Skip to main content

Son güncelleme 2 ay önce tarafından gerçekleştirildi.

KPI (key performance indicator), belirli bir hedef için zaman içinde ölçülebilir temel performans göstergesi anlamına gelir. KPI’lar, geliri veya web sitesi yönlendirme trafiğini artırmak gibi bir hedefe odaklanır ve bunu başarmak için amaçları ve faaliyetleri özetler. Dijital pazarlama KPI, bir pazarlama ekibinin hedeflerine ulaşıp ulaşmadıklarını izlemek için kullandığı ölçülebilir değerlerdir. Bir Dijital Pazarlama Ajansı, ürün veya hizmetlerinizi tanıtmak için bir dizi platform ve araç kullanır. Dolayısıyla sonuçları takip etmek zaman alıcı ve zorlayıcı olabilir. Doğal olarak belirli pazarlama KPI’ları oluşturduklarında ve bunları bir gösterge panosunda takip ettiklerinde koyulan hedefler için performansı ölçmek kolaylaşır.

KPI Nedir?

Kpi Nedir?

KPI, belirli bir eylemin performansını sayısal olarak gösteren ölçümlerdir. KPI’ların işlevi, stratejilerin hedeflerine ne kadar yakın veya uzak olduğunu göstermektir. Kampanya performansına göre değişiklik gösterdikleri için KPI’lar daima takip edilmelidir.

KPI’lar farklı stratejik seviyelerde performansı ölçmek için kullanıldığından ve hedefe ilerlemeyi izlemenin verimli bir yolu olabildiğinden iş dünyasında yaygın olarak kullanılır.

Dijital Pazarlama KPI Nedir?

Dijital pazarlama KPI, işletmenizin performansının ve pazarlama faaliyetlerini ölçebileceğiniz metrikleri içerir. KPI’lar ile tüm pazarlama çabalarınızı takip edebilirsiniz. Özetle; dijital pazarlama KPI ile pazarlama kampanyanızın nasıl performans gösterdiğini ölçebilirsiniz. KPI’larınıza bağlı olarak yatırım getirinizi (ROI) ve pazarlama harcamalarınız, bütçelemeniz ve genel performansınızla ilgili diğer önemli bileşenleri değerlendirebilirsiniz. Dolayısıyla KPI’lar, stratejik kurgunuzu doğru şekillendirmek ve pazarlama kampanyalarınızı geliştirmek için kullanabileceğiniz kaynaklardır.

Kpi Nedir? Dijital Pazarlama Kpi'Ları Nelerdir?Dijital pazarlama KPI’nız doğrudan dijital pazarlama hedeflerinizi ve ölçümlerinizi izlemeye bağlı olur. KPI’lar, aşağıdakiler dahil olmak üzere tüm sektörlerden pazarlama kampanyalarını izleme sonuçlarını içerebilir:

  • Tıklama başına ödeme (PPC) performansları
  • Arama motoru optimizasyonu
  • Lead elde etme
  • Ücretli sosyal kampanyalar
  • Web sitesi trafiği
  • Arama motoru sonuç sayfası derecelendirmeleri
  • Marka bilinirliği ve etkileşim

KPI’lar, pazarlama stratejinizin neredeyse her alanında hesaplanabilir bir değer elde etmenizi sağlar. Tüm alt pazarlama stratejilerine uygulanabilmelerine rağmen pazarlama için en iyi KPI’lar, temel işletme hedefleriniz için en verimli sonucu sağlayacak olanlardır.

KPI’larınızı Neden İzlemelisiniz?

Kpi'Larınızı Neden İzlemelisiniz?

Pazarlama performansınız hakkında daha iyi bir fikre sahip olmak ve dolayısıyla pazarlama hedeflerinize ulaşmak için KPI’larınızı izlemelisiniz. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını net bir şekilde görebilmek için dijital pazarlama ölçümlerinizi izlemeniz gerekir. Medya stratejiniz kâr sağlıyorsa ancak bunun nereden geldiğine dair hiçbir fikriniz yoksa pazarlama bütçenizi nereye yatıracağınızı asla bilemezsiniz.

