun kurucusudur. Google Ads, Semrush, Facebook Ads sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content