Skip to main content

Son güncelleme 10 ay önce Mahmut Orkun Köksalan tarafından gerçekleştirildi.

UI ve UX tasarım web siteniz için en önemli kalemlerden biridir. Bu yazımızda UX Design nedir ve ui ux design nasıl yapılır? UX ile UI arasındaki farklar nelerdir gibi birçok önemli konuyu ele alıyoruz. SEO ve ziyaretçi oturum süresi üzerinde ciddi etkisi olan bu başlıkları keşfetmek ve uygulamak web siteniz için büyük fayda sağlayacaktır. Eğer ui ux tasarım  için profesyonel destek almak isterseniz SEO Ajansı ve/veya Web Tasarım Ajansı ile çalışabilirsiniz. Bu sayede profesyonel şekilde ui ux tasarım yönetimi sağlamış olursunuz.

UX ve UI Nedir?

Peki ui ux tasarım nedir ve ui ux design nasıl yapılır? Gelin önce ui ux tasarım anlamlarına bakalım. UX, User Experience açılımı ile kullanıcı deneyimi anlamına gelmektedir. UX Design, arayüz tasarımı yapmaktan çok kullanıcıların tasarım üzerindeki etkileşiminin nasıl olacağı ile ilgilenir. Bir nevi tasarımın çalışmasıdır diyebiliriz. Yüzeysel bir araç olan tasarım, UX Design sayesinde çalışan bir tasarıma dönüşür ve etkileşim artırmaya başlar. UX Design yapan kişilere ise UX Designer adı verilir. Tasarımla ilgili bir alan olmasına rağmen tasarım yapmak anlamına gelmemektedir. Sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve etkileşimini artırmak için tasarımsal elementleri kullanarak çalışırlar, hepsi bu.

UI tasarım ise User Interface anlamı ile “Kullanıcı Arayüz Tasarımı” olarak karşımıza çıkar. Bir online platformda görebildiğiniz her alan arayüz olarak nitelendirilir. Arayüz tasarımında iyileştirme ve geliştirme yapmak kullanıcı deneyimini olumlu etkiler. Bunun için arayüz tasarımcıları ikon yerleri, renk skalaları, oran ve orantı gibi değişkenleri kullanırlar ve geliştirirler. Bu haliyle baktığımız zaman UI design grafik elementlerinden oluşan tasarımsal işlemlerdir.

Ux Design

Ux design

UX Tasarımı Neleri Kapsar?

UX design kapsamına baktığımız zaman, ui ux design çalışmalarının entegreli ilerlediğini görebiliriz. Şöyle ki, UI tasarımın kullanıcıya nasıl görünmesi gerektiğini belirler ardından devreye UX girer. UX tasarımın etkileşime dönüşmesi için çalışır, kullanıcı davranışlarını test eder ve geliştirir. Kendi içerisinde yaratıcı düşünce ile analitik düşünceyi birleştirir ve bu en önemli aşamasıdır. Empati ile kullanıcı zihniyetini çözümler, güçlü problem çözme özelliği vardır. İş birliği yapmanın önemini bilir ve UI ile entegreli çalışır. Teknolojiden, iş dünyasından ve tasarımdan etkilerle gelişir. Kullanıcı hikayeleri ve avatarları oluşturur, iyi bir hedef kitle betimleyicisidir. Etkiletişim tasarımı ve bilgi mimarisini en iyi çözümlemesi gerekenler UX tasarımcılardır. UX, esnek, uygulanabilir ve ölçülebilir olmalıdır. Kısaca ui ux design amaçları anlayıp dijitale dönüştürür, verileri toplayıp etkileşim için işler. Bir UX çalışmasının başarılı olması halinde müşteri sadakatinde ciddi bir artma, pazar payında yükselme ve daha güçlü rekabet gücü sağlar.

Ancak tıpkı SEO çalışmaları gibi UX tasarımda sonsuz bir süreçtir, sürekli güncellenmeli ve geliştirilmelidir. SEO ve UX gibi kullanıcı davranışlarını hedef alan çalışmaların başarısı ancak süreklilikle sağlanabilir. Sitenize gelen kullanıcıların pozitif deneyimlerini artırmak için mutlaka düzenli UX ve SEO çalışması yapılması gerekir. Algoritmalar için SEO düzenlemeleri yaptığımız gibi kullanıcı deneyimi için de UX düzenlemeleri periyodik ve rutin şekilde yapmalıyız. Sonuç olarak ui ux design ve SEO gibi çok yönlü programlarda başarılı olabilmek için uzun süreli ve analiz odaklı çalışmak gerekir. Bir Web Tasarım Ajansı ile iletişime geçerek daha fazlasını öğrenebilir, beraberce en uygun şekilde uygulama yapabilirsiniz.