Günümüzde neredeyse her şey izlenebilir. Dolayısıyla ödeme yapan müşterilerinizin tam olarak nereden geldiğini, olası satış başına maliyetinizi, edinme başına maliyetinizi, hangi dijital pazarlama çabalarının en iyi sonucu verdiğini vb. görmek kolaydır. Bu bilgiyle stratejinizin kâr getirmeyen kısımlarını bırakabilir ve kârlı olanların daha da iyi çalışmasını sağlamaya odaklanabilirsiniz.

KPI’ların en zor yanı ve hangilerine odaklanacağınızı seçmektir. Kritik değerleri içeren birden fazla KPI’ya odaklanmak ya da en önemli metrik gibi görünebilecek tek bir KPI’ya odaklanmak tercihlerinizden biri olabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, tüm resmi kaçırmadan en uygun değerler ile ilerlemektir. Dolayısıyla dijital pazarlama KPI’larınız konusunda taktiksel olmak, yüksek verimlilik için çok önemlidir.

Dijital Pazarlama KPI’larınızı Nasıl Takip Edersiniz?

Çeşitli dijital pazarlama KPI‘larını takip etmek, pazarlama ekibinize işinizle ilgili sağlıklı kararlar vermek için ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri verecektir. Ancak özellikle birkaç farklı kanalda pazarlama yapıyorsanız bu bilgileri güncel tutmak, yoğun çaba gerektirir. Bunları takip etmek için ise aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

  • Pazarlama platformlarınızı bağlayın.
  • SEO için KPI’ları, PPC ölçümlerinizi, e-posta pazarlama KPI’larını, sosyal medya ölçümlerini ve daha fazlasını izlemek için bir dizi rapor şablonu arasından seçim yapın.
  • En önemli KPI’larınızı otomatik bir KPI panosunda toplayan araçlar sayesinde istediğiniz zaman en güncel metrikleri görebilirsiniz.

Kpi Nedir? Dijital Pazarlama Kpi'Ları Nelerdir?Dijital Pazarlamada Önemli KPI’lar Nelerdir?

İzlediğiniz belirli KPI kombinasyonu, işletmeniz için dijital pazarlama kampanyalarınızla tam olarak hangi kanalları hedeflediğinize bağlı olsa da çevrimiçi iş yapan çoğu şirket için birkaç kategori geçerlidir. Bunlar şunları içerir:

  • Arama motoru optimizasyonu (SEO)
  • Sosyal medya
  • Arama motoru pazarlaması (SEM)
  • Eposta pazarlama

Ayrıca çoğu şirketin yararlanacağı bazı genel pazarlama ölçütleri ve KPI’lar da vardır.

Pazarlama KPI’ları

Dijital pazarlama KPI, reklam kampanyanızın nasıl performans gösterdiğini ölçer. Başka bir deyişle; bu ölçümler, sonraki hareketlerinizi planlayabilmeniz için hedeflerinizi karşılayıp karşılamadığınızı izler. Örneğin; sosyal medya pazarlamasında kampanyalarınızı izlemenin yolu, Facebook reklamınızdaki etkileşim metriklerini kontrol etmek olabilir.

Birçok işletme, yatırım getirisi karlılığını değerlendirmeyi unuttuğu için ücretli reklamcılıkta başarısız olur. Reklamlarınızı iyileştirmek ve kaynaklardan tasarruf etmek için aylık pazarlama ölçümlerinize reklamcılık KPI’larından bazılarını ekleyebilirsiniz.

Customer Lifetime Value (CLV)

Customer Lifetime Value, tipik bir müşteriden zaman içinde ne kadar gelir elde edildiğidir.

CLV’yi ölçerken bir müşteri tarafından oluşturulan toplam ortalama gelire ve kâra bakmak en iyisidir. Her biri, müşterilerin işletmenizle nasıl etkileşime girdiğine ve genel pazarlama planınızın beklendiği gibi çalışıp çalışmadığına dair önemli bilgiler sağlar.

Daha derinlemesine bir görünüm için, şirketinizin CLV’sini müşteri segmentasyonuna göre ayırmak isteyebilirsiniz. Bu sayede yüksek değerli müşteri kitlenizde neyin iyi çalıştığına dair daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz. Böylece bu başarıyı tüm müşterleriniz için elde etmek amacıyla bir strateji geliştirebilirsiniz.

