Son güncelleme 2 hafta önce Selen Çetin tarafından gerçekleştirildi.
Bir soruya cevap bulmak ya da bir durum hakkında bilgi almak için kullanılabilecek en pratik yöntemlerden biri de arama motoru kullanmaktır. Arama motorları, günümüz dijital dünyasında hem işleri hem de bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran etkili araçlardır. Bu araçlardan problemleri çözmekten pazarlama stratejilerine kadar birçok amaç için yararlanılabilir. En çok kullanılan arama motorları Google, Bing, Yahoo!, Yandex ve türevleridir. Her bir arama motoru kendi içerisinde çeşitli avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Günümüzde markaların öne çıkmak için arama motorlarının avantajlarını etkili bir şekilde kullanması ve stratejilerine dahil etmesi gerekir. Profesyonel bir SEO ajansı, arama motoru optimizasyonu yapmak için markanın en güçlü olduğu arama motorlarını seçer ve stratejilerini tek bir motor üzerinde yoğunlaşmadan şekillendirir. Bu durum en çok kullanılan arama motorlarında web sitenizi üstlere taşıyan, markanın bilinirliğini arttıran ve daha fazla ziyaretçi trafiği çekmenizi mümkün kılan etkili bir stratejiye sahip olmanızı sağlar.
Makale İçeriği
En Çok Kullanılan Arama Motorları
Çevrimiçi ortamda bir bilgiye ulaşmak için kullanılabilecek birçok arama motoru alternatifi vardır. En çok kullanılan arama motorları, ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Bir işletmenin daha geniş kitlelere ulaşması için bulunduğu pazarda popüler olan arama motorunun avantajlarından faydalanması gerekir. Her arama motoru farklı algoritmalara sahiptir ve SEO optimizasyonu da bu doğrultuda farklılaşabilir. En çok kullanılan arama motorları arasında Google öne çıksa da Bing, Yandex ve Yahoo! gibi araçlar da sıklıkla tercih edilir. En çok kullanılan arama motorlarından öne çıkan SEO stratejilerine dahil edebileceğiniz araçlar aşağıdaki gibidir:
En çok kullanılan arama motorları arasında ilk sıra elbette Google’a aittir. Dünyanın en iyi arama motoru sayılan Google, web sitelerini sıralamak için birçok algoritma kullanır. Bu algoritmalar kullanıcının sorusuna en iyi ve en kapsamlı yanıtı veren iyi yapılandırılmış web sitelerini üst sıralarda konumlandırır ve daha fazla ziyaretçi çekmesini sağlar. Etkili bir pazarlama stratejisi için ilk adımda Google baz alınır ve bu arama motorunun zengin snippet, dinamik arama ağı reklamları gibi özellikleri stratejiye dahil edilir. Son verilere göre pazar payının %93.07’ine sahip olduğu için oldukça cazip bir seçenek olsa da bu popülarite aynı zamanda rekabeti zorlaştırır. Sadece Google SEO optimizasyonuna odaklanmak diğer fırsatları kaçırmaya sebep olabilir, bu sebeple diğer popüler alternatiflerin de iyi incelenmesi gerekir. Google; Gmail, harita ve YouTube gibi ek hizmetler sunarak kullanıcı memnuniyetine odaklanır. Pek çok avantaj sunan bu motorun dezavantajı ise kullanıcıların verilerini topladığı için gizlilik konusunda endişe yaratmasıdır.
Bing
Microsoft’un bir ürünü olan Bing, Google’ın en büyük rakiplerinden biridir. Dünya genelinde en çok kullanılan arama motorları arasında ikinci sırada yerini alır ve son verilere göre globaldeki pazar payının %1.79’üne sahiptir. Arama sayfası Google ile benzerlik gösteren Bing, multimedya armaları ile dikkat çeker. Tüm popüler arama motorları arasında resim ve video aramasında gelişmiş bir sistem kullanır ve en iyi sonuçları verir. Buna ek olarak Bing, iyi bir amaca hizmet eden ödül programı özelliği ile de diğer araçlardan ayrılır. Bu arama motoru üzerinden yapılan tüm aramalarda kullanıcıya bir puan kazanır. Bu puan hediye kartlarına ya da hayır amaçlı kullanmak için sivil toplum kuruluşu bağışlarına aktarılabilir. Ayrıca 2023 yılında arama sonuçlarında yapay zekâ desteği sunan ilk arama motorudur.
