Skip to main content

Son güncelleme 2 ay önce Selen Çetin tarafından gerçekleştirildi.

Hedef kitlenizi ortak özelliklerine göre farklı gruplara ayırmak ve bu gruplara özelleştirilmiş ürün, hizmet ve reklam kampanyaları sunmak oldukça avantajlıdır. Performans pazarlama ajanslarının da sıklıkla kullandığın bu segmentasyon yöntemi, işletmelerin hem bütçesini hem de vaktini doğru yere yönlendirmesini sağlar. Bu segmentasyonun birçok farklı türü vardır ve bulunduğunuz sektöre göre kendinize en uygun gruplandırmayı seçmeniz mümkündür. Hedef kitlenizi coğrafi konum, demografik özellikler, davranışsal analiz gibi birçok farklı segmente ayırarak her biri için farklı ürün ve hizmeti güçlü bir mesaj ile ulaştırabilirsiniz.

Pazarlamada Segmentasyon Nedir?

Pazarlamada segmentasyon, hedef kitleyi belirli özelliklere göre ayıran bir tekniktir. Bu özellikler yaş, cinsiyet, gelir düzeyi, ilgi alanları ya da konum olabilir. Hedef kitle, bu özellikler göz önünde bulundurularak daha küçük gruplara ayrılır ve istenilen gruba uygun bir pazarlama stratejisi uygulanır. Bu segmentasyon sayesinde farklı tüketici grupları için farklı stratejiler oluşturmak mümkün olur.

Pazarlamada Segmentasyon Türleri

Daha geniş bir kitle için bütçenizi boşa harcamak yerine hedef kitlenizi bölümlere ayırarak daha küçük ama etkili bir kitleye bütçe ayırmak daha avantajlıdır. Pazarlamada segmentasyon yapabilmek için birçok farklı seçenek bulunur. Ulaşmak istediğiniz kitleyi en çok kapsayacağını düşündüğünüz türü seçerek etkili kampanyalar yürütmeniz mümkündür.

1. Coğrafi Segmentasyon

Coğrafi segmentasyon, hedef kitleyi bulundukları ve alışveriş yaptıkları coğrafi konuma göre gruplandırmayı içerir. Aynı şehirlerde yaşayan ya da aynı semtten alışveriş yapan insanların benzer ihtiyaçları olduğu öngörülür. Örneğin, soğuk bir şehirde yaşayan insanların ısıtma ve termal kıyafet gibi ihtiyaçları olabilir, pazar da buna göre şekillenir.

2. Demografik Segmentasyon

Demografik segmentasyon, en basit ve en etkili segmentasyon türleri arasındadır. Bu segmentasyonda hedef kitle yaş, cinsiyet, gelir düzeyi, eğitim seviyesi, din, meslek gibi bir dizi özellik bakımından gruplandırılır. Bu segmentasyon hem düşük maliyetli ve kolay hem de analiz etmesi kolay bir türdür.

3. Psikografik Segmentasyon

Hedef kitlenin satın alma motivasyonunu anlamak için bu segmentasyon kullanılır. Yaşam tarzı, değerler, inançlar, ilgi alanları, siyasi yönelim gibi bir dizi özellik baz alınarak bu segmentasyon yapılır. Bu özellikler arasından sektörünüzle en ilgili olanları seçmeniz gerekir.

4. Davranışsal Segmentasyon

Psikografik ile benzer görünse de davranışsal segmentasyon daha çok hedef kitlenin karar verme ve satın alma süreçlerindeki tepkilerine odaklanır. Markaya yönelik tutum ya da marka ile etkileşim kurma yöntemleri davranışsal segmentasyon örnekleri arasındadır.

5. Firmografik Segmentasyon

Firmografik segmentasyon daha çok B2B müşterilerini bazı özelliklere göre gruplandırma sürecidir. Firmografik segmentasyon oluşturmak için konum, şirket büyüklüğü, çalışan sayısı, verim, satış döngüsü aşaması, sanayi, yönetici unvanı gibi faktörler göz önünde bulundurulur.

6. İşlemsel Segmentasyon

Fiyatlandırma stratejilerini yönetebilen ve müşteriyi elde tutmayı ölçebilen gruplandırma türü işlemsel segmentasyondur. Ödeme yöntemi, satın alma değeri, kupon kullanımı, en sık satın alınanlar gibi işlemlere odaklanarak bir gruplandırma yapılır. Bu gruplandırmayı yapmanın bir yolu da müşterinin satın alma geçmişine bakmaktır.

7. Teknolojik Segmentasyon

Bu segmentasyonu yapabilmek için her sektöre uyan birçok farklı tür vardır. Hedef kitle davranışlarına, yaptığı işlemlere ya da demografik yapısına göre ayrıldığı gibi kullandığı teknolojiye göre de gruplanabilir. Bu segmentasyonda kullanılan yazılım, işletim sistemi ya da cihaz gibi farklı gruplandırmalar yapılır.

