Son güncelleme 1 yıl önce tarafından gerçekleştirildi.
Web sunucu yönetimi sağlayan Google Cloud Platform (GCP), Google’ın veri merkezlerinden web uygulamalarını barındırmak için ilk Google App Engine çerçevesi etrafında gelişen bir bulut bilişim hizmetleri portföyüdür. 2008’de Google App Engine’in piyasaya sürülmesinden bu yana GCP, pazar payı açısından Amazon Web Services (AWS) ve Microsoft Azure’un arkasından gelse de pazardaki önde gelen bulut bilişim platformlarından biri haline gelmiştir. Bununla birlikte Google, cloud savaşlarında kendi başına kalmaya devam etmektedir. Ayrıca diğer genel cloud sağlayıcılarıyla rekabet edebilmek ve büyük müşteriler için daha çekici hale getirmek için GCP’ye yatırım yapmaktadır.
Makale İçeriği
Google Cloud Platform Nedir?
Web uygulamalarına artan ilgiyi yakalamak için Google App Engine, geliştiricilerin Google’ın altyapısında uygulamalar oluşturmasına ve barındırmasına olanak tanıyan bir Platform-as-a-service (PaaS) kaynağı olarak Nisan 2008’de piyasaya sürülmüştür. App Engine, Eylül 2011’de önizlemeden çıkmış ve Google Cloud Platform adı 2013’te resmi olarak kabul edilmiştir.
Google App Engine’in piyasaya sürülmesinden bu yana şirket, veri depolama katmanı ve sanal makinelerin kullanımını destekleyen Google Compute Engine olarak bilinen Infrastructure-as-a-service (IaaS) bileşeni gibi çeşitli tamamlayıcı araçlar yayınlamıştır. Bir IaaS sağlayıcısı olarak büyüdükten sonra Google, yük dengeleyici, DNS, izleme araçları ve veri analizi hizmetleri gibi ek ürünler ekleyerek GCP’yi AWS ve Azure ile özellik eşliğine yaklaştırarak bulut pazarında daha iyi rekabet etmesini sağlamıştır.
Google Cloud Platform öncelikle bir genel cloud sağlayıcısıdır, ancak Google, Anthos’u kullanarak karma ve çoklu bulut iş yüklerine odaklanmasını önemli ölçüde artırarak kullanıcıların iş yüklerini GCP ve Google Kubernetes Engine (ve GKE On-Prem) ile AWS ve Azure’da yönetmesine de olanak tanımıştır.
Google Cloud ile Google Cloud Platform Farkı Nedir?
Google Cloud, kuruluşların dijitalleşmesine yardımcı olabilecek, internet üzerinden kullanılabilen hizmetlerin bir kombinasyonunu içerir. Google Cloud Platform (web tabanlı uygulamaları barındırmak için genel bulut altyapısı sağlar ve bu blog gönderisinin odak noktasıdır), Google Cloud’un bir parçasıdır.
Google Cloud’un parçası olan diğer bazı hizmetler şunlardır:
- Eskiden G Suite ve Google Apps olarak bilinen Google Workspace: Bu ürün, kuruluşlar, Gmail ve işbirliği araçları için kimlik yönetimi sağlar.
- Android ve Chrome OS’nin kurumsal sürümleri: Bu telefon ve dizüstü bilgisayar işletim sistemleri, kullanıcıların web tabanlı uygulamalara bağlanma yollarıdır.
- Makine öğrenimi ve kurumsal haritalama hizmetleri için uygulama programlama arabirimleri (API’ler): Bunlar yazılımdan yazılıma iletişim sağlar.
Google’ın GCP cloud altyapısı, Google Workplace gibi uygulamaların bel kemiği olsa da GCP hakkında konuştuğumuzda bahsettiğimiz şey bu uygulamalar değildir.
Google Cloud Platform Tarihçesi
Google’ın cloud hizmetlerine ilk girişi, 2008’de Google App Engine’di. İki yıl sonra Google, bir depolama katmanı eklediğini duyurdu ve 2012’de şirket platform için ortak programını başlattı. Ardından BigQuery, Compute Engine, Cloud SQL ve günümüzün Google Cloud Platform’unu oluşturan diğer araçlar geldi. Ancak tüm sağlayıcılar gibi Google da sürekli olarak önizleme, alfa veya beta sürümlerinde yeni araçlar ve özellikler ekler ve bu da muhtemelen bunu genel olarak halka sunar.