Yahoo!
En çok kullanılan arama motorlarında üçüncü sıra Yahoo! aracına aittir. Her ne kadar arama motorunun ara yüzü karışık olsa yıllara meydan okuyarak popülaritesini korumaya devam eder. Yahoo! arama motoru Bing tarafından desteklenen bir araçtır, bu sebeple her iki arama motoru da benzer sonuçlar çıkarır. Günümüzde daha çok haber, spor ve finansal içerikleri takip etmek için kullanılan bir portal haline gelmiştir. Son veriler göz önünde bulundurulduğunda Yahoo! globaldeki pazar payının %1.29’sine sahiptir, Türkiye’de ise %0.04 ile beşinci sırada yer alır.
Yandex
Yandex, Rusya’nın en büyük ve en popüler arama motorudur. Rusya’da Google ikinci sıradayken Yandex ilk sırada yer alır. Temelde Rusça içeriklerde olsa da Yandex üzerinden birçok farklı dilde arama yapılabilir. Rusça içerik aratmak için kullanılabilecek en doğru adreslerden biridir. Buna ek olarak Yandex’in harita ve çeviri gibi ek hizmetleri de vardır. Ayrıca arama sonuçlarında kalite göstergesi ya da sembolü bulundurur. Site kalite indeksi (SQI) olarak adlandırılan bu sembol, web sitenizin kullanıcı için ne kadar faydalı ve kapsayıcı olduğunu gösterir ve daha fazla ziyaretçi getirir. Haziran ayı verilerine göre Yandex, Türkiye pazar payında %0.17 ile üçüncü sırada yer alır.
DuckDuckGo
Gizlilik odaklı arama motorları arasında DuckDuckGo öne çıkan bir alternatiftir. Bu arama motoru sizi izlemez, arama verilerinizi toplamaz ve saklamaz. Verilerinizi reklamlar için saklamasa da bu arama motorunda kişiselleştirilmemiş reklamlara yer verilir. Kolay ara yüzü ve gelişmiş komut özellikleriyle pratik bir kullanım sunar ve her yaştan insanın kullanmasını kolaylaştırır. Arama sonuçlarını kendi tarayıcısından ve Google dışındaki diğer arama motorlarından alır. Haziran ayında elde edilen verilere göre globalde en sık kullanılan arama motorları arasında 5. sıraya %0.35 oranla yerleşmiştir. Türkiye pazarında ise Google, Bing ve Yandex’ten sonra 4. sırada yer alır ve pazar payının %0.08’ünü oluşturur. Yeni popülerleşen bir araç olduğu için diğer en çok kullanılan arama motorlarına kıyasla geniş ve kapsamlı bir veri tabanına sahip değildir.
Baidu
Yandex nasıl Rusya’nın en büyük arama motoruysa Baidu da Çin’in en büyük ve en popüler arama motorudur. Çin Pazar payının %70 in üzerinde bir pazar payına sahiptir ve Çincenin yanı sıra çeşitli dillerde destek sunar. Aynı zamanda bu arama motorunun haritalar, haberler, bulut depolama alanı, ansiklopedi gibi ek hizmetleri vardır. Asya pazarında araştırma yapmak ve pazarın nabzını tutmak için en doğru seçenek Baidu’dur. Tek dezavantajı ciddi sansür ve kısıtlamalara sahip olmasıdır. Görselleri sansürleyebilir, içeriği demokrasi yanlısı olan web sitelerini engeller ve görüntülemeye izin vermez.
Ask.com
Eski adı Ask Jeeves olan bu arama platformu soru-cevap mantığında çalışan bir araçtır. Arayüzü Yahoo! aracına çok benzerdir ancak Yahoo! gibi başka bir arama motoru tarafından desteklenmez, tamamen bağımsız bir arama motorudur. ABD merkezli olan bu arama motoru çektiği ziyaretçi trafiğinin %53’ünü ABD’de bulunan kullanıcılardan alır. Diğer arama motorları ile kıyaslandığında daha az popüler olan Ask.com, sorulara hızlı bir şekilde cevap almak için ideal bir araçtır.