Customer Acquisition Cost

Customer Acquisition Cost, yeni bir müşteri elde etmek için ne kadar harcamanız gerektiğini ifade eder. Bu, reklamları, satış çağrılarını veya ziyaretleri ve dönüşüm sürecinize giren diğer her şeyi içerebilir. En öz haliyle; CAC, yeni bir müşteri edinme maliyetidir. Customer Acquisition Cost, yeni bir müşteri tarafından oluşturulan değeri ölçmek için müşteri yaşam boyu değeri (CLV) ile birlikte yaygın olarak kullanılan önemli bir metriktir.

Return on Investment (ROI)

ROI, önceki iki KPI’nın bir fonksiyonudur. Müşteri edinme maliyetinizi, elde ettiğiniz gelirle karşılaştırdığınızda ne kadar kâr elde ettiğinizi söyler. Bir girişime yatırım yaptığınızda ROI, yatırımınızın ne kadar kâr yaptığınız veya zarar yaptığını anlamanıza yardımcı olur. ROI, net karı (veya zararı) görebilmek için yatırımı maliyete bölen basit bir formülü içerir. Yüzde olarak ifade edildiğinden farklı yatırım seçeneklerinin etkinliğini veya karlılığını karşılaştırabilirsiniz. Varlık getirisi (ROA) ve özkaynak getirisi (ROE) gibi değerlerle yakından ilgilidir.

Conversion Rate

Dönüşüm oranı, ziyaretçilerin yüzde kaçının potansiyel müşteriye dönüştüğüdür. Bu genel bir pazarlama KPI’sıdır. Ancak her bir kanalı ayrı ayrı izlemek istiyorsanız diğer kategorilerden herhangi biri için de geçerli olabilir. Ayrıca toplam olası satış veya dönüşüm sayısını da izleyebilirsiniz. Dönüşüm oranınız, web sitenize gelen ve toplam ziyaretçi sayısı içinde istenen bir hedefi (dönüşüm) tamamlayan ziyaretçilerin yüzdesidir. Yüksek bir dönüşüm oranı, başarılı pazarlama ve web tasarımının göstergesidir. Bu, insanların sunduğunuz şeyi istediği ve kolayca elde edebildiği anlamına gelir.

SEO KPI’ları

Arama motorlarından gelen organik trafik, dijital pazarlamacılar için en karlı müşteri kanallarından biridir. SEO metrikleri, esas olarak organik trafiğe ve yüksek oranda hedeflenmiş potansiyel müşterileri elde etmeye odaklanır. Arama Motoru Optimizasyonu KPI’ları, organik arama sonuçları ve web sitelerinin performansını ölçmek için pazarlama ekipleri tarafından kullanılan değerlerdir. Arama motoru optimizasyonu, herhangi bir pazarlama ekibi için temel bir çalışmadır. Ekiplerin arama motoru pazarlamacılığı performanslarını gerçekten anlamaları için SEO ölçümlerini değerlendirmek ve değişiklikleri aydan aya analiz etmek önemlidir. Bu analiz, en iyi performans gösteren sayfaları, en iyi dönüşüm sağlayan anahtar kelimeleri ve web sitenizin arama için optimize edilmesi gereken alanlarını belirlemeye yardımcı olabilir.

Arama Trafiği

Arama trafiği, belirli bir web sitesine götüren arama sonuçlarını tıklayarak bir web sitesine ulaşan ziyaretçileri ifade eder. Bir Web analitiği programı kullanılarak web sitesinin genel arama motoru trafiği, tek tek web sayfaları veya site bölümleri için arama motoru trafiğinin yüzdesini gösterecek şekilde bölümlere ayrılabilir. Organik arama motoru trafiği, insanların sponsorlu bir arama sonucunu veya reklamı tıklamasından kaynaklanan ücretli arama motoru trafiğinin aksine bir sitenin ödeme yapmadan elde ettiği doğal trafiği ifade eder.

Arama trafiği ölçümleri, toplam ziyaretleri, benzersiz ziyaretçileri, organik trafiği, web sitesi ziyaretçilerini, trafik kaynaklarını, oturum başına sayfa görüntülemelerini, en iyi sayfaları ve sitenize Google ve diğer arama motorlarından gelen trafikle ilgili diğer çeşitli KPI’ları içerir.