Google Cloud Platform’a eklenen en yeni ürünlerden bazıları, geliştiricilerin veri kümeleri, Protected VMs, Cloud Functions, Cloud IoT Edge, Cloud OtoML ve AI Hub, üzerinden büyük ölçekli bağıntılar çalıştırmasına olanak tanıyan ve geliştiricilerin paylaşmasına ve dağıtmasına olanak tanıyan Cloud Inference API’dir.
Google Cloud Next 2019’da GCP’nin AI yeteneklerine yönelik daha fazla geliştirme duyuruldu. AI Platform, geliştiricilerin, veri bilimcilerin ve veri mühendislerinin makine öğrenimi projelerinde işbirliği yapmasına olanak tanır. Cloud AutoML’e eklenen yeni özellikler, artık yapılandırılmış tablolardan ve video içeriğinden gelen verilerin otomatik olarak sınıflandırılmasına olanak tanır. Benzer şekilde mevcut AutoML Vision’ın bir uç bilgi işlem çeşidi vardır.
COVID-19 salgını nedeniyle sekiz hafta boyunca tamamı çevrimiçi olan Google Cloud Next 2020, işlenirken kullanımdaki verileri şifreleyen Gizli Sanal Makinelerin beta testi gibi birkaç yeni özelliğin duyurusunu getirdi. Platformlar arası bir bulut analiz aracı olan BigQuery Omni’nin yanı sıra Google’ın çeşitli bulut hizmetlerinde yapılan diğer küçük duyurular ve güncellemeler de duyuruldu.
Google Cloud Platform Ne İşe Yarar?
Google Cloud, Google’ın kullandığı altyapı ve güvenlik hizmetleriyle verilerinizi, uygulamalarınızı, altyapınızı ve müşterilerinizi dolandırıcılık faaliyetlerinden, spam’den ve kötüye kullanımdan korur. Google Cloud’un ağ iletişimi, veri depolama ve bilgi işlem hizmetleri, hareketsiz, aktarım ve kullanım sırasında veri şifrelemesi sağlar. Gelişmiş güvenlik araçları, uyumluluğu ve veri gizliliğini destekler.
Google Cloud Platform Ürünleri Nelerdir?
Her GCP bölgesi, bir hizmet kategorisi sunar. Bazı hizmetler belirli bölgelerle sınırlıdır. Google Cloud Platform’un başlıca hizmetleri şunları içerir:
- Compute Engine: Google’ın veri merkezinde çalışan sanal makineler.
- Cloud Storage: Güvenli, dayanıklı ve ölçeklenebilir nesne depolama.
- Cloud SDK: Google Cloud için komut satırı araçları ve kitaplıkları.
- Cloud SQL: MySQL, PostgreSQL ve SQL Server için ilişkisel veritabanı hizmetleri.
- Google Kubernetes Engine: Kapsayıcılı uygulamaları çalıştırmak için yönetilen ortam.
- BigQuery: İş çevikliği ve içgörüler için veri ambarı.
- Cloud CDN: Web ve video dağıtımı için içerik dağıtım ağı.
- Dataflow: Akış ve toplu işleme için akış analizi.
- Operations: İzleme, günlük kaydı ve uygulama performansı paketi.
- Cloud Run: Kapsayıcılı uygulamaları çalıştırmak için tümüyle yönetilen ortam.
- Anthos: Mevcut uygulamaları modernize etmek ve yenilerini oluşturmak için platform.
- Cloud Functions: Cloud hizmetleri ve uygulamalar için olay odaklı bilgi işlem platformu.
Google Cloud Platform Araçları Nelerdir?
Google Cloud Platform hizmetleri sağlamdır. Bunlar arasında gezinmenin bir yolu, birincil bilgi işlem ihtiyaçlarınıza göre hangi çözümlerin mevcut olduğunu düşünmektir: IaaS, PaaS ve SaaS.
