Skip to main content

Son güncelleme 9 ay önce tarafından gerçekleştirildi.

Tüm işletmelerin dijital varlığını ortaya koymak için bir web sitesine ihtiyacı vardır. Bu süreçte birçok firma web tasarım ajansları ile çalışır. Web tasarlama araçları, doğru ve kaliteli bir web sitesi oluşturmayı kolaylaştırır. 2023 itibarıyla bu alanda dikkat çeken platformlar, Webflow ve WordPress’tir. Her iki araç da farklı özelliklere sahiptir ve belirli noktalarda birbirlerinden ayrılır. WordPress, çeşitli eklentiler ve temalar sunan bir içerik yönetim sistemidir. Webflow ise kodlama yapmadan web sitesi tasarlamayı mümkün kılan bir web tasarlama aracıdır. Webflow vs. WordPress’ten birini seçmek zor olabilir, ancak seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken birçok önemli faktör vardır. Bu faktörler kullanım kolaylığı, fiyatlandırma, eklenti ve temaların zenginliği gibi özellikleri içerir. Webflow vs. WordPress arasında bu özellikler bakımından öne çıkan web tasarım aracı sahip olduğu çok yönlü özellikler ve uygun fiyatlandırma ile WordPress’tir.

Webflow vs. WordPress: Özellikler

Web tasarım araçlarından doğru olanı seçmek için özellik bakımından Webflow vs. WordPress kıyaslaması oldukça yol gösterici olabilir. Her iki web tasarım aracı birbirine kadar benzer görünse de önemli ayrıntılarla birbirinden farklılaşır. Özellikle fiyatlandırma gibi ayrıntılar, seçiminizi belirlemek üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

1. Kullanım kolaylığı

Kullanım kolaylığı açısından Webflow vs. WordPress’e bakıldığında her iki web tasarım aracının da birbirine çok benzer olduğunu görmek mümkündür. Webflow her ne kadar kullanıcı dostu bir arayüze sahip olsa da WordPress kullanım kolaylığı açısından çok daha avantajlı olabilir. Webflow’da gezinmek ve bu web aracının nasıl kullanılacağını anlamak nispeten daha kolaydır. Buna rağmen WordPress kullanırken temanızı ve tasarımınızı kontrol etmek daha işlevsel olabilir. Bu web aracının sahip olduğu eklentiler ile tasarımınız üzerindeki kontrolünüzü artırabilir, web sitesi içeriklerinizi düzenleyebilirsiniz. Webflow’da ise bu süreç sürükle bırak şeklinde gerçekleşir. Seçtiğiniz her öğe üzerinde kontrolünüz olsa da WordPress doğru bir şekilde anlaşıldığında kullanım kolaylığı açısından öne çıkar.

2. Temalar ve şablonlar

Yeni başlayanlar için Webflow vs. WordPress kullanmanın en büyük zorluklarından biri web sitesini sıfırdan tasarlamak gibi görünebilir, ancak her iki web aracı da çeşitli temalar ve şablonlar sunarak bu süreci kolaylaştırır. Temalar ve şablonlar bakımından ikisi arasındaki temel fark, bu özelliklerin çeşitliliğinden kaynaklanır. Webflow 50’nin üstünde ücretsiz tema ve şablona, 1400’ün üstünde de ücretli tema ve şablona sahiptir. WordPress’te ücretsiz tema/şablon için bu sayı yaklaşık 5000’den fazla, ücretli tema/şablon için ise 10.000’den fazladır. Dolayısıyla, WordPress tema ve şablon açısından çok daha esnektir ve kullanıcıya çok çeşitli seçenekler sunar. Bunun yanı sıra premium tema ve şablonların fiyatlandırması da bu noktada öne çıkar. WordPress’te fiyatlar daha uygunken Webflow çok daha pahalı bir alternatiftir. Webflow vs. WordPress kıyası yaparken Webflow’a gelen zamlar da bu açıdan önemli bir etken olur ve WordPress’i öne çıkarır.

