Skip to main content

Son güncelleme 11 ay önce tarafından gerçekleştirildi.

WordPress ile bir web sitesi oluşturmayı düşünüyorsanız muhtemelen WordPress hosting ile karşılaşmışsınızdır. Hosting, web sitenizi çalıştırmanın en önemli, ancak genellikle gözden kaçan yönlerinden biridir. Arkanızda yüksek kaliteli bir sunucu olmadan siteniz yavaş yüklenir, kesinti süresi uzun olur ve hatta daha az güvenli olur veya bilgisayar korsanlığına daha açık hale gelir. Ancak kaliteli bir WordPress sunucusu seçerek kendinize bir sürü ek avantaj sağlarken WordPress sitenizin performansını büyük ölçüde artırabilirsiniz. Kaliteli bir sunucu seçebilmek için ise sunucu yönetimi hizmetini kullanabilirsiniz. Ayrıca WordPress hostingin ne olduğunu, WP hosting çeşitlerini ve sitenize nasıl fayda sağlayabileceğini içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

WordPress Hosting Nedir?

WordPress web hosting, WordPress’i çalıştırmak için optimize edilmiş bir sunucudur. Sunulan ek özellikler, birlikte kullandığınız WP hosting türüne bağlı olarak değişir. Ancak genellikle tek tıklamayla yükleme gibi özelliklerle donatılır. Böylece WordPress’i sitenize hızlı bir şekilde yükleyebilirsiniz veya WordPress’te otomatik güncellemeler yapabilirsiniz.

Genel olarak WordPress hosting, WordPress ile ilgili teknik konularda standart hosting personelinizden daha deneyimli destek personeline sahiptir. Ancak WordPress’i kullanmak istiyorsanız WordPress hostingin bir gereklilik olmadığını da unutmamak gerekir. WordPress’i çalıştırma gereksinimleri oldukça az olduğundan WordPress’i hemen hemen her sunucu stilinde çalıştırabilirsiniz.

WordPress Hosting ile Web Hosting Farkları

Wordpress Hosting Nedir? Avantajları Nelerdir?

WordPress hosting, WordPress sitelerini çalıştırmak için optimize edilmiş bir web hosting biçimidir. Bir WordPress sunucusu kullanarak, özel olarak tasarlanmış araç ve hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Bunlar, seçtiğiniz WP hosting hizmetine bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle tek tıklamayla yükleme, otomatik yazılım güncellemeleri ve size özelleştirilmiş destek sağlamak için WordPress’te uzmanlaşmış bir destek ekibi gibi özellikler içerir.

Web hosting ise çok daha genel bir terimdir ve bir bireyin veya kuruluşun web sitelerini internette erişilebilir kılmak için çevrimiçi bir yer satın alma sürecini tanımlar. Bir web hosting, web sitenizle ilişkili dosyaları depolamak için bir sunucuda yer ayırarak ve siteniz için internet bağlantısı sağlayarak çalışır. Bu, web sitenizin internette yayınlanmasına ve arama sonuçlarında görünmesine olanak tanır.

Web hosting çok geniş bir terimdir ve birçok farklı web hosting türünün yanı sıra farklı sağlayıcılar ve özellikler vardır. İşletmeniz için bir web sitesi oluşturmayı planlıyorsanız sitenizi bir hosting olmadan çevrimiçi hale getiremeyeceğiniz için bir tür web hosting kullanmanız gerekir.

Web hosting ve WP hosting arasındaki temel fark, web hostingin çok daha geniş, kapsayıcı bir hizmet olması; WordPress hosting’in ise WordPress kurulumlarına uyarlanmış belirli bir alanı ifade etmesidir. Kısaca web hosting daha genel bir hizmettir ve sitenin internette bulunmasını sağlamak için bir sitenin dosyalarını bir sunucuda depolayan herhangi bir hosting hizmetini ifade eder. Bir web hosting, çok çeşitli site oluşturuculara hitap edecek ve sunucularından birinde depolanan web siteleri binlerce farklı platformda çalışıyor olabilir.

Diğer yandan WP hosting, web hostingte belirli bir niştir. WordPress hosting, aynı anda birden fazla web sitesini barındırmak için Shared sunucuları da kullanabilir, ancak web hostingten farklı olarak Shared bir sunucudaki her web sitesi bir WordPress sitesi olacaktır. Bir WordPress sunucusu, özellikle WordPress kurulumlarına hitap eder ve WordPress performansı için optimize edilmiş özelleştirilmiş çözümler, hizmetler ve destek sunar.

Hosting Hizmetinde Nelere Bakmalısınız?

Hosting Hizmetinde Nelere Bakmalısınız?

