Skip to main content

Son güncelleme 22 saat önce Selen Çetin tarafından gerçekleştirildi.

Demand Generation Nedir?

Markaların ürünleri veya hizmetleriyle ilgili yarattığı satış odaklı farkındalıklara ve yeni pazarlar yaratma – pazar payı arttırma gibi çalışmaları kapsayan talep yaratma programına “Demand Generation” denir. Bu çalışmaları yöneten Demand Generation Ajansı (Demand Generation Agency), satış odaklı ve performans bazlı çalışır. Sektörün dinamiklerine göre ürünün ya da hizmetin müşteri profiline hangi kanallarla ulaşacağını belirleyerek daha fazla bilinmesini sağlar ve yeni bir pazarlama (Demand Generation Marketing) sistemiyle satış verilerini artırır.

Hedef kitleye satın alma kararları verdirebilecek, potansiyel müşterinin ürün/hizmet ile ilgili sorularına cevap bulmasını sağlayacak bu stratejiler bir “talep yaratma” pazarlamasıdır. Hedef kitle analizlerine en uyumlu şekilde pazar yaratır ve mevcut müşterilere ek olarak potansiyel müşteriye ulaşmayı hedefler.

Inbound Pazarlamanın Demand Generation’daki Rolü

Hedef kitleye uygun müşteri profiline ulaşmak kadar, doğru içerikle ulaşmakta çok önemlidir. Inbound pazarlama, içerik yayınından gelen müşteri ziyaretini satışa çevirmeyi hedefler ve buna uygun yayınlar hazırlar. İçeriğin, ürün ve hizmete göre potansiyel müşterilerin soru ve ihtiyaçlarına cevap verebiliyor olması gerekmektedir.

Doğru zamanda doğru içerik kurgusuyla potansiyel müşteri adayına ulaşmak, geleneksel pazarlama yöntemlerini de besleyeceği gibi marka bilinirliğini de güçlendirir. Çeşitli platform ve kanallarda talep yaratmak için tasarlanmış içeriğin potansiyel müşterinin ihtiyaçlarını belirlemesi en önemli etkendir. Belirli stratejilerle çalışan Demand Generation Ajansları (Demand Generation Agency), inbound pazarlama için özel yöntemlerle içerik geliştirmektedir.

Demand Generation’da Satış Süreci

Hedef kitlenin dikkatini çekebilmekle başlayan Demand Generation Marketing, inbound pazarlama ajansının yaptığı pazarlama çalışmaları ile yarattığı ziyaretçi trafiğini satışa dönüştürürken, analizlerden elde ettiği verilere göre senaryolar oluşturur. Satın alma faaliyetini gerçekleştirecek kitlenin hangi platformlarda olduğunu tespit eder, platformlardaki  davranış rutinine ve geçmiş satın alma alışkanlıklarına bakarak; ödeme ve kampanya kurgusu oluşturur.

Demand Generation stratejileri, geleneksel pazarlama ve müşteri faaliyetleri ile geliştirilmiş talep yaratma programıdır. Talep yaratma, potansiyel müşterilere ek olarak yeni hedef kitleler geliştirerek müşteri nezdindeki sorulara cevap bulur. Soru ve sorunları fark edip çözmeye yönelik planlamalar yapar. Potansiyel müşterilerin ihtiyaç hissetmesini sağlamak talep yaratma stratejisini oluşturur. Bu stratejilerin marka içerinde pazarlama ve satış faaliyetlerinin tamamı ile entegreli gitmesi ve geleneksel yollar ile desteklenmesi etkisini yükseltir. Demand Generation Ajansı, pazarlama ve satış ekiplerinin analizleri ve raporları ile hedeflenen potansiyel müşteriye ulaşmayı çok daha kolay hale getirir.

Doğru zaman ve pazarın belirlenmesiyle birlikte, entegre çalışma hızlı bir ivme kazandırabilir.

Demand Generation Ajansınızı Nasıl Seçersiniz?

Demand Generation Marketing, yeni hedef kitle ve pazarlara en uygun mecralarla potansiyel müşterileri ziyaretten satışa geçirdiği için, Demand Generation Ajansının bazı önemli kriterleri yerine getirdiğinden emin olmanız gerekmektedir. Markayı ve ürün/hizmet analizini en doğru şekilde tamamlaması, Demand Generation Ajansını (Demand Generation Agency) başarılı yapacaktır. Satış süreçlerini açıkça tanımlamak üzere marka ile birlikte çalışılması, markanın “doğru potansiyel müşteri” hedefine ulaşmasına katkı sağlar.

Demand Generation Marketin sürecinin her aşamasında ajansın; marka satış ve pazarlama faaliyetlerinde maksimum verimlilik sağlaması için şirket ile tamamen uyumlu olması oldukça önemlidir. Mutlaka size rehberlik edecek bir ekibi tercih etmelisiniz.

Demand Generation Stratejisi için Hangi Verilere İhtiyaç Duyarsınız?

Demand Generation Ajansı ile çalışmak isteyen markanın başaralı bir stratejiye sahip olabilmesi için bazı verilere sahip olması gerekir. Bu aşamada marka vaadi – müşteri deneyimi ile başlayarak ürün veya hizmeti tanımlayan verilere ihtiyaç vardır. Mevcutta satış yapılan pazarların tanımlamaları, markanın karşılaştığı engelleri aşmak için Demand Generation ve pazarlama hedefleriyle bütünleşen bir satış etkinliği raporu, geliştirilmiş satış metrikleri ve data analitikleri gibi gereksinimlerle; mecra analizleri, hedef kitle analizleri, yeni pazar araştırmaları, trend araştırmaları gibi yeni verilere ulaşılabilir.

Haydar Özkömürcü

Pazarlama Danışmanı, Growth Hacker Profesyonel kariyeri süresince dünya genelinde, General Electric, J&J, T. İş Bankası gibi 300’den fazla marka ile çalışmıştır. Sektörde aktif olarak çalışan 3000’den fazla öğrencisi bulunmakta. SEMrush Blog, Brandmap gibi sektörün öncü yayınlarında makaleler yazmakta olup, İnternet ve Teknoloji alanında Türkiye’nin en etkin kişisi seçilmiştir. Google Partneri Cremicro'nun kurucusudur. Google Ads, Semrush, Facebook Ads sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content