Domain Authority nedir?
Türkçesi: Alan Adı Otoritesi
İngilizcesi: Domain Authority
Türkçe Okunuşu: domeyn otoritî
İngilizce Okunuşu: dəʊˈmeɪn ɔːˈθɒrəti
Dilbilgisi: İsim (SEO metriği)
Kısaltması: DA
Köken: İngilizce kökenlidir. “Domain” (alan adı) ve “Authority” (otorite) kelimelerinin birleşiminden oluşur. Moz tarafından geliştirilmiştir.
Etimoloji ve Tarihçe: Domain Authority terimi, ilk olarak SEO yazılım şirketi Moz tarafından ortaya atılmış ve sektörel bir standart hâline gelmiştir. İlk olarak 2010’ların başında SEO dünyasında kullanılmaya başlanmış, Moz’un puanlama algoritmaları sayesinde daha geniş bir anlam kazanmıştır.
Alakalı Sözcükler: Page Authority, MozRank, Backlink Profile, Trust Flow, Domain Rating (Ahrefs), SEO Score
Ne işe yarar ve kullanım alanları nelerdir?
Domain authority, bir web sitesinin arama motorlarında yüksek sıralarda yer alma potansiyelini tahmin etmek için kullanılan 0 ile 100 arasında bir skor sistemidir. Skor arttıkça sitenin otoritesi ve sıralamalarda görünme ihtimali artar. Moz’un algoritmasına dayalı olan bu metrik; backlink sayısı, backlink kalitesi, içerik yapısı, Moz indeksindeki sayfa sayısı ve diğer SEO faktörleri dikkate alınarak hesaplanır.
Genellikle rakip analizi, backlink stratejisi belirleme ve SEO performans ölçümünde kullanılır. Yüksek DA puanına sahip sitelerden alınan backlinkler SEO açısından daha değerlidir. Bu yüzden backlink kampanyalarında, içerik ortaklıklarında veya dijital PR stratejilerinde DA skoru bir seçim kriteri hâline gelir.
Ajanslar tarafından, SEO iyileştirmesi yapılacak projelerde ilerlemeyi göstermek veya potansiyel iş ortaklarını analiz etmek için sıklıkla kullanılır. Ayrıca dijital reklam verenler, sponsorlu içerikler için site seçerken bu metriğe dikkat edebilir.
« Fihriste Dön