IaaS
Infrastructure-as-a-service veya IaaS, şirket içi altyapıdan bir adım ötededir. Üçüncü bir tarafın size depolama ve sanallaştırma gibi altyapı hizmetlerini ihtiyaç duyduğunuz şekilde bir cloud aracılığıyla internet üzerinden sağladığı, kullandıkça öde hizmetidir.
Kullanıcı olarak işletim sisteminden ve tüm verilerden, uygulamalardan, ara katman yazılımlarından ve çalışma zamanlarından siz sorumlusunuz, ancak bir sağlayıcı size ihtiyaç duyduğunuz ağa, sunuculara, sanallaştırmaya ve depolamaya erişim ve bunların yönetimini sağlar.
Sağlayıcı sizin için yaptığı için kendi yerinde veri merkezinizin bakımını yapmanız veya güncellemeniz gerekmez. Bunun yerine altyapıya bir uygulama programlama arabirimi (API) veya kontrol paneli aracılığıyla erişir ve bunları kontrol edersiniz.
IaaS, yalnızca ihtiyacınız olan bileşenleri satın alma ve bunları gerektiği gibi büyütme veya küçültme esnekliği sağlar. Düşük genel gider ve bakım maliyeti yoktur, bu da IaaS’ı çok uygun fiyatlı bir seçenek haline getirir.
IaaS’yi kullanmanın bir yolu, ortamları oluşturmanın ve devre dışı bırakmanın ve geliştirme ve test ortamlarının hızlı ve esnek bir yolu olabilir. Geliştirme ortamınızı oluşturmak için yalnızca ihtiyacınız olan altyapıyı kullanabilir ve ihtiyaç duyduğunuz süre boyunca büyütebilir veya küçültebilirsiniz ve işiniz bittiğinde yalnızca kullandığınız kadar ödeyerek durabilirsiniz.
IaaS’nin başlıca dezavantajları, sağlayıcı güvenlik sorunları, sağlayıcının altyapı kaynaklarını birden çok istemciyle paylaşması gereken çok kiracılı sistemler ve hizmet güvenilirliği olasılıklarıdır. Sağlam bir geçmişe ve itibara sahip güvenilir ve güvenilir bir sağlayıcı seçerek bu dezavantajlardan kaçınılabilir. AWS, Microsoft Azure ve Google Cloud gibi genel cloud sağlayıcıları IaaS örnekleridir.
PaaS
Platform-as-a-service (PaaS), eksiksiz, şirket içi altyapı yönetiminden başka bir adımdır. Bir sağlayıcının kendi altyapısı üzerinde donanım ve yazılımı barındırdığı ve bu platformu bir internet bağlantısı üzerinden entegre bir çözüm, çözüm yığını veya hizmet olarak kullanıcıya sunduğu yerdir.
Öncelikle geliştiriciler ve programcılar için faydalı olan PaaS, kullanıcının genellikle süreçle ilişkilendirilen altyapı veya platformu oluşturmak ve sürdürmek zorunda kalmadan kendi uygulamalarını geliştirmesine, çalıştırmasına ve yönetmesine olanak tanır.
Uygulamalarınızı kod yazar, derler ve yönetirsiniz, ancak bunu yazılım güncellemelerinin veya donanım bakımının sorumlulukları olmadan yaparsınız. Oluşturulacak ve dağıtılacak ortam sizin için sağlanır.
PaaS, geliştiricilerin web tabanlı uygulamalarını oluşturmak ve özelleştirmek için bir çerçeve oluşturabilecekleri bir yoldur. Geliştiriciler, uygulamalarını oluşturmak için yerleşik yazılım bileşenlerini kullanabilir, bu da kendilerinin yazmaları gereken kod miktarını azaltır. Birkaç PaaS örneği AWS Elastic Beanstalk, Heroku ve Red Hat OpenShift’tir.
SaaS
Software-as-a-service (SaaS), bir web tarayıcısı aracılığıyla bir sağlayıcı tarafından yönetilen bir uygulamanın tamamını sunan en kapsamlı bulut bilişim hizmetleri biçimidir.
Yazılım güncellemesi, hata düzeltmesi ve genel yazılım bakımı, sağlayıcı tarafından gerçekleştirilir. Ardından kullanıcı, bir gösterge tablosu veya API aracılığıyla uygulamaya bağlanır. Yazılımın tek tek makinelere yüklenmesi yoktur ve programa grup erişimi daha sorunsuz ve daha güvenilirdir.
Örneğin Outlook veya Gmail gibi bir e-posta hesabınız varsa SaaS biçimine zaten aşinasınızdır. Çünkü hesabınıza giriş yapabilir ve herhangi bir bilgisayardan herhangi bir yerden e-postanızı alabilirsiniz.
SaaS’ın size zaman ve bakım açısından kazandırdığı şey, kontrol, güvenlik ve performans açısından size mal olabilir. Bu nedenle güvenebileceğiniz bir sağlayıcı seçmeniz önemlidir. Dropbox, Salesforce, Google Apps ve Red Hat Insights, SaaS’ın bazı örnekleridir.
Google Cloud Platform Artıları ve Eksileri
Olumlu yönler söz konusu olduğunda Google Cloud Platform belgeleri rakipsizdir. Birçok kişinin en sevdiği özellik ise Google’ın eylemleri GCP’nin dokümanlarına nasıl dahil ettiğidir. Bunlar, bir genel bakış bölümüne ve ardından okuyucuya özelliğin veya hizmetin uygulanmasında rehberlik eden uygulamalı bir bölüme ayrılmıştır.
GCP’nin bir diğer artı yanı, hızlı, tutarlı ve ölçeklenebilir performans sağlamak için gelişmiş yazılım tanımlı ağ iletişimi ve uç önbelleğe alma hizmetlerini kullanan küresel ağıdır. Birinci sınıf küresel ağ biraz daha maliyetlidir, ancak küresel bir ağdaki trafiği otomatik olarak yönlendiren bir VPC kullanarak mimariler tasarlamaya değer.
Google Cloud Platform’un AWS ve Azure tarafından sunulanlardan çok daha az hizmete sahip olması gerekir. Buna ek olarak GCP, bulut hizmetlerinin nasıl kullanılması gerektiğine dair fikir sahibi bir modele sahiptir ve bu, yazılım geliştiricilere yöneliktir.
Google Cloud Platform Kimler İçin Gerekli?
Projeler üzerinde çalışırken çok sayıda izin belirlemesi gereken büyük bir kuruluşsanız Google’ın politikayı en üst düzeyde belirlemenize ve bunu unutmanıza olanak tanıyan mükemmel bir kuruluş hiyerarşisi vardır. Bu, departmanların hızlı hareket etmelerini, ancak organizasyonel kısıtlamalara bağlı kalmalarını sağlar. GCP’de tüm kaynaklar belirli bir GCP projesine aittir. Ayrıca bu proje silindiğinde tüm kaynaklar platformdan kaldırılır ve artan maliyetlere yol açan kaynakların geride kalması önlenir.
Bunun yanı sıra projelerin zaman içinde farklı faturalandırma hesaplarına atanmasına izin veren mükemmel bir özellik vardır.
GCP’yi kullanmak için başka bir ideal kullanım durumu, gelişmiş Big Data, makine öğrenimi ve analitik avantajlarına ihtiyaç duyan kuruluşlar içindir. İşletmeler, verileri GCP’ye alabilir ve ardından ürünleri için temel performans göstergeleri için veri madenciliği yapabilir veya satın alma geçmişine dayalı ek satın alma önerileri önermek için müşteri verilerini toplayabilir.
GCP Sertifikaları Nelerdir?
Genel bulutlar, yüzlerce bireysel hizmet sunarak kullanıcıların karmaşık kurumsal iş yüklerini dağıtma, koruma ve izleme yeteneğine sahip kapsamlı cloud altyapılarını bir araya getirmelerini sağlar. Bu nedenle cloud hizmetlerinin etkin kullanımı, büyük ölçüde kullanıcıların bu teklifleri çevreleyen bilgi ve uzmanlığına bağlıdır. Bu, cloud eğitimi ve sertifikasyonu ihtiyacını artırmıştır ve Google, Google Cloud ile ilgili eğitim programları ve sertifikalar sunmaktadır.