Bir WordPress hosting’i seçmenin en önemli yönü kalitedir. Bunun yanı sıra bir site sahibi olarak benzersiz ihtiyaçlarınız da olabilir. Ancak en önemli ölçütlerden üçü hız, çalışma süresi düzeyi ve destek ekibinin kalitesini içermelidir:

  • Hız: Hız, sitenizin yüklenmesinin ne kadar sürdüğünü ve yeni sekmeler açmak ve temelde sitede gezinmek için geçen süreyi ifade eder. Siteniz çok yavaş yüklenirse kötü bir kullanıcı deneyimi yaşarsınız. Bu da arama motoru sıralamalarınızı olumsuz etkiler ve sitenizin başarılı olmasını zorlaştırır.
  • Çalışma süresi: Çalışma süresi, sitenizin çevrimiçi kaldığı sürenin yüzdesidir. Çoğu hosting %99 çalışma süresi sunar. Bu da sitenizin %99’unun internette erişilebilir olacağı anlamına gelir. Yüksek çalışma süresine sahip olmak, özellikle işlem yapan siteler için önemlidir. Karlı bir web siteniz olduğunda, sitenizin çevrimdışı olduğu her saniye size paraya mal olur. Bazı hostingler %100 garantili çalışma süresi sağlayabilir. Bu senaryoda, sunucu güncellemeleri veya bakımı yapılması gerektiğinde siteniz tam olarak çalışır durumda başka bir sunucuya aktarılacaktır.
  • Destek: Bir WordPress hosting’i tercih ederken arkanızda bilgili bir destek ekibinin olduğundan emin olmalısınız. Çünkü siteniz veya sunucunuzla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşırsanız bu sorunların hızlı bir şekilde çözülmesi gerekir.

WordPress Hosting’in Avantajları

Wordpress Hosting Nedir? Avantajları Nelerdir?

WordPress hosting, birçok avantaj sunar. Bunlardan ilki yüksek hızdır. Bugün hızlı yüklenen bir web sitesine sahip olmak tartışılamaz bir konudur. Çünkü web siteniz yavaş yüklenirse yalnızca kötü bir kullanıcı deneyimi sağlamakla kalmaz; aynı zamanda arama motorlarında daha alt sıralarda yer alırsınız. WP hosting, web sitenizi hızlandırmanın en iyi yollarından biridir. Shared WordPress hosting kullanmak bile standart hosting planlarına göre sitenizin performansını artırır. WordPress’i yalnızca belirli sunucularda çalıştırarak optimizasyon ve performans ayarlamaları yapabilirsiniz. Ancak en yüksek performans seviyeleri için WordPress Managed hosting’i tercih edebilirsiniz. Managed WP hosting ile siteniz için tamamen optimize edilmiş bir hosting ortamı elde edersiniz. Ayrıca optimizasyonlar yapmak için çalışacak ve performans düzeylerini daha da yükseltmek için önerilerde bulunacak bir ekibe veya WordPress uzmanlarına sahip olursunuz.

WP hosting’in sağladığı bir diğer avantaj yüksek güvenlik seviyesidir. Güvenlik genellikle çok geç olana kadar düşünülmez. Ancak web sitesi güvenliği konusunda proaktif olarak tüm ziyaretçi ve kullanıcı verilerinizi güvende tutarken sitenizi de güvende tutarsınız. WP hosting, WordPress’e özgü saldırılara karşı koruma sağlamanın benzersiz avantajına sahiptir. Daha genelleştirilmiş bir hosting kullandığınızda, yürürlükteki herhangi bir güvenlik protokolü yalnızca daha geniş kapsamlı saldırılara karşı koruma sağlar. Ancak WP hosting ile özellikle WordPress’i hedefleyen saldırılara karşı güvenlik önlemleri uygulayabilirsiniz. WordPress en çok saldırıya uğrayan CMS olduğundan sitenizi korumak için ek adımlar atabilirsiniz. Birçok WordPress sunucusunun düzenli güvenlik taraması ve izlemesi de vardır. Böylece sitenizin her zaman korunduğundan emin olabilirsiniz. Üstelik Managed WP hosting ile bu genellikle bir adım daha ileri götürülür. Sitenizde bir güvenlik ihlali varsa sitenizi yöneten hosting, güvenlik açıklarını tamamen kurtarmanıza ve düzeltmenize yardımcı olacaktır.