Ux Tasarımı Neleri Kapsar?

Ux tasarımı neleri kapsar?

UI Tasarımında Neler Yapılır?

Hedef kitlenize en iyi arayüz tasarımını sunmak için ihtiyacınız olan şey bir web tasarımdan çok daha fazlası olabilir. UI Tasarımcı, amaçlarınız ve sahip olduklarınızın birlikteliklerini kullanarak yeni deneyimler yaratır, bu deneyimleri projelendirir ve günün sonunda web siteniz ile buluşturur. Aslında arayüz tasarımını oluşturan tüm alt elementler (renk, grid, şema, içerik vb.) UI design mantığına göre ele alınır ve ziyaretçi etkiletişimi için geliştirilir. Kısaca ui ux design tasarımda başarılı olmanın tek yolu kullanıcının zihninden düşünmek ve her şeyde önce talepleri değerlendirmektir. Tam olarak görev tanımını arayüz işlevselliği olarak tanımlasak yanılmış olmayız. Ama elbette bundan ibaret değil. Bir UI tasarımcı kullanıcıları çok iyi analiz etmek, yorumlamak ve anlamak zorundadır. Tıpkı UX de olduğu gibi UI içinde empati yeteneği ciddi önem taşır.

Peki UI tasarımına etki eden faktörler nelerdir? Web sitenize giren ziyaretçiler iki şekilde etkileşime geçer; doğrudan ve dolaylı olarak. Doğrudan etkileşim içerisinde bir butona tıklamayı, sürükleme ve kaydırma hareketlerini dahil edebiliriz. Dolaylı etkileşim örneklerinde ise karşımıza fare tıklamaları, tuş komutları, form alanları çıkar. Kullanıcıları analiz etmek ve davranışlarına göre web sitesinde değişiklik yapmak için dolaylı ve doğrudan etkileşimleri yardımcı araçlar kullanarak gözlenmeli ve doğru yorumlanmalıdır. Belirlenen beklentilerin karşılanması için çalışmalar yapılmalı ve değiştirilecek alanların ne kadarını tasarımsal revizelerin oluşturabileceği belirlenmelidir. Site içerisinde yapılan yönlendirmeler, form ekranları, hata önleme çalışmaları, iletişim yöntemleri gibi birçok alan UI tasarım ile geliştirilir. UI tasarıma konu olan başlıklardan bazıları; buton renkleri, form nitelikleri, yönetim ayarları, yönlendirme butonları, silme ve kaydetme butonları gibi alanlardır.

Ui Tasarımında Neler Yapılır?

Ui tasarımında neler yapılır?

UX ve UI Tasarımın Farkları Nelerdir?

Gelelim ui ux tasarım arasındaki farklara. İkisi içinde empatiden ve tasarımsal revizelerden bahsettik peki ya UX design ile UI design arasındaki farklar nelerdir? Birlikte kullanılması ve birlikte uygulanması gereken kavramlar olduğunu savunsak da UX ile UX birbirinden farklı çalışmalardır. Bu farklardan en belirgini; UX amaçlarla ilgilenirken UI görünüm ve işlevsellikle ilgilenir. UI ilke olarak tasarımı merkezine alırken UX ilke olarak insan ve insan psikolojini ele alır. Elbette kullandıkları programlarda bu aşamada ayrılıyor; UI kreatif alan programları (Photoshop, Sketch, XD vb.) kullanırken, UX analiz ve istatistik programları (Mind Manager, SmartDraw, MockPlus, Usertesting vb.)  kullanır. Eğer ui ux tasarım yapmak isterseniz kullanabileceğiniz birçok araç içerisinden size uygun olan bir program bulabilirsiniz.

Birbirini Tamamlayan İki Kavram UX ve UI

Sonuç olarak, ui ux design birbirlerini çok iyi tamamlayan çalışma alanlarıdır. Ve kesinlikle bu iki olguyu ayrı değerlendirmemek gerekir. UI olmadan UX, UX olmadan UI tam anlamıyla başarılı olmayacaktır. En işlevsel ve hedef odaklı tasarımlar için UI gerekli olsa da tasarımları çalışması için mutlaka UX ile desteklenmesi gerekir. Bir tasarım insan psikolojisi olmadan ele alınır değerlendirilemez. UX, UI tasarımın başarılı olması için gerekli aşamalardan biridir. Eğer ui ux tasarım bakımından zengin bir web sitesine sahip olmak isterseniz mutlaka SEO Ajansı ile çalışmanızı tavsiye ederiz.

Mahmut Orkun Köksalan

2022 yılından bu yana Cremicro'da SEO direktörü olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content