Eğitim seçenekleri, Google Cloud hizmetlerine ve yaklaşımlarına ücretsiz veya düşük maliyetli seçenekler sunar. Cloud kullanıcıları, aşağıdakiler dahil bir dizi eğitim seçeneğini keşfedebilir:
- Bulut altyapısı
- Uygulama geliştirme
- Kubernetes, hibrit ve çoklu bulut
- Veri mühendisliği ve analitik
- API yönetimi
- Ağ ve güvenlik
- Makine öğrenimi ve yapay zeka
- Bulut iş liderliği
- Google çalışma alanı
Google ayrıca uzmanlıklarını profesyonel düzeyde doğrulamayı seçen bulut kullanıcıları için sertifikaları teşvik eder ve onaylar. Sertifika yolları, sürekli mesleki gelişimin bir parçası olarak veya profesyonel cloud istihdamının bir gereği olarak bulut uzmanları için tipiktir. Sertifikalar ayrıca işverenler tarafından bulutla ilgili işler için olası adayların yeteneklerini ve bilgi düzeylerini ölçmede hayati ölçütler olarak kullanılır. Şu anda Google cloud sertifikasının üç düzeyi vardır:
- Temel sertifika: Bu, Google Cloud kaynakları, araçları ve hizmetleriyle ilgili çok çeşitli temel bilgileri ve kavramları aktaran giriş sertifikasıdır. Bu sertifika, Google Cloud ile çok az deneyimi olan yeni veya teknik olmayan bulut kullanıcıları için uygundur.
- Ortak sertifika: Bu, Google Cloud için temel pratik sertifika olup kullanıcıların Google Cloud’da çalışan iş yüklerinin dağıtımı, izlenmesi ve bakımı gibi bulut sorunlarına odaklanmasına olanak tanır. Bu sertifika, Cloud Mühendisi rolleri için uygundur.
- Mesleki sertifikalar: Bunlar, Google Cloud için en üst düzey sertifikalardır ve Google Cloud’da tasarım, uygulama ve yönetimde ileri düzey kavramları ve becerileri doğrular. Mesleki sertifika almak isteyen katılımcılar, en az üç yıllık sektör deneyimine sahip olmalıdır (en az bir yıllık Google Cloud uygulamalı deneyimi dahil). Profesyonel sertifikalar şu anda Cloud Architect, Cloud Developer, Data Engineer, Cloud DevOps Engineer, Cloud Security Engineer, Cloud Network Engineer, Collaboration Engineer ve Machine Learning Engineer dahil olmak üzere sekiz uzmanlığı kapsamaktadır.
Google Cloud Platform Fiyatı
Diğer genel cloud fiyatları gibi çoğu Google Cloud hizmeti, ön ödemenin olmadığı ve kullanıcıların yalnızca tükettikleri cloud kaynakları için ödeme yaptığı bir kullandıkça öde modelini takip eder. Bununla birlikte belirli şartlar ve oranlar hizmetten hizmete değişir.
Uzun vadeli taahhütleri olan bazı hizmetler için indirimler mevcut olabilir. Örneğin bulut sunucusu türleri veya GPU’lar gibi Compute Engine kaynaklarında taahhütlü kullanım indirimleri %50’den fazla indirim sağlayabilir. Google Cloud’u benimseyenler, olası bulut dağıtımlarının fiyatını öğrenmek için ise Google satış personeline ve şirket içi bulut mimarlarına danışmalı ve Google Cloud Fiyatlandırma Hesaplayıcı gibi bulut fiyatlandırma tahmin araçlarını kullanmalıdır.
Daha genel kullanım modelleri için Google, en son güncellenen formülleri kullanan bir fiyat hesaplayıcı sunar. Ancak bu hesaplayıcıyı kullanmak için hangi kaynakları tüketmeyi planladığınıza dair tahminleriniz, şaşırtıcı derecede dar bir oyun sahası içinde olmalıdır. Örneğin Google Kubernetes Engine için bir fiyat tahmini elde etmek için ölçeğini genişleteceğiniz maksimum işlem düğümü sayısını, uygulamanızın ne kadar kalıcı disk depolaması gerektireceğini bilmeniz gerekir.