Anahtar Kelime Sıralamaları

Anahtar kelime sıralamaları, belirli bir arama sorgusu için sayfanızın SERP’teki yerini ifade eder. İnsanlar sayfanızla ilgili arama terimlerini Google’a girdiğinde URL’nizin gösterildiği yer, anahtar kelime sıralamanızdır. Bu KPI, sitenizin en değerli anahtar kelimeleriniz için nerede sıralandığını size söyler. SEO çalışmalarınızda neyin işe yarayıp yaramadığını görmek için zaman içinde sıralamadaki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

Backlinkler

Backlinkler, arama motoru optimizasyonunda önemli bir faktördür. Bu KPI, hangi sitelerin sizin sitenize backlink verdiğini izlemenize olanak tanır ve arama trafiği KPI’ları ile birleştirildiğinde bu bağlantıların sıralamalarınızı ve trafiğinizi nasıl etkilediğini görebilirsiniz.

Domain ve Sayfa Otoriteleri

Domain otoritesi, arama motorlarının web sitenize ne kadar yetki atfettiğinin bir ölçüsüdür. Başka bir deyişle içeriğinizin algoritma gözünde ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Sayfa otoritesi de sayfa bazında aynı türde ölçümü ifade eder.

Bounce Rate

Bir sitenin bounce rate’i (hemen çıkma oranı) önemlidir çünkü size insanların bir web sayfasının içeriği veya kullanıcı deneyimiyle ne kadar iyi etkileşimde bulunduklarını veya daha da önemlisi etkileşimde bulunmadıklarını söyler.

Bounce rate, birisi web sitenizdeki tek bir sayfayı ziyaret ettiğinde ve ayrılmadan önce sayfada hiçbir şey yapmadığında hesaplanır. Daha spesifik olarak bir web sitesinin bounce rate oranı; bir şey satın alma, bir form doldurma veya bir bağlantıya tıklama gibi belirli bir eylemi gerçekleştirmeden kaç ziyaretçinin girdiği sayfadan hızlıca ayrıldığını ifade eder. Yani web sitenize gelen ziyaretçi okuma dahil hiçbir işlem yapmadan geri çıktığında hemen çıkma oranına (bounce rate) dahil olmuş olur. Bu KPI’yı izlemek, ziyaretçilerin sitenizde daha uzun süre kalmasını sağlamak için gerekli optimizasyon çalışmalarını yapmanıza olanak sağlar.

Sosyal Medya KPI’ları

Sosyal medya çabalarınız iki temel fikre odaklanmalıdır: sadık bir topluluk oluşturmak ve onları müşteriye dönüştürmek. Sosyal medya KPI’ları, sosyal medya performansını yansıtan ve bir işletme için sosyal medyanın yatırım getirisini kanıtlayan ölçülebilir metriklerdir. Başka bir deyişle; belirli oranları takip etmek, sosyal medya stratejinizin hedef kitlenizle bağlantı kurma başarısını yakayabildiğinden ve markanızın iş hedeflerine ulaştığından emin olmanızı sağlar.

Beğeni, Yorum ve Paylaşımlar

Beğeniler, yorumlar ve paylaşımlar sosyal medya hesapları için çok önemlidir. Hedeflediğiniz kanallardan biri sosyal medyaysa bu KPI’lar size bu sitelerde ne kadar görünürlük elde ettiğinizi söyleyecektir.

Beğeniler, favoriler ve yorumlar gönderinizin onunla etkileşime girecek kadar takdir edildiğini gösterir. Instagram ve Facebook gibi bazı platformlar artık beğeni sayısını herkese açık görünümden gizlese de bu sayıları yine de analizlerinizde görebilirsiniz.

Gönderi ve profil paylaşımları, etkileşimi ölçmek ve söz konusu platformda aktif kalmak için son derece verimlidir. Bu, içeriklerinizin ve markanızın ne kadar ilgi çekici olduğunu anlamanıza ve buna göre başarınızı ölçümlemenize olanak tanır.

Takipçi Büyüme Oranı (Follower Growth Rate)

Yeni potansiyel müşteriler ve yeni müşteriler oluşturmak için sürekli bir yeni takipçi akışına ihtiyacınız vardır. Takipçi büyüme oranı, önceki takipçi sayınıza göre mevcut takipçi sayısına bağlı olarak sosyal hesabınızın artma (veya azalma) hızını ölçen bir yüzdedir. Bu KPI, planladığınız periyotta büyüme oranını ölçecektir. Takipçi büyüme oranınızı takip etmek, rakiplerinize karşı performansınızı takip etmenize de yardımcı olabilir.

