Son güncelleme 3 ay önce Selen Çetin tarafından gerçekleştirildi.
Var olan müşterileri elde tutmak, markanın bilinirliğini ve satışlarını arttırmak için pazarlama çalışmaları yapmak gerekir. Yapılan her pazarlama çalışması başarılı olmayabilir, bu aşamada neyin yanlış gittiğini öğrenmek bir sonraki strateji için oldukça avantajlı olabilir. Bu izleme, bir pazarlama stratejisinin ne kadar başarılı olduğunu ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Dönüşümlerin sayısı ve dönüşüm oranları markanın alması gereken kararlar, belirlemesi gereken bütçe ya da yapması gereken reklamlar hakkında bir fikir verir. Burada amaç dönüşüm oranı optimizasyonu ile potansiyel müşterileri markanın sadık müşterileri haline dönüştürmektir.
Makale İçeriği
Dönüşüm Nedir?
Pazarlama çalışmalarında dönüşüm, bir hedefe ulaşma sürecini temsil eder. Bu dönüşüm birçok farklı şekilde oluşabilir. Web sitenizi sık sık ziyaret eden birinin sonunda bir ürün satın alması dönüşümün bir örneğidir. Dönüşüm, pazarlama hedeflerine ulaşmak için dönüm noktası görevi görür. Bu dönüm noktası sırasında marka lehine olumlu davranışsal değişimler beklenir.
Dönüşüm İzleme Ne Anlama Gelir?
Dönüşüm izleme, pazarlama stratejilerinin ne derecede başarılı olduğunu izlemek ve ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Marka tarafından belirlenen hedefin gerçekleşmeye başladığı dönüşüm noktalarını ya da tüketici işlemlerinin izlenmesi anlamına gelir. İzlenen her ölçüm stratejilerinizin başarısı ve yapmanız gereken iyileştirmeler hakkında bir fikir verir. Yaptığınız analiz sonucu ulaştığınız veriler hedeflerinize ulaşma yolunda etkili kararlar almanızı da kolaylaştırır. Bu izleme süreci çoğunlukla dijital pazarlama platformları ve web analitiği araçları kullanılarak yapılır. Dönüşüm takibi her markanın yapması gereken, büyümeyi ve tüketiciyi markada tutmayı kolaylaştıran bir uygulamadır. Bu nedenle sektör ya da kullanılan kampanya ne olursa olsun yapılan her stratejide takip edilmesi gerekir.
Dönüşüm İzlemenin Faydaları
Bu izlemenin marka için faydaları çok çeşitlidir. Örneğin bu izleme, hazırladığınız reklam kampanyasından herhangi bir gelir elde edip etmediğinizi ortaya çıkarır. Yatırım getirisi olarak da bilinen bu gelir, aynı zamanda kampanyanızın başarılı olup olmadığını da gösterir. Elde ettiğiniz verilere göre bütçe planlamalarınızı da daha etkin bir şekilde yapmanıza yardımcı olur. Yürüttüğünüz iki farklı kampanyadan hangisi daha yüksek bir yatırım getirisi veriyorsa, az olandan yüksek olana bir bütçe aktarımı yaparak daha çok kitleye ulaşabilirsiniz. Bunlara ek olarak başarısız kampanyaları başarılı olanlar ile kıyaslayarak neyin eksik olduğunu ve hangi alanların iyileştirilmesi gerektiğini de bulabilirsiniz. Dönüşümleri takip ederek tıklama oranlarını dönüşümlerden ayırt edebilirsiniz. Yüksek tıklanma oranları her zaman bir dönüşüm olduğunu göstermez. Bu nedenle aralarındaki ilişkinin de anlamlı bir şekilde analiz edilmesi gerekir. Çıktıları doğru bir şekilde takip ederek ikisinin ayrımına kolayca varabilirsiniz.
İzlenebilecek KPI Dönüşümleri
KPI yani temel performans göstergeleri anlamlı metriklerdir, bu sebeple izlenmeleri gerekir. Örneğin; dönüşüm sayısı ve dönüşüm oranı önemli iki metrik olarak karşınıza çıkar. Toplam dönüşüm sayınızı ve bu dönüşümlerin ulaşılan kişilere oranını temsil ederler. Hemen çıkma oranı da bir başka önemli metriktir. Burada bir defa web sitesine bakanlar ile birden çok web sitesini ziyaret edenler karşılaştırılır. Web sitesini birkaç kez ziyaret eden müşteriler satın almaya daha meyilli olabilir. Oturum süresi, ziyaretçilerin web sitenizde ne kadar vakit geçirdiğini gösterir. Web sitesi içerisinde daha çok vakit harcayanlar dönüşümün bir parçası haline gelebilir. Ziyaret başına sayfa sayısı metriği de önemlidir. Müşteri web sitenizi ziyaret ettiğinde açtığı sayfalar size yapmanız gereken reklam kampanyası hakkında fikir verebilir. Örneğin müşteri birkaç ürün sayfasını ziyaret ettiyse yeniden hedefleme reklamları ile satın alma ihtimali arttırılabilir.
Dönüşüm Oranı Nasıl Hesaplanır?
Dönüşüm oranını hesaplamak oldukça kolaydır ve her KPI için çeşitli dönüşüm oranları vardır. Örneğin ölçmek istediğiniz dönüşüm web sitenize yönlendirme yapan bir bağlantının ölçümü ise yapmanız gereken bağlantıya tıklayan kişi sayısını bağlantının iletildiği kişi sayısına bölmektir. Benzer bir işlemi satın alma, sepete ekleme, oturum süresi gibi farklı metriklerde de yapmak mümkündür. Mantık oldukça basittir, gönderdiğiniz kampanyanın o kampanyadan yararlanma ihtimali olan kişilere oranı size dönüşüm oranı verir.