Son olarak WP hosting, güncel yazılım avantajına sahiptir. Bir WordPress sitesi çalıştırırken, güncellemeleri düzenli olarak çalıştırmanız gerekir. Ancak birçok site sahibi, herhangi bir güncelleme olup olmadığını görmek için sitelerini kontrol etmeyi genellikle unutur. Sitenizi güncel tutmak, yüksek performans sağlamanın bir yolu olmakla kalmaz; aynı zamanda sitenizi daha güvenli tutar. Çoğu şey gibi güvenlikle ilgili güncellemeler, keşfedilen güvenlik açıklarını düzeltmek için yayınlanır. Ayrıca WordPress çekirdeğinin yeni sürümleri herhangi bir eklenti yayınladığında veya temalar genellikle uyumlu kalmak için güncellemeler de yapar.

WordPress Hosting İhtiyaçlarınızı Nasıl Belirlemelisiniz?

WordPress yaygın olarak kullanılan bir CMS olduğundan WordPress siteniz için farklı hosting türleri ve sunucu yapılandırmalarıyla farklı WP hosting hizmetleri bulabilirsiniz. Ancak hangi WordPress hosting planının ihtiyaçlarınıza uygun olduğunu anlamak için farklı türleri bilmeniz gerekir. Bu hosting çeşitleri aşağıdaki gibidir:

Shared WordPress Hosting

Shared WP hosting, bulabileceğiniz en uygun fiyatlı WP hosting biçimidir. Bunu, WordPress için özel olarak optimize edilmiş geleneksel Shared hostingten bir adım olarak düşünebilirsiniz. Yine de Shared WP hosting çözümüyle, sunucu kaynaklarını diğer web siteleriyle paylaşabilirsiniz. Bu paylaşım, maliyetleri düşük tutmaya yardımcı olur. Paylaştığınız web sunucusu WordPress için optimize edilir, böylece geleneksel bir Shared sunucuya göre daha iyi performans elde edersiniz.

Geleneksel WordPress hostingte bulacağınız diğer ortak özellikler arasında, WordPress’i birkaç dakika içinde kurabilmeniz için tek tıklamalı bir WordPress yükleme yeteneği bulunur. Hatta bazı hosting türleri, hosting için kaydolduğunuz anda size WordPress’i önceden yükleme olanağı bile verir.

Bulabileceğiniz diğer özellikler arasında temalarınız ve eklentilerinizle birlikte WordPress’e otomatik güncellemeler ve bilgili bir destek ekibi dahildir.

Managed WordPress Hosting

Managed WP hosting, WordPress siteleri için mevcut en yüksek hosting düzeylerinden biridir. Managed WP hosting, her adımda arkanızda WordPress uzmanlarından oluşan bir ekibiniz olacağından, sitenizi hostingin ve yönetmenin stresini ortadan kaldırır.

Tipik olarak Managed WP hosting, özel bir sunucu kullanır. Ancak VPS hosting, bulut hosting ve hatta Shared bir sunucu ortamı ile de yapılandırılabilir. Çoğu zaman Managed WordPress hostinglerinin özel sunucular kullandığını görebilirsiniz. Bu da size sunucu kurulumu ve ölçeklenebilirlik üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Managed WordPress hosting’in avantajlarından birkaçı şu şekildedir:

  • Yüksek hız: Bir WordPress sitesi sahibiyseniz optimize edilmiş bir sunucu ortamı kullanarak son derece yüksek yükleme hızları elde edebilirsiniz.
  • Yüksek güvenlik seviyeleri: WordPress hosting ile WordPress’e özgü saldırılara karşı koruma sağlamak için tasarlanmış güvenli bir hosting ortamına sahip olursunuz.
  • Güncel sunucu: Otomatik güncellemelerle, sizin tarafınızda herhangi bir ek çalışma olmadan sitenizin hızlı ve güvenli kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Özel destek ekibi: WP hosting, size WordPress konusunda bilgili ve herhangi bir hosting veya site sorununu hızla çözmenize yardımcı olabilecek bir destek personeli sunar.
  • Yüksek düzeyde çalışma süresi: Siteniz para kazanıyorsa çevrimdışı olduğu her an para kaybedersiniz. Bir WP hosting bunun olmasını engellemeye yardımcı olabilir.

Managed WP hosting, mevcut daha özelleştirilmiş hosting çözümlerinden biridir. Sonuç olarak sitenizin hedefleriyle uyumlu olmayabilecek bazı dezavantajlar olabilir. Örneğin eklenti kısıtlamaları vardır. Bazı eklentiler, kod tabanları, güvenlik protokolleri veya çeşitli başka nedenlerle yasaklanabilir. Bu nedenle hosting’in izin vermediği bir eklenti kullanıyorsanız bir alternatif bulmanız veya tamamen farklı bir hosting biçimi düşünmeniz gerekir.