Trafik

Sosyal medya trafik metrikleri, SEO trafiğiyle aynı değişkenleri (ziyaretler, benzersiz ziyaretçiler, trafik kaynakları vb.) kapsar. Ancak özellikle sosyal medya platformlarından gelir. Her kanal için belirli numaraların yanı sıra tüm kanallar için genel KPI’larınızı izlemek isteyebilirsiniz. Web trafiği, web sitenize bağlantılar içeren gönderilerinizin ne kadar iyi performans gösterdiğini görmenin harika bir yoludur. Web yönlendirme trafiği, bir kişinin web sitesi sayfalarınızdan birine ulaşmak için sosyal medya hesabınızdan kaç kez tıkladığını gösterir. Bu, Google Analytics üzerinden kolayca takip edilebilir.

Dönüşümler

Sosyal medya trafiği gibi her bir kanalın sonuçlarının yanı sıra genel dönüşümleri de izlemek isteyebilirsiniz. Dönüşümleri inceleme sayesinde de kurguladığınız stratejinin asıl amacına ulaşıp ulaşmadığını görebilirsiniz. Dolayısıyla geliştireceğiniz alanları tespit ederken yeni yöntemler deneme yoluna da girebilirsiniz.

Ücretli Arama Ağı KPI’ları

KPI’lar, ücretli arama ağı reklamlarınızın performansını izlemenize ve yayındayken de iyileştirmenize olanak tanırlar.

Cost-per-Click (CPC)

Ücretli reklam kullanıyorsanız CPC, izlemeniz gereken temel KPI’lardan biridir. Bu, izlenmesi gereken önemli bir metriktir çünkü bir kullanıcı ücretli arama ağı reklamını her tıkladığında bütçenizin ne kadarının harcandığını gösterir. Bu, daha küçük bütçeli işletmeler için harcamaları kontrol etmeye yarayan bir KPI’dır.

Click-Through Rate (CTR)

CTR, trafik için ödeme yaparken izlemeniz gereken bir diğer temel KPI’dır. Daha iyi bir CTR yalnızca size daha fazla trafik getirmekle kalmaz bazı reklam ağlarında CPC’nizi düşürmenize yardımcı olabilir. CTR, Bir kullanıcının bir reklamı tıklama sayısının, reklamınızın gösterilme sayısına (gösterimler) bölümüdür. Yüzde olarak gösterilen bu ölçüm, bir kullanıcının reklamınızı yararlı ve alakalı bulup bulmadığının bir göstergesidir ve nihayetinde reklam metninizin etkili olup olmadığını da belirler.

Kalite Puanı

Reklam ağlarının CPC’sini belirlemek için kullandığı faktörlerden biri, reklamınızın kalite puanıdır. Daha iyi bir CTR elde eden daha alakalı bir reklam, genellikle daha yüksek bir kalite puanına sahip olur ve bu da daha düşük CPC’lerle sonuçlanır. Google, bir reklamı yayınlamadan önce her zaman size bir reklamın ne kadar etkili olacağını bildirir ancak yüksek kalite puanı (1 ila 10 arası bir ölçekte ölçülür) PPC kampanya indirimleriyle ödüllendirilir. Yüksek kaliteli reklamlar sizi güçlü bir açılış sayfasına yönlendirir ve tutarlı bir CTR’a sahiptir.

E-posta Pazarlama KPI’ları

E-posta pazarlama KPI’ları, temel performans göstergelerini temsil eder ve bir e-posta pazarlama kampanyasının etkinliğini ölçer. KPI’lar hedeflerin izlenmesine müşteri davranışlarının ortaya çıkarılmasına ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesine yardımcı olur. İşletmeler, gelirle ilgili hedeflere ulaşmak ve müşteri tabanını genişletmek için e-posta pazarlamasını geliştirmek ve hassaslaştırmak amacıyla KPI’ları kullanabilir.

E-posta pazarlama KPI’ları işletmenin hedef kitlesiyle başarılı bir şekilde bağlantı kuran, müşteri tabanını büyüten, satış yapan ve işletme için genel geliri artıran etkili e-posta kampanyaları oluşturmak için ölçümler sağlarlar.