8. Mevsimsel Segmentasyon

Bazı sektörlerde satışların ve görünürlüğün artması mevsimden mevsime değişiklik gösterir. Mevsimsel segmentasyon, markaların hedef pazarlarını mevsime göre yapmasıdır. Sadece hava durumu değil aynı zamanda insanların satın alma davranışı üzerinde etkili olan kültürel olaylar, spor müsabakaları ya da politik durumlar mevsimsel segmentasyon üzerinde etkilidir.

Pazarlamada Segmentasyon Neden Önemlidir?

Bu segmentasyon işletmeler için oldukça faydalıdır çünkü hem satış hem de görünürlüğü arttırma çalışmaları başarı ile sonuçlanır. İşletmeler ürün veya hizmetlerini doğru hedef kitle tabanına ulaştırır ve bu kişilere daha çok erişmek için etkili pazarlama stratejileri yürütür. Teklifler müşterilerin ihtiyaç ve isteklerini karşılayacak şekilde yapıldığı için başarı olasılığı çok yüksektir.

Segmentasyonun Artıları ve Eksileri

Her yöntemde olduğu gibi bu segmentasyonu yapmanın da artıları ve eksiler vardır. Artıları arasında en ideal pazarlama stratejilerinin bulunması ve uygulanması yer alır. Buna ek olarak bu segmentasyon ile hedef kitle bilindiği için daha güçlü mesajlar oluşturulabilir, rakiplerden farklılaşma adına daha anlamlı adımlar atılabilir ya da satın alma odaklı müşterileri markaya doğrudan çekebilirsiniz. Bu durumlar çok avantajlı görünse de belirli segmentler hedeflenirken maliyetler artabilir. Ayrıca belirli segmentlere çok odaklanmak diğer gruplarda kalan potansiyel müşterileri kaçırmanıza sebep olabilir. Hangi grubun başarı hangi grubun ise başarısızlık getirdiğinin ölçülmesi de oldukça zor olabilir.

Farklı Müşterileri Nasıl Hedefleyebilirsiniz?

Bu segmentasyonu doğru bir şekilde yapabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır. Pazarınızı segmentlere nasıl bölebileceğinizi anlamak ve her segmenti analiz edebilmek sonuç alabilmek için önemlidir. Kişiselleştirilmiş ürün ve reklam hizmeti sunmadan önce pazarlamada segmentasyon yapmanın püf noktalarını öğrenmeniz gerekir.

1. Pazarınızı tanımlayın

Diğer adımları planlayabilmek için ilk olarak hedef pazarınızı tanımlamanız gerekir. Burada pazarınızın büyük ya da küçük olduğu, sunulan ürüne ihtiyacın olup olmadığı, rakiplerin kimler olduğu gibi detaylara dikkat etmeniz çok önemlidir.

2. Pazarınızı bölümlere ayırın

Pazarlamada segmentasyon türleri arasından sizin hedef kitlenize ve bulunduğunuz sektöre en çok uyan segmentasyon türünü seçmeniz gerekir. Bu sayede en doğru hedef kitle ve sektöre uygun segmentasyon yöntemi uygulanabilir.

3. Pazarınızı anlayın

Pazarı daha iyi anlayabilmek ve pazar ihtiyaçlarını karşılayabilmek için genellikle anket yolu ile araştırma yapılır. Tartışmalar ya da incelemelerden de faydalanılabilir. Bu sayede daha iyi sonuçlar elde edilebilir.

4. Müşteri segmentlerinizi oluşturun

Pazarı anlamak için anket ya da tartışmalar, forumlar aracılığı ile bir araştırma yaptıysanız bu araştırmaları müşteri segmenti oluşturmak için analiz etmeniz gerekir. Yaptığınız analizler size uygulamanız gereken stratejiler hakkında fikir verir.

5. Stratejinizi test edin

Stratejinizin işe yarayıp yaramadığını görmek ve etkinliğini test edebilmek için gruplara özel kişiselleştirilmiş kampanya çalışmaları yürütmek gerekir. Eğer stratejiniz başarılı değilse yeniden gözden geçirmek, eksiklikleri tamamlamak ya da bir lead generation ajansından destek almak gerekir. Bu, büyüme odaklı stratejilerinizin müşteriye başarılı bir şekilde ulaşmasını ve onları elde tutmanızı kolaylaştırır.

Mahmut Orkun Köksalan

2022 yılından bu yana Cremicro'da SEO direktörü olarak çalışmaktadır. Google Ads, Semrush ve Google Analytics sertifikaları bulunmaktadır.

Close Menu
Skip to content