3. Eklentiler ve uzantılar

Her iki web tasarım aracı da ihtiyacınız olan çoğu özelliği sunsa da bu özellikleri eklentiler ve uzantılar ile genişletmeniz mümkündür. Webflow vs. WordPress kıyasında bu açıdan da öne çıkan web aracı WordPress olur. WordPress, oldukça geniş bir eklenti listesine sahiptir. Ücretsiz eklentilerin sayısı neredeyse 59.000’i bulur. Webflow’da ise eklentiler yoktur, yani arayüze bir uzantı ekleyerek özellikleri genişletmeniz mümkün değildir. Bunun yerine, kod parçacıklarını kullanarak özellikleri genişletmeniz mümkündür. Üstelik, bu kod parçacıkları da kalıcı bir çözüm değildir. Webflow vs. WordPress’in eklenti ve uzantı bakımından karşılaştırmasında açık ara öne çıkan yine WordPress’tir. Bunun sebebi hem çeşitlilikten hem de fiyatlandırmadan kaynaklanır. Webflow özellikle de son gelen zamlardan sonra oldukça pahalı bir seçenek haline gelmiştir.

4. Üçüncü taraf hizmetlerle entegrasyonlar

Web sitesinin işlevselliğini artırmak için üçüncü taraf hizmetler ile entegrasyon oldukça önemlidir. WordPress’te her türlü üçüncü taraf entegrasyonu için eklenti bulmak mümkündür. HubSpot’u web sitenize entegre etmek için gereken bir eklentiyi, ya da diğer hizmetler ile entegrasyon sağlamak için Uncanny Automator ve WP Webhooks gibi araçları kullanarak bu entegrasyonu çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Webflow ise entegrasyon bakımından çeşitli özellikler sunmadığından oldukça sınırlı bir seçenektir. Entegre etmek istediğiniz her hizmet için uzun bir süreci takip etmeniz gerekir. Bu açıdan Webflow vs WordPress’e bakıldığında WordPress’in daha avantajlı olduğu görülür.

5. E-ticaret işlevselliği

E-ticaret mağazası oluşturmak önemli bir süreçtir ve her iki web tasarım aracı da bu özelliğini sunar. Webflow vs. WordPress’e bakıldığında, WordPress eklenti aracılığı ile e-ticaret mağazası oluşturur. Bunu yapabilmek için birçok eklenti bulunur ancak bunlar arasında en popülerlerden biri WooCommerce’dir. Webflow ise ücretli e-ticaret planları sunar ve bu sayede bir mağaza oluşturmak için ihtiyacınız olan tüm özellikleri bulmanız mümkün olur. WooCommerce gibi eklentiler ücretli olsa da birçok farklı fiyatlandırma seçeneği sunar ve bu sayede de kendinize en uygun olanı seçmeniz mümkün hale gelir. Webflow birçok farklı plan sunsa da son gelen zamlardan sonra sunulan her plan WordPress’e oranla daha pahalıdır.

Webflow vs. WordPress: Fiyatlandırma

Webflow vs. WordPress karşılaştırmasında dikkat çekici noktalardan biri de fiyatlandırmadır. Webflow’a gelen zamlar, bu web aracının öne çıkmasını zorlaştıran bir etkendir. WordPress ücretsizdir ancak gerek eklentiler gerekse web barındırma hizmeti için belli bir para ödemeniz gerekir. Trafiği az olan ve çok olan web siteleri için farklı hosting ücretleri vardır. Premium olan WordPress eklentilerinin fiyatları 10 ile 100 USD arasında değişir. Yılda yaklaşık 50-75 USD ile basit bir web sitesi oluşturmak mümkündür, bu da maliyet açısından büyük bir avantaj sağlar. Webflow’a üye olmak ve web sitesi oluşturmak ücretsizdir, ancak erişime açık hale getirmeniz gerektiğinde belli bir ücret ödemeniz istenir. Hem bir web sitesi hem de e-ticaret mağazası için farklı planlar mevcuttur. Site planları, CMS hizmeti, ücretli şablonlar ile basit bir web sitesi yılda yaklaşık 144 USD ödemeniz gerekir. Bu da WordPress’in neredeyse iki katıdır. Zamlar da göz önüne alındığında Webflow vs. WordPress arasında seçim yapmak kolaylaşır.