Kayıt Oranı

E-posta pazarlaması için kayıt oranı, bir haber bülteni, teknik inceleme, vaka çalışması veya başka bir teşvik sunsanız da sitenizi ziyaret edenlerin yüzde kaçının e-posta listenize kaydolduğudur.

Open Rate

Open rate, e-posta listenizdeki kişilerin kaçının e-posta mesajlarınızı açtığını gösterir. Bu KPI, e-postanızın ne kadar etkili olduğunu gösterir. Open rate, bir pazarlama e-postasının veya kampanyasının ne kadar başarılı olduğunun iyi bir göstergesidir. İçerikle ne kadar çok insan ilgilenirse e-postalarınızı açma olasılıkları o kadar artar. Bu, mutlaka etkili bir strateji yürüttüğünüz anlamına gelmez. Open rate, genellikle yalnızca içeriğinizin ne kadar iyi performans gösterdiğini gösterir.

Click-Through Rate (CTR)

Web sitenizdeki, ürünlerinizdeki veya hizmetlerinizdeki sayfalara bağlantı veya e-postalarınıza başka herhangi bir şey eklerseniz etkileşimi ölçmek için bu bağlantılara kaç kişinin tıkladığını izleyebilirsiniz. CTR, açıldıktan sonra e-postanızdaki bağlantıları kaç kullanıcının tıkladığının bir ölçüsüdür.

E-postalarınızın açılması harikadır ancak hedef kitleniz yalnızca e-postalarınızı açmakla yetiniyorsa pazarlama çabalarınızın yetersiz kaldığını anlayabilirsiniz. Bu e-postalar, abonelerinizin nihayetinde istenen eylemi gerçekleştirmesi amacıyla gönderilir. Bu yüzden CTR’ınızı yüzde 4’ün üzerinde tutmaya çalışın.

Abonelikten Çıkma

Müşterilerinize gönderdiğiniz her e-postada, abonelikten çıkma bağlantısı bulunur. Bu KPI, abonelikten çıkma sayısını izlemenize olanak tanır. Böylece hangi tür mesajların en etkili olduğunu ve hangi türlerin daha fazla abonelikten ayrılmaya yol açtığını görebilirsiniz.

Abonelikten çıkma oranınız, gelecekte kaç kişinin e-postalarınızı almaktan vazgeçtiğine bakar. Bu ölçüm hem kişi listeniz hem de e-postalarınızın içeriği hakkında size değerli bilgiler sağlar. Çok sık e-posta gönderiyor olabilirsiniz veya içeriğiniz abonelerinize hedeflediğiniz değeri sağlamıyor olabilir.

Bounce Rate

Bounce rate, web sitesi trafiğinden farklıdır. Geri dönen bir e-posta, teslim edilemeyen bir e-postadır. Bu KPI ile bu oranı öğrenebilirsiniz. Bu, dolu bir gelen kutusundan veya yanlış e-posta adresinden kaynaklanabilir. Geri dönen e-postaları izlemek ve bu e-posta adresini e-posta listenizden kaldırmak, diğer ölçümleri etkilememesi için yararlıdır. Bounce rate’i belirlemek için gönderilmeyen e-posta raporlarını sayabilirsiniz.

Dijital Pazarlama KPI’larını Belirleme

KPI’larla ilgili akılda tutulması gereken bir şey, hepsinin önemli olmadığıdır ve bu, özellikle bugünlerde dijital dünyadaki geleneksel metriklerle ilgili bir durumdur. Örneğin; sayfa görüntülemeleri ve ziyaretçi oranları, takipte olmak isteyebileceğiniz şeylerdir ancak perde arkasında gerçekte neler olup bittiğine dair herhangi bir bilgi vermezler.

Öte yandan, belirli bir pazarlama etkinliğiniz olan bir gündeki site trafiği istatistiklerine bakmak, ardından bunları, örneğin o gündeki dönüşümlerle diğer günlere göre karşılaştırmak, bu verileri doğrudan mevcut stratejiyi değerlendirmek için kullanmanın bir yolu olacaktır. Bir sonraki kampanyanız için de doğru kurguyu oluşturmanıza destek olur.

