Skip to main content

Son güncelleme 4 ay önce tarafından gerçekleştirildi.

Google Trends, e-ticaret sitenizde satmak için yeni ürünler bulmanıza, içerik fikirleri aramanıza ve daha birçok heyecan verici konuda yeni keşifler yapabilmenize olanak tanıyan bir uygulamadır. Bu uygulamanın potansiyel kullanımlarının listesi neredeyse sonsuzdur. Biz de bu muhteşem uygulamayı, işletmenize fayda sağlayabilecek şekilde kullanabilmeniz adına sizin için hızlı bir kılavuz hazırladık. Öyleyse haydi şimdi başlayalım. Başlamadan hemen önce; bir performans pazarlama ajansı ile çalışarak doğru stratejik kurgu ile hedeflerinize ulaşabileceğinizi ve profesyonel bir süreç yürüterek kapsamlı bilgi sahibi olabileceğinizi de hatırlatalım.

Google Trends Nedir?

Google Trends Nedir? Nasıl Kullanmalısınız?

Google Trends, arama terimlerinin ve trendlerin popülerliğini karşılaştırmanıza olanak tanıyan bir araçtır. Bu araç, bir dizi gelişmiş özelliğe sahiptir. Bu özellikler sayesinde hem belirli bir zaman dilimi içerisinde gittikçe popülerleşen hem de anın en sıcak arama trendlerini kolayca keşfedebilirsiniz.

Nasıl Kullanılır?

Her şeyden önce bu uygulamanın tamamen ücretsiz olduğunu belirtmekte fayda vardır. Dileyen herkes, istediği zaman diliminde istediği yerden bu uygulamayı kullanabilir. Bunun için tek yapmanız gereken Google Trends uygulamasına gitmektir. Hemen ardından uygulamanın  gösterge tablosu karşınıza çıkacaktır. Bu tablo üzerinden son zamanlarda trend olan hikayeler arasında gezinebilirsiniz. Bunun yanı sıra arama kutusuna merak ettiğiniz herhangi bir konu başlığını girebilirsiniz. Bu uygulama, aradığınız konuyu daha kolay keşfedebilmeniz için gelişmiş özelleştirme olanakları sağlayan çok sayıda farklı filtreye sahiptir. Bu filtreler, aramalarınız üzerinde coğrafi, demografik, konu bazlı, saat ve tarih gibi pek çok kategoride gelişmiş özelleştirmeler yapabilmenizi sağlar. Hatta, bu uygulama sayesinde aramalarınızı platform bazlı olacak şekilde bile özelleştirebilirsiniz.

Ne için Kullanılabilir?

Google Trends’in kullanım alanları aşağıdaki şekildedir:

Kitlenizi Anlamak

Google, arama motoru pazarının neredeyse %90’lık bir kısmının sahibi konumundadır. Yani artık Google, bir arama motorundan çok bir kurum haline gelmiştir. Google’ın sahip olduğu bu kurumsal anlayış, arama verilerinin kamuoyu ve ilgi alanlarının inanılmaz bir göstergesi haline gelmesini de beraberinde getirmiştir. Siz de bu durumu, sektörünüzle ilgili kamuoyunu işletmenizin bakış açısından anlayarak değerlendirebilme imkanına sahipsiniz. Google Trends sayesinde sektörünüzün algısının zaman içinde nasıl değiştiğini ve şu an, bu algının hangi aşamada olduğunu tam olarak analiz edebilirsiniz.

Popüler Ürünleri Bulmak için Kullanın

E-ticaret sitenizde satacağınız ürünlerle ilgili yeni fikirler mi arıyorsunuz? Belki de yeni bir perakende iş fikrini hayata geçirme aşamasındasınız. Bun aşamalardan hangisinde olursanız olun Google Trends‘i kullanmak sizin için kesinlikle faydalı olacaktır. Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde sanal gerçeklik kulaklıkları satan bir web sitesi kurmak istediğinizi varsayalım. Bu durumda, ilk yapmanız gereken bu uygulamaya girip satmak istediğiniz ürüne ait belli başlı terimlerin bazı varyasyonlarını aratmak olmalıdır. Ardından bu aramayı belirli bir tarihten bu yana Avrupa kıtasından gelen verileri gösterme seçeneğiyle filtrelemelisiniz.