Ayrıca WordPress’in ötesinde başka türde bir site çalıştırmak istiyorsanız bunu Managed WordPress hosting ile yapamazsınız. Son olarak Managed WP hosting maliyetleri bazı web sitesi sahipleri için engelleyici olabilir. Web siteniz çok kârlıysa Managed WordPress hosting’e yatırım yapmak sitenizin performansını artırmaya yardımcı olabilir ve herhangi bir teknik hosting görevinde size zaman kazandırır. Ancak küçük bir bütçeniz varsa Shared WP hosting’i tercih edebilirsiniz.

WordPress Fiziksel Sunucu

Bu hizmeti seçtiğinizde WordPress web siteniz için fiziksel sunucu ayrılır. Depolama alanını paylaşmaya veya diğer sitenin virüsünün verilerinizi etkilemesi konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Bunun yerine tam mahremiyete ve yalnızca ihtiyaçlarınıza ayrılmış kaynaklara sahip olursunuz.

WP fiziksel sunucu satın alırken, minimum bakım dahil olmak üzere bir donanım parçası ve bu donanımı depolamak için bir yer satın alırsınız. Donanım yerleştirildikten sonra kurulum ve web sunucusu yazılımınızı kurmaya kadar her şeyle ilgilenmeniz gerekir. Ancak bu sunucuların iki muazzam avantajı vardır: Satın aldığınız sunucunun tek kullanıcısı siz olursunuz ve genellikle çok daha fazla bant genişliği elde edersiniz.

Bu hosting ile donanımdan sunucuya kadar tüm ortamda istediğiniz gibi ince ayar yapabilir ve tam ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış kötü amaçlı yazılım taraması ve diğer korumalara sahip olabilirsiniz.

WordPress VPS Hosting

VPS, sanal özel sunucunun kısaltmasıdır. WordPress VPS hosting ise hosting sağlayıcınızın birkaç VPS’yi barındıran bir fiziksel sunucusu olduğu anlamına gelir. Buradaki önem, bir VPS’nin sunucu işlevlerinin, özel bir sunucununkilere benzer olmasıdır. Bu, VPS’nin neden aynı zamanda sanal adanmış sunucu (VDS) olarak da kullanıldığını açıklar.

Temel olarak bir sunucuyu diğer kullanıcılarla paylaşmanıza rağmen yine de kendi işletim sisteminizin yanı sıra tam kök erişimine sahip olursunuz. Diğer bir deyişle her VPS yöneticisi aynı fiziksel sunucuyu paylaşan diğer kullanıcılardan bağımsız hareket edebilir.

VPS hosting, özellikle teknoloji konusunda bilgili ve özel bir hosting tabanına ihtiyaç duyan, ancak özel bir sunucu satın almak için gerekli araçlara sahip olmayanlar için yararlıdır. Ayrıca bu hosting, özellikle bir WordPress içerik yönetim sisteminin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış olması arasındaki küçük farkla, normal VPS hosting ile aynı işlevlere sahiptir.

Shared hosting hizmetleri sadece küçük web sitelerinin ve blogların ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olurken; VPS hosting aynı zamanda orta ve büyük ölçekli web sitelerini de hedeflemektedir. Dahası VPS hosting ile daha fazla erişilebilirliğe sahip olursunuz ve bu da size yeni yazılım ekleyerek işlevselliklerinizi genişletme seçeneği sunar. Bunu, sunucuya yeterli erişiminiz olmadığı için Shared hosting ile yapamazsınız.

Sonuç olarak uygun fiyatlı hosting hizmetleri ve mükemmel ölçeklenebilirlik sayesinde VPS, orta ölçekli şirketler için ideal çözümdür.

Ücretsiz WordPress Hosting

Ücretsiz WP hosting gibi bir seçeneğiniz de vardır. Ancak çoğu ücretsiz hosting, reklamlarını sitenize yerleştirir. Bu nedenle ücretsiz WP hosting’ten kaçınmanız önerilir. Ancak WordPress siteniz için hala ücretsiz hostinge ihtiyacınız varsa WordPress.com’dan yardım alabilirsiniz. Fakat bu seçeneği seçerseniz domain’iniz wordpress.com uzantısını içerecektir.

Haydar Özkömürcü

Pazarlama Danışmanı, Growth Hacker Profesyonel kariyeri süresince dünya genelinde, General Electric, J&J, T. İş Bankası gibi 300’den fazla marka ile çalışmıştır. Sektörde aktif olarak çalışan 3000’den fazla öğrencisi bulunmakta. SEMrush Blog, Brandmap gibi sektörün öncü yayınlarında makaleler yazmakta olup, İnternet ve Teknoloji alanında Türkiye’nin en etkin kişisi seçilmiştir. Google Partneri Cremicro'nun kurucusudur. Google Ads, Semrush, Facebook Ads sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content