İş hedeflerinizin güçlü göstergeleri olduğunu bildiğiniz birkaç temel metrikle başlayın ve ardından metrikleri yönetmek için bir analitik aracınız olup olmadığını veya bunları kendiniz hesaplamanız gerekip gerekmediğini öğrenmelisiniz. Web sitesi trafiğine değil hedef kitleye ve işletmenizin temel amaçlarına odaklandığınızdan emin olmalısınız.

Hangi dijital pazarlama KPI’larını kullanacağınızı belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı sorular ise aşağıdaki gibidir:

  • LPI belirli bir iş hedefiyle nasıl ilişkilidir?
  • Tam olarak ölçtüğüm şey nedir?
  • Bu KPI başka hangi faktörlerle ilgili olabilir?
  • Ne sıklıkla rapor edilmesi gerekiyor?

Burada KPI’larınızla gerçekten yaptığınız tek şey, kısa ve uzun vadeli performansınızı ölçmektir. Ancak bu sayıların değeri, başkalarına nerede olduğunuz ve nereye gitmek istediğiniz hakkında bilgi vermeleri ile ilgilidir. Başka bir deyişle; hedefler, genel işletme hedefleriniz ve stratejiniz hakkında çok şey söyleyebilir.

Kanala Özel KPI’lar Nasıl Belirlenir?

Bazı KPI’lar kanala özel olmalıdır. Bunun yanı sıra diğerleri genel iş hedefleriyle ilgili olabilir. Birçok kuruluş hem kanal performansını hem de bunun genel hedefler üzerindeki etkisini ölçmek için her iki türden KPI’ya ihtiyaç duyar.

Daha büyük organizasyonlarda farklı bireyler veya ekipler bireysel kanalları yönetir. Bu nedenle her biri ayrı ayrı ölçülmelidir. Daha küçük bir ekipte veya mevcut pazarlama karışımınıza uygun şekilde bölünür. Pazarlama karmanızın bazı bölümlerinin diğerlerinden daha fazla dikkat gerektirebileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle bu durumda önceliklerinizi planlamanız gerekir.

Takip Edilmesi Gerekenler

Dijital pazarlama için doğru KPI’ları seçmek, herkese uyan bir karar değildir. Bir şirketin izlemesi gereken en iyi KPI’lar, bir diğeri için mutlaka aynı olmayabilir.

İşletmeniz için en iyi dijital pazarlama KPI’larını seçmek için hedeflerinize bakmanız ve geriye doğru bir analiz yapmanız gerekir. Örneğin; müşteri adayı takibiniz tamamen telefon üzerinden veya yüz yüze yapılıyorsa içerik pazarlama KPI’larını takip etmenize gerek yoktur.

İzlemeniz için en değerli KPI’lar ne olursa olsun aşağıdaki kriterlerini karşılamaları gerekir. İzlediğiniz KPI’lar şu özelliklere sahip olmalıdır;

  • Özel
  • Ölçülebilir
  • Başarılabilir
  • İlgili
  • Zamansal

Başka bir deyişle; KPI, dijital pazarlamacıların ölçebileceği, tanımlanabilen, hedeflerinizle alakalı ve bir deadline veya zaman çizelgesi uygulanabilecek belirli ve yol gösterici sonuç sağlamalıdır.

Takip Edilmemesi Gerekenler

Web sitesi trafiğinden e-ticaret metriklerine, müşteri kaybından organik aramaya kadar herhangi bir dijital pazarlama KPI’sını izleme kolaylığı hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar doğurur. Önemli metrikleri izlemeyi kolaylaştırır ancak değeri olmayan, değerli zaman ve odak kaybına neden olan şeyleri izlemeyi kolaylaştırır.

Hangi KPI’ları ölçeceğinize karar verirken elde edeceğiniz bilgilerin size kârlılığınızı iyileştirmenin yollarına ilişkin yararlı bilgiler sağlayıp sağlamayacağını düşünmelisiniz. Söz konusu metrik, üzerinde işlem yapabileceğiniz veya etkileyebileceğiniz bir şey değilse büyük olasılıkla işinize yaramadığından izlemeye değmez. Bu aşamada ise bir SEO ajansı ile çalışarak doğru dijital pazarlama KPI’larına yoğunlaşarak hedeflerinize ulaşmak için verimli analizler elde edebilirsiniz.

Mahmut Orkun Köksalan

2022 yılından bu yana Cremicro'da SEO direktörü olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content