Webflow to WordPress

Webflow vs. WordPress arasından seçim yaptıysanız web sitenizi WordPress’e taşımanız gerekebilir. Webflow to WordPress oldukça karmaşık bir süreç gibi görünebilir, ancak belli adımları izlediğinizde oldukça kolaydır. Manuel olarak ya da otomatik site taşıma programları ile bu işlemi kolayca yapmanız mümkündür. İlk adım olarak WordPress’in yerel sürümünü yüklemeniz gerekir. Daha sonra ise Webflow’da yer alan içeriğinizi dışa aktarmak için kontrol panelini kullanmanız gerekir. Dışa aktarma aşamasında bazı veriler gözden kaçabilir ve Webflow alan adında kalabilir. Bunun önüne geçmek için tüm dosyaların dışa aktarıldığından emin olmanız gerekir. Webflow to WordPress için bu aşamada özenli ve dikkatli olmanız çok önemlidir. Sonraki adımda Webflow koleksiyon paneline giderek sahip olduğunuz projeleri seçip dışa aktarmanız gerekir. Dışa aktarma işlemi bittiğinde projeyi bilgisayarınıza indirmeniz ve muhafaza etmeniz de mümkün olur. 4. adımda indirdiğiniz projeleri WordPress’in içine aktarmanız gerekir. Bu aşamada tüm dosyaları ya da sadece belirli dosyaları içe aktarabilirsiniz. Son adımda ise sitenizi başlatabilirsiniz. Daha sonra web sitenizi özelleştirmek ve iyileştirmek için WordPress’in özelliklerini keşfedebilirsiniz. Webflow to WordPress süreci hızlı bir şekilde gerçekleşmez, dolayısı ile buna vakit ayırmanız gerekir.

Webflow vs. Bubble: Özellikler

Webflow’a gelen zamlar sonrasında öne çıkan bir diğer alternatif ise Bubble’dır. Bubble, kodlamaya gerek duymayan görsel web tasarım araçlarından biridir. Her iki web tasarlama aracının özellikleri ise aşağıdaki gibidir.

1. Kullanım kolaylığı

Webflow vs. WordPress açısından bakıldığında kullanım kolaylığı açısında WordPress daha avantajlı bir seçimdi. Webflow vs. Bubble açısından bakıldığında ise her iki web aracı da farklı özellikler bakımından öne çıkar. Her iki web tasarım aracı da sürükle-bırak arayüzüne sahiptir ve önceden oluşturulmuş şablon ve eklenti gibi özellikler sağlar. Ancak Webflow, daha basit web siteleri oluşturmak için idealken Bubble karmaşık web siteleri için daha uygun bir alternatiftir.

2. Temalar ve şablonlar

Webflow, farklı tasarım ve şablonlara sahipken Bubble değildir. Bubble da kullanıcılar tasarımlarına kendileri şekil verir, dolayısıyla özgün web siteleri tasarlamak için oldukça idealdir. Webflow ise tema ve şablon koleksiyonunun yanı sıra bu şablonları özelleştirme imkânı verir. Bu sayede kullanıcılar seçtikleri tema ve şablonu istedikleri gibi özelleştirebilir.

3. Eklentiler ve uzantılar

Hem Webflow hem de Bubble eklenti ve uzantılar ile kullanıcılara birçok farklı özellik sunar. Webflow’da kod parçacıkları kullanılarak özellikler genişletilebilir. Bunun yanı sıra API erişimi sayesinde çeşitli özelleştirmelere ve entegrasyonlara olanak tanır. Bubble ise çok sayıda eklentiye sahiptir. Kullanıcılar kendi eklentilerini de oluşturabilir. Bu açıdan da kullanıcılara avantaj sağlar.

4. Üçüncü taraf hizmetlerle entegrasyonlar

Webflow ve WordPress karşılaştırmasında Webflow’un entegrasyon konusunda çok güçlü olmadığı görülür. Bubble, gerek ödeme ağ geçitleri gerekse sosyal medya platformları açısından çok çeşitli alanlarda entegrasyon imkânı sağlar. Buna ek olarak daha fazla entegrasyon için esneklik sunan API bağlayıcısı da sunar. Webflow ise bu konuda çok daha sınırlıdır, ancak Zapier ve Mailchimp gibi popüler entegrasyon seçeneklerini bünyesinde barındırır. Ek olarak API erişimi sayesinde özelleştirmeleri ve entegrasyonları da mümkün kılar.

5. E-ticaret işlevselliği

E-ticaret alanında öne çıkmak için SEO stratejisi uygulamak gerekir. Bubble SEO bakımından oldukça sınırlıdır ve sadece temel özelliklere sahiptir. Bu durum da SERP’lerde üst sıralarda yer almayı zorlaştırır. Dolayısıyla bu durum e-ticaret için büyük bir zorluk yaratır. Webflow ise bu konuda öne çıkan özelliklere sahiptir. Arama motorlarının web sitenizi kolayca taramasını ve dizine eklemesini kolaylaştıran bir dizi SEO dostu özelliğe sahiptir. E-ticaret alanında öne çıkmak isteyenler için Webflow daha doğru bir tercih olabilir.