Dönüşümlerinizi Nasıl İzleyebilirsiniz?
Bu izleme için farklı yöntemlerden faydalanılabilir. Bunlardan biri web analitiği araçlarıdır. Bu araçlar web sitenizdeki dönüşüm etkinliklerini size gösterir. Örneğin; Google Analytics dönüşümleri takip etmek için oldukça idealdir. Pazarlama otomasyon araçları da müşterilerin dönüşüm etkinliklerini izler, işlemlerini ve dönüşüm hunisi boyunca ilerlemelerini takip eder. Ayrıca müşteri ilişkileri yönetimi sistemleri ile de kolayca birleştirilebilir. Özel dönüşüm izleme araçları ise farklı kanallarda yer alan dönüşüm oranlarını karşılaştırmak ve belirli dönüşümleri izlemek için çok idealdir. Daha spesifik dönüşüm ölçümlerine ulaşmak için tercih edilir.
GA4 ile Dönüşüm İzleme
Google Analytics 4 (GA4), Google’ın web analitiği platformudur. Kullanıcı davranışlarını daha geniş bir pencereden takip etmek ve dönüşümleri detaylı bir şekilde anlamak için kullanılır. Bu platformda dönüşümleri izlemek için özel dönüşüm etkinlikleri de tanımlanabilir. GA4 ile dönüşüm izlemek için GA4 hesabı oluşturmak ilk adımdır. Sonrasında GA4 özelliklerini etkinleştirmeniz gerekir. Bu adım, dönüşüm izleme ve diğer gelişmiş özelliklere erişimi mümkün kılar. Ayrıca dönüşümleri izlemek istediğiniz web sitesi veya mobil uygulama için veri akışını ayarlamanız, izlemek istediğiniz etkinlikleri tanımlamanız gerekmektedir. Buna ek olarak web siteniz ya da mobil uygulamanıza etkinlikleri izleyebilmek için bir GA4 izleme kodu ekleyerek ilerlemelisiniz. Son olarak dönüşüm hedeflerini tanımlamanız ve dönüşüm raporlarını analiz etmeniz gerekir.
Google Ads Dönüşüm İzleme
Google Ads ile Google arama sonuçları sayfasında ya da Google Display Network’teki reklamlarda dönüşümler izlenebilir. İlettiğiniz reklamın tıklanması ile başlayan dönüşümleri izlemek için idealdir. Kampanyanızın başarısını ölçmek için çok avantajlıdır. Google Ads ile dönüşüm izlemek için şu aşamalar takip edilmelidir:
- İzlemek istediğiniz dönüşüm aksiyonunu tamamlayın.
- Dönüşüm etiketini web sitenize ekleyin, doğruluğundan emin olmak için test edin.
- Dönüşüm değeri ve diğer ayarları yapılandırın.
- Reklam performansını analiz ederek performansı değerlendirin.
LinkedIn Dönüşüm İzleme
LinkedIn her ne kadar iş dünyasının sosyal medya platformu olsa da dönüşümleri izlemek için oldukça idealdir. Bu, LinkedIn üzerinden oluşturduğunuz kampanyaların performansını analiz etmenizi kolaylaştırır. LinkedIn kampanyalarınızın dönüşümlerini takip ederek daha iyi kampanyalar oluşturma yolunda adım atabilirsiniz. LinkedIn dönüşüm izleme için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- LinkedIn işletme hesabı üzerinden dönüşüm izleme etkinleştirmesi yapın.
- Dönüşüm etiketinizi oluşturun.
- Dönüşüm etiketinizi tanımlayın ve web sitenize ekleyin. Ya da etkinliklerinizi otomatik olarak izlemek için LinkedIn Pikselinden yararlanın.
- Dönüşüm etiketini doğru sayfalara veya dönüşüm aksiyonlarına yerleştirin.
- Dönüşüm değeri ve diğer ilgili parametreleri yapılandırın.
- Dönüşüm raporlarını LinkedIn Reklam Yöneticisi’nde analiz ederek reklam performansını değerlendirin.
Meta Pixel ile Dönüşüm İzleme
Meta Pixel, Facebook’un reklam platformu Facebook Ads dönüşümlerini izleme aracı olarak kullanılır. Tanımlanan ve bir ziyaretçi etkinliği olan standart olaylar, özel etkinlikler ve özel dönüşümler aracılığı ile Pixel kullanılarak dönüşümler izlenebilir. Meta Pixel’de dönüşüm izlemek için şu adımlardan yararlanılabilir:
- Bir Meta Pixel oluşturun.
- Pixel kodunu web sitenize ekleyin.
- Dönüşüm olaylarını tanımlayın ve dönüşüm etkinliklerini izleyin.
- Dönüşüm değeri ve diğer parametreleri yapılandırın.
- Dönüşüm raporlarını analiz edin.
Etkili bir kampanya yürütmek ve bunun sonucunda dönüşümleri izlemek için performans pazarlama ajansları da Meta Pixel ve diğer araçları etkin bir şekilde kullanır. Kampanyanın yürütüldüğü farklı platformlar için en uygun aracı seçmek markanızın büyümesi için yol gösterir. Siz de markanız için en uygun aracı seçerek dönüşümlerinizi izleyebilir ve markanızı büyütme yolunda adım atabilirsiniz.