Mevsimsel Eğilimleri Belirleyin

Google Trends uygulamasını, sektörünüzün belirli zaman dilimleri dahilindeki zirve noktalarını keşfetmenize yardımcı olması için de kullanabilirsiniz. Bu yolla yapacağınız bir arama sonucunda karşınıza çıkacak olan trend grafiği, kriterlerinize göre geleneksel bir yıldan ne bekleyeceğinizi gösterir. Örneğin; otomobil için kış lastikleri hakkında bir arama yapıyorsanız kış mevsimine yakın aylarda bu ürünlere yönelik ilgide büyük bir artış keşfedebilirsiniz. Hatta bu ürüne karşı ilginin hangi aylarda artışa geçmeye başladığını dahi görebilirsiniz. Bu sayede araç lastiği piyasasında rekabetin içerisinde kalabilmeyi sürdürebilmek adına pazarlama faaliyetlerinize tam olarak hangi dönemde başlamanız gerektiğine de karar verebilirsiniz.

Büyük Veri, Gelişmiş Hedefleme

Yazımızın daha önceki kısımlarında da belirttiğimiz gibi Google Trends, gelişmiş özelleştirme olanakları sunan birçok filtre ve hedefleme yöntemlerine sahip. Örneğin; bir otomobil galerisi kuracak bir yatırımcı için ürüne en çok ilginin nerede olacağını bilmek büyük önem taşımaktadır. Bu uygulamada, aramanızı filtreleri kullanarak belirli otomobil modelleri özelinde özelleştirebilirsiniz. Böylece hangi araba modelleriyle ilgili arama terimlerine en fazla ilgiyi hangi bölgelerin gösterdiğini kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Eğer bir yurtiçi bir tedarikçisi iseniz ücretli medya reklamlarıyla bu alanları hedefleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra bu bölgelerde bir showroom açmayı bile düşünebilirsiniz. Reklamlara para yatırmaya hevesli değilseniz özellikle bu bölgelere yönelik hedefli içerik veya sosyal paylaşımlar oluşturmak sizin için daha ekonomik olacaktır.

Trend Olan Konuları Tespit Etme

Bu uygulamanın en ilgi çekici bölümlerinden birisi de trend olan aramalar kısmıdır. Bu bölümden hem Günlük Arama Trendlerini hem de Gerçek Zamanlı Arama Trendlerini keşfedebilirsiniz. Ayrıca bunların hepsini konumlara göre de filtreleyebilme imkanına sahipsiniz. Bu keşifleriniz size trend olan konularda zamanında ve alakalı içerik üretebilme fırsatı sunacaktır. Aynı zamanda bu yolla, tanıtım, bağlantılar ve düşünce liderliğinizi tesis etmek amaçlarıyla uzman yorumu da sağlayabilirsiniz.

Biraz Eğlenmek İçin Kullanın!

Son olarak Google Trends uygulamasını biraz eğlenmek amacıyla da kullanabilirsiniz. Eğer sektörünüzdeki trendlerle ilgili bazı şüpheleriniz bulunuyorsa bu şüpheleri teyit etmek amacıyla da bu uygulamayı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Kaliteli, alakalı ve popüler içerikler, dijital strateji ve SEO başarısının anahtarıdır. Popüler içerik oluşturabilmenin anahtarı ise alaka düzeyi ve zamanlamadır. Google Trends uygulaması sayesinde hem alaka düzeyini hem de zamanlamayı net bir şekilde belirleyebilirsiniz. Bununla birlikte bu uygulamayı işletmeniz için daha verimli bir şekilde kullanmak istiyor, fakat buna vakit ayıramıyor da olabilirsiniz. Bu durumda bir dijital pazarlama ajansı işletmeniz için bu konuda gerekli her türlü düzenlemeyi sağlayacaktır.

İlker Aktaş

24 yıllık dijital dünya tecrübesini sizlere aktaran İlker, Cremicro'da Marka Büyütme Uzmanı olarak görev yapıyor.

Close Menu
Skip to content