Webflow vs. Bubble: Fiyatlandırma

Bubble, Webflow ve WordPress’e oranla daha farklı bir fiyatlandırma planına sahiptir. Bu plan hobi, kişisel, profesyonel, üretim ve özel gibi kategorileri içerir. Ücretsiz bir plana da sahiptir ve bu plan hobi olarak da adlandırılır, ancak sınırlı özelliklerle birlikte gelir. Kişisel plan daha uygun fiyatlıyken üretim ve özel planlar daha pahalıdır. Özel planda ihtiyaçlarınıza göre özellikler sunulur ve fiyatlandırma da bunun üzerinden özel olarak belirlenir. Webflow’da ise fiyatlandırmalar için başlangıç, temel, CMS, işletme ve kurumsal planlar mevcuttur. İkisi arasından bir seçim yapmadan önce, hangi özelliklere ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz ve bu özellikleri hangi planın kapsadığını bulmanız gerekir.

Webflow to Bubble

Webflow to Bubble, tıpkı Webflow to WordPress’te olduğu gibi ilgili adımlar izlendiğinde oldukça kolay bir süreçtir. Adımlar birbiri ile oldukça benzerdir. İlk adım Webflow üzerinden hazırladığınız tasarımı dışa aktarmaktır. Daha sonra Bubble’da yeni bir proje oluşturmanız, bu proje için Webflow’da oluşturduğunuz tasarımı içe aktarmanız gerekir. Stil ve tasarım için CSS kodlarına ihtiyacınız vardır. İşlevsellik özellikleri de Bubble aracılığı ile yeniden yapılmalıdır. Daha sonra, Webflow’un veri tabanında yer alan verileri Bubble’a taşımanız gerekir. Son adımda bir alan adı almanız ve hosting hizmeti kullanmanız yeterlidir. Bu süreç zaman ayırmanız gereken bir süreçtir ve her bir aşamanın özenle yapılması gerekir. Webflow to Bubble birçok açıdan oldukça avantajlı bir seçimdir çünkü Bubble’ın sunduğu özellikler ile tasarımı zenginleştirmek mümkündür. Bu sebeple Webflow to Bubble geçişi web sitesini özelleştirmek ve işlevselliğini artırmak açısından mantıklı bir seçimdir.

Hangisini Tercih Etmelisiniz?

Webflow ile WordPress arasında seçim yaparken ihtiyaçlarınızı ve bu araçların özelliklerini dikkate almalısınız. WordPress hem sunduğu geniş özellikler ile hem de uygun fiyatlandırması ile Webflow’dan ayrılır. WordPress, Türkiye’de %58 kullanım oranı ile en çok tercih edilen CMS’dir. Webflow vs. Bubble’ a bakıldığında ise birçok önemli detayı değerlendirmek gerekir. Kodlama deneyiminiz, oluşturacağınız web sitesinin türü, bütçeniz, ihtiyacınız olan özellikler gibi faktörleri değerlendirmeniz gerekir. Webflow en sık kullanılan CMS listesinde alt sıralarda yer alır. Bu web tasarım aracının alt sıralarda yer almasının temel nedeni sahip olduğu özelliklerden ve fiyatından dolayı az kullanılmasıdır.  Webflow az kullanılan bir web tasarım aracı olsa gelişmiş SEO özelliklerine ihtiyacınız varsa daha doğru bir alternatif olabilir. Bubble ise kod deneyiminiz yoksa ve daha özgürce çalışmak istiyorsanız daha doğru bir seçenektir.

Haydar Özkömürcü

Pazarlama Danışmanı, Growth Hacker Profesyonel kariyeri süresince dünya genelinde, General Electric, J&J, T. İş Bankası gibi 300’den fazla marka ile çalışmıştır. Sektörde aktif olarak çalışan 3000’den fazla öğrencisi bulunmakta. SEMrush Blog, Brandmap gibi sektörün öncü yayınlarında makaleler yazmakta olup, İnternet ve Teknoloji alanında Türkiye’nin en etkin kişisi seçilmiştir. Google Partneri Cremicro'nun kurucusudur. Google Ads, Semrush, Facebook Ads sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content