Naver
Naver, arayüzü Korece olan Güney Kore merkezli bir arama motoru ve web portalıdır. Güney Kore pazarında %75 oranla en popüler arama motoru olarak yerini alır. Diğer arama motorlarından farklı olarak Naver, kullanıcılara birçok ek özellik ve hizmet sunar. Bu özellikler blog, e-posta, müzik gibi birçok hizmete kolay erişimi içerir. Güney Kore pazarını hedef alan işletmeler için ideal bir araçtır, bu sebeple arama motorunun özellikleri SEO stratejisine dahil edilerek başarı elde edilebilir. Yerel bir arama motoru olduğu için yerelleştirilmiş aramalar için idealdir, dolayısıyla tüm interneti tarayamaz. Ayrıca ara yüzü tamamen Korece olan bu arama motoru başka dillerle desteklenmez.
Ecosia
Almanya merkezli bir arama motoru olan Ecosia, pazar payına göre en çok kullanılan arama motorları arasında onuncu sırada yer alır. Tıpkı Yahoo! arama motorunda olduğu gibi Ecosia da Bing tarafından desteklenir. Arama sonuçlarında yer alan Microsoft Bing reklamları aracılığı ile para kazanan bir arama motorudur. Elde ettiği reklam gelirlerinin bir kısmını ağaç dikimine ayırır ve bu sayede arama yapan her kullanıcının bu iyilik hareketine destek olmasını sağlar. Ayrıca, her ay elde ettiği gelirleri ve harcamalarını şeffaf bir şekilde paylaşan bir araçtır. Bugüne kadar yaklaşık 170 milyon ağacın dikilmesine katkıda bulunan Ecosia, bu açıdan çevreci bir arama motoru olarak da bilinir. Yaptığı iyilik hareketiyle popülerleşen bu araç özellikle Almanya’da pazar payının %0.68’ine sahip olarak en popüler üçüncü arama motoru olarak yerini alır. Arama sonuçlarını Bing üzerinden alsa da kullanıcının sorgusunu Wikipedia ya da Amazon gibi ilgili web sitelerine yönlendire hızlı bağlantı özelliği vardır.
AOL
America Online adı ile bilinen eski bir arama motorudur ve günümüzde Google ve Bing gibi büyük arama motorlarına yönlendirme yapar. Bu arama motoru bir web portalı olarak kullanılır ve Bing tarafından desteklenir. AOL ziyaretçilerinin %85’inden fazlası ABD’den gelen kullanıcılardan oluşur. Arama motorunun yanı sıra bir portal olduğu için web sitesinin ara yüzünde sadece arama çubuğu değil, aynı zamanda haber ve hava durumu gibi bilgiler de yer alır.
Internet Archive
Adından da anlaşılacağı üzere Internet Archive dijital arşiv ve kütüphane niteliğindeki bir arama motorudur. İnternet geçmişindeki web sayfalarını, kitap, müzik ve medya içeriklerini arşivler ve kullanıcılara sunar. Arama motorunun web sayfalarını belirli kriterlere göre sıralamaya yarayan bir algoritması yoktur. Bunun yerine kullanıcılar kendilerine bir hesap açarak blog oluşturur ve içeriklerini bu arşivlere ekler. Internet Archive’ın ziyaretçi trafiği çoğunlukla ABD’den gelir ancak İngiltere ve Hindistan’da da giderek popülerleşen bir arama motorudur. Güncel aramalar yapmak için ideal bir seçim olmayabilir, daha çok araştırmacılara ve tarihçilere hitap eden bir arama motorudur. Ek olarak en çok kullanılan arama motorlarının aksine bu seçenekte lead generation ajanslarının hedeflediği üst sıralarda yer alma ve müşteri kazanma stratejisi etkili bir şekilde çalışmaz.
Bu yazımızda en sık kullanılan arama motorlarına ve pazar paylarına değindik. Daha geniş kitlelere ulaşmak ve stratejinizi arama motorlarına göre oluşturmak için her birinin avantajları ve dezavantajları hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz.